На дебат за АЕЦ Белене кани опонентите си Георги Караджов, водач на листата на коалиция „ДСБ-БДФ”

SAM_7716Проектът АЕЦ Белене е невъзможен и дълбоко вреден, дори само със съществуването в умовете на хората. Строителството на централата ще бъде втори Чернобил, който ще доведе България до финансов и икономически крах. Това заяви днес водачът на листата на коалиция „Демократи за силна България – Български демократически форум” – Георги Караджов, точно в деня, когато се навършват 27 години от трагедията в чернобилската атомна централа. Той обяви, че е поканил водачите на листи от 15 МИР – Плевен  на дебат на тема „АЕЦ Белене – легенди и действителност”, който да се проведе на 2 май в зала „Плевен”. От коалиция „ДСБ – БДФ” винаги сме държали хората да са максимално информирани по всеки важен въпрос, за да могат да вземат информиран и полезен за тях и семействата им избор, подчерта кандидат-депутатът и допълни, че се надява дебатът да се състои, за да може в спокоен разговор най-сетне да се каже истината за АЕЦ Белене и хората да чуят, че този проект е невъзможен и вреден за България.

Караджов подчерта, че на  площадката има възможност да се изгради нещо, което действително ще е полезно за региона, но категорично заяви, че  АЕЦ Белене няма как да се случи, в който и да е следващ момент. По думите му БСП поддържа една огромна измама в главите на безработните и отчаяни хора от цялата Плевенска област, лансирайки непрекъснато идеята за бъдещето на централата.  Пътят е друг и ние сме го посочили с нашите три стъпки за излизане от кризата, заяви Караджов.

Той беше подкрепен от зам.-председателя на ДСБ – Екатерина Михайлова, която допълни, че през последните дни е станало ясно колко безмислен е проектът Белене, след като енергийната ни система беше изправена пред срив заради свръхпроизводство. Какъв е смисълът да продължаваме да наливаме милиони в нещо, което след това няма да може да се използва, зададе риторичен въпрос тя.

Екатерина Михайлова коментира и скандалът от последните два дни с незаконното подслушване. Ако тези 100 млн.лв. предвидени в бюджета за подслушване, бяха отишли за погасяване на част от задълженията на държавата към бизнеса, които вече са 300 млн.лв., това щеше да доведе до запазването на 50-60 хил. работни места, подчерта тя.

Михайлова каза още, че от ДСБ очакват да се случат три неща след скандала с подслушванията. „Първото – ГЕРБ да поеме политическата отговорност, вече разбрахме, че няма да се случи. Сега очакваме  държавните институции да си свършат работата и истината за управлението на ГЕРБ да бъде изнесена. Третата стъпка е хората много добре да преценят и да решат искат ли политическо мракобесие, както го нарече самият бивш министър от ГЕРБ”, каза тя.

Според Михайлова скандалите с незаконното подслушване помагат на ГЕРБ и БСП да не говорят по проблемите на хората, които са свързани с липсата на работа, с липсата на сигурност, с липсата на доходи за нормален живот. След като и двете политически формации вече са показали, че не могат да се справят с най-важните проблеми на хората. Докато от коалиция „ДСБ – БДФ” предлагат конкретни решения. Михайлова изброи три стъпки от тези решения - минималната работна заплата да бъде необлагаема, намаляване на несправедливите 15%, които плащат едноличните търговци и замяна на  разрешителния режим с регистрационен за стартиращ малък и среден бизнес.

Георги Караджов допълни, че светкавичен ефект  за повишаване доходите на хората ще има отнемането на  възможността на монополите да ограбват българските домакинства. „Тази битка е наша и ние я започнахме година и половина преди хората да излязат на улицата. И ако ГЕРБ бяха приели нашите предложения тогава, много страдания на хората щяха да бъдат спестени”, подчерта той.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>