Разговор с Иван Костов, председател на ДСБ БТВ, „Тази сутрин”

Водеща: Добро утро отново. Седмица преди изборите, още преди месец нашият екип отправи покани към лидерите и председателите на основните политически партии, тези, които са парламентарно представени, тези, които имат реален шанс да получат място в 42-ото НС. Едно такова интервю вече направихме с лидера на „България на гражданите”, Меглена Кунева. Сега казваме добро утро на председателя на ДСБ, Иван Костов. Добре дошли.

Водещ: Здравейте. Откъде да започнем? Може и от вашата прогноза? Дали ще се стигне до програмно правителство и дали бихте участвали в такова, ако влезете в следващия парламент?

Иван Костов: Вижте, каква ще бъде обстановката в страната след изборите, ще решат избирателите на 12-и.

Водещ: Така е по принцип.

Иван Костов: Не. Така е, защото политиците ще се съобразят с вота на избирателите. Трябва да го отразят в поведението с. иначе няма демокрация. Т.е. хората, взимат информиран избор, както се опитва да направи вашата телевизия, за което ви поздравявам, защото вие се опитвате да представите решенията, които партиите, обещанията, които партиите дават. Ако хората направят информиран избор и помогнат България да излезе от политическата и икономическа криза, ще бъдат едни решения. Ако хората останат безучастни и апатични към това, което ще се случва, резултатът ще бъде съвсем друг.

Водещ: За да бъде информиран този избор, е добре да знаят какви са и плановете на политиците при една или друга вариация, резултат. Така или иначе, никой не отива със знанието какво ще покаже изборния резултат предварително.

Водеща: И ако стъпим на осреднени социологически прогнози, вариант да подкрепите правителство на ГЕРБ има ли, ако влезете в парламента?

Иван Костов: Вижте, най-важното е за какво ще се прави правителство и за какво се отива в парламента, с каква идея се отива там, с какъв пакет решения на болните въпроси. Изборите не са за политиците. Нека да го кажем ясно. Изборите не са за това политиците да се подредят по определен начин и да направят някакви решения за участие във властта. Изборите са, за да излезе България от кризата. Така казваме ние и дълбоко вярваме в това. Т.е. това, което ще правят политиците е тяхна работа и засяга само тях, а дали те ще съумеят да извадят страната от кризата, е съвършено друг въпрос. Това, според нас, е по-важно в момента. Да ви кажа откровено аз, тези въпроси, които вие ми задавате, не ги чувам в страната. Там говорят съвсем други неща. Говорят за несигурността на реколтата, за това, че им налагат ниски изкупни цени, какво ли не.

Водещ: Това е функция на политиката и функция на управлението.

Водеща: Той Борисов твърди, че не го питат за подслушванията, ама подслушванията, тема ли са, според вас?

Иван Костов: По един въпрос има за подслушванията, въпреки че те са оказали много сериозно въздействие върху хората. Знаете ли какво е шокирало хората? Обстоятелството, че в България в действителност няма върховенство на закона. Обвързаността на прокуратурата с такива непочтени дела, меко да го наречем, това шокира много хора, както и трябва да знаят, че абсолютно единодушни са по отношение връщането на лиценза от Върховния административен съд на „Лукойл”, защото всички знаят какво значи монополна цена на течните горива и всички си дават сметка, че опитът да се наложи контрол върху тръбата, върху акцизните складове, беше правилен, а пък обратното, поведението на съда създаде тая обстановка на несигурност. В тоя смисъл, хората реагират на нещата, които ги засягат и ще ви кажа защо. Понеже в Североизточна България бях в тези дни, всички те, защото работят някъде, защото купуват дизелово гориво, защото са…

Водеща: Но никой от хората, с които се срещате, не ви задава въпроса, г-н Костов, ако евентуално се стигне до даване и използване на мандат, например от БСП и се стигне до формиране на програмно правителство, каквото вече заявиха вече от БСП, че възнамеряват да направят и то начело с ваш бивш колега, Пламен Орешарски, не ви ли питат, няма ли да се присъедините и да подкрепите с експерти, с участие, дори с гласовете в парламентарна зала такова правителство?

Иван Костов: Питат съвсем друго.

Водещ: Добре. Ние питаме тогава.

Иван Костов: Питат, как да спрат децата да напускат България.

Водещ: Това е функция на управлението.

Водеща: Разбира се.

Иван Костов: Казват, умира страната, изчезва. Изчезваме, опустяваме, вижте, няма такова. Те говорят други неща.

Водещ: Те са свързани обаче. Те са следствие на политика на управление. Кажете, ние ви питаме тогава като граждани, в такъв случай. Вие ще подкрепите ли, било то с гласовете си, било то с експерти един такъв вариант, понеже той се налага…

Иван Костов: Ние ще подкрепим правителство, което се съдържа много силни антикризисни мерки, изобщо правителство, което е събрало компетентност и решителност да се пребори с кризата. Такова правителство е възможно. България е имала такива правителства в много трудни моменти. Изведнъж ни осенява разума. Ние правим компромиси, правим тези усилия и поемаме напред. Най-силното нещо, което може да извади България от кризата, безспорно е националният консенсус. От тази гледна точка, всички неща, които в момента се говорят, от рода на това, тези избори не са важни, ще има избори през есента, няма да има правителство и пр., всичкото това знаете ли какво прави? Вкарва апатия и вкарва нежелание у хората да гласуват. Т.е. изкарва ги от политическия процес, а не ги вкарва вътре.

Водещ: Бъдете така добър обаче. Пламен Орешарски, изговорена номинация, бивш заместник-финансов министър при вас, бивш заместник-председател на СДС. Т.е. човек, който като експерт и като потенциал вие сте го ползвали?

Иван Костов: Вижте, зад Пламен, там е много ясно. Там е много ясно.

Водещ: Такава формула бихте ли…

Водеща: Кое?

Иван Костов: Зад Пламен Орешарски стои строителството на АЕЦ „Белене”. Стоят изразходени на 1,8 милиарда. Той ги е платил тези пари. Той не е спрял това нещо. Той, когато го питахме, откъде ще намери 22 милиарда да построиш АЕЦ „Белене”, в коридорите на парламента, той каза, че ще ги намери тези пари, което е лъжа. Вижте, което е лъжа, което е убийство на страната, на икономиката й, както и желанието да се национализират някакви компании, защото трябва да се извадят пари, а всички знаем, че пари няма. Това стои зад Пламен Орешарски.

Водещ: Ако програмата е друга?

Водеща: Т.е. едно правителство…

Иван Костов: Е, ама това им е програмата. Те с това се явяват на изборите. Казват, печелим изборите и почваме да строим АЕЦ „Белене”.Това са несериозни неща. Нали разбирате? Вие ме питате, дали ще застанем зад такава политика. Това не е антикризисна, това е прокризисна политика. Не можем да застанем зад нея.

Водещ: Ако променят програмата такава, че да е консенсусна?

Иван Костов: Как, кога да я променят? Нали сега се явяват на избори?

Водещ: След това.

Иван Костов: Кога след това? Това не е ли измама?

Водещ: Измама е. Да не би да не се е случвало?

Иван Костов: Защо не застанат и не дискутират? Не кажат – не сме с тази програма, заради примерно нашите избиратели и имаме готовност да я изменим. Вижте…

Водещ: И какво? Всеки ще измени програмата при програмно правителство? Няма как да стане просто.

Иван Костов: Не, не. ДСБ и БДФ няма да изменят програмата си, защото сме дълбоко убедени, че тези мерки, които ние предвиждаме, всичките тези политики са политики са във вярната посока. Те ще изведат България от кризата. Ние не сме склонни да правим компромис с тези неща, защото всеки компромис е в състояние да вкара страната още по-дълбоко в един дълъг период на политическа нестабилност. Има по-лошо от избори през есента. То е години на политическа нестабилност и на разпад на държавността. Това е по-лошо.

Водеща: Но все пак, вашето послание към хората, които смятат да гласуват за вас или се колебаят, една скоба, много хора не знаят за кого да гласуват?

Иван Костов: Нашето послание тези дни е свързано със сигурността.

Водеща: Не. Послание за това, с кого бихте се коалирали, подкрепили или в чие управление бихте участвали с мнение, експертност и гласове?

Иван Костов: Отговорът е, ще застанем и хората нека да го чуят този отговор. Ще застанем зад това правителство, което има компетентност и решителност и е в състояние да изведе страната от кризата. Ако ни няма зад това правителство, значи дълбоко не вярваме, че то е в състояние да извади страната от кризата.Това е отговорът в момента. Това трябва да знаят хората за ДСБ. И още нещо. Трябва да знаят следното: Много години ги лъжат и всички тези думи загубиха смисъл – реформи, промяна, модернизация на страната. И какво? Същевременно не казват следното просто нещо: Ако има истински реформи, ако има истинска антикризисна политика, страната веднага ще започне да излиза от кризата. Това е по-съществено, отколкото всичко останало. Не можем да лъжем хората, в продължение на 4 г., както лъгаха в последните години, че правят реформи и че помагат на България, а всъщност България да влиза все по-надълбоко и надълбоко в кризата. Това са маркерите, по които ще се познае нашето поведение, дали ще застанем зад правителство, което има капацитет да изведе страната от кризата и веднага дали ще се почувстват, още в първите месеци, влиянието на мерките, които ще се вземат.

Водеща: Използвам ваша дума. Излъгахте ли вашите бивши партньори, с които трябваше да направите Синьо единство, защото при разрива ви, беше използвана думата, липса на доверието, изгубихме си доверието? Имаше ли лъжа във вашите отношения и истина ли е, че сте искали от Надежда Нейнски, Ваньо Шарков го изговори това нещо пред в. „Преса” в началото на миналия месец, 1 милион лева, нещо като депозит, за да участвате в изборите? Тя казала, не, аз нямам един милион лева и това, общо взето, е разтурило вашите отношения?

Иван Костов: Това не отговаря на истината. И на този въпрос. Поне 10 пъти сме отговаряли от тогава досега. Не отговаря на истината. Истината е, че се разбрахме да участваме съвместно във финансирането на кампанията, ще си поделим разходите…

Водещ: Не един милиони, а колко?

Иван Костов: Ще си поделим разходите и това беше договорено, заедно с председателството, но това в момента никой не го интересува.

Водещ: Един милион лева?

Водеща: Напротив. Интересуваше ги хората, които смятаха да гласуват за…

Иван Костов: Можеше да е милион, можеше да е по-малко, в зависимост от участието в листите.

Водеща: Откъде може да намери един евродепутат един милион лева или група депутати, част от тях в 41-ото НС, бяха като Ваньо Шарков?

Иван Костов: Това не е мой въпрос…

Водеща: Смятате ли, че е нормално да ги извадят…

Иван Костов: Това наистина не е наш въпрос, но участието в изборите изисква участие с ресурс и със средства…

Водещ: Вие колко вложихте в тази коалиция, несъстояла се? Вие като партия, колко вложихте в тази коалиция?

Иван Костов: Ние ще вложим това, което е разрешено по закон.

Водещ: Това обаче наистина означава, че хората, които протестираха срещу бедността, искаха свое представителство, твърдяха, че има, най-общо казано, един картел между политическите фигури, че не могат да бъдат допуснати нови лица, е факт зад тази финансова бариера?

Иван Костов: Вие къде виждате точно гласа на протестиращите в нашите кампании в момента, освен в програмните насоки на ДСБ?

Водещ: Вие виждате ли го?

Иван Костов: Аз не го виждам във всички тези разговори, които водят останалите политически партии за тези кампании на нападки, на черен PR и пр. Всички тези разговори как всеки ще управлява…

Водещ: Става дума, че политиката е за богати хора, които могат да намерят един милион, а всички останали, които търпят на гърба си решенията, включително и на собствения си избор, не са допуснати по никакъв начин, да имат излаз във вземането на решения и това се потвърждава. Не говоря просто за този милион, а по принцип.

Иван Костов: … протестиращите и този човек, който водеше протестиращите в София в мегафона и с микробуса е в нашата листа, в 25-и избирателен район на второ място. Ето ви протестиращ, който е…

Водещ: … може да се включи в политиката?

Иван Костов: Като има с какво да участва и като има подкрепата, разбира се.

Водеща: Каква беше причината да се разделите с Надежда Нейнски в навечерието на регистрацията на синьото единство?

Иван Костов: Прекратяването на преговорите, от тяхна страна.

Водеща: По каква причина?

Иван Костов: Питайте ги тях, защо напуснаха преговорите. Това не е мой въпрос. В момента въобще не е мой въпрос.

Водеща: Някакво чувство на съжаление има ли за несъстоялата се коалиция, за синьото единство, поне хората, които смятаха, че това ще е някакъв възход, някакъв възход на синьото, бяха разочаровани?

Иван Костов: Ние си обещахме след 12-и. В момента не са разочаровани. Можете да ми се доверите напълно. В момента на много места тези гора участват активно в кампанията и правят кампания, така че и сме си обещали след 12-и да продължим заедно и ще продължим заедно проекта си, политическия за обединение. Навсякъде го обещавам на хората.

Водещ: Един въпрос, свързан с изказвания на Бойко Борисов. Можете да коментирате и това, че бяха времена, когато БСП срещу СДС. Това бяха двете конкурентни, основни партии. Сега нещата са ГЕРБ срещу БСП. Дълъг може би ще е разговорът, защо се стигна дотук, но Борисов какво казва в тези дни, пак в Североизточна България, пак там сте се засичали през 1-2 дни, по време на обиколки. Пръв приятел на комунистите, квалификация по ваш адрес. Една дума не е казал срещу тях. Една дума срещу Костов не са казали и те. И те се наричат дясна партия. Не ги е срам! И са се обърнали срещу нас, да върнат БСП, ДПС и всички тези на власт. Упрекът е, че вие работите едва ли не за тройна или друга, поне двойна коалиция.

Иван Костов: Вие това ли ме питахте от самото начало? Това ли беше идеята на разговора? Аз да бъда сложен тука, нещо като оправдаващ се човек, който… През цялото време вие това ме питахте. Вие ме питахте за Пламен Орешарски. Всъщност вие сте ме питали за думите на Бойко Борисов, които са черна кампания. Това няма нищо общо. Това няма нищо общо.

Водещ: Кажете?

Иван Костов: Пак да кажа с истина, с исканията на хората. Това не е нещо, което ги интересува. Ако има избиратели, за които Бойко Борисов и Цветан Цветанов са алтернатива, на г-н Станишев и на Алексей Петров, там и на Първанов, има такива избиратели. Те ще си ги гласуват тези двамата. Това е, защото така са преценили, но сега аз да сядам тука и да се обяснявам по думи на Бойко Борисов, които…

Водещ: Това е негова теза?

Иван Костов: Добре. Теза, ама що за теза е това?

Водещ: Що за теза е това? Това е въпросът.

Иван Костов: Ами ако ми разрешите, това се казва от човек, който национализира парите на здравната каса. Това са наши здравноосигурителни вноски. Това се казва от човек, който прибра пари от доброволното пенсионно осигуряване. Това се казва от човек, който реабилитира Тодор Живков и то на два пъти. Това се казва от човек, който въведе полицейщината и страхът в България наново. Това се казва от човек, който си подслушваше министрите и си го признава. Това се казва от човек, който е възстановил най-грозната полицейщина и милиционерщина отпреди 10-и ноември и аз трябва да се обяснявам по тези думи? Защо трябва да се обяснявам по тези думи? Делата на хората говорят достатъчно ясно…

Водещ: Понеже се почувствахте репресиран от начина, по който водим интервюто, кажете тогава първо, второ, трето, за подобряване живота на хората, които ви говорят на място?

Иван Костов: Мога да кажа.

Водеща: Само едно уточнение. Моля, да не търсите конспиративност в логични журналистически въпроси. Както Бойко Борисов питаме, когато вие го критикувате, така правим и обратното, така че моля ви, не търсете конспирация. Сега кажете за посланията на партията?

Иван Костов: Благодаря ви, че ми давате тази възможност. Ние сме на третата стъпка на нашата програма, основната, това е сигурността и виждаме няколко изключително тежки проблема, които минават през политики на сигурност. Първият проблем е, че чувството на несигурност на хората, за здравето им, за спешната помощ, за образованието на децата, с пенсиите, чувството за несигурност, която стресира пенсионерите. Между другото, трябва да ги видите как се държат по време на събранията, чувството за изоставеност на цели социални групи, етнически и пр., за изолацията им в гета. Това чувство води до демографска катастрофа на страната…

Водещ: … примери. Ние знаем много добре, защото политиците само по кампании се виждат с хората. Ние знаем много добре как живеят хората.

Иван Костов: Не се виждаме само по кампании. Ние поддържаме непрекъснато тези контакти.

Водеща: Решенията?

Иван Костов: Решенията, нека да кажа втората причина. Втората причина, поради която няма икономически климат и няма предпоставка да излезем от кризата, е обстоятелството, че престъпността и самата полиция, която така в момента работи, както работи в момента, са причина да създадат страх и несигурност за инвестициите на хората. Бизнесът в момента е изнудван, рекетиран, малтретиран и то не само от монополите. Той е малтретиран и от МВР. Малтретиран е от контрабандния внос. Изобщо от това, че цели сектори на пазара са опустошени, защото някой някъде прокарва китайско карго и т.н.

Водеща: Диагнозата е ясна. Давайте, лечението какво е? Това искат да чуят избирателите?

Иван Костов: И последно, за съжаление, целият ни разговорът отиде в обяснение за други неща. За всяка една от тези констатации, ние имаме конкретни политически решения, но най-важното, че в момента няма в България върховенство на закона. Имаше върховенство на политик, един или на двама. Имаше върховенство на монополисти. Имаше върховенство на мафията. В това ни упрекват ЕС. Нямаше върховенство на закона. Ние считаме, че без радикална реформа на съдебната система, България няма да… възстановяване. Това например означава да се направят промени в конституцията. Прокуратурата да мине към изпълнителната власт и да си носи отговорността.

Водещ: …, че няма да се стигне до промяна на конституцията?

Иван Костов: Ще се стигне до промяна, ако се изработи национален консенсус, защото и такъв консенсус е възможен и той трябва да се случи, защото и протестиращите, сега се връщаме към това, което протестиращите искаха. Ето го. Гласът на протестиращите, който е забравен напълно. Те поискаха промяна на конституцията, за да се отстранят дефектите на българската демокрация, нали така?

Водещ: Доходите?

Иван Костов: Кой говори промяна в конституцията, освен нас? Никой.

Водещ: Яне Янев говореше постоянно за промени в конституцията. Не знам дали точно в този аспект, но доходите на мен пък ми се струва, е гласът е на протестиращите, а и на тези, които всяка сутрин звънят по телефона и пишат и писма и връзка и с нас. Репортери на място се срещат с хората и в малките населени места, е свързан с доходите. Всички тези приказки за намаляване на едно или друго, за регулиране увисват във въздуха. Дайте решение, как е възможно да се повишат доходите на хората, не механично, а така, може би пазарно?

Иван Костов: Доходите на хората могат да се повишат само, ако спре свиването на пазара. Българският пазар е в колапс. Той се свива непрекъснато. От него се откъсват големи части и излизат в чужбина, поради монополни цени, преди прекалено бързо увеличаване на монополните цени, в сравнение с цените на останалите монополизирани сектори на пазара. Дължи се на унищожаване на работни места, което се получи в следствие на злоупотребяваща с властта си, местна и централна администрация.

Водещ: Добре. Как е големият въпрос, чийто отговор остава липсващ.

Иван Костов: Кое как?

Водещ: Как ще се създадат отново работни места?

Иван Костов: Войни трябва да се водят, войни с монополисти, войни с мафия. Войни трябва да се водят със заграбилата власт, чиновническа прослойка. Трябва да се водят битки, заради обикновения човек, ако човекът се сложи в центъра на политиката. Тежки битки трябва да се водят, сериозни. В тях да се влезе с цялото си сърце, с цялата си душа, с всички компетентности…

Водещ: Кажете 3, кажете 3 битки?

Иван Костов: Ето, аз току-що ги казах.

Водещ: Това звучи общо. Монополите всеки ги казва. С монополите, с картелите…

Иван Костов: Ние казваме, преди 4 г, всички считаха това за екстравагантност, така че не казвайте всички казват. Всички повтарят след нас, нещо, което е трайна политика, която ние сме водили в продължение на последните 4 г., защото сме забелязали това нещо. Ние сме хората, които казаха, че в България мафията има държава. Ние сме първите, които сме го казали, така че това, че сме видели слабостите на страната, предупреждавали сме за тях, търсили сме решения. Опитвали сме се да постигаме консенсус, само и само да започне решаване на поне един от тези тежки проблеми. Ето, например сега защо не реагират всички на това, че съдът върна лиценза на…

Водещ: Дадохте един пример. Затова ви призовах със стъпки да кажете други примери. Стъпка 1, стъпка 2?

Иван Костов: Примери, колкото искате.

Водещ: Дайте ги, да ги чуем?

Иван Костов: … обикновен човек, който със съпругата си продава кафене срещу офиса на ДСБ. Той трябва да изпълни 29 изисквания на инспекцията по труда. Трябва да води дневник. Трябва да инструктира сам себе си, жена си и трябва да пази кафенето, в която има една кафе машина и няколко хладилничета за минерална вода и…

Водеща; И въпросът как…

Иван Костов: И искат да го затворят, защото нямало там въздух ли, какво там, не знам, такива неща.

Водещ: Как ще му помогнете? Как се казва този човек?

Иван Костов: Нов кодекс на труда ще приемем. Ще либерализираме пазара на труда. Ще снемем всички тези ограничения. Това ще направим. В Сливен е срещу нас. Не съм го питал човека и няма смисъл да питам. Ето ви друг пример. Човекът има лиценз за добив на дървесина. Да, дадохме го примера със Смолян. Иска да направи, да стане от ЕТ – ООД, вероятно, заради синовете си, защото иска да им остави бизнеса си. Лицензът, за да го прехвърли от ЕТ на ООД, му трябват 50 разрешителни. Огромната част от тях е информация, която е в самата администрация. Тоя човек губи пари, губи време, губи нерви и се занимава с неща, които администрацията трябва да свърши, ако му е в услуга. Ако не властва върху него. Ето, това е ежедневието на хората.

Водещ: Още примери? Още един?

Иван Костов: Примери, колкото искате. За какво да ви дам точно пример?

Водещ: За начин, по който биха могли доходите на хората да нараснат. Не говорим за механично преразпределение на средствата, които са оскъдни, а за задвижване на целия механизъм, като пълнокръвен, работещ организъм?

Иван Костов: Целият механизъм, за да се въздигне страната, ако говорим за стратегически неща, примерно, да кажем нещо такова, за да е ясно. България трябва да направи, поне в 3 посоки, големи усилия, но не да строи АЕЦ „Белене”, а примерно да построи пътят Кулата-София-Видин-Дунав мост 2, защото по този път ще минават огромни товари и около товарите винаги върви цивилизацията.

Водещ: Добре. …, според вас?

Иван Костов: Този проект е наистина стратегически, защото спестява на ЕС, на всички европейски логистични фирми, няколкократна обработка на митнически товари. Това е изоставено отпреди 12 г. Ако беше направено, сега Видин, целият Видински район, целият Северозападен район, нямаше да е в толкова тежко положение, в каквото е в момента. Примерът е инвестициите за оползотворяване ефективността на българските води. Най-ценното, което има България, не е неограничен ресурс. Напротив, ограничен е и трябва да се пази. Трябва всяка капка вода да се съхранява, защото водата след десетина години казват, че ще е по-скъпа от петрола. Стратегическо направление за България да управлява добре и да оползотворява максимално ефективно своите води. Когато преди 15 г. ние излязохме с този проект, насмешка беше реакцията на медиите. Знаете ли, колко странно, но насмешка?

Водещ: Не, не знам.

Иван Костов: Ето, аз ви казвам в момента. Това е изоставен проект и при това страшно изкористен, както примерно на „Цанков камък”. Ще обърнат по обратния начин; Още един проект, да ви дам голям, който може да вдигне България на крака. Това е пристанище „Варна-Запад”. Това е интермодалният терминал, който свързва пристанище „Варна-Запад” с пристанище Русе и оттам по Дунава да изпрати товари в центъра на Европа. Ето ви друг гигантски проект, който правителството на Бойко Борисов бави. Знаете ли, колко, аз почти 2 г. се занимавам с това, да убеждавам министерството, да задвижи този проект. Да направи един честен конкурс, да привлече могъщи инвеститори, които да вложат едни 500 милиона.

Водещ: От мен един последен въпрос. Не знам дали е възможен кратък отговор. Все пак да не ви обиди този въпрос. Защо днес преди тези избори, основните конкуренти в ляво и дясно са ГЕРБ и БСП, а не ДСБ и БСП? Какво стана? Бяха времена, когато имахме ясно ляво и ясно дясно. Какво стана? Защо ви няма в тази основна конкурентна двойка?

Иван Костов: Ние сме в тази основна конкурентна двойка. Това, че хората в момента или преди години се увлякоха по фалшификат на десницата, аз го обясних преди, в началото на предаването и дадох точно примери, защо ГЕРБ не може да претендира да бъде десница, защото всичко, което извърши, не си го позволиха дори и БСП. Самото управляване със страх на страната е най-голямото прегрешение на ГЕРБ и най-силното разобличение за това, че те не могат да бъдат антипод на БСП. Те са в едно котило. Те са произведени на едно и също място. Те са наследници на една и съща партия. Техният кумир е Тодор Живков. Той трябваше да бъде реабилитиран. Това е истината за сега дали те временно ще съумеят да разиграят този театър, да бъдат представени като конкуренти, като антиподи, както беше по времето на НДСВ, ако си спомняте по време на изборите 2005 г., пък накрая се стигна до тройна коалиция, времето ще покаже.

Водеща: Финал на този разговор. Благодаря ви за това гостуване. Гост беше Иван Костов.

 

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>