Радан Кънев, БНТ, – Варна

Въпросът защо протестите тръгнаха точно от Варна е именно въпросът, който и аз щях да поставя, защото това е интересното. Протестите във Варна бяха далеч не само най-големи, бяха и много различни. Имах възможност да присъствам на протести във Варна, в София, в други градове на страната. Тук, преди всичко, на улицата бяха всички хора – с много различни политически убеждения, част от тях без политически убеждения, част от тях – десни, част от тях – леви. Бяха лидерите на местните партии, но така инкогнито с групи приятели на улицата, без да се изтъкват. Бяха хората от бизнеса . Това направи много силно впечатление – хората от малкия бизнес протестираха. Тук става дума за хора, които вече не осем, а дванайсет – четиринайсет часа на ден работят, а накрая на месеца да се видят на червено или на нулата и да не могат дори заплатите да платят. Изводът от всичко това е, че тук не се протестираше просто срещу ниски доходи и не просто срещу високи цени, а срещу спрялото развитие на хората, тоест на първо място – срещу много лошо управление. Тоест варненци най-добре усетиха причината за кризата в страната. Защото причината не са доходите. Доходите са следствие от бюрокрация, корупция, мафия и лошо управление.

Лесно ми е да участвам в тези дебати, защото от една година насам виждам, че опонентите ни са прочели това, което сме писали 2008 – 2009 г., в много голяма част писано от мен лично в частта труд и социална политика. Това не значи, че преписват, а че се учат. Това е хубаво. Намаляването на данъциите върху едноличните търговци от 15 на 10 процента беше основна точка в програмата на ДСБ от 2005 г., впоследствие през 2009 г. – също основна точка на Синята коалиция. Доста управления минаха от тогава, които не го намалиха с определени аргументи. Но има нещо, много по-важно, което сега излиза в доклада на Европейската комисия за икономическите дисбаланси и това са минималните осигурителни прагове. Те са въведени от НДСВ, вдигнати от Тройната коалиция и многократно вдигнати сега от ГЕРБ в условията на криза. През цялото време предупреждавахме, че тази мярка, която привидно изважда икономиката на светло, в един момент започва да упражнява много тежък натиск върху хората, които са най-зле квалифицирани. Праговете се вдигат над реалните им доходи и хората ги уволняват. Праговете трябва да се диференцират много по-прецизно и по професии, а по-важно – и по региони. Там, където има голяма безработица, и по принцип са ниски заплатите, трябва да бъдат свалени праговете, защото те изхвърлят от пазара на труда хората с по-ниска квалификация. И ЕК, не само ДСБ, но и ЕК казва, че това е ключова причина за тази безработица, която гледаме в момента – младежка.

Аз искам да обърна внимание на това, което каза един от хората в анкетата , защото то за мен е много важно – той каза: „Няма партия, която може да ни извади от кризата”. И е много прав. Няма и не може да има политик или партия, които да извадят едно общество от кризата. Има в обществото хора – в България това са най-малко 500-600 хил. души, активни, работоспособни, които ги сърбят ръцете да вършат работа, които ги сърбят ръцете да работят, да изхранват семейства, да образоват децата си… И тези хора по време на управлението на ГЕРБ намаляха наполовина. Просто нямаха възможност да продължат напред – самонаети, малки фирми и семейни фирми. Така че най-вероятно е възможно да има 250 хил. нови работни места, щом се оказа толкова лесно 400 хил. да бъдат закрити.
Какво може да са направи? Властта може да създаде условия на хората да дърпат обществото си напред. Искам да отбележа една цифра, защото тя е много важна. 280хил. нови фирми са открити по време на управлението на ОДС. Със сходно темпо, много по-малко, в следващите управления тази тенденция продължава. Именно това отличава доброто от лошото управление.

При плосък данък, без необлагаем минимум няма абсолютно никакъв смисъл от семейно подоходно облагане. Това е матемачитески абсурд. Иначе бих искал отново да благодаря на БСП, че се съобразиха с нашата позиция за плоския данък, защото 2007 г., когато Тройната коалиция го гласуваше, нашите депутати от ДСБ казаха: „Ще подкрепим само при едно условие – ако има необлагаем минимум”. Те отказаха и ние сме на практика единствените, които сме гласували против и тази позиция не сме я променяли никога. Сега сме на същата позиция – необлагаем минимум и 10 процента над необлагаемия минимум. Ние сме против прогресивна скала, защото това пак е спънка за хората, които успяват в България. Това означава да ги спрем, да им кажем: „Наказваме ви за това, че сте успели малко да си подадете главата и взимате над 1000 евро на месец”, примерно.

Майчинството беше заложено с минимална работна заплата през втората година. От там нататък правителството на ГЕРБ не можа да намери средства да го увеличи съответно с увеличението на минималната работна заплата. Когато говорим за демографска политика за мен е важно едно друго нещо, защото съм се интересувал и съм чел статистики още от Втората световна война насам. Няма държава друга, като България, с толкова пряка връзка межд у богатствата на семействата и увеличаването на раждаемостта. Българската икономика и при социализма, и през Прехода е имала своите спадове и своите пикове. Винаги в пик раждаемостта се увеличава рязко, както беше 2008 – 2009 г., рекордна раждаемост и винаги това означава, че добрата демографска политика в България е политика за богатство на семействата преди всичко. Политиката по доходите е най-добрата демографска политика . Българите обичат да правят деца, но искат да имат сигурност, че могат да ги отгледат.

Изказването, че пенсионерите са изяли фискалния резерв, чак не ми се коментира. Това означава: ние не можахме да съберем пенсионни вноски, издънихме се в събираемостта в НОИ, харчихме от резерва, вместо от бюджета на НОИ… Тази абсолютна издънка на управлението на ГЕРБ . Когато Осигурителният институт е празен, пенсиите трябва да се плащат от някъде. Само че това е отговорност на правителството и със сигурност не на пенсионерите, които не плащат вноски, е да се събира бюджета на Осигурителния институт. Това дори не подлежи на коментар – едно цинично и глупаво изказване. Важният въпрос, който зададохте, е трябва ли да се вдигнат пенсиите. Естествено те могат да се вдигнат само чрез изсветляване на икономиката. Поече работещи хора, по-високи доходи. Но за нас има още нещо много важно. Защото от години наблюдаваме една несправедливост в пенсионната система. Хората, които са работили много дълги години, с доста приличен доход, квалифицирани, с високо образование, давам пример с майка си –тя има над 40 години стаж като квалифициран инженер, в момента получават пенсии с хора, които са работили поне 20 години по-малко, с много по-ниско образование и доходи. Тоест има едно нечестно разпределение вътре в пенсионната система, което днешните работещи го виждат. Хората в моето положение го виждат и казват: „Защо аз да внасям?”. Тоест убива се мотивацията да участват в пенсионно-осигурителната система. Трябва да бъде изправена тази несправедливост. А там където личният принос е много нисък, и хората нямат други възможности, социалното подпомагане да си свържи работата. Но не хората със своите вноски да плащат на тези, които не са работили. В никакъв случай.

Искам да кажа две изречения по темата за монополите, защото тя се гледа много тясно в българската политика. Това, което вече се каза, то вече стана общо говорене и съм съгласен с него – ние много държим на Комисията за защита на конкуренцията и на Закона за защита на конкуренцията, защото очевидно не работят – нито Комисията, нито законът. Но за нас по-важни са други монополи. Освен тези големите, видимите, националните енергийни монополи, които все пак имат някакъв контрол и той все пак може да бъде заздравен с лостовете на държавата. Какво става с регионалните бизес монополи, които задушават всъщност бизнес-средата и оставят хората без работа. Ние сме във Варна. Хората говорят за регионален бизнес-монопол, да, за ТИМ, всеки ден по улиците. Когато говориш с хора от малкия бизнес, тези, които излязоха да протестират, те казват: „По-добре да си стоиш малък!” Във Варна хората това имат предвид – да не си развивам много бизнеса, да не стана видим, да не ми го харесат. Ако едно общество по този начин функционира, то не може икономически да се развива и не може да има доходи.
Властта няма работа да се занимава с конкретни бизнес-империи. Тя има работа да създава правила, разбира се, в които такива монополи, са невъзможни. Да разбие кръговете от полиция, Прокуратура, Съдебна система и местни олигарси, които владеят българските области. И на трето място – да вкара ключови инвеститори, защото тези всъщност местни монополи не са много богати. Те са доста зле финансово и се защитават като не допускат чуждите инвеститори. Тоест, вкарвайки инвеститор, ние вкарваме конкуренцията на пазара.

Без промяна в правосъдието и в съдебната власт, в крайна сметка държавата е с вързани ръце. Това трябва да имаме предвид. Ако влизаме в тази тема, тя е моя тема, аз веднага ще дам отговор. На първо място – изваждане на Прокуратурата от Съдебната власт, което ние искаме от 12 години насам и ни е в програмата. На второ място пряк избор на членовете на ВСС от съдебната квота, тоест всички съдии, а не няколко нива на корупция, от които накрая се филтрира една извадка от едни и същи мафии. Тези две решения са много важни. Или премахване на политическата квота в Съдебния съвет, или най-малкото 2/3 квалифицирано мнозинство при избора. Защото ние видяхме, общо взето ГЕРБ да си избират приятелите на Цветанов във ВСС. Няма борба с монополите без здраво правосъдие. Това е илюзия.

За мен въпросът за цените на лекарствата е много по-важен. Има определени популистки глупости, които се говорят в българската политика и повечето политици от страх да не бъдем непопулярни, си мълчим и ги слушаме и не ги пресичаме. Отговарям ви – да могат да се намалят цените на лекарствата със 70 процента и лекарствата ще изчезнат от аптеките и ще гледаме празни щандове. Може да се направи 1000 лева минималната заплата, само че ще стане 500 лева, долара. Всичко това сме го живели. И си позволявам много остро да реагирам срещу всякакви такива популистки послания. Те са опасни. Ще се хлъзне държавата натам и ще се върнем на празните щандове, на хиперинфлацията и на този ужас, през който сме минали.

БСП по темата за модернизацията на градовете говорят все едно не са упрявлявали никога нито Варна, нито България. В момента, с д-р Москов, който води синята листа в Русе, представихме цялостен проект, с бюджети, със срокове за оправяне на двете пристанища. Модернизация на Варна, модернизация на Русе, ж.п. връзката, магистралната връзка по средата, всичко. Всичко това е готово, заедно с целия транспортен коридор, не просто пристанището като проект е готово от 2000 година. Няма кой да седне да прочете националната стратегия за развитие.

Когато хората гласуват за десницата, за единствената дясна опозиция в България, какво получават като парламентарно представителство и като решения след това. Аз съм поел своя ангажимент пред варненци, защото аз ще бъда избран като депутат от Варна, аз за правителство на Бойко Борисов няма да гласувам. Той премиер с моя глас в Парламента няма да стане. Радвам се, че чух същото от г-н Костов, така че няма да бъда в конфликт с партията си. Колкото до това, че сме сестринска партия, видяхме достатъчно в тази посока. Понякога отношенията между сестрите, има обективни основания. Нас ни интересува съдбата на хората от малкия и средния бизнес, а не някакви лични сестрински или лелински отношения. При всяко положение ние ще работим за програмно правителство, с програма вдясно от центъра, защото вярваме, че само такава програма може да извади страната от кризата. Война с монополите, война с мафията, война с бюрокрацията. Нашите три стъпки. Лицето, излъчено от БСП няма да бъде подкрепено от нас. Ние в коалиция с БСП няма да влезем. Колкото до Орешарски, мога да кажа, че Варна си изпати от пребоядисани седесари. И Кирил Йорданов беше от СДС.

Не е трудно нито за политиците, нито за гражданите на Варна. Ако искат дясно управление, компетентно, ако искат да вървим по линията честно управление води до работа, води до доходи, ако искат дясно правителство без Бойко Борисов в България, те имат само един избор – тоест с 27 ДСБ – БДФ.

Видео:

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>