Асен Агов: Призовавам президента и премиера да освободят министъра на вътрешните работи

Публикувано в vratzanews.com 

Asen_Agov_prizovava_news

МВР е наредило на областните дирекции на полицията да съберат личните данни на всички кандидати за народни представители, членове на РИК и СИК и застъпници и наблюдатели на партиите. Тази безпрецедентна акция на сплашване, е извън всякакво законово основание, заяви Асен Агов, водач на листата на ДСБ-БДФ във Враца.

Впрочем, Враца е обсаден от два дни от допълнителни външни контингенти полиция и многобройни служители на националната служба за охрана. Този огромен разход се прави за две персони, които вече нямат функции на официални лица- бившия премиер Бойко Борисов и бившия вицепремиер Цветан Цветанов. В същото време в съседните на Враца села, няма нито един полицай и грабежите на къщите продължават. Допълни Агов.

Уплашени от народното недоволство Борисов и Цветанов разчитат само на страха на хората за да приберат някой-друг глас. Призовавам президента Росен Плевнелиев и министър председателя Марин Райков незабавно да освободят служебния министър на вътрешните работи Петя Първанова, която продължава да обслужва кампанията на сплашване на Борисов и Цветанов,подчерта Агов.

Нова акция на сплашване в полза на ГЕРБ

pismo_news

Със заповед на временно изпълняващия длъжността министър на вътрешните работи Петя Първанова ,областните дирекции на полицията на територията на цялата страна поставиха изискване към РИК-овете, да им бъдат предоставени подробните лични данни със списъци и ЕГН на членовете на РИК, членовете на СИК и регистрираните кандидати и застъпници. До този момент РИК Хасково и РИК Стара Загора услужливо са предоставили тази информация на областните дирекции на полицията.

Според представител на ЦИК, като администратор на лични данни ЦИК е длъжна да спазва изискванията на Закона за защита на личните данни. Данните на изброените категории лица се намират на официалните страници на ЦИК и РИК, като в по- голям от този обем комисиите нямат право да предоставят данни. В този смисъл целяната от МВР проверка не е предвидена от Изборния кодекс, а извършването и би довело до нарушаване на основни начала от Конституцията на Република България и до основни права и свободи на гражданите- както кандидатите и членовете на РИК и СИК, така и на лицата, които ще осъществяват охрана при произвеждане на изборите.

С ПМС №56/2013 на МС, с която е приета план-сметката за изборите за народни представители на 12 май са отпуснати 3 300 000 /по памет/ за МВР.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>