Предизборен дебат – Русе избира (БНТ, Денят започва)

Petar_Moskov_vodach_news

Водещ: Разликата между предпоставки и доказателства правите ли я?

Д-р Петър Москов: Към мен ли е въпросът?

Водещ: Ами, въпросът… В смисъл, в дискусия участвате…

Д-р Петър Москов: Добро утро отново! Аз ще започна с въпроса, който зададохте, за да отговоря коректно, въпросът за вината. Политическата вина трябва да бъде поета от партията, която функционираше, като управляваща, доскоро. Това е ГЕРБ. Персоналната отговорност трябва да бъде поета от г-н Цветан Цветанов, защото в закона, който описва функциите и начините, по които се движи наредбата със специализираните разузнавателни средства, пише, че министърът носи пряка отговорност за начина, по който тази система функционира и за законността на тази система. Толкова по въпроса за пряката вина. Този човек, ако ГЕРБ претендира да бъде политическа сила, а не групировка, която беше окупирала властта за известно време, трябва да извади този човек от листите си, трябва да го извади от партията си, защото иначе Цветан Цветанов ще бъде следващият, следващият Алексей Петров и следващите Братя Галеви, които той обвиняваше в „Октопод” и казваше, че се крият в изборни листи. Той трябва да напусне листите и да се махне от политиката.

Водещ: Говорите политически…

Д-р Петър Москов: Иначе, да кажа само още една дума.

Водещ: Да.

Д-р Петър Москов: През първата година от управлението на ГЕРБ, след вота на недоверие по повод на вътрешната политика и искане на оставка на Цветан Цветанов, това беше основният повод, с който ние инициирахме това нещо и всъщност това беше и нашият разрив с ГЕРБ. За съжаление, тогава настъпи и нашият разрив с колегите от СДС, които избраха да останат в подкрепа на нещо, което повече не можеше да бъде подкрепяно. Така че сме били прави.

Д-р Петър Москов: Понеже говорите за това, понеже полицаите… Само секунда. Полицаите нямат причина да подслушват политически противници. Причини имат политическите им началници, които са Цветанов и Борисов.

Водещ: Според Вас, те са, те са имали такова разпореждане, макар да няма черно на бяло, че то е разпоредено, според Вас, така ли?

Д-р Петър Москов: Полицай, обикновен, редови, няма причина да подслушва политически противник на Цветанов. Няма такава причина.

Д-р Петър Москов: Освен това, … виновен е Дянков за неговата политика или Цветанов за неговата са политически и управленски nonsense. Министър-председателят е този, който залага политиката, а министрите му изпълняват секторните си политики.

Водещ: Според Вас, това е върхът на политическата, на политическата…

Д-р Петър Москов: Не според мен, според начина, по който се управлява държавата.

Водещ: Не. Мисълта ми е, това е, според Вас, върхът на политическата отговорност?

Д-р Петър Москов: Да, да.

Д-р Петър Москов: Законът си е хубав и там пише, че тези, които носят отговорността за управлението, просто трябва да го прилагат. „Филчевгейт” е балон. Става въпрос за един, за съжаление, луд човек, който беше кадрова грешка на тогавашното управление, но тогава подслушване нямаше. Докато в „Галерия”…

Д-р Петър Москов: Докато в „Галерия” ставаше въпрос за подслушване на журналисти. Защо ГЕРБ, идвайки като новата вълна на новите лица и т. н., продължиха практиките от „Тройната коалиция”, за мен продължава да бъде загадка. А може би всъщност това е била целта – да се…

Д-р Петър Москов: Когато се върнем в Русе, защото сме тук, а говорим някак си общо за държавата и за света, този подход, в който държавата действа, като групировка, с методите на народната милиция, има своето пряко измерение в Русе през сферата, за която Вие търсите отговор. И той изглежда така – г-н Цветан Цветанов на върха на тази система за смачкване на бизнеса, за смачкване на свободата на индивидуалния човек, през големия отсъстващ в нашия дебат г-н Нунев, който води листата на ГЕРБ в града, кмета…

Водещ: Не. Аз питам за политика… Какво ще промените?

Д-р Петър Москов: Не, не. Нека да кажа, защото това има проекция в ежедневния живот на фхората, а не е просто нещо, че един политик подслушвал друг политик. Това е система от мерки и начин на налагане на несвобода върху бизнеса и върху всеки един човек. Та през г-н Нунев, през г-н кмета, та и величествената групировка около бизнесмена г-н Даков в града. Така изглежда смачкването на свободата в този град. А иначе…

Водещ: Как ще изглежда при вашето управление? Да?

Д-р Петър Москов: А иначе, системата на МВР съдържа в себе си 66 000 служители. При 66 000 служители, ако във всяко едно българско кметство няма полицай, който да пази възрастните хора от набезите на всевъзможни разбойници, значи тази система не работи. Това е заявката, която трябва да бъде изпълнена.

Водещ: Възможно ли е това, г-жо Ахмедова – полицай във всяко едно населено място? В Родопите не знам възможно ли е да се случи.

Д-р Петър Москов: Защо да не е, Боже Господи?

Водещ: Не, питам, питам…

Д-р Петър Москов: 66 000 души.

Водещ: Питам дали е възможно и как ще изглежда, ако Вие сте в управлението.

Водещ: Повече държава и повече регулации, казвате Вие?

Д-р Петър Москов: Може би не трябва да слагаме всичко в едно ястие, както казвате, но това, което казват социалистите, дължи отговор. За тях, това са техните идеи и никой не може да ги съди за това вероятно, те считат, че държавата, да, като някакъв висш разум, може по-добре от мен, от Вас, от всеки един от вашите зрители да знае как ние да харчим собствените си пари и затова да трябва да ни ги изземе, защото ние сме малко по-глупави и не знаем как става това. Решението е повече пари да останат в бизнеса, повече пари да останат в хората. Затова не може да не се каже, че разумната политика по повишаване на доходите и по намирането на работата не е в повишаване на данъците, а напротив, в тяхното намаляване.

Водещ: Още?

Д-р Петър Москов: Нашият категоричен ангажимент е, че всяка печалба на фирма, която е инвестирана в нови работни места, получава нулева данъчна ставка. Тоест, веднъж не се облага с 10% корпоративен данък и втори път не се облага с 5% дивидент. Това е начинът живият живот и бизнесът да разкрие нови трайно измислени работни места, а не държавата през нейната висша роля, да преразпределя пари и да отваря работни места за малцинства с метли по улицата за 6 месеца.

Петър Москов: Да. Доходи имат, когато не ги изземва държавата. Ролята на държавата в модерното общество е на гарант и на защитник на пазара, на бранша, на конкуренцията. Тя няма друга роля.

Петър Москов: В националната програма на ДСБ и в регионалната програма на ДСБ Русе, ние сме включили възобновяването на стратегията, заложена в националната стратегия за регионално развитие от 2000 г., забележете, когато управляваха много лошите хора. Та тази стратегия е свързана с развитието и доизграждането на транспортен коридор номер 7 чрез пътя Варна-Русе-Дунав, който за нас е пътят за богатството за Североизтока. Североизтокът е равен по бедност на Северозапада, който някак си е клеймен като най-бедното нещо. БВП, който произвежда Северния централен русенски район, е 7, 3 от общия национален продукт. Това разделено на 6 означава, че Русе е на половината от това, което произвеждат другите…

Водещ: Т.е. Русе-Варна? Така виждате…

Петър Москов: Русе-Варна и Варна-Русе, проект, свързан с модернизацията на варненското, на русенското пристанище, ЖП линии и високоскоростен път между тях. ЖП линията между Варна и Русе е свързана с параметрите, с които е строил Мидхат паша през 19-и век.

Водещ: Там още от Османската империя, да, първата ЖП линия в България.

Петър Москов: 4 часа. За 4 часа вие можете да стигнете до другия край на Европа и до другия край на света, ние не можем да стигнем до Варна. Това означава нови работни места, но не 450 хиляди. Такъв мащабен проект, който се реализира с европейско финансиране, ще доведе до 1500 трайни работни места пряка заетост и до още около 5000 периферна заетост покрай проекта. Това са реалните числа.

Водещ: Русе-Варна ос. Други обещават тунел под Шипка… Северна България. Това е един стар проект.

Петър Москов: Вижте, имаме ясна ос Констанца-Букурещ. Патриотизмът не е да се говори, че ние сме по-велики от другите, а да вземем бизнеса с по-умен начин на тези, които са до нас. Патриотизмът за мен е Варна-Русе, вместо Костанца-Букурещ.

Петър Москов: В този откъснат град, разбирате ли? Няма инфраструктура, за да достигне бизнеса до него, локален бизнес.

Петър Москов: Аз имам уважение към полета на мисълта между малката фирма с тримата наети и плана „Маршал”, но разликата между нашето мислене и мисленето, което изповядваше г-н Борисов, вие очевидно сте някак си в тази схема е, че инфраструктурата и строежът на инфраструктура не е самоцел, не е километри построен път за някъде. Това е нещо, което се влага за пряк икономически ефект. Ние не говорим за строеж на път, а за цял транспортен коридор, който дава живот и завърта икономиката в региона…

Петър Москов: …Хората, които искат да водят открита, честна, смислена изборна кампания. Те са на дебат. Те са със своите информационни материали и са видими. ГЕРБ са невидими в тази предизборна, която всъщност е информационна кампания. Т.е. техните методи на печелене на изборите са различни от убеждението през дебат, през информация, през спор.

Петър Москов: Да се говори, когато влезе в парламента, да се говори за коалиции, партийни, дяснопартийни политики и сметки, според мен, в този момент е цинично. ДСБ ще влезе в участие на дясноцентристко мнозинство на парламента, което да излъчи програмно правителство с ясен мандат и ясно време на действие. Това е спасението за България. Партийно, политическо правителство е недопустимо, от гледна точка на стабилността. Не аз, а политолозите и социолозите, далечни от ДСБ, твърдят и в последните си изследвания, че стабилността на следващия парламент зависи от присъствието на ДСБ в него. Две думи за Орешарски, доколкото ние сме дясно…, а те представляват ляво…

Водещ: Има заявка, да.

Петър Москов: Орешарски като бъдещ премиер е проблем. Орешарски е номад. Той е политически наемник. Избираш наемник да ти върши работата, но не и да те управлява, ако не си колониална държава.

Водещ: Добре, ама нали е в името на някакви политики, някакви намерения?

Петър Москов: Не говорим за политики, да има мнозинство с дясноцентристка ориентация, което да подкрепи експертно правителство с програмен мандат. Това е решението.

Водещ: Т.е. би могло, това, ако е друго лице, на не лицето, което е излъчено от БСП…

Петър Москов: С дясноцентристка ориентация. Ние с БСП имаме принципни различия. По въпроса за това, че държавата не трябва да преразпределя повече данъци, по въпроса за това, че държавата не трябва да прави безумия като АЕЦ „Белене” и по въпроса за това, че държавата трябва да се управлява по различен начин, защото ГЕРБ ги няма, защото тяхната пропаганда, предизборна, по същество е извинение. Извинение за това, че не са успели да изпълнят достатъчно добре политиките, които правеха БСП и тройната коалиция, защото им се падна да управляват в криза. Няма разлика. Това е фалшиво противопоставяне. Българската десница се представлява от нас. Българската левица се представлява от БСП. Това е принципно различни. Не може да има…

Петър Москов: … от майка си, от баща си, от традициите на семейството, а не от традицията на политическа партия.

Водещ: Е, не. Предполагам, че нямаше това в предвид г-н Гарелов. Вървим към финални думи. Имаме съвсем малко до края. Вървим към финални думи. Кратка реплика. Отиваме за финални думи към г-жа Ахмедова.

Петър Москов: Запазване на ниските данъци, освобождаване от данъци при ри реинвестиране на печалбата в нови работни места. Това е пътят към работа и заетост и доходи. Второ, почтено отношение. Ние сме недолюбвани от различни хора, защото се водим от принципите си и защото за нас, принципът е по-важен от моментната партийна конфигурация. Ние сме били и ще бъдем това. За нас е важна свободата на отделния човек, а от държавата изискваме качество и ефективност, защото ние финансираме с данъците си.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>