Д-р Илко Семерджиев представи програмата на ДСБ в здравеопазването пред медицинското съсловие в Сливен

DSC_0008На среща с медицинското съсловие в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” д-р Илко Семерджиев представи основните акценти на политическите решения на коалиция ДСБ – БДФ  в сферата на  здравеопазването, намерили място в нейната политическа програма.

Д-р Семерджиев е водач на листата на коалация ДСБ – БДФ в Благоевград. Той е бивш министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов, което постави основите на реформата в сектора здравеопазване. След повече от десет години и три правителства, които направиха каквото можаха да я обезсилят, сега от ДСБ – БДФ предлагат един актуален и цялостен поглед за по-нататъшни решителни стъпки за прецизиране и изчистване на нормативната база в здравеопазването от натрупаните във времето недоразумения и блокажи, за да бъде развита така, че плановете за реформи да останат осъществими и извън рамките на един управленски мандат.

На срещата, която беше организирана от предизборния щаб на ДСБ – БДФ в Сливен, имаше представители на лекари и здравни работници от двете големи многопрофилни болници „Д-р Иван Селимински” и „Хаджи Димитър” и РЗОК. Те можаха да чуят вижданията на ДСБ – БДФ по тази тема от извора, защото д-р Илко Семерджиев е автор на тази част от политическата програма на коалицията. В подкрепа на основните й  положения изразиха свои становища и дългогодишните лекари и признати сред колегията авторитети д-р Жечков и доц. д-р Димитров, учредители на партия ДСБ.

DSC_0010В програмата са посочени целите и средствата за постигане на действащ баланс на интересите и отговорностите на държавата, лекарите и пациентите. Конкретно в нея се залага целта за един мандат разходите за здравеопазване да нараснат от 4.1 на 6% от Брутния вътрешен продукт, без да се вдига здравноосигурителната вноска, а чрез повишаване на събираемостта и намаляване на броя на неосигурените лица. Така увеличеното финансиране ще гарантира на лекарите, че медицинската помощ ще им бъде заплащана в пълен размер, без да бъде експлоатиран техният труд, а не здравната система да функционира за сметка на техните доходи.

Сред поставените цели на коалицията в тази сфера са и два други важни акцента -  защита на правата на пациентите чрез специален закон, приет още през първата година от управленския мандат, раздържавяване и  демонополизация на НЗОК, възстановяване на правилото от 2000 г. за финансиране на лечебните заведения от типа „парите следват пациента“. /За повече подробности – на dsbsliven.com./

Водачът на листата на коалиция ДСБ – БДФ Димитър Сяров посочи, че темата за здравеопазването за партия ДСБ винаги е била в центъра на вниманието й, защото в нейните среди има хора с експертиза, които са компетентни да внесат ред и разум в нея и безспорно ДСБ е най- последователната реморматорска политическа сила в страната в тази област.

Едва ли някои в тази зала, си спомня всички министри на здравеопазването през последните десет-петнадесет години, за последните три-четири години да не говорим въобще, каза Димитър Сяров – член на националното ръководство на ДСБ. Но, безспорно,  всички знаят и свързват името на д-р Семерджиев като министъра, който започна реформите в системата на здравеопазването. Той имаше личния кураж и подкрепата на тогавашния премиер Иван Костов да приеме и понесе тежестите на това предизвикателство. Сега сме готови и имаме визията и готовността  да направим следващите решителни стъпки за постигането на високи стандарти в една реално функционираща здравна система, затова търсим и една по-широка подкрепа сред медиците и съсловните организации, увери участниците в срещата медици Димитър Сяров

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>