Атанас Атанасов: Българската демокрация не може да бъде газена повече от Цветановия ботуш

Дебат за сигурността, БТВ, Тази сутрин

Атанас Атанасов: Това ще питате Бойко Борисов. Той го използва този израз, когато говореше за МВР. Отделно от това, аз искам да подчертая, защото е изключително важно, ние сме в навечерието парламентарни избори и след това ще има съставяне на правителство, след парламентарните избори. Добре би било или според мен, задължително даже, следващият министър на вътрешните работи да е човек, който, първо е чел конституцията, второ, да уважава законите и трето, да уважава разпределението на властите, защото човек като Цветанов, за който няма граници между законното и незаконното, доведе нещата дотук, за да се случат следните неща, които трябва да бъдат прекратени моментално и да се потърси отговорност. Първо, трябва МВР да бъде оттеглено, изтеглено, издърпано от икономиката, като инструмент за рекет, защото Цветанов превърна МВР и по-специално ГДБОП в инструмент за рекет върху българския бизнес и това е една от причините да бъде смачкан средния бизнес. И другото е, човешките права. Да, в тази оскъдица, в тази беднотия, голяма част от хората изобщо не ги интересуват тези неща, защото, разбира се, че на първо място, за да имаме сигурност, трябва да имаме здрав народ, трябва да имаме образован народ, трябва да имаме народ, който работи, който е зает и т.н., но човешките права са нещо, което е задължение на българската демокрация, гарантирани в конституцията и те не могат да бъдат газени с Цветанов ботуш.

Атанас Атанасов: Г-н Вучков, има ли работниците, не аз питам, има ли работници?

Атанас Атанасов: Ние всички видяхме какво са направили за 4 г.Той е част от този екип. Аз започвам там, където свършиха преждеговорищите. Става въпрос за ГДБОП и за нейната роля в цялата тази ситуация, която съществуваше. Ще ви припомня едно интервю, дадено във вашата телевизия, дадена от дясната ръка на Цветан Цветанов, Станимир Славейков Флоров, който…

Христо Бисеров: Преди това Цветан Генчев Цветанов.

Атанас Атанасов: И Станимир Славейков Флоров.Да, това е показателно. Пред ваш репортер… Моля ви се, не ме прекъсвайте. Имайте срам! Безсрамието във вашата политика доведе държавата до това положение. Безсрамни сте. Имайте срам. Оперирани сте от срам.

Веселин Вучков: Г-н Атанасов…

Атанас Атанасов: Дотука спираме. Та да припомня интервюто. Важно е г-н Николаев. Та на въпрос на репортер в БТВ към Станимир Славейков Флоров, как може да се решат проблемите с престъпността в България, това лице заяви, че това може да стане, когато на МВР бъдат възстановени правата от преди 89-а г. Това е знаменателно.Става въпрос за хора с тоталитарно мислене.Преди 89-а г. МВР нямаше задължението да спазва човешките права, независимо какво пишеше в конституцията.

Водещ: Г-н Вучков? Как отговаряте на този въпрос?

Атанас Атанасов: Хора с такова мислене нямат място нито в МВР, в политиката нямат място. Ние сме демократична държава,макар и с фасадна демокрация.

Атанас Атанасов: Нямаше барутни отлагания, при положение, че Бойко Борисов излезе и каза:ДО 2 дена всичко ще стане ясно. Аз съм казал да се…

Водещ: Добре. Дайте отговор и искам да се върнем пак към голямата тема за битовата престъпност?

Атанас Атанасов: А натискът върху експертите?

Веселин Вучков: … няма да отговоря, защото не съм чел делото, но искам да кажа, че там представителите на МВР, респективно и БОП, допуснаха сериозни грешки, неспазвайки правилата на НПК.Те го знаят много добре…

Атанас Атанасов: и каква отговорност понесоха?

Веселин Вучков: …и понесоха съответните дисциплинарни мерки …Имаше специално парламентарно разследване…

Атанас Атанасов: …. Престъпление, извършено… Какви дисциплинарни мерки?

Атанас Атанасов: Вижте, г-н Николаев, въпросът е следният: Тук по-голямата част сме юристи. Какъв мотив, защото при… престъпления, трябва задължително да се изследва мотива. Какъв мотив могат да имат директорите на тази дирекция за подслушване, да извършват незаконно подслушване?

Водещ: Не знам.

Атанас Атанасов: Единствен мотив, какъв може да е,никакъв.

Младен Червеняков: Е, може жена си да подслушват.

Атанас Атанасов: Това пък ще бъде единствен случай. Само може да се предположи, че става въпрос а, както се казва, обосновано предположение или…

Водещ: Предполагате, че е поръчка сигурно?

Атанас Атанасов: Или че е заповед , това е. И кой може да я издава тая заповед? Началникът им, който е…

Атанас Атанасов: Радвам се,че един след други колегите казват това, което аз казах в началото, ако си спомняте. Бюджетът да бъде използван основно, първо за полева работа, т.е. долу и второто изключително важно нещо, за което не остана време да говорим, трябва да се проведе безмилостна битка с корупцията вътре в МВР.

Атанас Атанасов: Е, хубаво сега,видели сте я.Това е ваше виждане.Повтарям, трябва да се наситят малките населени места и кметствата с полицаи, за да има респект от властта на първо място. На второ място, по конституция държавата по закон е длъжна да брани частната собственост.Разбира се, че собствениците също трябва да имат възможности и права да защитават собствеността си, но на първо място държавата и тези хора са недоволни от това, че я няма държавата и затова настояват за такива крайни мерки да им се даде възможност.Има правила по какъв начин може да се използва оръжие. Не може да се стреля безразборно, както се казва.

Водещ: Те не искат безразборно. Поне да могат да си защитят…

Атанас Атанасов: И сега имат право да се защитят. Собствеността и живота си могат да го защитят по правилата. Трябва…

Водещ: … дали е с брадвичка, дали е с мотика…

Атанас Атанасов: Вижте, в такива ситуации не може човек да преценява.Това е сложна работа… преценяват правораздавателните органи, кой какво е свършил, но държавата на първо място и за това аз казвам, в нашата програма сме записали, във всяко кметство полицай, защото днес полицаите са на 7 кметства един. И сега тука нещо като реплика към г-н Вучков. Преди 9 септември 44-та г. МВР е имало 26 хиляди служители и във всяко кметство е имало стражар. Г-н Вучков, днеска имаме 56 или 60 хиляди служители на МВР. Къде са? Чиновници и хора в специалните служби, които се занимават с подслушване.Разбирате ли,,това е проблемът.

Веселин Вучков: Мога да ви кажа конкретни цифри. Полицаите са около 30 хиляди…

Атанас Атанасов: Колко са служителите на МВР питам?

Веселин Вучков: Пожарникарите са около 10 хиляди, граничната полиция също е 9010…

Атанас Атанасов: Значи 60 хиляди служители на МВР. Това, че вие не сте ги разпределил питам, както трябва, не е вашата грешка, ами вашата некомпетентност.

 

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>