ИВАН КОСТОВ, председател на ДСБ: „В България трябва да се водят три битки – срещу монополите, овластената администрация и организираната престъпност”

- Г-н Костов, колко сериозни са всъщност мащабите на скандала с подслушването, т. нар. „Български уотъргейт”, на старта на предизборната кампания? Имат ли замесените полезен ход?
- Полезният ход на ГЕРБ е да извади от листите Цветанов, за да не носи партията отговорност заедно с него за това, което е извършил. Прокуратурата има също един-единствен полезен ход – тя трябва да изясни мотивите, защото това е тежко престъпление от общ характер…
- Какви опасения имате за манипулации на изборите? Има ли вариант да не признаете резултатите от вота?
- Ние сигнализираме сега за всичко, което се случва. Ние поискахме ЦИК да обяви примерно софтуера, с който ще се брои. И ето, не дадоха тази гаранция. Поискахме бюлетините в момента, в който се въвеждат, да се вижда в интернет, за да може да бъдат сверявани. Вместо това ето каква кампания виждаме.

ПОДСЛУШВАНЕТО НИ ВКАРА В ЕДИН РАЗГОВОР, ОТ КОЙТО ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ – ОБЕДНЯВАНЕТО НА ХОРАТА, БЕЗРАБОТИЦАТА, ЛИПСАТА НА СИГУРНОСТ, ОСТАВА НА ЗАДЕН ПЛАН

- Казвате работа, сигурност, доходи – това ли са акцентите в предизборната Ви програма?
- По отношение на доходите искам да кажа, че с известно удовлетворение констатираме, че най-големи части от нашата последна публикувана програма, защото ние нарочно поизчакахме този път и публикувахме последни програмата си, започнаха да се повтарят от други политически партии. Казвам с радост, защото това означава, че около част от идеите за излизане от кризата може да се постигне консенсус в следващото Народно събрание. Разбира се, ако политическите партии, които ще влязат вътре, ясно си дадат сметка за тежестта на проблемите. Три стъпки, три битки трябва да се водят в България. Едната със злоупотребяващите с господстващото си положение монополи, втората с администрацията, която се овласти по комунистически, и всъщност много неща заприличаха на онзи режим, от който ние мислихме, че сме се отървали. И третото е прословутата битка срещу организираната престъпност, която уж беше поведена и така и не даде никакъв резултат.

ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО СТЪПКИТЕ ЗА ДОХОДИТЕ, НИЕ НАВСЯКЪДЕ ПРИЗНАВАМЕ ОТКРОВЕНО ПРЕД ВСИЧКИ – НИЕ НЕ СМЕ ТЕЗИ, КОИТО МОЖЕМ ДА ВДИГНЕМ ЗАПЛАТИТЕ И ДА ДАДЕМ РАБОТА

Защото политиците нито могат, нито имат пари да инвестират в работни места, нито могат да теглят заеми, както имаше едни такива съвети, и да раздават пари на хората, тъй като по този начин не се решава нито един проблем. Ние казваме така – има 900 000 близо, или вече са 800 000 хора, които са самонаети. Тези самонаети имат свои работници, имат свои ръководители на предприятия и т.н., или имат свой личен бизнес. Това са хората, които трябва да усетят подкрепата на държавата, и ние обещаваме тази подкрепа, за да изведат те България от кризата. Всеки политик, който твърди, че може да открие работни места, примерно като построи АЕЦ „Белене”, извършва огромно престъпление. Лъже по безогледен начин хората, ето с „Белене” се видя каква е ситуацията. 12 000 мегавата, а в момента се потребяват около 3000 мегавата, 9000 бездействат, а искат още 2000 да построят.
- Бившият премиер Борисов каза, че фискалният резерв е изчезнал заради пенсионерите, а Цветанов твърди, че е заради емигрантите. Каква всъщност е причината за изчезването на резерва?
- Причината е, че ГЕРБ национализираха милиард и половина пари на Националната здравноосигурителна каса. Тези пари бяха във фискалния резерв, бяха взети от касата и изхарчени за други цели. И сега си съчиняват обяснения от страна на Борисов и Цветанов, като нито един от тях не знае къде е отишъл резервът. Толкова достига тяхната компетентност, че каквото и да кажат по този въпрос, не може да бъде меродавно. Истината за резерва е, че ГЕРБ водиха първоначално политика на високи дефицити, отказаха да излязат на пазара на ценните книжа, да ги финансират по открития, по почтения начин, и заради това изконсумираха резерва.
- Предвид ситуацията с десните политически сили колко депутати очаквате да имате в следващия парламент?
- Аз казвам на този въпрос – повече, отколкото имаше „Синята коалиция” сега, а тя имаше 14 депутати.
- А колко дълъг ще е животът на следващото Народно събрание?
- Зависи от решенията, които то ще дава. България има нужда от смели антикризисни мерки, които да бъдат проведени компетентно и решително. Без това, който и да управлява, в каквато и да е формация,

БЪЛГАРИТЕ СЕ НАУЧИХА КАК ДА МАХАТ СЛАБИТЕ И ЛОШИТЕ УПРАВНИЦИ

и друго нещо да кажа. Нашето положение сега се дължи на слабо управление и на управленски провал. Дали след този провал ще последват години на политическа нестабилност, както между 1989 г. и 1996-97 г., зависи от това какъв парламент ще изберат хората и какво той ще излъчи като решение на тези въпроси, за които говоря. Демокрацията работи по прост механизъм. Когато се изхаби едно управление, хората на избори го сменят с друго, което се нарича алтернатива. Може да е една партия, може да е коалиция, това е без значение. Важно е, че тези, които са на власт, могат да бъдат сменени през избори с друго управление и по този начин да се даде ново доверие както в обществото, така и в бизнеса. Има европейски решения, когато парламентите излъчват експертни правителства, с по-малко или повече широко доверие, в което политиците не участват. Те изпълняват определена програма за определено време, за да изпълнят антикризисни политики. Това е възможно да бъде решение и за България.
- Да не би да имате фаворит за такъв експертен премиер?
- Нямам фаворит, но искам да кажа, че малкият проблясък, за който казах в началото, че взеха да цитират като свои цели части от нашата програма, не означава, че в парламента има съгласие, примерно да започне битката с господстващите монополи. Защото, ако имаше такова съгласие, такова правителство щеше да бъде излъчено след оставката на Бойко Борисов и то досега да се е разправило с всички тези, които не са защитавали интересите на потребителите, а интересите на монополистите. Само че такова съгласие няма.

НЯМА СЪГЛАСИЕ И ДА ЗАПОЧНЕ ОБЕЗВЛАСТЯВАНЕ НА ОВЛАСТИЛАТА СЕ И САМООВЛАСТИЛА СЕ АДМИНИСТРАЦИЯ

Аз тук мога да ви разкажа част от нашия опит да въздействаме на ГЕРБ отпреди три-четири години, когато им предложихме цялостни решения – политика на реформи за здравеопазването, за икономическа политика, спиране на спада и защита на бизнеса. Предложихме им и изграждане на институции, организации, компютризация и пр. За усвояване на европейските фондове, за да стигнат те до максимален брой фирми и да може оттам да има подем на икономиката и ниския растеж. ГЕРБ тогава изпълниха само две неща от всички тези неща, всъщност едно нещо. Направиха министър на европейските въпроси. Трябваше да е вицепремиер и трябваше да е с друга конфигурация на институции под себе си. Това беше планът. Администрацията не позволи, а гледаше крайно враждебно на всякаква идея да й се отнеме властта и спря този проект. Ето ви пример за това как те в името на тази своя власт спряха възможността да се усвояват европейски фондове от семейните, малките и средни фирми в страната. И тогава Бойко запомни един от съветите, защото, след като видяхме, че той няма да приложи това, го посъветвахме поне да прави големите инфраструктурните проекти, защото те не искат мениджиране. Те не искат кой знае какъв сложен управленски потенциал, но по този начин всички пари започнаха да минават през държавата. Което направи, разбира се, щастлива администрацията и нещастни предприемчивите хора.
- Добре, били сте премиер и финансов министър. Ако сега сте на съответното управленско ниво, кои ще са трите шокови мерки за излизане от кризата?
- Не, не, не шокови, няма нужда да са шокови. Този път

НЯМА НУЖДА ОТ ШОКОВЕ, ЗА ДА ИЗЛЕЗЕ БЪЛГАРИЯ ОТ КРИЗАТА

защото кризата не е такава тежка и не е толкова дълбока, както бяха онези кризи, предните две – при Луканов и при Виденов, които бяха кризи на фактически фалит на държавата и разпад на финансовата й система. Сега такова нещо няма в България, което прави задачата много по-лесна за излизане от кризата…
- Първо, второ, трето…
- Първо, второ, трето – четете в нашата програма. То е така – три стъпки, те се делят всяка стъпка на по три, а всяка стъпка със своите три – с още по три. И така три на трета става бюлетина номер 27! Така сме построили нумерологично, с дълбок замисъл, нашата програма.
- И все пак, кажете за данъчните преференции, които замисляте?
- Например един данък от 10% за едноличните търговци, широко въвеждане отново на патентния данък и въвеждане на необлагаемия минимум, с който да могат хората с минимални доходи да получават едно бързо увеличение от 10%, ще бъде и по-справедливо. Това по отношение на доходите, а за заетостта – цял комплекс от мерки. Пак три основни точки: да почнем по обратния ред – преразглеждане на скалите за облагане на отделните професии, които бяха поставени по такъв начин, че фалираха много от фирмите, които трябваше да осигуряват на много високи, значително над средната работна заплата. Но най-вече решението ние виждаме с инициативата на хората, защото политиците не могат да решат проблемите без предприемчивите, без хората, които са готови да носят риск, да наемат работници или самите те да вършат работа със своите семейства. Без тях не може да се реши проблемът със заетостта, защото заетостта сред висшистите е 95%, а сред хората без образование е по-малко от 40%. Огромната част от безработните и особено младите безработни са хора без образование или с незавършено такова. Затова ние

ПРЕДВИЖДАМЕ ВРЪЩАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, ПОЛУЧАВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ И СЪЗДАВАНЕ НА РЕД ОБЛЕКЧЕНИЯ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЛИЧЕН И СЕМЕЕН БИЗНЕС

Голямо ударение поставяме на земеделието, което считаме, че е в състояние да създаде работни места и поминък за хиляди хора. Нашата логика е проста – ако помогнем на половината от фирмите в България, които в момента имат по един зает, а те са 366 000, половината са около 180 000, да назначат само по един човек, всъщност проблемът с безработицата веднага ще бъде редуциран много силно.
- Защо се разделихте със „Синьо единство”…
- Е, защото не искат да ходят на избори. На избори ходят само тези, които искат да ходят. Който не иска – не ходи. Този проект продължава след 12 май. Така сме си обещали. Това поне сме се уверили, че продължаваме.
- А казаното от великотърновския бивш депутат д-р Ваньо Шарков, че разривът е заради един милион лева…
- Това беше съгласието за съпредседателството да се внесат пари в една сметка, за да се управляват заедно. Защото, ако не се внесат заедно, как се харчат заедно? Нали разбирате, че това е все едно да Ви дам своята дебитна карта и да Ви кажа номера си…
- Но проектът продължава, така ли?
- Да, проектът не е препъникамък. Те казаха: добре, никога не са били против такова решение, защото другото е наистина абсолютно неуместно.
- Някакъв шанс към този проект да се присъдени и СДС?
- Ааа… СДС отиде в съвсем друга орбита и от тази орбита връщане към автентичната природа няма. Вижте, СДС се отказа от своето управление. СДС го обяви за провал, нарече всичките ни реформи криминален преход. Щом си се отказал до такава степен от своето управление, ти просто си вече нещо съвсем друго. В политиката тези неща не стават така безнаказано. Щом си произнесъл тези позиции, щом си ги защитил, ти вече си нещо съвършено друго. Ние не можем с хора, които говорят така за управлението ни, да правим каквото и да било заедно.

Елена ЧАМУРКОВА
borbabg.com

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>