Екатерина Михайлова: Нужна е истинска съдебна реформа

nyjna_sudevna_reforma_news

Пред членове и симпатизанти зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова заяви, че е нужна истинска съдебна реформа с нови хора, защото иначе няма да тръгнат нещата. “С Бойко Борисов и Цветан Цветанов не може да има управление. Нужни са институционални промени, за да тръгне страната напред. Цветанов в последните дни има поведение на човек в кръгова отбрана. Не може един вътрешен министър да не знае за СРС-тата, не може един главен прокурор – Борис Велчев, да не знае нищо” – това заяви по време на срещата си в Добрич Михайлова.

Тя добави, че ДСБ е за въвеждането на парламентарен и граждански контрол върху съдебната и прокурорската власт, като допълни, че тези случаи, които сега са във фокуса на обществото, голяма част от тях са отпреди години. Заедно с нея в Добрич бе и евродепутата Светослав Малинов, който добави, че в Европейския парламент тече дискусия за въвеждането на европейска прокуратура. “В момента се дискутира темата, както и състава на една такава институция, като идеята е тя да се занимава с особените дела. Една такава институция ще вдъхне смелост на българските прокурори” – сподели мнението си Малинов.Той допълни, че сред темите, които се обсъждат в Брюксел е и създаването на общ банков надзор.

Добричлии зададоха въпроси, свързани със земеделието и европейските субсидии, като в отговор на питанията Михайлова посочи, че мнозинството в 41-вото НС не е приело предложения от ДСБ нов закон за защита на конкуренцията. “Ако това беше станало, то сега нямаше да се допусне съществуването на монополи и олигарси” – каза зам.-председателя на ДСБ.

Малинов заяви, че той е “за” въвеждането на таван за земеделските субсидии и добави, че у нас е пропуснат момента, в който държавата е трябвало да се намеси, за да не се стигне до сегашното състояние – наличието на едри земеделци, като добави, че в България са най-едрите земеделци в Европа. Двамата заявиха, че коалиция ДСБ-БДФ залагат на последователност, компетентност и решителност в политиката.

Източник: http://www.standartnews.com

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>