Иван Костов: Програмно правителство с ГЕРБ? Може, но без Цветанов и Борисов

Лидерът на Демократи за силна България се срещна с пловдивчани навръх Деня на Европа – 9 май. В Стария град пред симпатизанти Костов говори за предстоящите в неделя избори и възможните за добро и ефекстивно управление на България в следващите години.

- Г-н Костов, какво очаквате да се случи на 12 май в България

- Ще се случи това, което реши българският избирател. Ние отиваме спокойни на изборите, защото направихме успешна кампания. Съжаляваме, че тя е към края си, за разлика от други партии. Защото времето работи за нас, докато те всеки ден губят доверието на хората. Като цяло сме доволни от кампанията. Успехяхме да уловим основните проблеми за обществото. За нас те са работа, доходи и сигурност, но сред хората те са с обратен знак – безработица, бедност и липса на законност, водеща много българи до отчаяние и паника. За разлика от нашите опоненти обаче ние успяхме да назовем ясно начините за справяне с тези три основни проблема. Забелязахме, че по време на кампанията много партии промениха основното звучене и откровено ни изплагиатстваха. Това обаче не може да заблуди хората.

- Г-н Костов, скандалите с подслушванията не подмениха ли дневния ред на обществото преди изборите и успяхте ли наистина да говорите достатъчно за реалните проблеми?

- Дебати на практика нямаше. Двете основни политически сили се скриха от тях, а много от останалите няма какво ново да ни кажат. Единствено ние от Демокрнати за силна България говорихме непрекъснато и компетентно по най-важните теми за обществото. Скандалът с подслушванията засяга основно тези, които падават сигналите, и онези, които са обект на разследванията. Когато аз обикалям страната, чувам хората да говорят за съвсем различни неща – те не знаят как следващата зима ще си плащат сметките, не знаят ще могат ли да изпратят децата си на училище наесен, не са сигурни за работата и за домовете си. За това трябваше да дебатираме и ние го направихме.

- Вашата прогноза за това, което ще се случи след изборите? Имат ли политиците полезен ход?

- Разбира се,  че има и ние го назовахме още в първите дни на зимните протести. България днес има нужда от програмно правителство от истински познавачи на проблмите, решителни хора, които могат смело да реформират основните социални системи, да се справят с болестите на държавната администрация и да осигурят възможности на бизнеса да се развива. Ако това стане, всичко бързо ще си дойде на мястото. Защото пак повтарям, че днешната криза не е толкова тежка, колкото бяха кризите през 1990 и 1996 година. Тогава имахме фалирала държава, банки, тотално обезценяване на парите на хората, нямаше стоки по магазини. Сега решението е много по-лесно. Важно е обаче, какво ще решат българите в неделя.

- Бихте ли участвали в програмно правителство с ГЕРБ?

- Е, това е ясно. Може и с ГЕРБ, но не правителство с Цветанов и Борисов.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>