Атанас Атанасов: Цветанов превърна МВР в групировка за рекет на бизнеса

Нова ТВ, „Здравей, България”, предизборен дебат

Атанас Атанасов: Вижте, повече от 800 оперативни работници водеха разработка, аз не мога да помня всичко. Но искам да ви кажа, че в него период от време – 1999 г., службата работеше много сериозно по вътрешната корупция в МВР и имаше доста сигнали, които сме проверявали. Възможно е това да е един от тези сигнали, но повече… нямам спомен, казвам ви съвсем откровено. Иначе вижте…

Водеща: Защото това е човек, който много се издига във времето и може би би ви направило впечатление.

Атанас Атанасов: Аз бих казал нещо друго важно с едно изречение. Не ме интересува Флоров там, навремето за какво е бил проверяван. Мен ме интересува това, че този човек, който е дясна ръка на Цветанов в МВР, миналата година, в една много гледана телевизия, в едно интервю на въпрос „Как могат да се решат проблемите с престъпността в България?”, той каза: „Когато на МВР се възстановят правомощията отреди 1989 г.” Това е човек с тоталитарно мислене, това е по-важното. Другото – не знам.

Водещ: Общинска полиция…

Атанас Атанасов: Ние в нашата програма сме записали едно кратко изречение: „Във всяко кметство – полицай”. Преди 80 години България е имала два пъти по-малка полиция – 26 000 души, и във всяко кметство е имало стражар и полицай. Днеска на седем населени места се пада един полицай. Давате ли си сметка кога може той да отиде и да види какво се случва? В същия момент, както Бойко Борисов се изразяваше, министерството е пълно с „чантаджии” – това е негов израз, само че той нищо не направи срещу „чантаджиите”. Увеличи ги, защото неговото протеже Цветанов превърна МВР в силова групировка, която да се занимава с това да рекетира бизнес, за да могат да събират пари в черната каса на ГЕРБ. Именно заради това трябва да се промени кадровата разстановка на МВР, за да може на долния ред униформената полиция да бъде увеличена рязко, за да се покрият населените места и уязвимите места в големите населени места с полиция. Ние не виждаме полиция по улиците, защото те са по канцелариите.

Водещ: Затова хората се отказват и да се оплакват.

Атанас Атанасов: Вижте, има принцип – извинявайте. Има принцип – когато хората престанат да се оплакват на властта, това означава, че нямат доверие.

Явор Нотев: Нямат доверие, точно така.

Атанас Атанасов: За това става дума.

Атанас Атанасов: Гражданите плащат данъци и имат право да очакват държавата да ги защити.

 Атанас Атанасов: Искам да ви кажа, че хора, завършили Художествената академия, разследват престъпления. Това на нищо не прилича!

Михаил Миков: Има и по-тежки случаи.

Атанас Атанасов: И БСП не искаха да чуят, и вие не искате да чуете. Хора без юридическо образование са се превърнали в дознатели.

Димитър Лазаров: Не, не, те не са дознатели.

Атанас Атанасов: Не, не, да не навлизаме…

Димитър Лазаров: Те не са дознатели, а са само с юридическо образование.

Атанас Атанасов: Добре, разследващи полицаи. Да не навлизаме в тази тема.

Димитър Лазаров: Не, не, нека да навлизаме, защото… Извинявайте, мислите ли, че е нормално…

Атанас Атанасов: И другото, което искам да ви кажа. Искате доказателства срещу Цветанов…

Димитър Лазаров: Мислите ли, че е нормално да се чака по един ден…

Атанас Атанасов: Ще ги получите след изборите, защото…

Димитър Лазаров: … за рекет на бизнеса. Не, не, това са твърдения…

Атанас Атанасов: Кое е твърдение?

Димитър Лазаров: … голословно.

Атанас Атанасов: Ама веднага ще ви дам пример, ако искате. Знаете ли колко хора пищят в провинцията? Или вие, може би, откакто сте дошли на жълтите павета, не знаете какво става надолу в страната? Смачкахте средния бизнес с полицейщина!

Димитър Лазаров: Г-н Атанасов, аз не живея на жълтите павета.

Атанас Атанасов: Ами не ви знам къде живеете, ама така разсъждавате!

Атанас Атанасов: Аз исках да кажа нещо друго, което е по-важно. Наказателната политика на една държава трябва да почива на няколко принципа, един от които, и много важен принцип – той не се спазва в България – е принципът на неотвратимостта, което означава, че за обществото е много важно всяко престъпление да бъде наказвано. При нас големият проблем е в това, че законът не се прилага еднакво спрямо всички в България, а се прилага в зависимост от финансовото състояние на лицата. Дайте си сметка – който има пари да си плати, минава извън закона, а който няма – отива в затвора. Идете да видите в затворите какви хора изтърпяват наказания, а има тежки престъпления, за които има фрапиращи публични доказателства, и не се започват разследвания за това. И тук големият проблем, изобщо с ефективността на съдебната система и нуждата от нейното реформиране, изваждането на прокуратурата от съдебната власт, за да стане част от изпълнителната, защото то фактически е така – прокуратурата работи като част от изпълнителната власт, но когато трябва да се носи отговорност, казват – а, тя е независима! Понеже Цветанов и Борисов искаха от тях и разпореждаха какво да правят в прокуратурата. Та, проблемът на неотвратимостта, еднаквото прилагане на закона спрямо всички е големият проблем. Дългите престои по затворите не водят до нищо, до нищо полезно, за съжаление. Да, за жертвите задължително държавата… И тук отново прокуратурата е длъжник – прокуратурата е тази, като представител на държавата, трябва в разследването да се погрижи да бъдат защитени правата на жертвите, а не да ги пращаме при скъпоплатени адвокати.

Атанас Атанасов: Ами Господ дава живот, няма право никой да го отнема. Как може?!

Атанас Атанасов: Не се плаша от референдума, плаша се от хора, които могат изобщо да мислят, че може изобщо да се върне смъртното наказание. Как може?!

Атанас Атанасов: Проблемът е в това, че законът не се прилага еднакво спрямо всички, а не за това, че няма да отрежем пет глави през годината, разбирате ли?

Атанас Атанасов: Е какво направихте вие в миналия парламент да подобрите работата на съдебната система? Да се имитира изборност на Висш съдебен съвет и някакви такива неща?

Водещ: Ген. Атанасов, мерки?

Атанас Атанасов: Вижте, какво каза Камен Костадинов – „министър Цветанов”. Нали вече не е министър? Виждате ли с какво живеем? Може да прозвучи популистки, но едно от решенията – Цветанов и хора като Цветанов нямат място в политиката. Защото хората са тези, които провеждат политиката. Когато има хора с такова мислене… Защото аз съм убеден, 100%, не само, че е злоупотребявано с подслушванията, ами аз съм чел свои разговори с мои клиенти – като адвокат съм ги чел в жълтите вестници. Интересно откъде я имат тази информации. Ежедневно се пълнеха българските медии с класифицирана информация, контролирано изпускана от МВР и събирана по този начин. Но искам да ви кажа…

Водеща: Кажете, СДОТО да излезе ли от МВР?

Атанас Атанасов: По-големият проблем знаете ли кой е? Нямат хората работа, нямат доходи, живеят скотски – ние ги занимаваме с подслушване. Знаете ли какво казват хората в провинцията – абе, там горе ония да се подслушват колкото искат. Решенията са спазване на законите, разбирате ли? И на правилата. И сега прокуратурата да стигне докрай, защото тези хора, срещу които са образувани тези дела – аз ще ви кажа най-важното нещо – нямат личен мотив да нарушават правилата. И тогава се поставя въпросът защо са ги нарушавали?

Водеща: Откъде идва мотивът.

Атанас Атанасов: Защото им е разпоредено.

Водеща: Така, да.

Атанас Атанасов: Работата е ясна.

Атанас Атанасов: Аз съм единственият на тази маса, за който имаше скандал. Оповестиха се данните за това, че съм бил подслушван и през мен – цяла партийна централа, и парламентът каза, че подслушването е било незаконно, и никой не беше натоварен с отговорност. Това е големият проблем.

 

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>