След криза не може да управлява ляво правителство

Над 2 милиарда лева бяха взети от здравеопазването по време на управлението на ГЕРБ и репликата на Борисов „ние даваме най-много пари за здраве“, всъщност е „ние взимаме най-много пари от здравеопазването“. Това заяви при посещението си в Шумен д-р Илко Семерджиев от ДСБ и министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов.

jsaeeslhsrso4gufe37u8mo3i6_1366709578

„Благодарение на реформата, която стартирахме през 1997-2001 година с правителството на ОДС, здравеопазването е гарантирано от гледна точка на средствата. От тогава досега, те са нараснали три пъти, заради здравноосигурителната вноска. Но с три пъти повече пари, хората, които управляваха последователно – НДСВ, Тройната коалиция и ГЕРБ, създадоха три пъти повече проблеми“, заяви д-р Семерджиев. Според него едно единствено изречение би могло да резюмира миналото – „И Мерцедес да дадете на калпав шофьор, той завършва в канавката“. „Така завърши ГЕРБ, за три години смениха четирима здравни министри, четирима управители на НЗОК и приключиха мандата си предсрочно и безсмислено, оставиха държавата в икономическа, социална и политическа криза“, обобщи д-р Семерджиев.

Две политически сили са катасрофирали държавата през последните 23 години – БСП с „лукановата зима“ и ГЕРБ, смятат от коалиция ДСБ-БДФ. „Затова БСП и ГЕРБ нямат право да претендират за власт“, категоричен бе д-р Семерджиев, който очерта и акцентите в програмата на коалицията: Работа, Доходи, Сигурност.

Като експерт в здравната област, той набеляза и конкретните стъпки, които ще повишат качеството на здравеопазването в България.

„Ако ни се доверите и ни изберете да влезем в управлението на страната, никога повече на българския гражданин няма да му се налага да плаща за здравна услуга, в каквото и да е лечебно заведение“, заяви д-р Семерджиев, а причината е проста – те вече са предплатили, чрез своите здравни вноски. „Това беше и смисълът на здравната реформа, която направихме преди години – да си плащате всеки месец една здравна вноска, и когато отидете да ползвате медицинска услуга да не вадите пари от джоба“, припомни д-р Семерджиев, като поясни, че това по никакъв начин няма да ощети лекарите.

Една от важните стъпи за постигането на тази цел е повишаване на разходите за здравеопазване от 4% на 6% от БВП. „Над 1.9 милиона не са плащали здравноосигурителна вноска и това показва, че доверието в системата е сринато, унищожена е солидарността. Това ще бъде и наш приоритет – чрез повишаване на събираемостта да намалим броя на неосигурените лица и да върнем доверието в системата“, поясни д-р Семерджиев. Според десните, това ще бъде постигнато и чред конкретни законови промени, гарантиращи, че парите за здраве ще отидат за здраве.

Втората стъпка е премахването на ДДС за лекарствата, финансирани от НЗОК и други здравни фондове, които акумулират средства от здравни вноски. „Така 20% от парите за лекарства ще отидат за лекарства, а не в държавната хазна“, обясни Семерджиев.

Отменянето на данък печалба за болниците и лечебните заведения. По този начин ще се повишат приходите в здравеопазването, така че безплатното ползване на медицински услуги от хората да не бъде за сметка на доходите на лекарите. Коалиция ДСБ-БДФ поема и ангажимент към бизнеса, като декларира, че здравноосигурителната вноска от 8% няма да бъде повишавана. „Бизнесът трябва да бъде спокоен, трябва да се възстанови предприемаческата активност, да се намалят данъците за малките и средните фирми – това са икономически реформи, характерни за десните. Тези мерки, тези реформи ще позволят натрупване на доход във фирмите и хората. Левите правителства идват на натрупаното и го ядат. След криза не може да управлява ляво правителство, ляво правителство може да си позволи само страна без памет“, обобщи д-р Семерджиев.

Според него единствената алтернатива за България е дясна партия, вадила страната си от криза и доказала, че може. Тези, които са помагали на страната си трябва да бъдат подкрепени отново, за да може да излезем от проблемите, призова Илко Семерджиев.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>