Момчил Станков по БНТ: Дебата за Видин

Гледайте целия дебат тук: “БНТ, Денят започва

Момчил Станков: Аз съм юрист по професия, но бих искал да говоря малко с конкретика, с цифри. Най-големият проблем на видинският регион, това е демографският срив. До 1990 г. във Видинска област живееха 186 хиляди човека.В момента, по статистика, официалната статистика, са 100 хиляди, но това е официалната статистика. Аз смея да заявя и мога да заявя, че те не са повече от 70-60 хиляди тука.

Водещ: Явно няма какво да ги задържа тука? Търсят перспектива другаде?

Момчил Станков: Аз съм видинлия. Познавам в детайли местната география и манталитета на хората. Видинлията е придирчив човек. Ако има какво да го задържи, а то има, всеки видинлия, носи Видин в сърцето си. Има няколко мерки, които могат да върнат видинлиите в родния им град.

Водещ: Кратко ги кажете?

Станков БНТ

Момчил Станков: Кратко и ясно.Доходи, работа и сигурност.

Водещ: Това са трите стъпки от националната програма?

Момчил Станков: От националната програма, която…

Водещ: Аз искам за Видин да разбера?

Момчил Станков: Те минават неминуемо през регионалната ни програма. Няма как, но това са данъчните облекчения, Необлагаеми доходи трябва да се въведат, необлагаем минимум, като се запази, разбира се и плоския данък. Едноличните търговци от 15 на 100, да се върнат, да бъдат изравнени на 10 % и те. Патентният данък за семейния бизнес и личния бизнес. Освен, че съм юрист по професия, адвокат, аз се занимавам и с животновъдство. Във Видинска област, вие казахте, Белоградчик, Чупрен, това са прекрасни места за развиване, както на туризъм, така и на животновъдство, но има един проблем, който трябва да се разреши, административният капацитет.

 

Момчил Станков: Знаете ли, аз ще се опитам да отговоря на този въпрос. Няма да се опитам, ще ви отговоря.

Водещ: Кажете направо, директно.

Момчил Станков: Видин е обречен в последните 20 г. да няма народен представител от Видин.

Водещ: Така ли? Парашутисти ли са все?

Момчил_СтанковМомчил Станков: 90 %.Първо, трябва да си видинчанин, за да носиш Видин в сърцето си, да милееш за Видин. Относно административния капацитет,безспорно е, че трябва университет. Никой от нас няма да го отрече. Не познавам такъв.

Филип Попов: Това е само една от стъпките.

Момчил Станков: Това е една от стъпките, но първата стъпка, реформа в образованието.Трябва да се почне от първи клас. Знаете ли, аз имам двама сина. Единият в пети клас, другият във втори. На мен ми се случва почти всяка вечер аз да преразказвам това, което е написано.

Водещ: За зрителите да кажа, това, което чувате е куче. Няма нищо страшно.Никого не е изяло тука в парка…

Момчил Станков: Надявам се. Кучетата са ни голям проблем във Видин.

Водещ: проблем е.Това все пак е общинска тема.Да вървим към националните?

Момчил Станков: Реформи и в образованието. Трябва да има смелост и компетентност да се довършат започнатите реформи от нашето правителство. Явно досега не е имало нито капацитет да продължат, нито смелост. Не се харесват политиците, които правят смели реформи,но всичко трябва да мине през реформата. Когато се направи реформа в образованието, в здравеопазването, в социалната политика, чувам, колегата от БСП казва, работни места ще открием със социални програми.Не, това не е работещото.

Момчил Станков: Трябва да има противодействие на монополите, но те минават през стимулиране на малкия и средни я бизнес.

Филип Попов: Точно така.Това става с данъчни облекчения, връщане на ДДС, незабавно разплащане…

Момчил Станков: Противодействие на сивата икономика…

 

 

 

Момчил Станков: Виждате ли колко са простички нещата, тези млади хора как напипаха проблема. Той е един – липса на бизнес. Момичето говореше за семеен бизнес. Знаете, 2001 оставихме над 600 000 фирми в страната, сега знаете ли колко са? По-малко от половината.

Водещ: Да, ама те не вярват на никой. Те казват от 1 до 40 все едно и също.

Момчил Станков: Те трябва да вярват в себе си, когато им се дадат условия да си развият семейния бизнес, те ще намерят..

 

Момчил Станков: Видин има традиции в зеленчукопроизводство, животновъдство и зърнопроизводство, и туризъм разбира се. Можем да ги поемем и ги поемаме като ангажимент да реформираме администрацията. Ще ви кажа ясни стъпчици – аз пак се връщам на животновъдството. Аз съм се сблъсквал и продължавам да се сблъсквам с тази административна бюрокращина. Дори в прословутите субсидии, в които безспорно помагат много на животновъдите, но те дори не се получават своевременно. Те се получават декември месец, в най-добрия случай или януари, когато животновъда трябва да си добие зърното, да си окоси, сеното не се коси декември. Коси се юни.

Водещ: Конкретния ви ангажимент, ако влезете във властта – по-бърз процес на възстановяване на тези пари.

Момчил Станков: Своевременен достъп до програмите. Сега има много програми, но то е известно да казват – има програми, не се усвояват средствата. Как ще се усвоят? Примерно Млад фермер – това ми идва на момента. До 40 години, не трябва никога да е бил земеделски производител, трябва да е безработен или да работи на 4-часов работен ден, а същевременно трябва да има 1-2-3-4 икономически единици. Случай с овце – 1 единица са 167 овце. Как ще се закупят? Къде ще ги намерите? Говорим за нисколихвени кредити, улеснен достъп до програмите на ЕС, доходи, сигурност и работа.

 

Момчил Станков: През 2005 въведохте винетните стикери и четвъртокласните пътища преминаха през управлението на общината. А общините повечето хора имат автомобили, парите от данък автомобил, който е 18-20 лева, те са крайно недостатъчни за изграждане на тези пътища. Самите пари от винетните стикери отидоха .. .

Водещ: Разбрах въпроса ви. Съвсем кратък отговор и да вървим към последната тема – за винетните стикери ще отговорите от 2005?

Филип Попов: Да, ще отговоря. Държавата като държава – тя трябва да събира своите налози, своите данъци. Вие сте юрист и много добре знаете, че за да бъдат изградени тези пътища.. .

Момчил Станков: И дума да няма. Но къде са парите по тяхното предназначение?

Момчил Станков: Ангажиментът е на всички нас да върнем изнесените институции във видим там, където им е мястото. Да върнем Видин в България, където му е мястото, където винаги е бил.

Момчил Станков: Той е една от старите столици на България, която не знам защо така се ..

 

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>