КАКВО ЩЕ ПРАВИМ НА 13-ТИ?

935657_4751541834388_1406990545_n

КАКВО ЩЕ ПРАВИМ НА 13-ТИ?

г-н Иван Костов гостува на силистренци

Единият от въпросите към него беше този: какво ще правим на 13-ти? Иван Костов отговори, че хората с вота си ще изберат изход от кризата. В контекста на цялата среща с представители на ДСБ отговорът на въпроса какво ще правим на 13-ти доби различни нюанси, в различни измерения. Ако прескочим трите стъпки на ДСБ – каквото и до сега. Ако изберем ДСБ – избираме  въз основа на анализи и реални факти, случили се по време на успешното управление на г-н Костов. Избираме с мъдростта от дистанцията на времето и написаната история. Със способността да я прочетем сами и да я оценим, без да приемаме на доверие чужди оценки натрапени лозунги и голи обещания.

Трите стъпки на ДСБ за по-добра България са: доходи, работа, сигурност. За да изговорят посланията на партията по тези три крачки и за да подкрепят  кандидатите на ДСБ за 20-ти МИР Неделчо Жейнов, Румен Жеков  и Намък Сали в Силистра, в рамките на предизборната кампания,   гостуваха г-жа Екатерина Михайлова, г-н Светослав Малинов и г-н Илко Семерджиев. Съпричастен с третата решителна крачка стана г-н Иван  Костов, който посети града ни на 2 май . Разговорът с него, разговор без музика и програма, както той самият каза, отвори въпроси рани-стари и нови. Спомни си г-н Костов отчаяните хора на 1996 година. Тогава са го питали дали има изход. Отговорял е, че има. Но по-важното е , че историята вече има отговор  на този въпрос.  Споменът за ония по-добри времена не е само сантимент. Но, уви,  е само спомен. Може би нещо или някой в пълната зала напомниха на г-н Костов за ония отчаяни хора. Той не го каза, но отново, както и през 96-та каза, че има изход. И го аргументира.

Образованието е най-мощното оръжие за преодоляване на кризата – заяви г-н Костов.  Хората трябва да получат квалификация съобразно изискванията на търсенето. Училището трябва да произвежда кадри за пазара. Това, което недостига на съвременните ученици е, че нямат конкурентноспособност на европейския пазар. Защото им липсват качества, които трябва да се възпитават в училище: спортен дух, работа в екип, умения да си поставят цели, да преценяват обстановката и да действат. Нашата образователна система трябва да генерира повече ситуации, в които младите хора да се учат да правят избори и да вземат решения. Да избират как да протече животът им. И когато изберат – да носят отговорност за избора си.  Компетентност, умения, енергичност и самополагане – това се периметрите, които г-н Костов очерта като началото на пътя към благосъстоянието. Как би могло да стане? Чрез млади, чисти, компетентни хора на ръководни постове. Дванадесет  са  новите  образовани начетени хора, които водят листите на ДСБ. Г-н Костов е обнадежден от това и изрази изключителната си радост от  младото  поколение водачи. И в това е единият отговор на въпроса  „как”.  Когато опитът се срещне с  енергията на нова плеяда способни хора, които да вземат най-доброто от традицията и да надграждат над него, като имат ясни и конкретни визии за бъдещето.

Какво ще правим на 13-ти – попитаха г-н Костов. Снопът въпроси в това иначе метафорично питане  включва и тревогата за утрешния ден, и фаталното безверие, и опасенията от това, българинът да не направи грешния избор. Ако гражданите с вота си намерят изход от кризата, необходими са компетентни хора, които да осъществяват антикризисните политики. А че това е възможно, го доказва управлението на г-н Костов. Той припомни времето на просперитет и каза, че историята е низ от възходи и кризи. Пропаданията в икономиката и в благосъстоянието са за това, да се анализират и от  тях да се извличат изводи за бъдещото управление. Чрез анализи и обективно вглеждане във фактите трябва да избираме. А не сред  мъглата на скандалите и пушилката на неясните обещания.

Бъдещето на Силистра? Има ли опасност  градът ни да се превърне в една нива на края на България, където се сее само кукуруз? Както сполучливо напомни г-н Румен Атанасов -  и до Силистра са 500 км, както до София. Нещо повече, за нас, силистренци, от тук  започва България. Според г-н Костов доверието на потребителя и доверието на бизнеса са двете условия за добрия инвестиционен климат. А в условията на такъв добър климат, както и при добро време, нещата започват да се случват. И то, бързо, до една година обстановката се подобрява. Доброто управление се разпознава веднага според Костов. Бизнесът започва да вярва и да диша. Икономиката  - да се развива. До месеци се разбира дали „сме стъпили на правилната пътека”

Попитаха г-н Жейнов за неговите конкретни виждания относно бъдещето на Силистра. Кандидатът за народен представител е философ по образование, в момента помощник-директор на Езикова гимназия „Яворов” – Силистра и открои като личен приоритет областта, в която е специалист – образованието. Но много компетентно и аргументирано  представи становище и за останалите сфери на икономиката и живота. Какво се случва в нашия край и как би могло да се промени към по-добро, имайки предвид трите стъпки на ДСБ?

Доходи

Гражданите обедняват. Милиарди средства се отклоняват за олигарси. Картелите и монополите изкуствено повишават цените и изцеждат парите от джоба на хората. Как може това да се промени? Като се въведат строги правила, които да премахнат монополните цени и да гарантират конкуренцията. Като се води безмилостна борба с корупцията.

Работа

За много силистренци няма никакви възможности. Градът ни се превръща в беден и изостанал. Силистра се нуждае от конкурентноспособни малки и средни предприятия. Втората стъпка на ДСБ е да даде работа на хората. В програмата на партията има мерки за преодоляване на кризата, за повишаване на заплатите и стимулиране на потребителите.

Сигурност

Третата важна стъпка е гарантиране на сигурността. От ДСБ се ангажират със създаване на по-добро здравеопазване и по-качествено образование. Знаят как да осигурят достойни старини за възрастните. Как? С решителни реформи за изваждане на здравеопазването и образованието от кризата. В момента в общината липсва всякаква политика по отношение на образованието – заяви г-н Жейнов. Повечето училища са оставени на произвола, липсват стратегии за тяхното развитие. Неделчо Жейнов представи своите виждания за приоритетите за града ни, като вписа своето изложение в стратегията на ДСБ. Акцентира върху мерки, свързани с данъчната политика и средния бизнес. Няма пазари в Силистренския регион, заяви той. В ДСБ са убедени, че може да се реагира на тази ситуация. Трябва да се реагира, за да може хората да почувстват увереност, да виждат плодовете от своя труд, да са стимулирани, да имат работа и увереност, че могат да пласират произведеното. Г-н Жейнов смята, че трябва да се реагира  и по отношение на монополите. Адекватната реакция – в смисъла, в който в ДСБ разбират това понятие, е опит и резултати, доказани в периода на управление, компетентност, енергия , полагане на  ясни цели и конкретни стъпки към тяхното изпълнение.

Неделчо  Жейнов се ангажира да работи в името на истината, която да направи хората свободни. А истината  е , че това негово обещание почива на  постигнати резултати,  икономически растеж  и високи доходи, свързани с управленската стратегия на г-н Костов.  Истина е, че Неделчо Жейнов е млад човек, изключително начетен и компетентен  не само в сферата , в която работи. Истина е, че силата на хора  като г-н  Жейнов е в единението между идеите, които изповядват, вярата в каузата, за която работят и енергията да се посветят с работа на тях. Както заяви и г-н Костов, „десницата е пазител на натрупването”, на благоденствието, на способността да се взема най-доброто от предното управление. Да се стъпи на него и да се надгражда. Порочна  и тъжна е българската традиция всичко минало или различно по цвят да бъде сривано до основи и да се започва от нищото. Хората се научиха да свалят правителства . Според  Иван Костов предстои да научат и втория си важен урок – да съхраняват, да пренасят през времето, да пазят сътвореното добро. Да го оценяват и да внасят в него своите идеи, своя мисъл, своя воля и енергия , за да го променят към още по-добро. Вторият урок предстои. Изпитът за него е на 12-ти май.

В този смисъл –  какво ще правим на 13-ти  е въпрос, на който сега учим  отговора. С това, което чуваме, мислим, анализираме, пресяваме в страстите на изборното говорене . Ще пожънем това, което посеем на 12-ти. Силистра ще е пак на 500 километра от София. Хората отново ще мислят за хляба на масата си и за доброто на децата си. Ще търпят несгодите на настоящето. Но може би ще имат надеждата, че остават броени дни до едно по-добро бъдеще. То няма да стане с три скока, нито само с три стъпки. Ако обаче имаме доверието в хората, които ще ни водят и планират всички останали стъпки по пътя, бихме имали силата да вървим, колкото трябва…

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>