Иван Костов при Люба Кулезич, в предаването “На светло”, по Нова ТВ

Водещ: Сега, ще ви прочета писмо на наш зрител. Иван Петракиев от Пловдив, което пристигна на електронната ни поща. Интересно писмо. И какво излиза – Мирослав Найденов изкарва семейството си в чужбина уж от страх, а живее с PR-ката, която намаза от обществена поръчка, благодарение на нея и заради която му заведоха дело. Гриша Ганчев и Емо Ротманса – и те много уплашени. Ама не казва Ганчев как така има огромно имение и конезаводи в Германия и Англия и всъщност синът му си стои там, защото отговаря за тях. И кога най-после прокуратурата ще ги изправи всички тези престъпници и контрабандисти да отговарят пред закона, вместо да ги толерира, докато се правят на жертви и революционери. Найденов през цялото време на подслушваната среща се опитва да провокира Борисов и Кокинов да кажат как ще му бъде решено делото и нито единия, нито другия се ангажира, оправдавайки се под различен предлог. Друг е въпросът как са се навили изобщо да участват в такава среща, но ъпк и прокуратурата не излезе със становище подслушвано ли е незаконно по нареждане на Цветанов. Обаче внушиха на обществото, че това е факт, без да има доказателства. И как така от толкова подслушване за нито един не излезе запис. А все излизат записи за набедените за подслушвачи. Това е зрителско писмо за коментар на предизборните компромати и скандали. Днес думата поиска лидерът на ДСБ Иван Костов.

Репортер: Иван Костов: завършва висшия икономически институт и математика в СУ. Министър на финансите в правителствата на Димитър Попов и Филип Димитров. Министър-председател на България 1997-2001. Лидер е на Съюза на демократичните сили от 1994 до 2001. През 2004 основава партията Демократи за силна България. народен представител с неизменно присъствие в парламента от 7-мото Велико НС до днес.

Водещ: Здравейте, г-н Костов. Все още ли сте убеден, че пътят в политиката приключи за Цветанов и Борисов, както прочетох, че сте казали онзи ден след последните трусове в държавата?

Иван Костов: Вижте, това ще го решат избирателите. Каквото и да говорим, ако не се държим с тях като към малолетни най-добре е, тъй като те са на ход, те да се произнесат, те да кажат тежката си дума. защото всеки опит човек да тълкува, да коментира това, което се случва в очите на хората по места, с които аз непрекъснато се срещам ще бъде част от влизане в един позор, който не прави чест на никой политик. Всъщност само ще обясним на хората, че имат силни основания да подозират, че политиците не мислят за тях и се занимават с други неща и въобще тяхното обедняване, тяхната безработица…

Водещ: Всички сте в кюпа на заподозрените, г-н Костов.

Иван Костов: Така излиза, всички са в кюпа. Аз искам да се разгранича от това нещо.

Водещ: От кое нещо?

Иван Костов: От тези подслушвания, от тези компромати, защото ако си спомняте скандала с “Галерия” – то започна това нещо със слушането на журналистите още от по-предишното правителство, изобщо от тези практики. Тези практики в момента знаете ли, абсолютно нищо не говорят на хората. На срещите, на които ходя най-много един човек да зададе въпрос по тази тема. Всички останали даже не питат и за магистралите, между другото, единственото, което ги вълнува е страха от загубата на работно място, това, че не могат да си платят сметките и т.н. до такава степен са унижени и смачкани хората в страната.

Водещ: Това, че не питат за магистралите …

Иван Костов: Е то няма никой да се вози по тях. Нали ..

Водещ: Така казват и от БСП, г-н Костов.

Иван Костов: Нали пътувам. Така е, то е факт.

Водещ: Е как да е така, и аз пътувам, да не би да живея на Марс?

Иван Костов: И знаете ли какво ми казаха онзи ден в северна България, един човек каза – ето правят сега канализация, а нас няма да ни има тука, няма да има хора да живеят след 5-6 години. За кого я правят тая канализация? Искам да кажа,ч е това беше много погрешна политика, която доведе до наистина много тежка криза икономическа, която естествено се превърна в социална и накрая в политическа. И тези неща, които сега … тези компромати, с които се замерят в кампанията по-скоро имат задачата да скрият обстоятелството, че не се предлагат решения, а се дават някакви голи обещания.

Водещ: Аз си мисля, че безпрецедентен скандал като “Галерия”, подслушването с “Галерия”, в който и аз съм един от потърпевшите, макар и вторично потърпевш и чувах за себе си рецензии за подслушаните ми разговор, че съм била много голяма лопацало, представяте ли си, той беше забравен този скандал.

Иван Костов: Не исках да ви подсещам за тези неща. Прощавайте, но просто нямаше как да не кажа, че..

Водещ: Ама защо да не ме подсещате? Аз искам непрекъснато да се подсещаме за тези неща. Бяха забравени разни други неща. Сега обаче това е прецедентен скандал с компромати, защото ще се окаже, както ви казах и преди да започне … преди да се включим в жив ефир, ще се окаже, че Мирослав Найденов е подслушвал, че той е пратен от някого, а прокуратурата казва, че тя не го е пращала и че не е нареждала СРС-та. Хората може да не се интересуват от нищо, те и от господ понякога не се интересуват. Но това е позорно. Това, което се случва е позор, г-н Костов.

Иван Костов: Аз използвах думата позор пръв в нашия разговор…

Водещ: Да, така е, няма да си мерим сега писалките кой първи е използвал думата позор. Кажете ми вие как го оценявате това?

Иван Костов: Ами като позорно. И едновременно с това не считам, че мога да добавя каквото и да било друго освен отново да се обърна към хората и да им кажа да гледат с отворени очи, да си правят изводите и да решават, защото те с бюлетината си всъщност предопределят бъдещето.

Водещ: Казвате, че вие печелите от този тип скандали – малките партии, до вчера социолозите предричаха, че няма да можете да влезете в парламента, нещо, за което на мен ми е тъжно. Между другото погледнете колко хубав шарж са ви направили, ви е подготвен, вие сте като Диоген в бъчвата, който търси човека, а в същото време е останал напълно сам, разорен и немощен. Виждате ли се политически Диоген, който е станал немощен?

Иван Костов: Не, не се виждам немощен, защото ние показахме способност да представим на вниманието на хората предизборна платформа, състояща се от абсолютен точен анализ, който се приема от всички хора, с които се срещам, от всички бизнесмени, с които непрекъснато правим среща, те го приемат като откровение, считат, че това са мерките, веднага започват да дават примери, веднага започват да дават илюстрации, веднага разказват личната си съдба през този анализ, веднага коментират мерките, които предлагаме. Един немощен човек или едни немощни хора, каквито може би се виждаме в очите на някои сме в състояние да създадем изключително силна програма за бързо излизане от кризата. И това не са голи думи, това го казват хората, които познават програмите на партията и които забелязаха, че единствените, Които не са направили ляв завой по посока на популизма сме ние.

Водещ: Онзи ден чух ген. Атанасов, който каза, че макар да сте принципно на противоположните полюси с БСП, беше в студио с Младен Червеняков, по отношение на ГЕРБ, на скандалите около ГЕРБ, на компроматната война, вие сте съмишленици. Мен това ме изненада.

Иван Костов: И мен ме изненадва, ако така сте го разбрали, аз не мисля, че ние сме съмишленици. Най-вече заради практиката на подслушването, което идва от времето на онова правителство и за която вече споменахме. Вижте, за мен са валидни думите на г-жа Маргарет Тачър, най-великият политик в Европа след ВСВ, а може би изобщо на миналия век – за условия на криза тя казва, че има два пътя, два изхода. Единият е десен, другия е грешен. Поради тази причина не може да сме заедно с грешния изход, защото имаме своите решения и те не са строеж на АЕЦ Белене с 22 млрд., нито са национализация на дружества и т.н. Нямат нищо общо тези неща помежду си. Ние сме абсолютно различни, аз искам много ясно да кажа, че всяка заигравка с популизъм, всеки, който се опитва да обещава, вместо да предлага решения и те да бъдат претеглени от самите хора – примерно да каже на какво се дължи свиването на пазара, както ние абсолютно откровено заявяваме на хората – на какво се дължи смачкването и загубата на пазари, които изхвърли стотици хиляди фирми от оборота. Защото другата страна на това, което говорим е какво са правили тия правителства, след като половината фирми не се регистрираха. След като безработицата се увеличи с 200 000 души? Ето излиза, то сигурно не е така, но в очите на хората излиза, че политиците са някаква глутница, която се давят помежду си, а ето това нещо не го виждат. Това е, което хората остават напълно убедени. И изглежда ще бъдат прави, защото те не виждат на дневния ред дори на тази кампания своите проблеми. Къде са им проблемите в дневния ред на тая кампания? Едни голи обещания, един размахва някакви наистина голословни неща и никой не казва, че изваждането на страната от кризата може да не е … може би не е безболезнено, може би е трудно, но в същото време е несравнимо по-лесно от кризите, в които сме излизали в Миналото през 1991 и през 1997.

Водещ: Ние ще продължим да говорим, защото имаме антикризисната мярка на рекламата. Трябва да я пуснем и ще продължиМ да говорим. Но най-вече ще говорим за това, че сегашните скандали аз го казах и ще ви го повторя – изключително много казват социолозите, че ви помагат на вас. Значи вие имате интерес от тези скандали.

Иван Костов: Е, не. Моля ви се.

Водещ: Не ли? Добре. Реклами, ще продължим след това.

Иван Костов: Моля ви се! Какъв интерес от скандали, които позорят цялата ни държава, как може да имаме интерес от такова нещо? Ние сме хора, които прреживяват това, което се случва като много мрачни страници в живота ни, нека да си го кажем точно. Няма как да имаме интерес от тия мрачни страници.

Водещ: Добре. Ведрата реклама и продължаваме.

Водещ: Иван Костов с коментар за предизборните гърчове на българската политическа ламя. Ужас, какво изречение измислих. Г-н Костов, защо не подкрепихте атакуваните Борисов и Цветанов за това, че са атакувани по абсолютно безобразен начин, и то от неизвестни, които се крият зад службите, които се крият зад институциите, напъхват в тоя кървав сценарий президент, прокуратура, всичко. Вие ги нападнахте заедно с всички, заедно с БСП, заедно със Станишев, заедно с Алексей Петров, заедно със Слави Бинев, който каза – в затвора. Това ме отчая. Като човек, вие знаете, че аз съм известна като костовист.

Иван Костов: Знаете ли, изключително грозно и нелепо е Цветанов и Борисов да се представят като алтернатива на Станишев и на Първанов пред десния човек. Абсолютно нелепо е, това е..

Водещ: Ама (?), че вие не сте алтернативата, г-н Костов. След толкова години в политиката…

Иван Костов: Опитваме се да бъдем алтернатива по най-честния и коректен политически начин.

Водещ: Загубихте позициите си.

Иван Костов: Опитваме се, казвам, да говорим с хората откровено, да им предлагаме своите решения. Но за десния човек не е алтернатива Бойко Борисов и Цветанов на останалите. Аз си давам сметка кой атакува в момента, виждам ги всичките наредени, но едновременно с това абсолютно убедено твърдя, че това са две крила на една и съща политическа партия в миналото.

Водещ: Ама за вас се говори същото – че сте крило от Лукановата клика, че обслужвате интересите на БСП. Какво се говори ..

Иван Костов: Вижте, и най-тежките неща, които можете да се сетите за мен и това, което казахте и да ги допълните не могат по никакъв начин да бъдат съпоставени с този позор, който се разиграва в момента от страна н озверени, наистина борещи се като глутница помежду си хора. Всичко, което можете да кажете на хората за мен няма въобще стойност на фона на това, което се случва. Няма как да бъде съпоставено, защото аз съм човек и хората, с които съм сме носители на едно достойнство, което сме запазили независимо от обстоятелствата.

Водещ: Вие нали никога не сте чули от мен нападка срещу себе си?

Иван Костов: Казвам, че за всички тези, които са готови да твърдят какви грешки и грехове сме извършили ние в управлението на страната, за всички тези ги призовавам просто да си напомнят на едно листче да си напишат грешките и от друга страна да сложат това, което се е случило сега. Пък ако са по-умни – да вземат да направят следното – да напишат какво беше наследството в 1991 и какво беше в 1997. Да си спомнят от къде сме я взели тая страна и къде сме я оставили.

Водещ: Вие вижте как ..

Иван Костов: С тази високата летва.

Водещ: Да си спомнят, но вие виждате Как при вас такъв скандал се разигра, за пореден път. Вас непрекъснато ви блъскат по главата с вашите грешки, мними и истински, сега разплакахте отново Надежда Михайлова, преди това отново щяхте да се събирате. Аз съм наричана с омраза или не костовист, при това по-голям костовист от вас самия. И вие никога не сте чули нападка от мен срещу вас, защото аз имам уважение към себе си. Обаче ви питам как ще убедите хората, че вие сте алтернативата, след тоя погром, който се състоя в дясно?

Иван Костов: … с анализа на обстановката и с предлаганите мерки за излизане от кризата. С това, че сме единствените политици, които знаят изхода от кризата. И не го казваме голословно, а практически сме го показали, имаме опита на извеждане на България от кризата. С това ще има достатъчно хора, които ще си спомнят това и ще го оценят. Ако ме питате какви мерки предлагаме ние, защото ние започваме да тъпчем в някакви взаимни отношения, аз искам … аз нямам нищо против, както и да поставяме нещата…

Водещ: Никога не съм изтъквала нашите взаимни отношения. Но има моменти, в които на подлостта трябва да се покаже съпротива. На подлостта да се покаже съпротива, на позора да се покаже съпротива, за да те чуят хората.

Иван Костов: Знаете ли, доброто е достатъчно само да стои и да го виждат останалите. Няма нужда да влиза в тези войни между две злини. Това ми е позицията в момента. Нямаме нищо общо нито с тези от едната страна, нито с тези от другата. Всичко това, което са натворили и това, с което позорят страната и едните и другите не ни засяга. Това казвам аз пред вас в момента. И се мъча да заговоря за проблемите на хората, защото двама души вчера отсреща с милички хора, с кафенце – 29 изисквания на инспекцията на труда искат да им затворят единствената машинка, на която правят кафе и сервират сокчета. Това е проблема на тия хора, защото те са истерясали вече, унижени и смачкани, разбирате ли? Какво ме карате да се разправямс тези?

Водещ: Разбрах, добре. Не ви карам.

Иван Костов: Ами това е, през цялото предаване трябва да коментирам Станишев, неговите копои и на Бойко Борисов тука простотиите. От къде на къде?

Водещ: Това беше Иван Костов, който не се съгласява да участва в простотиите на предизборния потрес.

Дясната политика е решаване на проблемите като се балансират обществените интереси. Говорим за посегателство върху ключови системи в страната. Кое точно е неприкосновено в България, пита лидерът на ДСБ Иван Костов

“Интересите на хората са сериозно увредени – нямат работа, нямат пари. Липсата на доходи е изместила изцяло мисленето им. Бизнесмените казват: “Ние си знаем, че ни подслушват“. Разбирате ли – върнал се е страхът – те си знаят, че са слушани. А не си дават сметка, че през телефона могат освен да ги подслушват, и да ги изнудват”, казва лидерът на ДСБ Иван Костов в интервю за Mediapool.

Г-н Костов, следите ли скандала с подслушването и какво мислите, че трябва да се случи оттук нататък, за да бъде потушен? Изтеклите СРС-та на Борисов, обвиненията на Мирослав Найденов?

Борисов и Цветанов са като сиамски близнаци в този скандал. Правителството им възстанови практиките на подслушване и политическо мракобесие на Държавна сигурност. Стана ясно, че това е било на преден план в управлението им, а не доходите, работата и сигурността на хората.

За хората, обаче, това е периферия, която е далеч над техните интереси. А техните интереси са сериозно увредени – нямат работа, нямат пари. Липсата на доходи е изместила изцяло мисленето им и какво правят политиците по между си – че се подслушват, не ги интересува особено, а и не е ново за тях.

Вие лично не се ли притеснявате, че може да нарушат вашия личен периметър, да се намесят в личния ви живот? Това е основна ценност в нормалния свят.

Така е и те са го нарушили. Искам обаче да кажа, че тази ценност е изместена от непосредствените нужди, когато говорим за хората по страната. Знаете ли какво казват бизнесмените, когато се опитвам да завържа такъв разговор, защото никой не ме пита за такива неща. Те казват: “Ние си знаем, че ни подслушват“. Разбирате ли – върнал се е страхът – те си знаят, че са слушани. А не си дават сметка, че през телефона могат освен да ги подслушват, и да ги изнудват.

Това е един кошмарен фон на живота в България, но не е чак толкова кошмарен, колкото е липсата на работа, неспособността да си платят сметките.

Споменавайки сметките за ток и безработицата – всички партии говорят за растеж. Какво е растеж за вас, как трябва да се постигне?

Трябва да започна от анализа защо българската икономика се срина. Основните причини са намаляването на инвестиционната активност и загубата на конкурентност на трудовия пазар. Свиването на пазара е довело до изчезването на нови фирми.

Много пъти е споменавана тази информация – в момента има 183 000 фирми с по едни зает. И най-простият начин да се възстанови конюнктурата е да се създадат предпоставки тези хора да назначат по още един служител. Това може да се случи като се улеснят условията за започване и разширяване на бизнеса. В момента тези 183 000 души се инструктират сами себе си и попълват 29 документа на Инспекцията по труда.

Разбирате ли какво означава това – те пишат сами за себе си, сами си планират отпуска, слагат си план за отпуска на видно място в офиса и така нататък. Това са пълни щуротии. Водят дневник за себе си. Защото подлежат на проверка и Инспекцията по труда може да ги глоби по всяко време.

Ние предлагаме един скандинавски модел – да се направи кодекс на малкия и семейния бизнес, да се разпишат всички изисквания там и който го изпълнява, да започва бизнес, да го разширява, но това да не става с десетки разрешения, а плащайки една единствена такса. Защото в момента се вадят 54 документа за един търговец.

Ние смятаме, че трябва да се дадат и данъчни облекчения, за да се увеличат активните фирми, които бяха задушени през увеличаването на осигурителни прагове и осигуряването на минималните осигурителни доходи за самонаетите. На практика, когато се вдигнаха тези прагове тази есен, която мина, ние казахме, че ще изчезне част от бизнеса. И в момента най-големите шивашки предприятия в София спряха работа. Прагът за облагане за шивачка е близък до минималната работна заплата. И сега като изчезнаха тези 1000-2000 работника, никой не плаща осигурителната вноска.

Предлагаме данъчни облекчения на стойност 300-350 млн. лв. чрез намаляване на данъка на едноличните търговци на 10% чрез широко въвеждане на патентен данък и накрая въвеждане на необлагаем минимум – плоският данък да облага доходите на физическите лица след необлагаем минимум.

Това означава веднага, точно в тази най-пресирана, най-смачкана част от българската икономика, да се оставят едни 350 млн. лв. Колкото и малко да изглеждат в момента, те са достатъчни да предизвикат икономическо оживление.

Втората причина за свиването на пазара е нелоялната конкуренция. Възстановяването на конкуренцията може да стане през противодействие, регулиране и строг контрол от силна държава срещу монополите, срещу контрабанден внос, който впрочем е невъзможен без похлупак, без политически чадър.

Трябва да се намали и делът на сивия сектор, което е по-сложна операция, но може да бъде направено с последователни мерки. Примерно – чрез преодоляване на корупцията и отнемане на властта, която местните и централните политици заграбиха и в момента ползват по социалистически.

Но най-важното е намаляването на бюрократичните процедури. Всички документи, които се изискват от частните фирми, които са на разположение на самите местни власти или на централната власт, да бъдат така добри да си ги набавят сами – да си ги вземат през достъп до бази данни, в които се съхраняват тези документи. Няма смисъл на един човек да му се иска нотариален акт, защото нотариалният акт го има някъде в общината.

Има ли противоречие между финансова стабилност и политика на растеж?

Няма противоречие. Не е възможно да има растеж в условия на борд без финансова стабилност. Това е нонсенс. Който твърди противното, не може да предложи смислени условия.

Има ли в програмата на ДСБ мерки за стабилизиране на енергийната система и решаване на въпроса за цените в енергетиката?

Основният порок на електроенергийната система е наличието на няколко монопола, като най-тежкия порок създава НЕК. Тя е в много лошо финансово състояние, някои твърдят, че е във фалит от 2009 година.

Липсата на регулация и контрол не възпира злоупотребите с господстващо положение на ЕРП-тата. Европейският съюз иска либерализация на мрежата, което означава, че който продава, може да намери купувач и да транспортира, заплащайки преноса по електропреносната мрежа на НЕК. НЕК не може да му се противопостави, защото така ще е упражнил монопол върху мрежата, който е забранен по енергийното законодателство на ЕС.

Трябва да бъде освободена мрежата. Това вероятно ще постави в много трудно положение редица местни електроцентрали, но те трябва да намерят решение за себе си, защото иначе ние издържаме 12 000 мегавата, при положение че потребяваме само 3 000. Т.е. 9 000 стоят на врата ни, ние ги плащаме през цените, едновременно плащаме за господстващото положение и за начислените загуби и огромни такси по преносна мрежа на ЕРП-та. Това се превръща в бедствие, което създава ситуацията хората да не могат да си платят тока.

Трябва да се либерализира пазарът, което означава, че предприятията ще продават и купуват ток на борса. На тази борса цената ще бъде определяна в зависимост от договарянето. Ако някой трябва да бъде защитен, това трябва да са домакинствата. Ако се направи борса за индустриалните потребители, веднага цените ще станат други. Конкуренцията трябва да влезе и там. Затова казваме, че възстановяването на конкуренцията е ключово за пазара.

Защо хората се стряскат като чуят “дясна политика” и как в тази дясна политика се вмества, например, необлагаемият минимум, за който говорите?

Дясната политика е да не се дават обещания, а да се предлагат решения. А необлагаемият минимум се вмества нормално. Защото самият плосък данък не е дясна политика, той е либертарианство. Той имаше за цел да позволи на много хора, натрупали нечисти доходи, да ги избелят през много ниска данъчна ставка – един вид нещо като опрощение. Защото като се обявят доходите с по-късна дата, а не тогава, когато е била високата ставка, вие можете да вкарате в личните си сметки свободно пари, ако сте такъв нарушител.

Държавата даде огромна възможност и ето – парите се появяват. И понеже се заговори, че може да бъде преразгледан плоският данък, започнаха да растат депозитите, което означава, че веднага се верифицират доходи. Но това не е дясна политика.

Дясната политика е търсене на баланс и хармония на интереси – да не е в интерес на един, да не е в интерес на друг. Да се решават проблемите, като се балансират обществените интереси, което е много по-сложно от правенето на каквато и да е друга политика.

В цялата кампания се говори, че в страната пари няма. Как ще се случат всички обещания за по-добър живот, като на практика пари няма?

Проблемите на България ще се решат, когато се възстанови инвестиционната активност. Няма желание да се инвестира в бизнеса, защото климатът у нас е лош.

А как ще се събуди инвестиционната активност?

Първо трябва да се преодолее недостигът на капитал. Трябва да се насочат европейските фондове за малкия, семейния и среден бизнес и пълно да се оползотворяват европейските средства по линия на общата селскостопанска политика. Трябва да се реализират и големи, стратегически инвестиционни проекти.

Какво се разбира под големи стратегически инвестиционни проекти?

Не се разбира “Големият шлем” на Първанов, а се разбира изграждане на такива проекти в страната, които са в състояние да привлекат и да генерират голяма икономическа активност. Такъв проект е интермодалният терминал на пристанище Варна Запад с транспортната ос до пристанище Русе и използване на Дунав като европейска транспортна магистрала. Това е гигантски проект. Самото му пускане в действие ще привлече около 580 млн. евро инвестиции и след това оттам ще влязат най-различни стоки от бързо развиващите се индустриални страни.

Друг такъв голям стратегически проект е трансевропейският коридор Кулата-София-Видин . Това е високоскоростен път, който съкращава пътя до Дунав мост 2 и позволява огромен транспортен поток от Югоизточните пристанища на ЕС да стигат до сърцето на Европа, без да се налагат митнически обработки. Това беше наш проект и бе спрян на времето. Ако не се бе случило това, сега Видин нямаше да е най-бедният регион в най-бедната страна на ЕС.

От геополитическа гледна точка изграждането на магистралата София – Бургас не е проект, който е в състояние да привлече инвеститори. Този проект дава възможност за бърз достъп на София, Пловдив, Стара Загора до Южното Черноморие. Тази магистрала няма друга добавена стойност, освен да заведе туристи на море. Докато нещата, за които аз говоря, са европейски коридори.

Искам да подчертая обаче, че за преодоляването на недостига на капитал не са само инфраструктурните проекти – ключово за преодоляване на недостига на капитал е освобождаването на блокирания капитал на имотния пазар. И привличането на нови инвестиции чрез бързо и честно съдопроизводство.

За да имаме бързо и честно съдопроизводство трябва да имаме промени в конституцията и съдебна реформа, която трябва да се направи с оглед да излезем от кризата. Чуждестранните инвеститори не идват в България заради липса на върховенство на закона.

Но да се върна на това как да освободим блокирания капитал – това става като се правят облекчения за придобиване на първо жилище. Това става като се изкупуват жилища от общините и се дават на хората на дългосрочен кредит – примерно 50 години. Така испанците например привличат български турци, български роми, за да ги настаняват в Испания, защото имат нужда от работна ръка. А ние не правим нищо, за да привлечем например българи от диаспората, които да дойдат в страната.

Друго, което може да се направи – скъпият кредит може да поевтинее като се повиши кредитният рейтинг на страната със силна политика. Най-силната политика за повишаване на кредитния рейтинг е ефективно и бързо съдопроизводство по търговски дела и по граждански спорове.

Преди месец в едно ваше интервю казахте, че сте склонни на коалиция с ГЕРБ, ако от сцената отстъпят Борисов и Цветанов. Това така ли е наистина?

Ако така са го предали, не е особено точно. Ние сме склонни да подкрепим правителство, което ще изпълни ето такива антикризисни политики, за които говоря.

Без такива конкретни решения няма никакво значение каква табела си си сложил отпред. Защото ГЕРБ за много от нашите избиратели са по-лоши от самата БСП, защото са реабилитирали Тодор Живков, защото са национализирали вноските в здравната каса, защото са посегнали на върнати земи – областните им управители са “конфискували” земи наново, защото подслушват, защото ни върнаха в страха. Имат значение мерките. И ние сме склонни в този момент да се сетим, че в историята ни е имало периоди, в които българските политици са били по-широко отворени за истински реформаторски действия. Например по времето на Димитър Попов. Това правителство, в което аз имах честта да бъда финансов министър, стабилизира България само за няколко месеца.

Това означава ли, че сте склонен да разговаряте след изборите за правителство на националното спасение, за каквото се говори?

Ние бяхме правителство на националното съгласие през 1997 година, започнахме с национално съгласие върху една декларация за въвеждане на валутен борд, за извършване на едни необходими мерки. Аз знам каква е силата на такова правителство, поне в първите две години. Това е могъща сила, която може наистина да извърши огромни реформи и да тласне страната отново към 10-годишен период на растеж.

Как гледате на обявения за консенсусен Пламен Орешарски като възможен бъдещ премиер?

Орешарски ми се струва като фигурата на Беров. Не вярвам на хора без идеология, не вярвам на наемници, които са ту сини, ту червени, ту близки до олигарси, които са сочени като престъпници в списъците на западните специални служби. На такива хора нямам никакво доверие. Сещам се, че Беров, който бе уж приличен човек, създаде Г-13 заедно с президента Желев и покойния патриарх Максим, лека му пръст, но голям грях извърши тогава.

На какви компромиси и отстъпки сте склонен, каквито предполага едно широко правителство?

Отстъпки трябва да направят политиците, като не искат да управляват. Трябва да оставят това да се върши от експерти, а политическата част нека бъде програмата за управление. Това са отстъпките на политиците – да потиснат нагона си към властта, да я дадат на хора, които да я приложат с оглед националния интерес.

Имате три стълба в кампанията – доходи, работа и сигурност. А къде е свободата?

Свободата е в сигурността. Извън сигурността няма свобода. За какво му е на един човек свободата, ако няма сигурност?

Сигурността започва оттам, откъдето хората започват да мислят за нея. А те се чувстват несигурни, защото нямат медицинска помощ, защото не могат да си купят лекарства. Един човек ми каза, че не може да си позволи всички лекарства, които са му необходими, а само част от тях. Ето това е несигурност, финансова. Той живее в риск, който сам поема, поради недоимък.

Рискът е, че не може да разчита, че ще излекуват детето му, защото не може да доплати в болницата. Този човек живее в постоянна травма на опасността, че ще се разболее и не може да бъде лекуван.

Несигурност е, когато пращаш детето си на училище и не знаеш дали няма да бъде насилвано и ограбвано от по-големите, и дали няма да му продават наркотици. Това е несигурност. Това е несигурност дали малкия човек, че има това, заради което той го праща в училище. Това е фундаментална несигурност на хората за живота и децата им.

Полицията не охранява нито едно училище в България. Какво правят служителите на МВР с чанти, както се изрази един премиер след мен? Ние говорим за посегателство върху ключови системи в страната. Масово хората плащат на частна охрана, за да не оберат домовете им. За какво ни е на нас МВР, някой може ли да ми обясни? Ние издържаме с данъците си полицията, а полицията не охранява децата и домовете ни. Не ни охранява и нивите, не можем да си съберем реколтата. Кое точно е неприкосновено в България?

Като говорим за сигурност – концентрацията на държавни средства в една или друга банка не е ли въпрос също на сигурност? Как трябва да се реши този въпрос?

Хората питат наистина за банките, защото има такава кампания срещу банките. В условията на валутен борд единствената, която регулира банките, е БНБ, където е съсредоточена цялата мощ на регулацията през банковия надзор.

БНБ казва има ли банков картел и ако има, знае как да го разруши и накаже. БНБ има огромни правомощия, много по-големи, отколкото правителството. В България не може лесно да се прави банков бизнес. Банките поддържат огромни резерви в БНБ заради борда. Ние сме като в карантина от гледна точка банковата и бюджетната сфера. Всичко е в реанимация. Ако някой има да праща сигнали – да праща в надзора на БНБ.

Ще влезете ли в парламента? Част от социолозите твърдят, че имате шанс за 42-я парламент, а други смятат, че нямате.

Ще влезем. Правим силна кампания и ще влезем, щом сме на кантар, значи кампанията решава, а нашата наистина е много добра. А пък социолозите никога не са ни вкарвали в парламента с прогнозите си. Така бе и 2005-а, и 2009-а година.

Какво става с преговорите със “Синьо единство”? Окончателно ли са приключени?

Не, след 12 май ще продължават.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>