Иван Костов: Сега всички говорят срещу монополите, ние единствени започнахме война с тях

ivan-kostov-25Лидерът на Демократи за силна Българияпредстави в Ловеч мерки за подкрепа на малкия и средния бизнес

Ние сме единствените,които започнахме войната с монополите още преди 4 години и единствените, които назовахме монополистите по име, заяви в Ловеч председателят на Демократи за силна България Иван Костов. Той посочи, че партията му е платила и цената за това с разбиването на синята коалиция. Категорично сме влизали на няколко пъти в остра конфронтация с Комисията за защита на конкуренцията, каза още Костов. Той допълни, че е по-лесно да се създаде симбиоза между властта и олигархията и монополистите да бъдат оставени да правят каквото си искат, но бизнесът е потърпевш.  Монополизирането на ключови сектори е и причина за стесняването на пазарите. Тези сектори са изтеглили от немонополизираните сектори посредством нелоялна конкуренция значителни пари – през цената на тока, който се е увеличил 2,5 пъти в последните 12 г., през цената на течните горива, които са се повишили 2,6 пъти, лекарствата, които са се повишили 3,5 пъти.  Контрабандният внос и сивият сектор също водят до стесняването на пазари, каза Костов. Той посочи, че 80 процента от българското зеленчуковото производство, овощарство и животновъдство са подложени на огромен внос, значителна част от него е контрабанда. Като проблем пред бизнеса лидерът на ДСБ посочи и злоупотребата с власт на администрацията. Бизнесмени сигнализират за случаи на злоупотреби на местната и централната власт при обществените поръчки, с насочващи условия към определени фирми,  търгове и конкурси с предварително известен победител.  Злоупотреби има и по програмата за развитие на селските райони, където парите се държат от администрацията и от политиците.

„Ние виждаме възможност със средствата на управлението, на законите тази злоупотребяваща с властта администрация да бъде лишена от власт, да се превърне в партньор на фирмите, а злоупотребяващите с властта политици да бъдат принудени да спазват закона и да се изправят пред един независим съд“, каза Иван Костов. Той е категоричен, че бюрократичните процедури могат да бъдат намалени 90 на сто, а правомощията на администрацията, която е нараснала за последните 12 години три пъти, да бъдат ограничени. Костов смята, че страната ни има нужда от нов модерен трудов кодекс, който да либерализира пазара на труда.

В условия на икономическа криза единствените, които увеличиха доходите си, са държавата  и монополистите, каза Костов. Той подчерта, че държавата е увеличила от 2008 г. харчовете си  с 5 милиарда лева. Коалиция „ДСБ – БДФ“ предлагат данъчно облекчение  в размер на 300-350 милиона лева за малкия бизнес, като се въведе необлагаем минимум на работна заплата,  като се намали данъка на едноличните търговци от 15 на 10 процента, както и да се замести с патентен данък сегашното облагане на голяма част от семейния бизнес. Трябва да се преразгледат таблиците в които се повдигнаха осигурителните прагове за осигурителни вноски, посочи Костов. Той коментира и вероятните сценарии след изборите. Според него липсва политическа алтернатива, която при системата на демокрацията заменя изхабените партии и политици с нови, които идват на власт с повече доверие.

„Спецификата в момента е, че двете партии, които биха могат да съставят коалиционно правителство не могат да бъдат разглеждани като алтернатива, защото ГЕРБ допуснаха с управленската си слабост да се превърне една икономическа криза в социална, а след това в политическа, а БСП, че ни вкараха в тази криза“, каза Костов. Според него решението на Сергей Станишев  да предложи  експерта Пламен Орешарски за министър-председател, показвало, че той също разбирал, че той и партията му не могат да са политическа алтернатива.

Трябва да се търси решение от типа на модерните европейски решения за излизане от криза, каза Костов. По думите му програмното правителство е само инструмент, не  е решение. В Италия и Гърция първо се посочиха мерките, после се търси широка политическа подкрепа, тогава ЕС помага и  мерките се прилагат с решителност и компетентност.

По време на предизборната среща бяха представени и кандидатите за депутати на Коалиция „ДСБ – БДФ“   - водачът на листата проф. Калин Янакиев, преподавател в Софийския университет, чийто баща живее от години в Ловеч,вторият в листата – уважаваният и известен гражданин Петър Магеранов, Анна Тодорова, Светлана Тонкова, Христо Кадийски, Десислава Николова.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>