Кюстендил избира, БНТ

_DSC2386_1

 

Кюстендил избира
диспут с д-р Иван Пипонов
1 май 2013 г.

Водещ: Вие празнувахте ли 1-ви май, г-н Пипонов?

Иван Пипонов: 1-ви май е празник на работещите. Аз си позволявам да поздравя работещите бедни, защото в България работещите се оказват бедни, а богати са някои други хора, които не се свързват с труда. Използвам и случая да поздравя всички българи и с годишнината от Априлското въстание. Днес се навършват 137 години от Априлското въстание. Щастлив и горд съм, че съм представител на “Демократи за силна България и Български демократически форум” в Десети многомандатен избирателен район, защото това са хората, сред нас са хората, които два пъти спасяват от глад България в най-новата история на страната. Два пъти я спасяват от катастрофа, сред нас е този екип. Аз ще направя всичко възможно, за да бъда гласа на кюстендилци. Да бъда човекът, който ще изнесе проблемите на кюстендилци в Народното събрание.

Водещ: Премината ли е някаква граница и как ще живеем заедно в тази държава след 12 май, защото много се ожесточи кампанията поне в медийното пространство?

Иван Пипонов: Аз много съжалявам, жалко е точно в Страстната седмица на Велика Сряда, когато Мария Магдалена е помазала нашия спасител Иисус, да говорим точно за тези неща и то толкова злобно. Но ще кажа нещо, което е важно, нещо което трябва да чуят хората. Г-н Цветанов трябва да излезе от листите незабавно и да позволи на прокуратурата да си свърши работата, защото в този си вид той ще се превърне в третия брат Галев. Не може да се крие г-н Цветанов зад депутатския имунитет. Ако той е политик, ако той е сериозен човек, той трябва да напусне листите на ГЕРБ и да даде право на прокурора да си свърши работата.

Водещ: Трябва ли да има и защо трябва да има паралелно преброяване на гласовете и какво трябва да покаже то, ако резултатите се разминават с тези, които официално обяви ЦИК ще ги признаете ли?

Иван Пипонов: В една правова държава се налага паралелно преброяване на гласовете, защото Вие си спомняте още преди промените …

Водещ: Ама не е правено досега, г-н Пипонов такова паралелно преброяване след промените, така да се наеме фирма?

Иван Пипонов: Когато има съмнение от всички участници в изборите, че могат да бъдат манипулирани, нищо не пречи да има паралелно преброяване и то да бъде организирано.

Водещ: Да се присъедини ли и ГЕРБ в това паралелно преброяване, защото Бойко Борисов вчера заяви желание?

Иван Пипонов: Вижте във времена на криза това е най-важното нещо – да има едно национално съгласие, да има консенсус по важните теми на деня. Защото утре на 13 май ще се събудим с хора избрани с малко доверие.

Водещ: Въпроса ми е дали това не алиби, алиби на опозицията, която може да загуби изборите, да обяви, че те са нечестни, да покаже едни резултати от паралелно преброяване, да изкара хората по площадите и улиците и да каже “вота не беше честен”.

Иван Пипонов: Ние от ДСБ ще признаем вота, какъвто и да е той. Въпроса е, че този вот може да бъде манипулиран наистина.

Водещ: Мен ме удиви факта, че в Кюстендил хората все още протестират. Как да се подобри бизнес средата? Как да се подобрят доходите? Как да се преборят монополите? Стандарта на хората как да се повиши? Хората дадоха рецепта – коридор, язовира, да не изреждам всичко вашите рецепти?

Иван Пипонов: Аз бях на протестите от първия им ден. И се намираме почти в моя двор, ходя в Кюстендил пеша. Познавам всички протестиращи. Появиха се обаче протестиращи, които бяха внедрени. Има протестиращи, които изместват фокуса на протестите. Изместват го към нещо, което тях ги интересува.

Водещ: Коридор 8 ли е рецептата? Язовира ли е рецептата?

Иван Пипонов: Управляващите вадят от ръкава си коридор номер 8, винаги когато идват нови избори. Коридор 8 се строеше наистина за последен път. Водача на листата на ГЕРБ е митничар. Построиха се или поне започнаха и почти се построиха митниците на изходните наши пътища по пътя за Македония. Митниците се строяха по времето на ОДС, по време на управлението на Иван Костов. Пътищата се строяха по времето на Иван Костов, да не говорим за язовира, който последно се строеше последно през 2002 г., когато дойдоха следващите управляващи. Ние няма да извадим тези приоритети от ръкава си.

Иван Пипонов: Това са национални приоритети. Язовир „Кюстендил” беше третият национален приоритет по време на управлението на Иван Костов. Това не са местни приоритети, те изобщо нямат алтернатива. Това са национални приоритети. Връзването на нашата пътна мрежа с пътната мрежа на Македония няма алтернатива. Ние сме една страна, която няма излаз на запад.

Водещ: Да, но трябва и от другата страна да е готово, нали така?

Иван Пипонов: Разбира се, разбира се. Трябва да има европейско финансиране на тези проекти.

Водещ: Притеснява ли ви нещо, което чувате от левицата като ангажименти за вдигане на пенсии, на минимална работна заплата, на майчински. Това свързано ли е с вдигане на осигуровките? Откъде ще се намерят пари?

Иван Пипонов: Нека да го кажа с метафора. Утре ще боядисваме великденските яйца. Г-жа Манолова и социалистите обикновено предлагат едни големи яйца. Но големите червени яйца са крехки. В кошничката с яйца има едно малко синьо яйце с номер 27, което ще победи в тази кошничка. Те са преписали нашата програма почти буквално.

Водещ: Г-н Пипонов, важно е кой ще снесе яйцето?

Иван Пипонов: Това е вечния въпрос кое е първо – яйцето или кокошката. Те са предложени от нас тези яйца. Имайте предвид следното, че когато 2007г. те приеха данъчен закон, ние бяхме последователни и продължаваме да бъдем последователни с това, че трябва да има необлагаем минимум и да не се взимат данъците от бедните хора в страната. Данъците трябва да бъдат пропорционално разпределени за всички, не за човек, който с минималната си работна заплата плаща 10% данък. Разбрахме вече, че от яйцето на ГЕРБ няма да се получи нищо, няма да се излюпи пиленце.

Водещ: Запъртък ли е?

Иван Пипонов: Предполагам.

Водещ: България ще строи ли АЕЦ „Белене”?

Иван Пипонов: Знаете, че Демократи за силна България имаха ИК срещу АЕЦ „Белене” и аз няма да се впускам в подробности за това. Мисля, че АЕЦ „Белене” е много далеч от Кюстендил.

Водещ: А това, което предлагат за такъв инвестиционен фонд, за държавно участие, за европейски пари…..

Иван Пипонов: Искам да кажа нещо за нашите обещания. Обещанията на социалистите сме ги чували многократно. Обещанията, които ние даваме са по-скоро един римейк. Те не са обещания. По времето, когато управлявахме, фирмите от 200 000 станаха 650 000. Имаше надежда. В тези икономически условия сега фирмите са намалели с 300 000.

Водещ: ГЕРБ изтъкнаха като свой принос решаването на проблема с реколтата на череши. След оставката на правителството тази година ще има ли проблем?

Иван Пипонов: При моите срещи с хората, и това не е за първи път, чувам следното: 50ст. изкупна цена, 4лв. са черешите в София. Недостъпни са пазарите в София за кюстендилските производители. Кажете ми в чии джобове отива тази 7 кратна разлика. Какъв проблем са решили ГЕРБ в случая? 3.50лв разлика между изкупната и продажната цена.

Водещ: Финални думи, две кратки изречения

Иван Пипонов: ДСБ сме хората, които сме вадили страната от кризата, които ще го направят пак, защото отново живеем в беззаконие, в криза, в бедност. Вие вече до болка знаете нашите три стъпки – доходи, работа, сигурност. Това ще последва, ако ДСБ участва във властта. На нас не ни трябват избори в извън изборно време, а ни трябва национално съгласие за излизане от кризата. Това ще търсим, това сме правили, това ще направим отново. С бюлетина номер 27.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>