Интервю на Евгени Чачев за РАДИО 999

544143_153338404836035_1036305523_nИнтервю на Евгени Чачев от 18.04.2013 г. на тема “Настоящата икономическа криза в България – параметри, виновници, изход”

- Господин Чачев, в не едно интервю Вие подчертавате, че настоящата икономическа криза в България е предизвестена и че ЕС е предупредил страната ни за нея.

Да, така е. Но веднага искам да подчертая икономическата криза в България не започна нито през тази, нито през миналата година. Икономическата криза в световен мащаб започна като ипотечна криза през 2007-2008 година и се разпростря по целия свят. А България не е изолиран остров и неминуемо ни сполетя и нас. Вижте – един от основните показатели за развитието на една държава е незавършеното строителство. В момента незавършеното строителство в България надхвърля 20 милиарда лева. И това е една котва, която тегли страната ни надолу. Това са пари, които са заровени и не носят добавена стойност. Голяма част от тях са пари, изтеглени като кредити при тежки условия от банките, не могат да ги връщат. И не е случаен резултатът, поднесен в статистическите изследвания на ЕвроСтат от онзи ден – България е на първо място по самоубийци. По самоубийци и по живи факли – много хора се замозапалиха. Така че, сега отговарям на въпроса Ви – за кризата са ни предупреждавали не само от ЕС, но и от Международния валутен борд, от Световната банка, от европейската банка за реконструкция и развитие. Но Бойко Борисов просто не слушаше, не слушаше и Демократи за силна България. Отворете архивите на Парламента – първите питания по тази тема са още към правителството на Сергей Станишев – в края на 2007ма. Както аз, така и Иван Костов питахме какво ще направи българското правителство, за да минимизира кризата в България. Тогава Станишев ни се присмиваше, Пламен Орешарски ме обвини в некомпетентност.

Бойко Борисов не само наследи кризата, но той я и разви. Благодарение на неговото некомпетентно и вредно за България управление, в момента България е под дъното. Ние сме на последно място във всичко. Освен икономическата и социална криза има и политическа криза. Поне политическата криза можеше да бъде избегната – тя беше предизвикана от самия Бойко Борисов – той дезертира от властта. А можеше да се предотврати това. Трябваше да бъде прието предложението на Демократи за Силна България – да се състави едно програмно правителство, което да продължи да работи в рамките на 41-вия Парламент, да направи първите спешни действия, които бяха нужни на България в момента – ако не за излизане изцяло от кризата, то поне за стабилизиране, доколкото може на икономиката. Защото се намираме в един много важен за България момент – до края на месец юли България трябва да е готова с новия бюджет, който ще ни предостави ЕК за следващия планов период 2014-1020 година. От 2014 старите оперативни програми – 7+1, вече стават 4-ри. Принципът на разплащане вече става по коренно различен начин – така наречения финансов инженеринг. Всяка една програма трябва да е с доказан икономически ефект. И след като той се реализира на практика, едва тогава България ще получи окончателно средствата по този бюджет. А българският бизнес не е нагласен да работи по този начин. Между другото за това никъде не се говори. И с тези предсрочни избори сега не се знае колко време ще се бави съставянето на ново правителство, не се знае и дали изобщо някой ще го състави. Така има голяма вероятност България да не може да се възползва от един много голям финансов ресурс. За този именно ресурс Бойко Борисов в стил Сакскобурготски непрекъснато тръби, че е осигурил 18 милиарда евро за следващия планов период и … сигурно се събужда мокър след това. Но това е една абсолютна лъжа, тъй като парите изобщо още не са договорени и тепърва предстои това да се случи.

- Господин Чачев, Вие очаквахте ли кризата в България да има такива параметри?

Честно казано очаквах, защото лично аз никога не съм вярвал в Бойко Борисов. В самото начало още се видя, че партия ГЕРБ беше съставена от бивши милиционери. Не случайно често казвам, че България има две комунистически партии – едната е БСП, а другата е ГЕРБ. И по-лошата е ГЕРБ – защото в нея е пълно не само с милиционери и комунисти, но има и „калинки“. Не може един човек, който нито има опит, нито има образование да заема отговорни държавни постове, които изискват изключителна отговорност. Но Бойко Борисов много обича „калинките“, защото те слушат и изпълняват безпрекословно абсолютно всичко. И резултатът е налице. Ами гордостта на Бойко Борисов – АМ „Тракия“ не се случи. Не се говори и за това, че АМ „Тракия“ не започва по проект от София, а от ГКПП „Калотино“.
Всъщност извадете програмата на ГЕРБ от миналите избори – ние трябваше миналата година да пътуваме до морето.

- Да погледнем към преодоляване на трудностите и проблемите. В Ямбол един от големите проблеми е затварянето на малки и средни предприятия. Какво бихте могли да направите за тях, а и за други бъдещи такива, ако влезете в 42-то Народно събрание?

Много неща. Ямболска област сега е една нещастна област. Тя е изоставена от ГЕРБ. Ямболска област е 3.73 % от националната територия на България и 3.41 % от населението на България. А Ямболска област по времето на управлението на ГЕРБ е получила 0.41 % от парите на ЕС, които са предоставени точно за развитието на държавата, вкл. за развитие на малкия и на семейния бизнес. Така че Ямболска област е ощетена тотално. А в същото време близо 40 % от общата сума отива в София, вкл. се пренасочиха натам пари, с които трябваше да се ремонтират второкласните и третокласните пътища. А другата част от парите отидоха в единици големи градове – Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. И на практика всички останали областни градове получиха общо 20 % от парите. И диспропорциите, които съществуваха се задълбочиха страшно много.
А в същото време според мен Ямболска област има много големи възможности за развитие. Ямболска област има едни от най-добрите климатични условия в страната. Климатът отива към средиземноморски. Във Ямболската земя вирее всичко и тук има много голяма възможност за развитие на екологично земеделие. Ние просто не използваме българския петрол – това за мен е екологичното земеделие, минералните води. А в ямболска област има много минерални води, които не се използват.
За мен Ямболска област е вторият ешелон на Бургас. А плюс всичко друго Ямбол се нуждае от изграждането на един Логистичен транспортен център, който ще бъде между Турция, България, Румъния, по пътя за северните страни. Изграждането на този Логистичен център не струва много пари – някъде около 40-50 милиона. Но пък ще има огромен ефект за развитие на икономиката. Аз съм горд с това, че преди години успях като регионален министър от правителството на Иван Костов, да се преборя с турското правителство за първокласния път, който е за ГКПП Лесово-Хамзабейли и тогава подписахме първото споразумение за изграждане на този пункт през далечната 1997 година с президента Петър Стоянов при посещението в Анкара. И го реализирахме.
Пътят от Лесово към Румъния много лесно може да се превърне в магистрала.

- Това, което казвате, безспорно е свързано и с решаването на другия голям проблем в Ямбол, а и в България – безработицата. А и другия – как да се вдигнат доходите на хората…

Ами това е най-лесното. Това е изпълнението на нашите така наречени три стъпки – РАБОТА, ДОХОДИ, СИГУРНОСТ. Те могат и ще бъдат направени още през първите месеци, ако влезем във властта. Работата обаче е свързана и с друго много важно обстоятелство – хората, които работят да имат перспектива. Няма нищо по-лошо от безработицата. Всъщност в края на миналата година писах, че най-големият проблем на Бойко Борисов през 2013 година ще бъде безработицата. Статистиката показва, че 30 % от младите хора до 35 години нито учат, нито работят и това е изключително опасно, защото другият бич за Ямболска област е демокрафската криза.

- Господин Чачев, в ПП „Демократи за Силна България“ имате ли такъв експертен потенциал, за да може веднага, след 12 май да се излезе от тази криза и да започне решаването на проблемите, които подчертахте?

Да, разбира се. Но вижте – да вземем например плоския данък. България е единствената страна, заедно с Грузия, която има плосък данък, без необлагаем минимум. Ето – като сложим необлагаем минимум на хората с най-ниски доходи, ние веднага им повишаваме доходите с 10 %. Откъде накъде сега се взема от малкия бизнес 15 %. Този данък веднага става 10 % и това е глътка въздух за бизнеса и веднага се повишава потреблението в страната.
Нашият девиз е трите стъпки „РАБОТА – ДОХОДИ – СИГУРНОСТ“. Независимо в какъв ред, въпреки че за мен третата стъпка е най-важна. Но не, нямам предвид сигурността чрез подслушванията и полицейщината. А сигурност във всичките й аспекти – в образованието, в здравеопазването, в работата, в перспективата за бъдеще. Идвайки в Ямболска област, още при първите ми срещи на няколко места ни посрещнаха с тези думи хората.
Ние действително имаме потенциала, имаме хората, имаме волята, имаме ясната визия за това какво трябва да се направи по години, по месеци, по седмици, по дни, ако щете…

И ще Ви кажа друго – правителството на Иван Костов разработи краткосрочна, средносрочна и дългосрочна инвестиционна програма, Национален план за регионално развитие на България, Национален план за икономическо развитие и Стратегии за развитие на водния сектор, енергетиката, пътищата и магистралите, ж.п. мрежата, телекомуникациите. Нито едно правителство не измисли нищо ново.

А целият свят се намира вече в нов етап от своето развитие, глобализацията е пълна. Ако щете дори навлизането на интернет мрежата в живота ни изисква ново мислене и съвсем нови проекти. Защото, ако ние не говорим за това и не го и правим, България ще продължи да изостава.
Нужно е в много скоро време, веднага след съставяне на правителството, България да има нови програми за развитие, които да отразяват мястото на страната ни в глобализирания свят. А това ще ни помогне и за работата, и за доходите, и за сигурността.
Но преди това трябва да отстраним от власт „калинките“, милиционерите и комунистите от ГЕРБ.

Източник: http://www.radio999bg.com/?id=11402

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>