Преподаватели от Великотърновския университет подкрепиха КП ДСБ – БДФ

univt

На 25 април кандидатите за народни представители от КП Демократи за силна България  и  Български демократически форум проведоха във Велико Търново, работна среща  с  група университетски преподаватели от ВТУ Св.Св.Кирил и Методий. Бяха разменени мнения върху обществено-политическия живот в страната с акцент върху необходимите промени в системата на образованието и активността на гражданите в предстоящите избори. Ето и мненията на някои от участниците в срещата.

Проф. Иван Станков: „Срещата бе полезна за мен. Не съм политик, но човек дори и с литература да се занимава, както е в моя случай, в крайна сметка винаги прави политика. Не съществува политически неутралитет. Сърдитото мърморене пред телевизора е просто пасивност. Интелигенцията, няма право нито на мълчание, нито на анонимност.

Не виждам друга формация, освен Демократи за силна България, която да има реален политически профил. Подобно на царистите, ГЕРБ няма нито идеология, нито системна политика. БСП има и двете, но между идеологията и политиката им лежи огромна лицемерна пропаст. От всички тези партии реални промени не могат да се очакват. А промени в образованието, здравеопазването, социалната сфера и сигурността са неотложни.

Убеден съм, че завръщането към здравословния политически живот ще трае дълго и няма да завърши на тези избори. Но те са много важни. На ръба на скалата сме. Дали ще паднем във водата или върху камъните, зависи от това как и откъде ще скочим. А трябва да се скочи, за да започне най-сетне българското плуване, което всички без изключение сънуваме.”

Проф. Атанас Дерменджиев: „България преживява не само социално-икономически, но и морален стрес, граничещ с потрес. Живителното вдишване захранва надеждата, че :

Демокрацията е гарант на нормалността, която
Силните могат да наложат.
България се нуждае от това!

Доц. Светлозар Влайков: „В представите на повечето народи дясното е символ на положителното, означава превъзходство, сила, активност. Този факт е много ясно отразен в езика, напр. в англ. десен означава още и справедлив, честен, почтен; право, добро. В немски – прав, истинен, справедливост, закон. Така е и в християнската представа за света – Христос ще седне отдясно на Отца, а праведниците ще застанат от дясната Му страна и ще получат живот вечен. Бог не е създал злото, затова доброто, справедливостта, честността, правото е обречено да надделее. И ние сме призвани да му помогнем в тази апокалиптична битка. Защото, както беше казал някой, за да победи злото, достатъчно е доброто да не прави нищо. Ще допуснем ли това да се случи?

От нас зависи!

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>