Людмила Илиева, кандидат-депутат от Коалиция ДСБ – БДФ: Не обещаваме милиарди за бизнеса, ще го освободим от овластената бюрократщина

48141_522061267837493_231758414_n

Адвокат Людмила Илиева е сред новите лица в горнооряховската политика. Тя е на 37 години. Преди година и половина оглави общинската организация на ДСБ в Горна Оряховица. Това са първите й избори като действащ политик и зае третото място в листата на коалицията за В. Търновска област. Има обща кантора със съпруга си адвокат Росен Илиев. Двамата имат дъщеря на 12 години и син, който наесен ще е първокласник.

-При представянето на листата във В. Търново казахте, че потеклото ви ви прави по-близка на БДФ, но Костов пръв е спечелил доверието ви. Какво имахте предвид?

-Аз съм родом от Разград, а моят дядо е бил председател на младежката легионерска организация там. Родът ми е бил заможен, имали са мелница и маслобойна в едно разградско село. След 1944 г. дядо, баща му и чичо му са лежали в Белене без съд и присъда. Пуснали са ги през 1953 г. след смъртта на Сталин и закриване на лагера. Дядо, който почина през 1999 г., получаваше до края си вестника на Българския демократичен форум „Прелом”. Така че корените ми са свързани с БДФ, наследниците на легионерите.

-А как ви спечели за политиката Иван Костов?

-Когато си расъл в такова семейство, това е естествено. Възпитавана съм да ценя свободата и правото да се самоопределяш и изявяваш. Да уважавам закона, защото близките ми са били жертва на беззаконие. Не е имало друга алтернатива пред мен освен да гласувам първо за СДС, а след учредяването на ДСБ за тази партия.

-Защо един успешен юрист решава да става политик. Да не би да ви е малко работата?

-Работа имам достатъчно. И тя осигурява за семейството ми добър стандарт на живот. Но двете ми деца, когато излязат извън дома ни, попадат в среда, която трябва да бъде категорично променена. Аз не искам децата ми да завършат училище и да търсят реализация някъде в чужбина. Не го искам и за другите деца. Обществото, в което живеем ние и поколението след нас, е наша отговорност. Всеки трябва да е активен и да жертва от личното си време и усилия, за да имаме такъв ред на отношенията, в които човешкото достойнство се уважава и закриля.

-Имахте много добър диалог с хората на Надежда Нейнски и д-р Шарков в Горна Оряховица. Ще опитате ли да привлечете десните избиратели извън ДСБ след несполучилото единство?

-Десният човек си има убеждения, които провалените коалиции не могат да променят. Виждам огорчение и обида в хората от „Синьо единство”, но не мога и не искам да коментирам защо се получи така. Надявам се, че след изборите ще има продължение на разговорите. При всички случаи мостове не горим, по никакъв начин. Това са хора с нашите убеждения.

-Програмата ви е изградена на 3 принципа – доходи, работа, сигурност. С вашата професия най-близко вероятно ви е сигурността. Какво ще откроите в тази част на програмата?

-Ние предлагаме не само три опорни точки, но и прагматични стъпки за осъществяването на всяка една от заложените цели. Темата правосъдие и вътрешен ред наистина ми е много близка, но тя касае и всеки един човек. Зад гръмките фрази за разбитата престъпност днес имаме бум на посегателства над собствеността на хората в най-прозаичния им вид. Битовите кражби може да са дребни като финансова вреда, но именно те най-много нараняват обикновените хора. Затова например предлагаме да има полицай във всяко населено място, за да се скъси дистанцията между него и хората живеещи там. По този начин и доверието между него и тях ще е по-голямо, което ще се отрази и на ефективността на работата на полицията.
Предлагаме и доста радикални мерки за оздравяване на правосъдната система. Като например преминаването на прокуратурата и следствието към изпълнителната власт. Създаване на процедура за граждански и парламентарен контрол върху дейността на главния прокурор, чийто мандат да се намали от 7 на 5 години. Да се намали и мандатът на ВСС от 5 на 3 години, а съставът му от 25 на 13 членове. Освен това искаме ВСС да се избира пряко и то само от представители на съдебната власт, като се премахне квотният принцип при формирането му. Същият да не бъде постоянно действащ орган, за да не се откъсват членовете му от реалната съдебна практика.
За мен важно е и предложението за въвеждане на ефективна защита на свидетелите по наказателни дела. Сега имаме нещо подобно на книга, но то не работи на практика, защото защитата приключва с края на делото и така целта на този институт не се постига в пълния си обем. Интересно за професията ми, а и за всички граждани, е предложението за осигуряване на достъп в Интернет до всички дела с цялото им съдържание, а не само с резултата от тях.

-Давайки старт на кампанията във В. Търново, Иван Костов заяви, че ще отвоювате свобода за бизнеса от овластената бюрократщина. Как ще го направите?

-Искаме да преминем от разрешителен на уведомителен режим за начинаещия бизнес. Сега прохождащият дребен предприемач обикаля куп институции и плаща такса след такса, за да събере необходимите му разрешителни, за да отвори малък магазин или фризьорски салон. Ние предлагаме да има Кодекс на държавните изисквания за определена стопанска дейност. Който прецени, че отговаря на всички изисквания, подава декларация, плаща определена такса – еднократна, ясна и предварително обявена и започва работа, а дейността му подлежи на последващ контрол. Искаме и тези предварителни условия в Кодекса да не се променят, а ако това се наложи, бизнесът да има 2-годишен гратисен срок, за да се нагоди към тях. При необходимост това да се случи в по- кратък срок държавата да поеме разходите за тази промяна.

-За или против промяната на плоския данък сте?

-Нашият принцип е никакво увеличение на данъците. Доходите под минималната работна заплата трябва да са необлагаеми. Над този праг да се облагат с 10 %. Данъчната ставка за едноличните търговци от 15 % да се премахне и те да бъдат облагани, като самоосигуряващите се лица. Предлагаме и нулева данъчна ставка на корпоративния данък при реинвестиране на печалбата в България. Искаме също така държавнитеи общински такси да бъдат толкова, колкото е разходът, направен за съответната услуга.

-Политическите ви конкуренти обещават работни места, увеличение на заплати и пенсии. Вие нямате ли нещо такова в програмата си?

-Не можем да обещаваме на малкия бизнес милиардите на Европейския съюз от свое име, както правят ГЕРБ. ЕС не дава тези пари на една партия, а на България. Пък и не смятаме, че държавата е тази, която създава работни места и увеличава заплати. Ние обещаваме на бизнеса да го освободим от робството на овластената бюрократщина и по този начин работещите хора ще извадят страната от икономическата криза. Ще намалим на 90 % бюрократичните документи. Ще се допуснат лесни форми за почасово наемане, надомна работа и съвместни щатове. В програмата ни е записано пълно съответствие между вноските и получаваната пенсия.
В социалната сфера политиката на ДСБ се изгражда върху принципа, че трябва да се подпомагат на първо място изоставените деца, самотните родители и хората с увреждания. За нас най-добрата демографска политика е създаването на условия за пълноценен труд и развитие на всеки един българин.

regnews.net

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>