Интервю с Борис Станимиров – водач на листата на ДСБ, БДФ

BS-snimka-n27

Г-н Станимиров, представете се за дряновци.

- На 37 години съм. Роден съм в София, но родът ми е стар габровски, знам историята му векове назад. Завършил съм биохимия и квалификация по икономика. Имам професионален опит във финансовата сфера. В момента работя за Европейския парламент. С политика съм ангажиран откакто съм пълнолетен – винаги за синята идея. Щастливо женен за ученическата си любов, с две деца – близнаци, момче и момиче на 4 години и половина.

- Защо да гласуваме за вас, а не за вашите опоненти?

- Другите искат да ги изпратите в София и да потънат в кабинетите на жълтите павета. Аз предлагам точно обратното. Ако ме подкрепите ще дойда да живея тук, а в София ще ходя на работа. Ще живея сред вас, като вас, ще карам собствената си кола. Ако имате нещо да ми кажете, ще ме срещнете на пазара или на улицата. Предлагам не нова политика, а нов начин на правене на политика, да я правим заедно, за да не бъде политика мръсна дума, както е днес.

- Не ви ли притесняват прогнозите, че ДСБ няма да влезе в парламента?

- Откакто ни има на всеки избори се повтаря едно и също. Месеци наред пророкуват, че няма да влезем, и ние всеки път влизаме. Ще влезем и сега, защото имаме своите привърженици, хора, които споделят нашата оценка за нещата в България. Не влизането в парламента ме притеснява, а предизвикателството най-после да обединим хората, които през годините подкрепяха синята идея и по едни или други причини се разединиха и разколебаха. Ще се посветя на тази цел още от деня след изборите. Десните хора, демократите и антикомунистите го заслужават и ако не им го дадем ще бъдем излишни.

 - Вие сте млад човек, ново лице, което се случва рядко в българската политика.

- Това е често повтаряно, но не е истина. Ако погледнете водачите на листи на ДСБ и БДФ в страната, ще видите, че повече от половината са ми връстници, хора в активна възраст, които не са участвали във властта, не са били в парламента, но са ангажирани със синята идея и с демокрацията. Ние сме поколението, което помни последните години на комунизма, но което израсна в годините на промените. И днес съвсем логично търсим доверие за да се включим в обществения живот. Убеден съм, че точно това поколение в следващите години ще постигне силна и единна десница, която да държи БСП далеч от властта. Защото БСП фалира държавата всеки път, когато помирише власт. А неясни субекти като ГЕРБ и преди това НДСВ ще се появяват на мода и ще изчезват без остатък.

Те се появяват и изчезват, а ние винаги присъстваме в политиката. Големият въпрос е как това присъствие да стане по-силно.

 - Кой според вас е най-тежкият проблем на България и как ще го решите?

- Ниските доходи. Станахме част от Европейския съюз, но живеем в пъти по-бедно от най-бедните европейци. Нищо друго не е по-важно днес. На фона на бедността на българите, всяко перчене с магистрали, градинки и спортни зали е цинизъм. Какви спортни зали, когато хора събират SMS-и за правото да живеят? Затова политика и партии станаха мръсна дума.

Как ще повишим доходите? Като създадем условия на бизнеса да наема хора на работа и да им плаща високи заплати. Като улесним онези, които имат смелостта да започнат и да развиват свой бизнес. Днес хората, които изкарват парите на цялото общество са смазани под тежка бюрокрация, чиновнически произвол и издевателства на монополите. Икономическа криза има навсякъде, но в България нейната тежест се стовари изцяло върху бедните хора и върху дребния бизнес. Големите корпорации и монополистите станаха по-силни, а хората – по-слаби. И всички плащат един и същи данък – 10%. Това безобразие създаде работещи бедни – хора, които работят всеки ден и на края на месеца не могат да си платят тока. Ние предвиждаме незабавно да се въведе необлагаем минимум, така че хората с най-ниски доходи да не плащат данък. Предвиждаме също да премахнем 90% от бюрокрацията за бизнеса. Ще има един кодекс на държавните изисквания, където на едно място пише всичко нужно за развиване на дадена стопанска дейност. Никой чиновник няма да има право да иска нищо извън тези написани черно на бяло изисквания. Ще въведем една единствена държавна такса, а не безброй отделни плащания към най-различни институции. И накрая: за да започне една фирма дейност, трябва преди това да събере всички възможни разрешителни и лицензи, което отнема месеци тичане между различни ведомства. Предлагаме хората да могат да започнат бизнеса си веднага, като имат срок от 6 или 12 месеца да изпълнят държавните изисквания. Това е последващ контрол.

 - Споменахте здравето. Какво предвиждате в тази област?

- Всеки гражданин, които е плащал осигуровки, трябва да получи качествена здравна помощ без да плаща никакви допълнителни пари. Жалко е, че реформата в здравеопазването, която ние започнахме спря и не беше довършена. Получи се така, че лекарите са буфер между пациентите и Здравната каса, а хората не получават качествено здраве. Убедени сме, че проблемът е в лошото управление на парите. Пари има, но те не се насочват правилно, разхищават се. Трябва да се затегне контрола за да няма неосигурени лица, а парите да отиват за хората – за болестите от които боледуват и за лекарствата, които пият, а не по незнайни пътеки, избрани от чиновници. В нашата листа е вашият съгражданин д-р Здравко Кирилов. Попитайте него!

 - Къде стоят младите хора във вашата програма.

- Много е тъжно, че тежкото положение изгони младите от градовете, а и от България. Тези дни срещнах много хора, които си пишат с децата си по скайп. Песента «тук по тъмно започва денят и завършва с първа програма» днес звучи «…и завършва със скайп». Това е кошмарно. Казвам го като родител, а не като кандидат. Решението на проблема има две стъпки

- Развързване на ръцете на бизнеса, за да има работни места и добри заплати, който да задържат младите в техните родни места.

- Образованието, което създава грамотни и квалифицирани хора, които да работят за повече пари, да имат възможност да отглеждат децата си и да помагат на родителите си, а не да работят черна работа по света. Училището е най-трайното решение. Затова трябва да върнем децата в училище и да върнем уважението на учителя – не само като достойна заплата, но и като социална роля.

Дряновска искра

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>