Радан Кънев в Панорама, 26-ти април

Изборна битка
БНТ, Панорама, 26-ти април 2013

Водещ: Кандидатите за парламента ще говорят сега, във втора поредна Панорама участват парламентарно представените политически сили, разпределени по силата на жребия. Това е една от много безплатни форми в кампанията по БНТ със стриктното следване на закона, споразумението с партиите, указанията на ЦИК. Тази седмица жребият тук определи тук да застанат Петър Курумбашев от КБ, Марио Топчийски от СДС, Радан Кънев от ДСБ и Касим Дал от Център Свобода и достойнство. Здравейте, господа. Със скандалите започваме. Кой печели и кой губи от това, че тази кампания се превърна в разговор за подслушването, г-н Курумбашев?

Петър Курумбашев: На мен ми е трудно да определя кои са печеливши и кои са губещи, тъй като аз прекалено много съм ангажиран в тази кампания, за да мога да направя обективна оценка, но все пак на мен ми направи впечатление ангажимента на главния прокурор, който наистина разпореди една проверка и всъщност факта, че прокуратурата повдигна обвинение срещу четирима служители от МВР. Аз лично не вярвам, че тези началници на т.нар. вече печално известна дирекция СДОТО са действали на собствена глава, както и човека с отвертката , така както стана известен, който е отишъл на 50-годишнината си, за да разкачи някакъв диск. Явно това е по-интересен начин да си прекараш 50-годишнината, отколкото например да я празнуваш с най-близките си хора. Факта, който лично мен ме потресе е, че има 115 000 разрешения за подслушване в тези 4 години, ако си представите, че всеки един от тези хора говори примерно с един свой приятелски кръг от 15-20 човека и го умножите по 115 000 ще видите, че цифрата може да стигне например 2 млн. Ние сме 7 млн. население…

Водещ: Някои може да се повтарят от тези…

Петър Курумбашев: Може да се повтарят, може да не са 2 млн., може да са 1.5 млн. Представяте ли си 1.5 млн. за сравнение за една България, която е 7 млн. Мен това ме върна тогава, когато беше 90-та година, когато аз бях на 22 години и когато израза беше: Остави, това не е за по телефона. Аз бях забравил тази реплика в тези 23 години. Другото, което много ме потресе като баща на три деца беше, че първо депутата от бившата управляваща партия ГЕРБ Емил Димитров каза, че си е изкарал семейството яв чужбина, защото го е страх за тяхната сигурност. Вчера го чух това и от бившия земеделски министър Мирослав Найденов. И мен ми се щеше да ги попитам тях, пък и всички да се попитаме – къде да си изнесат децата българските граждани? Аз къде да си изнеса моите деца? Защо след това управление хора, които са участвали в управлението изнасят децата си зад граница, страхувайки се за тяхната сигурност и спокойствие.

Водещ: Пак ще се върнем при вас за това. Г-н Топчийски, СДС като че ли е защитавало ГЕРБ по различни въпроси, обаче дръзнете ли да ги защитите по този?

Петър Курумбашев: Не си спомням да сме ги защитавали по някакви въпроси. Няма да може да ми вмените това нещо нито на мен лично, нито на формацията, която представлявам. Направих си справка преди да дойда във вашето студио, че закона за СРС-тата е приет при управлението на СДС за първи път. След това погледнах в него колко пъти и колко много пъти всъщност е бил променян, редуциран, последното изменение от февруари тази година, почти на финала на сегашния парламент. И това, което на мен лично ми направи много силно впечатление е, че е отпаднало независимия контрол, който съществуваше преди това. Силно са редуцирани възможностите на парламентарния контрол да се направи, това ми направи неприятно впечатление като действащ юрист. Колкото до въпроса ви кой печели и кой губи – според мен всички губим от това, което се случва. На първо място губят българските граждани, тъй като тези проблеми замъгляват и явно това е и целта – да замъглят икономическите проблеми, които стоят нерешени, които стоят…

Водещ: На кого е целта? Кой го цели това?

Марио Топчийски: Ами за мен целта е поставена с внасянето на сигнала. Сигнала беше внесен от Сергей Станишев, ако не се лъжа. Този път поне беше поета директна отговорност. Разбира се в ситуацията, в която му е връчен сигнала, той по закон би трябвало да реагира, но беше много показателно, че БСП се бори да представи това нещо като свое дело. За мен беше много показателно това. Но никой не печели от това, това е по-интересното, никой не печели, всички.

Петър Курумбашев: Интересното е ако получиш сигнал за престъпление – какво трябва да направиш? Да изчакаш да минат изборите ли? Получаваш си … ето например аз видях вчера, че земеделския Министър е знаел за незаконно подслушване и своето и на свои колеги. Какво е трябвало да направи? Ами трябвало е да се обърнеш към прокуратурата. Сергей Станишев е получил този сигнал и е направил това, което трябва да направи всеки един български гражданин, като Види сигнал за престъпление – да го предостави на прокуратурата, която да го провери дали отговаря на истината или не.

Марио Топчийски: Да, но не е дошъл до мене тоя сигнал, дошъл е до Сергей Станишев.

Водещ: Г-н Кънев, вие къде сте в цялата работа? Пречат ли ви скандалите да говорите за нещо, което искате?

Радан Кънев: Скандалите при всяко положение пречат на кампанията за важните неща в страната. Има много реален риск, не е случайно, че скандалите се появяват преди празници, преди празничен период…

Водещ: Каква е законността?

Радан Кънев: Веднага казвам – за да има хората за какво да си говорят и това да не са икономическите провали на управлението и липсата на каквото и да било виждане за по-добро управление в някоя от основните политически сили.

Водещ: Чакайте, ГЕРБ ли ги пуска скандалите по тая логика?

Радан Кънев: Аз в момента виждам участници само от страна на ГЕРБ в тези скандали, така че нека да не влизаме в детайли, защото …

Водещ: Е по вашта логика излиза, че в тяхна полза е всичко това?

Радан Кънев: Важното тук е, че привидно говорим за една война, която никого не интересува. Една по същество мафиотска война между някакви хора с незаконни средства водена, която запушва медийното пространство в период на предизборна кампания, когато ние трябва да говорим за съвсем други неща, защото хората се интересуват само от едно нещо. Понеже обикалям непрекъснато избирателния си район и много други райони в страната, днеска бях в 4, хората се интересуват от работни места, работа И точка. Няма подслушване, няма подобни медийни скандали, не искат да гледат това, не искат да говорят за това. Но казвам – привидно не интересува никого, а всъщност ние в момента виждаме един много голям отговор на икономическата криза. И това е отговора на въпроса за какво в България се използва властта – за да върви икономиката или като ръкавица на мафията? Защото когато се подслушва незаконно, значи едни формално законни бюрократични апарати, които трябва да ги има и трябва да ни бъдат полезни, вместо да ни бъдат полезни се използват да нарушават правата и сигурността, да ни вредят. Директно с престъпна цел. По същия начин бюрокрацията в икономиката, която би трябвало да извърши определена регулация, да гарантира конкуренция, да гарантира честност на обществените поръчки, тази бюрокрация цялата също е ръкавица на мафията, тя работи против конкуренцията и заробва икономиката всеки божи ден.

Водещ: Касим Дал – скандалите и предизборната кампания.

Касим Дал: Скандалите – от тези скандали за съжаление най-губещ е българския избирател. Няма … не се говори за личности, не се говори за платформи. Ето и днеска ние продължаваме да говорим за тези скандали. Върховенството на закона – и до сега това трябваше да се направи. За съжаление пак са избори, пак скандалите текат и пак българските избиратели трябва да гласуват емоционално, а не с разума си, не с мисълта, както видяхме във филма преди това – политиците за всички са виновни. А кой ги избира? Трябва въобще да спрем с тези подвеждащи скандали, а наистина да се съсредоточим, да решаваме проблемите, за 23 години за съжаление нищо такова не направихме.

Радан Кънев: Аз ще си позволя една реплика – не да спрем, защото скандалът е налице, не можем да спрем и да го загърбим, той очевидно е много сериозен. Ние трябва да влезем в него дълбоко, именно да променим този модел на упражняване на властта. Да стигнем до там, че не просто да няма повече подслушване в България, а до там, че никога повече бюрокрацията да няма други функции, освен да улеснява живота на гражданите.

Касим Дал: Това нещо трябва да се направи като влезем в парламента, със законопроекти, които наистина да спрат това нещо. Предизборна кампания трябва да се води, пак казвам, с платформи и личности, които застават зад тези думи.

Петър Курумбашев: Все пак трябва да го изчистим този въпрос. Аз понеже съм сигурен, че особено г-н Дал е човек, който е свидетел на времената на Държавна сигурност, завръщането на този синдром за това, че можеш да ползваш първо държавата си за лично ползване, за частно ползване, завръщането на синдрома, че ти можеш да контролираш живота на хората. Дълги години в нашата политика се говори за сянката на Държавна сигурност върху съдбите на хората и тя нме е само за момента на подслушване. Тези хора години наред продължават да бъдат българското общество и те продължават да бъдат контролирани по някакъв начин от тези, които са ги следили.

Водещ: Вашите кандидат-депутати са втори по брой на агенти от днеска проверените в Държавна сигурност.

Петър Курумбашев: Нямам представа как седи. Знам, че в предишната парламентарна група например Нямаше. Но въпроса е, че тези зависимости стоят не само в момента, а тези зависимости ще стоят години напред и това, което ние трябва да направим е, че никога повече такъв тип управление, каквото беше управлението на ГЕРБ да не бъде допускано. Това е урока. Например ето тука гласа на един юрист, който е изненадан неприятно от това, че парламента по-малко контролира СРС-тата – съвсем логично е, че най-добре е този контрол да отиде под шапката на парламента, а да не бъде в ръцете на изпълнителната власт, тъй като вие виждате, че има непрекъснато изкушение от изпълнителната власт, а при последната изпълнителна власт просто е низ от злоупотреби.

Касим Дал: Аз само да кажа нещо. От 1985 се боря за това нещо, лично, това е битката, това е каузата наистина тези зависимости да изчезнат, но за съжаление това не е от 4 години, което става. Тези скандали вървят постоянно. Имаше един вътрешен министър, който си отиде, пак за тези неща. Така че за съжаление още нямаме закони за службите и предишното управление обеща това нещо. Все някой в такива мътни води лови риба. А дереджето на страната ни къде е? Къде е стандарта на живот на българските граждани? За това никой не мисли.

Петър Курумбашев: И тука вече рефлекса върху икономиката, това е другото нещо, което поставиха моите събеседници – подслушването дава възможност да контролираш живота на всеки един, бизнеса на всеки един. Та един най-обикновен бизнесмен в едно малко градче си казва – абе те могат да подслушват президента, могат да подслушват еврокомисар, та мен ли не могат да подслушват и да ме рекетират с информация, която имат за мен. Каква икономика, кой би искал да прави каквато и да е икономика, какъвто и да е бизнес – малък, среден, голям в такава държава, в която може да бъде следен всеки.

Водещ: Г-н Топчийски, съгласен ли сте?

Марио Топчийски: Съгласен съм. Разбира се, че не може да има нормален бизнес климат тогава, когато излизат подобни скандали. Но такива скандали излизат навсякъде по света. По-важно е да се изследва защо е така и защо това се случва 23 години вече след началото на прехода или 24…

Водещ: Е колко време вече го изследваме това нещо? Не е ли време да направим нещо?

Марио Топчийски: Аз не мисля, че някой сериозно си е направил труда ад го изследва. Ето аз ви казвам, че най-много изменения в този закон за СРС-тата има в периода между 2001 до 2008-2009.

Водещ: Ето, г-н Кънев дори във вашите кандидат-депутати излизат агенти. Вие, които най-много говорите срещу това _ и там излизат, и при вас излизат.

Радан Кънев: Винаги може някой да попълни лъжлива декларация, така че … има и такъв случай, за съжаление. Но тук говорим за нещо различно. Аз бих продължил мисълта на г-н Курумбашев, защото той се спря много рано и на много странно място. Очевидно е, че това подслушване се извършва по принцип за икономически цели, всичко друго е вторично. Това упражняване на власт, това се упражнява в България през икономиката, държавата има огромно влияние върху икономиката, както казах, по един легитимен начин. Ние не трябва да се съмняваме изобщо, че тези 115 000 подслушвания, че тези 100 млн. – това е инвестиция на облечена с власт мафия с цел да контролира именно икономическия процес. И ако е слушан Мирослав Найденов, бъдете сигурни, че е слушам по икономически причини, тоест за икономически отново незаконни обвързаности, които неговото министерство е имало. По същата причина е слушан всеки друг. И не за да бъде разкрито престъпление, а за да бъде то под контрола на властта най-висша, да не бъде изтървано от контрол, да не бъдат изтървани парите. Цялата тази верига трябва да бъде разкъсана в името на една свободна не бизнес среда, а въобще среда за живот, защото правенето на пари за семействата ни е голяма част от нашия живот, да не с лъжем.

Водещ: Сега, да ви задам по един въпрос на всички индивидуален. Г-н Курумбашев, очаквате ли скандалите да ви спечелят изборите?

Петър Курумбашев: Аз не вярвам, че скандалите могат да спечелят изборите на който и да е.това, което се случва в момента обаче трябва да бъде един урок за всеки, който от тук нататък се осмелява да ползва държавата за лично и за частно ползване. За това да придобива икономическа информация и да рекетира, да разпределя порциите в държавата. това трябва да бъде урок, че …

Водещ: Не прибързвате ли преди да свърши прокуратурата своята работа?

Петър Курумбашев: Това, че МВР може да бъде ползвано не действително за битка срещу организираната престъпност, а да бъде използвано, за да се следят различни икономически групи и за да се разпределят порциите в обществото.

Водещ: Сигурно ли е това?

Петър Курумбашев: Повече от очевидно е това и следващото нещо е да се каже, че не е възможно такива технически средства и цялата мощ на държавата да бъдат използвани без политическа воля. Първото обяснение, което успяхме да чуем е от –н Цветанов, че той бил политическо лице, а пък тези в службата били технически лица. Те не са знаели, те са действали на собствена глава. Следващото нещо, което чувам е, че г-н Борисов не можело да отстрани г-н Цветанов, защото г-н Цветанов бил партията ГЕРБ. А пък г-н Цветанов казва – аз съм му разказал всичко на г-н Борисов. Вие представяте ли си, че се подслушват повечето от членовете на кабинета и за това министър-председателя не знае.

Водещ: Г-н Курумбашев, да не ни изненадат фактите Накрая? Защото прокуратурата провежда разследване. Да не се изненадаме след това с някакви други факти? Аз затова ..

Петър Курумбашев: Аз лично приветствам действията на прокуратурата, защото до този момент даже видях един много хубав на Комарницки имаше една много хубава карикатура, където той е застанал срещу Цветан Цветанов, а зад гърба на Цацаров пише – Имаме воля. Аз наистина видях, че прокуратурата има воля=, поне в тези дни, понеже той назначи в едни много съкратени срокове една проверка и аз се радвам, че те изнесоха определена част от проверката, потвърдиха сериозна част от сигнала и продължават да работят, защото както виждате този сигнал все повече и повече хора се обаждат. Вчера се обади Мирослав Найденов, утре ще видите един български бизнесмен предполагам, който също ще разкаже една интересна история в лицето на Гриша Ганчев.

Водещ: От къде знаете какво ще каже?

Петър Курумбашев: Беше анонсирано, че ще участва в едно телевизионно предаване…

Водещ: А от къде знаете какво точно ..

Петър Курумбашев: И вие знаете какво например се случи с неговия син и вие ще видите, че методите за икономически рекет и за подслушване са надминали всякакви човешки и нормални граници.

Водещ: Чакайте да го видим, после ще кажем. Господа Кънев и Топчийски, ами ако старата десница умре на тези избори? И към двамата.

Марио Топчийски: Старата десница – не знам защо отправяте въпроса към двамата, може да го отправите към мен, тъй като ние сме автентичната десница, до днес регистрацията на СДС е от 1990 във фирмено отделение на СГС, така че е по-стара от …

Водещ: Ама тази регистрация да не изгърми сега.

Марио Топчийски: Няма как да изгърми, тя си е там и си е реална и няма с кой да..

Водещ: Не, не говоря за регистрацията, чисто метафорично казвам да не се превърнат тези избори във Ватерло за старата десница.

Марио Топчийски: Вижте сега, аз ще свържа моя отговор с предишния ви въпрос към предишния ви събеседник, г-н Курумбашев. Това, което се разигра в момента е един политически театър. Всичкото това нещо очевидно е било известно на този, който подава или който подава на подаващия сигнала и преди това, но се използва момента преди изборите. Първо за да се замажат нещата с протестите на хората по улиците – нещо, което е очевидно. Второ – за да се скрие това, което започва да излиза в момента с офшорните сметки на хора, българи, които са си депозирали парите в офшорни оазиси по света. И на трето място – за да се накарат избирателите за пореден път да гласуват емоционално, а не рационално. Това е целта в момента, не е нещо друго.

Водещ: Ама чия е, кой го прави това? Аз не мога да разбера.

Марио Топчийски: Някой клати държавата.

Водещ: Ама кой е тоя? Използвате пасивна форма – нещо се прави, нещо се клати.

Марио Топчийски: Мога да ви гарантирам, че не е СДС… но вие можете да направите вашия извод като видите основните участници в това нещо.

Водещ: Г-н Кънев, да не катастрофира старата десница на 12 май?

Радан Кънев: Аз благодаря на г-н Топчийски първо, наистина въпроса не е към мен, аз не съм стара десница, нямам такова самочувствие, аз съм зам.-председател на партия, която е нова десница в България и ще бъде. И тя никъде няма да катастрофира по една много проста причина и тя е първо, че в целия този разговор в момента, в който политиката остана на заден план, ние останахме единствени, които говорим за политика – много просто, много ясно, за единствените три неща, които интересуват хората – техните доходи, тяхната работа, тяхната сигурност.

Водещ: Е, всички говорят за това.

Радан Кънев: Говорим изключително конкретно, с много конкретни предложения, малко на брой, но много конкретни, изключително реални, изключително прости за осъществяване, ако си честен и не искаш да използваш властта по този ченгесарски начин и стигнахме до там, че 2/3 от програмата ни, защото в тази част – доходи и работа, програмата на ДСБ е писана през годините от мен, последните 3-4 години над 2/3, а огромната част от тези неща, които сме писали и изнасяли на пресконференции, предлагали на ГЕРБ дори по едно време ги предлагаме не на пресконференция, че да не се обидят, че си говорим през медиите, опитахме приятелски – нищо естествено не се приложи, в момента огромната част от тези неща са дори в програмата на БСП. Дори в нея, да не говоря за всички т.нар. десни ..

Водещ: Авторски права ли искате?

Радан Кънев: Не, не искаме авторски права, радваме се, че четат, радваме се, че се учат, а не им вярваме, че могат да го приложат, защото се иска повече смелост да го напишеш, отколкото да го препишеш. Но за катастрофи изобщо не може да става дума в този случай.

Водещ: Г-н Дал, защо се съюзихте тъкмо с НДСВ? Някаква сметка ли си направихте, гласове ли събирахте или ви движи общото желание за отмъщение към някого?

Касим Дал: Не, аз в моя дълъг политически опит имам една максима – че със злоба и отмъстителност политика не може да се прави. аз както казах от 85-та година водя тези битки. Защо с НДСВ – ние водихме и с други политически сили преговори, желанието беше по-голяма, по-широка коалиция да направим, но съвсем открито, честно – ние направихме с НДСВ предизборна коалиция и сме убедени, че в центъра ние ще бъдем фактора с конкретни програми, с които да решаваме проблемите на хората. И аз мога тука един пример да дам – 2004 това се случи с най-голямата инвестиция в моя избирателен район – Тракия глас България, Шеджам, 900 млн.долара е инвестицията, …

Водещ: Вие ли ги доведохте в България?

Касим Дал: Точно така. 2500 работни места и около това още 5000. Всеки може да отиед да види този пример.

Водещ: Ама вие лично осигурихте тая…

Касим Дал: Аз не казвам лично само аз, това се прави с екип …

Водещ: От бившата ви партия.

Касим Дал: Не, моя екип си е с мен и с хора, които наистина искат нещо да се случи. И това се случи точно с този екип.

Водещ: Добре, аз тогава да ви попитам всичките за вашата конкретна идея за развитие и икономически напредък. Ако искате по обратен път …

Касим Дал: Ние трябва да заложим на производството, на привличането на и чуждестранни инвестиции, не трябва да чакаме само да усвояваме субсидии от Европа, а да привлечем инвестиции от Русия, Турция, Китай, Азербайджан, където нашите отношения са били винаги много добри. Но като говорим и по време на избори за тези скандали – кой разумен бизнесмен или чужд инвеститор ще дойде да инвестира в България?

Водещ: По-добре ли е да ги заметем под килима?

Касим Дал: Аз казах кога трябва да се решават тези неща. Не с обещания, които после да не се изпълняват, не с абдикация от властта, както направиха ГЕРБ . къде са тези закони, които бяха обещани и за контрол на специалните служби и въобще за тези СРС-та.

Водещ: Г-=н Кънев, вашата идея за развитие напред?

Радан Кънев: Аз благодаря, че стигнахме до тази част на разговора…

Водещ: Ще стигнем до всичко, казах още в началото – обещавам, че за всичко ще има време …

Радан Кънев: Има нещо много важно. Няма как да разчитаме на сериозни международни големи инвеститори тогава, когато малкият български инвеститор, защото всеки човек, който отвори магазин и си даде спестяванията за наем и за ремонт, той е инвеститор, когато той се оттегли от пазара е абсолютна илюзия да чакаме мега инвеститор. Бизнес климатът има едно просто средство за измерване и то е какво става с малките фирми. Когато малките фирми затварят и се изтеглят, когато самонаетите лица изчезват от регистрите и се оказват в сивата икономика, занаятчиите, фермерите, кой ли не, а това означава, че в страната не може да се работи като хората, аз ще цитирам моя приятел Алекс от Варна, с който пихме и бира вчера, той ми каза – ние сме работлив народ, но не ни оставят да работим. Разбери, не ни оставят да работим. Така че тук има много ясни, конкретни стъпки, които трябва да се направят, за да тръгне изобщо машината напред там, където винаги в България са създавали работните места. Самонаетите и семейните фирми. Трябват нови правила за обществените поръчки, защото хората казват- в условията на една обществена поръчка само името на победителя го няма, но целият град го знае. Трябва да има нови правила за бизнеса и ние предлагаме, това е най-важното нещо, което предлагаме – кодекс за малкия бизнес, в който изискванията за много видове дейности да са формулирани в законодателен акт, за да не може нито една общинска администрация да злоупотребява, да измисля нови условия, да размотава хората. Предварително започване на дейност, тоест декларираш, че отговаряш на изискванията на кодекса и започваш дейност същия ден, а не плащаш 6 месеца лихви и наеми преди да ти излезе някакво разрешително и фалираш преди да си започнал да продаваш. Така че засега ще се огранича в това, но ето ги ясните важни неща.

Водещ: г-н Топчийски.

Марио Топчийски: Благодаря ви, г-н Василев. Искам да припомня, че от тук седящите представители на политически сили единствено СДС, която представлявам на този дебат е вадила България за последните 20 години, 23 години всъщност от икономически кризи. Много тежки.

Водещ: Поне трима са участвали тук в това вадене.

Марио Топчийски: Сега, говоря като политическа сила, кои трима това е друг въпрос. Политическата сила СДС е извадила България 1991, когато Луканов обяви спиране плащанията по външния ни дълг, също СДС спаси България и я извади от икономическа криза 1997г., когато си спомняте – хиперинфлацията, която БСП докара и през която се разви такъв грабеж, че се бръкна в джоба образно казано от бебето току що родено до последната 90-годишна баба, навсякъде в страната, по целия този ред на всички тези хора бяха обеднели, заплатите бяха стигнали 4-5 долара.

Водещ: Това го помним…

Петър Курумбашев: Той не беше ли председател на СДС тогава Иван Костов?

Марио Топчийски: Беше, но аз ви припомням коя е политическата сила, която спаси България. мога да ви припомня коя е политическата сила, ако държите, която докара хиперинфлацията?

Водеща: Ама ние някои неща ги помним. Кажете какво предлагате.

Петър Курумбашев: Сега нали сме на дебат какво ще се случи през 2013.

Марио Топчийски: Разбира се. Но трябва да припомним все пак кой какво е свършил.

Водещ: А с едно изречение – какво предлагате сега?

Марио Топчийски: Аз мисля, че трябва да има един комплексен подход към това, което се готви да се случи в България. не само в икономиката и в правораздаването и в сигурността и във всеки един сектор на обществения живот. Но специално в икономиката това, което ние сме подготвили е от една страна свързано със стабилност и предвидимост, откритост и предвидимост чрез запазване на плоския данък – знаете за това нещо, то е основно в нашата програма. От друга страна сме предвидили нещо, което не може да се стори на пръв поглед непряко свързано с икономиката, но за нас е много пряко свързано с това, създаването на горска полиция и на полска полиция, тоест да се охранява както гората, така и земеделската продукция на хората, защото ако те нямат спокойствие, ако те нямат сигурност, никой няма да тръгне да развива някакви сериозни …

Водещ: Добре, ето нещо конкретно.

Марио Топчийски: Има и още нещо. Трябва България да тръгне и тръгвайки чрез един по-комплексен подход, обсъждайки нещата, към това да търси специализация на международния пазар, защото всичките тези тухлички ще съхранят икономическата ни къща, няма да е само една от тях.

Радан Кънев: Мисля, че имам право само на секунда реплика. Не може едновременно управлението на Иван Костов да е най-големия провал на прехода и СДС да е извадило страната от кризата. Има хора, които трябва да си изчистят позицията по тези въпроси и това не сме ние, за нас то не е провал, а е успех на прехода.

Марио Топчийски: Вижте сега, Иван Костов не е управлявал сам, нито е съществувал сам, нали? Нямаше ДСБ по онова време, моля ви, да не подменяме истината. Иван Костов даде два пъти шанс на БСП да се измъкне от кризата. Това е реалността.

Водещ: Г-н Курумбашев, поемете отговорност.

Петър Курумбашев: Аз наистина се надявам, че не присъстваме на дебат за уточняване на наследството на старата десница в България, а присъстваме на дебат, кой какво предлага – през 2013 г.

Водещ: Кажете вие какво предлагате?

Петър Курумбашев: Съвсем конкретно по отношение на данъчното облагане ние предлагаме да се облагат по-високите доходи с данък от 20% за горницата над 4500 лева, а тези, които имат такъв доход месечно. Обърнете внимание, че това е един изключително висок праг. Реално огромната част от хората в България имат доход 4500 лева годишно, а не месечно. Освен това тези, които получават…

Водещ: Тоест запазвате си плоския данък дефакто…

Петър Курумбашев: Не. Дефакто не се запазва, защото и тези, които получават минималната работна заплата да бъдат освободени от плащане на данък общ доход като обвинението, че примерно ще се съберат по-малко пари за бюджет от типа на 300-350 млн. лева според мен е неподходящо от гледна точка на това, че това са пари, които директно ще отидат в потреблението и те отиват в джобовете на хората, които са и без това тотално пробити. Следващото нещо, което предлагаме е въвеждането на семейното подоходно облагане е нещо, което обаче не е възможно да бъде въведено веднага, а е по-реалистично да бъде предложено от 2015г. Следващото нещо, което предлагаме е в областта на земеделието да има таван за земеделските субсидии на единица, тъй като вие знаете, че ако нещо наистина се движи в България в тези години наистина е земеделието, но земеделските субсидии, които идват от Европа се разпределят твърде неравномерно и да кажем, че отиват в десетина по-големи единици, а не в малките и в средните земеделци. Следващото нещо, което предлагаме е да има минимална рента за земята, това не значи някой да определи непазарно висока минимална рента, но все пак вие знаете, че в много от случаите големите арендатори просто забравят да плащат на малките собственици. Следващото нещо, което предлагаме е въвеждането или по-скоро възстановяването на златното швейцарско правило, а именно това да бъдат индексирани пенсиите, тъй като вие знаете какво се случи през тези 3 години и половина. Доходите, както заплати, така и пенсии бяха замразени и в резултат на това след като инфлацията си вървеше нагоре хората реално обедняха поне с 25-30%. Това са неща, които са съвсем реални стъпки и съвсем реално изпълними. Последното е спирането на рекета върху дребния и средния бизнес, това, което беше споменато тук и от моите събеседници, но след като стигнахме до абсурда да се слагат фискални апарати, обърнете внимание, в рибарските лодки. Не може да вземеш на (?).

Водещ: Добре, ако вашата голяма идея за България може да се изрази с една дума, коя ще е тази дума, бързо да чуем всичките. Г-н Дал. Една дума, вашата идея за България, голяма. Може да говорим за приоритет, за цел, за мечта. Това, което в момента е най-важно?

Касим Дал: С една дума няма да стане. Всички български граждани да участват в управлението, без разлика на религия, етнос…

Водещ: Тоест равноправие е вашата дума, аз разбирам.

Касим Дал: Точно така. засега ни е така.

Водещ: Г-н Кънев, вашата дума коя е?

Радан Кънев: Разбира се, че е трудно в една дума, но за нас е много важно, че работата и инициативата са право на хората и те са конституционно право и това не са празни лозунги. Така че ако говорим за свобода, това в голяма степен свободата да работиш и да се обогатяваш от собствения си труд. Тогава е свобода.

Водещ: Равноправие, свобода. Г-н Топчийски.

Марио Топчийски: И за мен ми е трудно с една дума, но ако трябва да е една-единствена дума, това е думата градец. Предстои да се гради. 23 години се разгражда, предстои да се гради. И трябва да се опират хората не на скандали, не на СРС-та, не на такива измислени общо взето подвеждащи ги теми, а да видят кой реално им е помогнал, кой реално е успял да им подаде в труден момент ръка и да измъкне държавата от кризата и да се стъпи на градеж.

Водещ: Г-н Курумбашев, вашата дума коя е?

Петър Курумбашев: За да стигна до моята дума ще ви разкажа с три изречения много … такава история, от парка в Сандански. Трите ми деца се бяха разпределили на два батута и отидох при човека и му казах – имам тук три деца и гледам, че пише, че струва по 3 лева. И той ме погледна и каза – ами 3 деца по 3 лева – дай 6 лева. И си казах – този човек има сърце. И думата за мен е тези, които управляват да имат сърце, думата за мен е солидарност.

Водещ: Господа. Простете моето невежество, обаче аз не виждам големи разлики във важните неща, които вие предлагате и които вие искате. Да не се окаже, че разликите в българската политика са измислени и да не се окаже, че нещата са едни за правене, а хората са различни просто. Защото всички ще се озовем в ситуацията 13 май и какво ще правим тогава, ако се намразим по време на кампанията, кой с кого ще управлява? Въобще … г-н Дал, какво … има ли … просто не знам как да задам тоя въпрос. Има ли невъзможни съюзи на 13 май?

Касим Дал: Какво значи има ли невъзможни съюзи – има, но хората трябва да помнят и да знаят, че за 23 години кой какво е вършил. Все пак и като избират трябва да избират тези, които наистина винаги са стояли зад думите си.

Водещ: Ама да не се окаже, че това, което трябва да се прави е едно. А всички вие го предлагате по различен начин и се карате помежду си?

Касим Дал: Вижте, българския избирател избира кой да ги управлява и това ще се случи на 12 май.

Водещ: Има ли невъзможни съюзи, г-н Кънев?

Радан Кънев: При нас всички има една голяма разлика в това сходство, за което говорим. Само част от тази разлика е това, което казах, че да се преписва програмата на ДСБ е добро решение, но не създава доверие, че ще се приложи. Защото ние гласувахме против плоския данък именно за да има необлагаем минимум. И днес го предлагаме пак и това е 6 години по-късно. А тези, които гласуваха за плоския данък днес правят нашето предложение. Не, не им вярвам и това прави съюза леко невъзможен с тях, да.

Водещ: Г-н Топчийски.

Марио Топчийски: За нас този съюз е категорично невъзможен – това е невъзможния съюз.

Водещ: С БСП?

Марио Топчийски: Естествено.

Водещ: Но с всички други може?

Марио Топчийски: С всички други ще покаже българския избирател. Но искам да ви кажа и още нещо, да обърна внимание. Тука се изсипа една кошница на изобилието от обещания от БСП, има го в тяхната програма безспорно, но ми е много странно за каква стабилност, з акакъв растеж, за каква перспектива може да говорим тогава, кгоато те самите създават усещане за нестабилност. Та нали те въведоха тоя данък, те го предложиха, нали маха няколко пъти възможност?

Водещ: Ама те не го ревизират кой знае колко в момента.

Марио Топчийски: Ревизират философията за него, извинете.

Водещ: Г-н Курумбашев.

Петър Курумбашев: А, налага се да се дадат някакви скромни обяснения. Първо плоския данък работеше отлично във времена на растеж. А във времена на криза дори милиардерите в Америка като Уорън Бъфет заявиха, че трябва да бъдеш по-солидарен с обществото и трябва да плащаш по-висок процент данък. Така че аз не виждам… след като дори милиардерите в Америка са се сетили за това нещо защо например БСП да не може да приложи това, че просто тези, които имат по-високи доходи трябва да работят…

Марио Топчийски: В партия на милиардерите разбира се, че първи ще се сетите.

Петър Курумбашев: Е, сега, вие като партия, която се контролира от Цветан Цветанов може да давате каквито искате оценки.

Марио Топчийски: Нямаме такова нещо. Освен ако вие не разполагате със специални СРС-та.

Петър Курумбашев: Не, със СРС-тата се видя, че разполагат г-н Цветанов и г-н Борисов. От друга страна аз искам да кажа, че единствения начин да бъде спряна ГЕРБ, за добро или за лошо, този път няма да има втори тур, когато още 500 000 гласа дойдоха към Калфин и Данаилов на втори тур. Гласувайки за малка партия, която не успее да влезе в парламента не можеш да кажеш – ех, жалко, аз исках да спра ГЕРБ, ама гласувах за някоя малка партия, ще гласувам за БСП.

Водещ: Е, няма да спечелите приятели тук, с тая теза.

Петър Курумбашев: Затова аз искам да кажа, че единствената възможна политическа алтернатива, която ясно може да спре ГЕРБ за добро или за лошо с всичките си кусури и с всичките си предимства е КБ.

Водещ: Добре. Последни думи тогава, да почнем пак от вас. Какво да чакаме на 13-ти? Айде не на 12-ти, а на 13-ти. Последна дума буквално.

Петър Курумбашев: Аз на 13 се надявам, че няма да бъдат преминати такива разделителни линии, че да бъде невъзможен диалога, тъй като според мен политическите партии след 13-ти, тъй като няма някакъв откровен победител в изборите ще бъдат принудени да разговарят помежду си и да постигат линии на съгласие, а не линии на разделение и те ще бъдат поставени от това, че българския избирател живее в крайна бедност и той няма да ги остави много дълго време да разговарят помежду си.

Водещ: Г-н Топчийски, последна дума.

Марио Топчийски: Искам да кажа, че тук много ясно показва БСП чрез своя представител г-н Курумбашев, че те са готови на всякаква коалиция, само и само отново да са във властта. А нас …

Петър Курумбашев: Не си спомням да съм казал, че ние сме … не си спомням да съм казал такова нещо.

Марио Топчийски: И че Цветанов го е нямало на политическия хоризонт, когато ние сме се родили като партия.

Петър Курумбашев: От сега мога да ви кажа една политическа партия, с която няма да имаме коалиция.

Марио Топчийски: Много ви моля, аз не съм ви прекъсвал. Искам да кажа като последна дума, че няма да правим коалиция с БСП, не сме партия на никого, освен на нашите избиратели, които 23 години гласуват за нас. Аз лично съм гласувал 23 години, въпреки че не винаги съм одобрявал всичко, което се случва в тая партия, но съм гласувал за това, че това е партията, която първо спря политическия монопол в България. спомняте си, че ние се борихме да се махне чл. Първи от старата живковската конституция, спомняте си, че ние дадохме път към европейска интеграция, че ние внесохме идеята … нашата партия внесе идеята …

Водещ: Промените ги знаем всички.

Марио Топчийски: Така че според мен трябва да се бяга от това да се дава отново властта на същите тези формации, които очевидно улицата, хората, обикновения български избирател показва, че трябва да си ходят. Ако пак се даде на тях – резултата какъв ще бъде? Ще имаме улица Септември – най-късно октомври, като дойдат новите ..

Водещ: Аз помолих за …

Марио Топчийски: Това е, което предстои, ако отново се даде властта на БСП и на ГЕРБ. Това е, което предстои.

Петър Курумбашев: Само ако позволите, понеже ми бяха вменени думи, които не съм казвал – че БСП е готова на коалиция с която и да е политическа партия – аз от сега категорично ви казвам – има една политическа партия, с която КБ по никакъв начин няма да влезе в коалиция – това е ГЕРБ.

Водещ: Добре. Г-н Кънев,…

-Ще видим на 13-ти.

Петър Курумбашев: И на 14-ти ще видите.

Водещ: … последна дума помолих наистина, тук много думи станаха.

Радан Кънев: Да, свършвам с интерес, десния завой на БСП и опита да търси десни избиратели – до вчера ние търсихме половин милион десни избиратели, които също като нас са били последователна дясна опозиция на ГЕРБ.

Водещ: Може би вие търсите леви?

Радан Кънев: От днес ГЕРБ вече не представляват интерес за избирателите, единствено за прокуратурата, така че ние търсим много повече и вярваме, че ще получим гласовете и доверието им просто защото не ги занимаваме със себе си, не ги занимаваме с коалиции, не ги занимаваме с личните си съдби, а с техните реални проблеми, тяхната работа, доходи и сигурност.

Водещ: г-н Дал.

Касим Дал: Силен център, който да спре това противопоставяне и наистина човека да бъде в центъра на политиката.

Водещ: Добре. Да свършим до тук господа. Благодаря ви за участието.

 

 

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>