Газопроводът трябва да започне работа от края на 2015 година

Pasha_dere_news

Паша дере

Снимка: Валерия Николова

Любимият на поколения варненци плаж Паша дере може да се превърне в лунен пейзаж. Това неминуемо ще се случи, ако се изпълнят плановете тръбата на „Южен поток” да мине през девствената местност и защитеното езеро “Лимана” там. Газопроводът с дължина над 2300 километра трябва да започне работа от края на 2015 година и да доставя газ за Западна Европа, през Черно море и Балканите и е планиран да работи 50 години.

На 20 април от 11ч. ние, от Демократи за силна България и Български демократически форум ще почистим местността, като символичен жест на нашето желание да предотвратим нейното унищожение.

Плажът се намира в близост до квартал „Галата” Местността е известна с дивата си природа, незасегната от туризма, чистите си и широки плажове и липсата на урбанизация. Мястото се посещава от млади хора, които лагеруват и нощуват там през лятото. Дори през зимните дни туристи от морския град се спускат по калните пътеки към романтичното място.

zaliva_news

По подобен начин ще изглежда заливът, ако позволим това да се случи

Според международната компания “South Stream Transport” проектът „Южен поток” ще има въздействие върху останките от корабокрушения и подводните обекти на културното наследство. ”Строителният коридор ще изисква разчистване на растителността и трайните насаждения по продължение на трасето на тръбопороводите на сушата в зона с ширина 60 м. Рестрикциите ще ограничат бъдещия потенциал за развитие на околните райони и ще окажат въздействие върху местообитанията, флората и фауната. В морето ще има ограничения за риболовна дейност.” Силно притеснени от плановете за строителство на газови тръби са рибарите. Рибата се задържа тук, защото от дерето се стича вода в морето. Дъното е чист пясък, който е примесен с тиня от близкия лиман и винаги държи риба от всички видове. Когато дойдат сафрид, лефер и паламуд, всички лодки са пред Паша дере, твърдят стари рибари. Водите пред Паша дере се славят също и като място за автоматично ловене на калкан.

Притеснени са и от Дружеството за защита на птиците, защото новата просека със сигурност ще прогони пернати видове като черния дрозд, коса и големия синигер. В защитената местност Лимана, зад плажа на Паша дере, има и редки видове птици. Със сигурност някои видове като черният дрозд, коса и големият синигер ще бъдат прогонени. Четирите тръби ще минават по морското дъно и шелфът трябва да бъде пробит, за да излязат на сушата, което е доста рисково за местообитанията на различни видове.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>