Деница Сачева: България произвежда умове и таланти, които изтичат в чужбина

Ние от ДСБ имаме най-добрата програма за развитие на здравеопазването, твърди кандидатът за депутат от Хасково

Водачът на листата на коалиция ДСБ – БДФ Деница Сачева посети МБАЛ – гр. Свиленград. Там  тя разговаря с ръководството на болницата, лекари и специалисти по здравни грижи.

„Ние от Демократи за силна България имаме най-добрата платформа за развитие на българското здравеопазване, защото в нашите редици са най-изявените български политици и лекари, направили най-много за българското здравеопазване през последните 23 години в страната. Предлагаме програма, която балансира интересите на здравноосигурените, пациентите, лекарите, здравните професионалисти и бизнеса в здравеопазването. Нашата платформа предвижда разходите за здравеопазване да бъдат повишени от 4,1 на 6% от брутния вътрешен продукт. Ние няма да позволим на хората, които са коректни платци на здравноосигурителни вноски, да им бъдат искани пари в медицинските и диагностични центрове и в болниците и ще възстановим солидарния модел на здравно осигуряване в страната. Същевременно няма да позволим българското здравеопазване да се развива за сметка на доходите на лекарите и като се експлоатира техният труд“, заяви Сачева.

„Днес пациентите се страхуват да отидат на лекар, защото могат да попаднат в спирала на бюрокрация и корупция, а лекарите се страхуват да практикуват медицина и да рискуват, защото могат да бъдат злепоставени, подслушвани, обвинени в престъпления. Страхът е сковал системата, а нито едно развитие не се основава на страх“, допълни кандидатът за народен представител.

„Специално внимание ще обърнем на специализацията и квалификацията на българските лекари, защото днес инвестициите в бъдещото поколение от големи имена в българската медицина е под всякаква критика. България произвежда умове и таланти, които изтичат в чужбина, което е напълно безотговорно и недалновидно.“

Сачева е член на екипа, започнал здравната реформа у нас през 1998 г. Тя е била един от първите 10 служители на НЗОК и началник на кабинета на д-р Илко Семерджиев в правителството на Иван Костов. Била е председател на Съвета на директорите на МБАЛ – Хасково.

„След края на нашия мандат оставихме зад гърба си проекти за над 80 млн. евро. Десет години след нас тези пари и идеите, за които бяха дадени, движеха системата по инерция. Хиляди хора ползваха продуктите на нашия начин на мислене и нашата визия. Днес се видя, че само с воля не може. Трябва и ум. Българското здравеопазване може да стане за пример в Европа, само ако се върне обратно към солидарното здравно осигуряване“, каза още Сачева.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>