Пепа Деведжиева: Грехота е община Пловдив да остави художниците си на улицата

Pepa_Devedjieva_silna_ikonomika_news

Лидерът на ДСБ в Пловдив се среща с творците заради фалита на творческата организация, дала на България цяла плеада майстори на четката

“Цветове” ще е последната изложба на Дружеството на пловдивските художници. След края на експозицията, подредена в галерията на ул. “Гладстон”, емблематичната организация със 101-годишна история свива платната. По ирония на съдбата това ще стане на 31 май – рождената дата на прочутото Дружество на Южнобългарските художници. Общината, която инвестира близо 20 млн. лева за ремонт на Градския дом на културата на ул. “Гладстон”, не желае да похарчи и лев за галерията в съседство, която от 40 години е дом на местните художници. Сградата е пред затваряне заради непосилни предписания за изграждане на пожароизвестителна система и промени в елинсталацията. Тези дейности струват хиляди левове, а в касата на Дружеството няма стотинка, разказва председателят на дружеството Димитър Чонов. Алтернатива няма и единственият изход е да щракнем ктатинара, признават членовете на Управителния съвет на дружеството.

От юни 200 творци остават на улицата, а легендата “Пловдив – град на художниците”, е част от миналото.

“Това е срам за Пловдив, който претендира да бъде изконната културна столица на България. Не е нормално градската управа да разглежда галерията като търговска площ, а не като дом на духа и изкуството. С какво ще се представим в надпреварата за европейска културна столица през 2019-а, ако не с прословутата си школа в изобразителното изкуство”, коментира Пепа Деведжиева, лидер на ДСБ под тепетата.

Галерията на ул. “Гладстон” е единствената сграда, планирана и построена за изложбен салон в Пловдив. Тя има много недостатъци, но е единственото място, на което може да се излагат големи художествени проекти. Закрие ли се, градът няма друга алтернатива, твърдят специалистите.

Дружеството на пловдивските художници е най-старата творческа институция в Пловдив. Създава се от трима ентусиасти Симеон Велков, Григор Савов и Атанас Овчаров през 1911 г. На следващата година се събират 16 съмишленици от цялата страна и издигат идеята за Дружество на южнобългарските художници с център Пловдив. Сред учредителите са основните фигури в българското изобразително изкуство по това време – Христо Станчев, Сирак Скитник, Николай Райнов, Давид Перец, Даниел Дечев, Цанко Лавренов, Златю Бояджиев, Владимир Рилски, Борис Ангелушев и др. През 50-те години на миналия век Дружеството на пловдивските художници се включва в Съюза на българските художници. Десетилетие по-късно под тепетата идват да творят Иван Кирков, Колю Витковски, Йоан Левиев, Димитър Киров, Георги Божилов, Енчо Пиронков, Христо Стефанов – все творци, които днес са в учебниците и се изучават в часовете по рисуване и история в училище.

Днес Дружеството на пловдивските художници организира традиционните представителни експозиции на двете Национални училища по изкуства в града, Международните фотографски изложби, Годишната изложба на пловдивските художници и експозицията, посветена на Деня на будителите. Преди време художниците помолиха с официално писмо кмета на Пловдив:  “Ако създаденият проект от нас не представлява интерес за вас и не е в интересите на община Пловдив, молим за официален писмен отговор”. Отговор и до днес няма.

Творците нямат отговор и молбата да бъде подновен договорът за безвъзмездно ползване. От години под тепетата се говори, че по новия градоустройствен план тази сграда ще се събаря и затова общината не инвестира в нея. “Ако обаче галерията е оставена на изживяване, защо от Дружеството на художниците се иска наем”, пита Пепа Деведжиева. Тя ще се срещне с представители на творческата гилдия на 23 април в сряда, за да разисква с творците проблемите с галерията на “Гладстон”. “Ако една нация се лиши от духа и културата си, съвсем скоро ще забрави и своята история. А следващата стъпка е тази нация да бъде забравена от света”, коментира Деведжиева.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>