Разговор със защитници на животните

front

Радан Кънев, зам. председател на ДСБ и водач в кандидат-депутатската листан а коалиция ДСБ – БДФ за Варна организира среща – разговор със защитници на животните в Бистро Европа.

„Къде е мястото на държавата като контролен орган, т. нар. зоополиция да е звено към МВР или МЗ, за отговорността на общината, за гражданския контрол и доброволческите организации, както и за данъчнитеоблекчения при дарения – тези са критичните точки, които си струва да дискутираме, когато говорим за проблемите със защитата на животните в България. Това и направихме днес на срещата ми с ентусиасти и организации за защита на животните. Варна е градът, в който положителното отношение към животните е изключително силно изразено. В морската ни столица има най-много регистрирани организации за защита на животните след София.

Варненските защитници не подминаха темата и с приюта в с. Каменар. Макар Варна да беше един от първите градове, които стартираха свои кастрационни кампании още в началото на века (съвместно с швейцарска организация), днес общинският приют в с. Каменар се е превърнал в нарицателно за нехуманно отношение към животните, обясниха доброволците. Въпреки многобройните жалби към контролните органи, част от които подкрепени от сериозни доказателства, санкциите за общинското предприятие, стопанисващо приюта, и за персонала са минимални. Много често при граждански сигнали за нередности се получава „прехвърляне на топката” – от общината към Агенцията по безопасност на храните и обратно. Общо мнение бе, че агенцията не си изпълнява функциите и сега действащото законодателство очевидно не работи.“ – пише Радан Кънев във фейсбук страницата си „Записки на реформиста“.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>