Деница Сачева: Заставам зад каузата на тракийците

„Така наречената „тракийска проблематика“ познавам отскоро, но от това, което научих, съм твърдо решена да застана зад вашата кауза“. Това заяви днес на среща с членове на Тракийското дружество в Хасково кандидатът за депутат и водач на листата на ДСБ и БДФ за 29 МИР Деница Сачева.

Снимка: Haskovo.net Снимка: Haskovo.net

Според нея дейността на тракийци за запазване на българския дух и традиции, е изключително важна и ценна в днешно време и е достойна за уважение.

„Не вярвам в единичното оцеляване. Смятам, че само обединена, нацията може да излезе от сегашната ситуация. Затова съм готова да работя за каузата на тракийци. Знам, че в Държавния архив в София се обработват данните за наследниците на бежанците от Одринска Тракия. Мога да помагам за ускоряване на този процес. Бих могла да организирам посещение на специалист от Държавния архив тук, в Хасково, за да обясни всеки отделен проблем“, каза Деница Сачева.

Много малко от наследниците на тракийските бежанци  разполагат с документи за изоставени от предците им имоти. Хората са бягали от ятагана и не им е било до документи. „Затова е необходимо усилие и от ваша страна, да се организирате, както и от страна на институциите, които да оказват съдействие за установяване на имотите, подлежащи на обезщетение. За това е взето решение на най-високо ниво – Европейският съюз постави условие на Турция да уреди отношенията си със съседите, като задължителна предпоставка за членство. Така че има перспектива да се работи в тази насока“, обясни Деница Сачева.

Статия: Haskovo.net

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>