Обвиненията срещу Станимир Флоров и предизборната война ТВ 7, “Добро утро, България”

Атанас Атанасов: Добро утро на вашите зрители. Аз нямам конкретен спомен за въпросната разработка, защото в тая служба, която ръководех не се води едно дело. Това, което прочетох, това, което видях в публичното пространство ми става ясно, че бил получен сигнал в службата, която ръководех. Изяснени са обстоятелствата. Направена е обобщена справка с констатираните данни. Изпратена на вътрешния министър за разпореждане. По-нататък, какво е станало аз не знам. Но вижте, няма нищо изненадващо в цялата тая история, защото аз искам да ви върна в днешния ден. Господин Ципов, който стои до мен, в парламента носи отговорност за това, че върху дейността на вътрешното министерство на Цветан Цветанов нямаше парламентарен контрол. Ако имаше парламентарен контрол на место, господин Флоров отдавна трябваше да бъде даден на прокурор за оня случай наречен „пернишка трагедия”. За убийството на Мирослава и за самоубития Чочо. Парламентът направи тогава алтернативна анкетно комисия, защото разбрахме, че управляващите искат да прикрият случая. Там бяха изяснени много груби нарушения от страна на ГДБОП и лично на Станимир Флоров беше изготвен доклад и беше изпратен на прокуратурата. Аз призовавам главният прокурор да вземе да извади този доклад, за да види, за какво става въпрос. Защото там имаше изключително фрапиращи неща. Пример – обявеният за самоубилият се Чочо. Тогавашният премиер Бойко Борисов каза, че много бързо ще се изнесат обстоятелствата, защото той е разпоредил да се направят натривки на ръцете на полицаите и на жертвата. И съдебно-химическата експертиза доказа безспорно, че по ръцете на самоубилия се Чочо няма барутен нагар. Нали си давате сметка за какво става въпрос.

Водещ: Че са го самоубили полицаите?

Атанас Атанасов: Има данни за извършено убийство в случая. Беше зададен въпросът бил ли е Чочо сътрудник на ГДБОП, никой не отговори на този въпрос.

Водещ: То по тая логика Флоров го разследват след като падна Цветанов от власт. Ето сега ще се разнищи сигурно и този случай.

Атанас Атанасов: Да се надяваме.

Водещ: Прокуратурата ако я сезирате, би трябвало вече с по-голяма лекота да работи. Няма натиск очевидно политически. Аз друго обяснение всъщност не намирам. Всъщност, това са риторични въпроси. Защо прокуратурата сега се захваща, защото няма политически натиск, затова.

Атанас Атанасов: Защото преди това имаше политически натиск прокуратурата да играе по свирката на МВР. И прокуратурата имаше ролята на обслужваща сфера на Министерството на вътрешните работи през целия този мандат и това не е единственият случай в един пример. Мога да ви дам, колкото искате други примери. На случая с лекарите в Горна Оряховица. Случаят в Кърджали, къде ли не. Цветанов ежедневно се появяваше по медиите и бичуваше съдебната власт. Раздаваше присъди предварително. Между другото две неща трябва да се случат в Министерството на вътрешните работи след парламентарните избори. Първото нещо, което трябва да се случи това министерство трябва да бъде изтеглено като инструмент за рекет от бизнеса. Второто нещо, което трябва да бъде закрито кино-студио МВР, разбирате ли. Защото всичко това, което се правеше.

Атанас Атанасов: Вие господин Ципов да кажете, какво свършихте като председател на вътрешната комисия, за да контролирате Цветанов. Между другото е добре, когато се подбират хората на такива постове поне да вземете да проверявате дали вътрешният министър е чел Конституцията. Дали е наясно как се охраняват правата на хората и да има уважение към разделението на властите.

Водещ: Няма значение за какво са, важното е, че са за подслушване?
Атанас Атанасов: Вижте, разбира се, че този способ прослушването ,проследяването трябва да бъде използван, за да може да се бори организираната престъпност. Въпросът е за какво ги използвахте вие обаче. За това става дума.

Водещ: Генерал Атанасов?

Атанас Атанасов: Първото, преди три дни мисля, че беше. Председателският съвет на Европейския парламент взе решение да се извърши проверка на сигналите за подслушване в България.

Красимир Ципов: Председателският съвет каза за изслушване в пленарната зала на Европарламента.

Атанас Атанасов: Господин Ципов, вие може да ходите и да говорите по главите на всичките ни тук, но ясно е следното. Вие бяхте председател на Вътрешната комисия в парламента. Парламентът трябва да упражнява парламентарен контрол. Колко пъти вие извикахте Цветанов.

Атанас Атанасов: Имам чувството, че една част от хората в ГЕРБ сте оперирани от срам. Разбирате ли, безсрамието при вас е на върха.

Атанас Атанасов: Защо беше издигнат на такава възлова дейност в Министерството на вътрешните работи Станимир Флоров.

Водещ: Кажете, то това беше в началото на разговора?

Атанас Атанасов: Има едно негово интервю, което е дадено в една друга телевизия, което стана популярно преди два-три години. На въпрос на репортер, на въпрос на телевизия – как ще бъдат решени въпросите с престъпността в България господин Флоров заяви, когато на МВР бъдат възстановени правата от преди 1989 година, тогава ще се справим. Вижте, става въпрос за хора с тоталитарно мислене. Разбирате ли, те са се събрали на едно място. И аз вчера, например, гледам интервюта дадени от сегашния главен секретар, който е в същата тази група. Главен секретар на МВР, аз бих казал, че е Калин Матросов. Застанал на амбразурата да брани всичко това нещо, за да може да се размие информацията.

Водещ: Вие казвате тоталитарно, тоталитарно, но като сама самата папка Алчния там няма много тоталитарни работи, господин Атанасов. Там има как двама си стояли полицаи. Единият му бутнал две хиляди марки, за да издава, пък той му ги върнал. Той пък се бил обадил в МВР, че му предложили рушвет. Там, което аз чета там е рушветчийство, нито тоталитарен режим, нито нищо.

Атанас Атанасов: Флоров.

Водещ: Рушветчийство в чист вид.

Атанас Атанасов: Флоров и Цветанов направиха всичко необходимо наистина МВР да се държи както преди 1989 година. Да не зачита на първо място човешките права, да слуша, който си иска, да си прибира, който си иска, кой когато реши и след това няма значение…

Водещ: Искам да ви задам един въпрос за кампанията. Не знам, аз имам чувството, че политиците въобще не усещат, какво ги вълнува хората, едно и също.

Atanasov

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>