Георги Караджов по БНТ: Дебата за Плевен

Гледайте видеото тук: БНТ, Денят започва

КараджовВодещ: Приключил ли е проектът?

Георги Караджов: Проектът не би могъл да започне.

Водещ: Като идея приключил ли е, това имам предвид?

Георги Караджов: Това е проблемът, че се оказва, че не е приключил като идея. И аз съм изумен, че все още на обществото се поднася този проект като нещо, което е възможно да се случи. Изумен съм, че след като преди няколко дни електроенергийната ни система щеше да се пръсне от излишък на ток, все още се поставя въпросът за изграждане на нови 2 хил. мегавата към тези 12 хил., с които разполагаме в момента. При положение че нормалното ни потребление е около, дори по-скоро максималното е към около 4 хил. мегавата, излиза, че дори и да имаме добър износ на ток, който е силно проблемен в момента, ние достигаме до половината от мощностите, които имаме. Вие знаете, преди няколко дни аварийно се изключваха мощности заради невъзможност, заради липса на нужда от ток.

инвестициите, знаете какъв е човекопотокът, знаете какви обороти се въртят в търговията, а тук в Северна България не е така.

Водещ: Да де, ама много сериозен жест, май, много скъпо струва този жест.

Георги Караджов: Този жест ще бъде пагубен за националната икономика, той няма да допринесе ползите, които агитаторите за АЕЦ “Белене” изтъкват. За мен е странно в 2013 г. да виждаме развитието на българската икономика в стилистиката на 50-те години – много комини, които много пушат, едни машини, които вдигат много силен шум. Тази представа за възход в икономиката остана някъде далеч назад.

Георги Караджов: Усмихвам се, защото преди да говорим за цена на централата, вид на реакторите, поколение, работни места и т.н., би трябвало да тръгнем от базовия въпрос, за който не се иска особена експертиза. И той е много прост. Независимо дали човек си купува обувки, телевизор, лек автомобил или става дума за ядрена централа, винаги се тръгва от въпроса – това нещо трябва ли ми? Осолено когато си притеснен…

Водещ: Това се опитвам да разбера, не говорим само за плевенчани, а за всички българи, трябва ли ни?

Караджов БНТ

Георги Караджов: Когато си не просто притеснен с парите, а едва връзваш двата края, имаш, да кажем, телевизор, който ти върши отлична работа, каква е логиката да теглиш заем, за да си купиш нов?

 

Водещ: Как ще се отрази на Мариците това, г-н Караджом? Марица 1, Марица 3, и не само те?

Георги Караджов: Не само Мариците, много други мощности ще трябва да спрат. Но аз ви казвам, че отказвам този разговор, който е манипулиране в неправилна посока. Тази централа просто не е нужна. А намесването на работните места намирам за тежка злоупотреба с отчаянието на хората и…

Водещ: Защо?

Георги Караджов: Ами защото нуждата от работни места е очевидна и в региона, и в цяла България, но тя определено не минава, задоволяването й не минава през АЕЦ “Белене”.

Георги Караджов: Аз ви предлагам вместо имагинерните 15 хил., места, които между другото в годините започвайки от 4-5, стигнаха до 15, чувал съм и по-големи числа, едно наддаване като на сватба, по-добре е да говорим за реалните възможности за създаване именно чрез подкрепа на семейния, малък и среден бизнес. А ако говорим специално за Плевенския регион…

Водещ: Да, дайте конкретна идея.

Георги Караджов: За Плевенския регион, който е с много добро качество на земята, отлично развит в селскостопанско отношение, има определени традиции, все още запазен човешки потенциал, работна ръка, която може да се занимава с това. Ще ви кажа как в последните месеци бяха изгубени много работни места, вследствие на лошата…

Водещ: Кажете как да бъдат възстановени? Да минем от констатацията и миналото, да минем в бъдеще време, как да бъдат възстановени работните места?

Георги Караджов: Един от многото начини е чрез наистина смислено използване на европейските средства. Това, което е голямата гордост на ГЕРБ, постоянното споменаване на европейските средства, на едни големи числа, всъщност е пълен провал на ГЕРБ. И аз ще ви кажа…

Водещ: Така казват те, ние възстановихме доверието в Европа, възстановихме идването на фондовете, които бяха спрени по време на тройната коалиция и сега, ако получим втори мандат, това казват ГЕРБ, ще инвестираме основно, наш приоритет ще стане Северна България.

Георги Караджов: И аз ще ви кажа, искам да ви дам конкретен пример с един голям такъв провал. През октомври месец 2012 г. от 7 мерки по Програмата за развитие на селските райони общо 513 млн.лв. бяха прехвърлени към общински публични мерки за изграждане на площади и други неща в общините. Не че там не са нужни, но тези 513 млн. бяха взети от 7 мерки от порядъка на млад фермер и 6 още други и би трябвало да отидат точно при конкретни производители, които имат огромна нужда от тези пари.

Водещ: Разбирам, може би това повече се вижда, което вие говорите, там където са били насочени, може би повече се вижда този резултат.

Георги Караджов: И е по-лесно. По-трудно е да получат тези безвъзмездни помощи хиляди производители, отколкото в един голям обект да отидат десетки милиони левове.

 

Водещ: Г-н Караджов.

Георги Караджов: Преди 10-годишните програми има нужда от спешни, компетентни и енергични действия в посока доходи, работа и сигурност. Това е което може да задържи младите хора и не толкова младите тук в този хубав край, а и във всеки един регион на България. Доходи и работа се създават най-вече чрез икономическата политика на правителството, чрез правилата на играта, които слага правителството. Г-н Дулев и в момента е кмет на една от плевенските общини, аз два мандата бях кмет на друга, и в този дълъг опит в местната власт се убедих, че, за съжаление, основният проблем на местните власти е централната власт. И тук ми се иска да разбия едно клише, което е завладяло общественото съзнание, че най-близо до проблемите на хората стои местната власт. Това е абсолютно невярно. Най-близо до проблемите на хората стои централната власт поради простата причина, че хората посрещат проблемите си с доходите, които имат в джоба си.

Водещ: Абсолютно е така, ако наистина, няма доход, поминък и нормална жизнена среда, нормален стандарт, не знам какво би задържало един човек, особено млад и с образование в малко населено място.

Георги Караджов: Така е.

Георги Караджов: Излязоха не само заради издевателствата на монополите над всички български граждани, излязоха заради липсата на перспектива, заради липсата на визия, заради загубата, заради изгубения път от последните три правителство.

Водещ: Как ще възстановите диалога с тях? Защото те не вярват, или поне така твърдят, на никой партия?

Георги Караджов: Възстановяването на диалога минава през изключително бързи мерки, които да подобрят икономическото състояние на всеки един човек, на всяко едно българско семейство. Пътят за там е през трите стъпки, които ние предлагаме – доходи, работа и сигурност. Предлагат ги всички, всички говорят за семеен, малък и дребен бизнес. Но ние от ДСБ-БДФ обаче сме в по-особената позиция да сме създавали тези неща за хората. Искам само да припомня (…) управлението 97-2001 г., предполагам мнозина от нашите зрители си спомнят въвеждането на патентния данък през 98-ма година. Без това да бъде предшествано от гръмки фанфари, нито самото му въвеждане…

Водещ: Да, припомняте конкретна мярка, която тогава е била въведена.

Георги Караджов: Тогава 260 хил. еднолични търговци си отдъхнаха от плащането на данък печалба и срещу една сума като патентен данък можеха спокойно да работят. Ето реална подкрепа…

Георги Караджов: Екипът, който сега е в ДСБ, са хората, които въведоха, в ДСБ и в БДФ. Точно.

улицата.

Митхат Метин: Разбира се.

Водещ: Г-н Караджов, и после искам по още една тема да поговорим, кратка реплика.

Георги Караджов: Първо, слагайки под един знаменател – всички управляващи в тези 23 години, някои хора се опитаха, доста хора се опитаха да скрият собствения си провал, който е много персонално ясен и насочен. Какво означава да обявиш всичките 23 години за сгрешени, за провал, след като имаше период, в който имаше ясна визия накъде да върви България и съвсем конкретни стъпки. Ако се върнем малко назад към Плевенския регион, в този период 97-2001 г. имаше всички планови документи за балансирано регионално развитие. Говоря за конкретни реални неща. И стъпка за балансирано развитие. За да не стига Плевенския регион до днешното си състояние, бяха реалните действия извършени за построяване на мост Никопол – Турну Мъгуреле. Приет идеен проект и възложен, технически работен проект за мост, който е два пъти по-евтин от видинския сега.

Георги Караджов: Ангажиментът към хората от Плевен и областта е с целия опит, който имаме в период от година, година и половина да осигурим доходи, работа и сигурност на хората. И изказани от нас тези три стъпки – доходи, работа и сигурност – не са обещания. Те са припомняне, че ние вече сме ги създавали и сме готови да го направим отново.

18.04.2013г.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>