Интервю с Деница Сачева и Любен Петров БНТ, “Животът и другите неща”

Водещ: Добро утро. Дали ще се гледате, по всичките тея телевизори може да се гледате, ако искате. Ама не е препоръчително, за да водим някакъв нормален разговор.

Деница Сачева: Е нали във вас да гледаме.

Водещ: Да, най-добре в нас гледайте.

Водеща: Добро утро на Деница Сачева от ДСБ и Любен Петров, коалиция партии СДС, вашата е ДСБ-БДФ, да съм точна. Безплатен дебат на традиционната десница го нарекохме.

Водещ: Да, и около това да въртим разговора, защото при липсата на останали участници ми се вижда малко … н3е, за каквото искате за това ще говорим всъщност, така сме го ..

Водещ: В приемната например как си говорихте? Като конкуренти, като приятели, като съюзници?

Деница Сачева: Като свободни граждани си говорихме.

Водещ: При ситуацията на ниските проценти, които социолозите ви дават да се каже традиционна десница реклама ли е или е антиреклама?

Деница Сачева: Аз мисля, че е крайно време да престанем да гледаме на дясното с числа, а да започнем да гледаме на дясното с дела, защото не мисля, че хората, които днес си приписват десни биографии и дясна опаковка всъщност по същество са десни.

Водещ: С малка скоба – числата вкарват обаче във властта.

Деница Сачева: Делата също.

Водещ: Не ви четем присъди тука, просто ..

Деница Сачева: Не, то няма и нужда. ДСБ откакто са създадени всъщност никога социолозите не са предвиждали, че ще влязат в парламента и те винаги са били там, така че да говорим по-скоро за други неща ви предлагам.

Водеща: Да направим един плавен..

Водеща: Добре, оставяме социологията настрана, единни сте там. Да направим плавен преход с предишния разговор – как ви се струва кампанията на вас? Деница, за първи път правите кампания като кандидат за народен представител. Впечатленията ви – как сте влезли, какво очаквате, срещи с избиратели, активно ли е, не е ли и вашата, тъй като това ми се струва доста важно в тази кампания.

Деница Сачева: Да, тази кампания наистина е изключително важна. Предизборната кампания в България в момента се развива с доста лицемерие, особено това се вижда много ясно по места, защото виждаме, че много малко са хората, Които искат да говорят за проблемите на обикновения човек, много малко са хората, които организират срещи с граждани, повечето търсят начин техните платформи да се чуят основно през медиите. ПП ГЕРБ организира перманентни зрелища, концерти и полицейски акции в почти всички градове до момента, така че има разбира се някои много странни аспекти на политическата кампания, като например силен уклон към дарителството и то специално на държавни субсидии – нещо, което мен лично като човек, който години наред е ангажиран с обществени и социални каузи силно ме дразни и смятам, че това ще…

Водещ: Конкретизирай ако обичаш за това, за уклона към дарителството.

Деница Сачева: Ами например кампанията Православно … какво беше, кампанията на Атака с тези дарителски акции е нещо, което наистина е много грозно. ПП ГЕРБ също е една от партиите…

Водещ: Само да обясня – кандидат-депутат отива и помага на някой в Хасково, Кърджали, единичен човек в нужда и ..

Деница Сачева: Ами да. Викат се медии, дава се някаква помощ на да речем лице с увреждане и това е събитие, това е кампания. Когато тези неща не са били част от начина на мислене на тези политически партии , когато такъв тип мислене не е прозирало в техните политики, безпредметно е да се правят такива изпълнения по време на предизборна кампания.

Водещ: Имаш ли позиция по партийните..

Деница Сачева: По въпроса за субсидиите? Да, съвсем определено смятам, че трябва да има нови регламенти за тези субсидии, защото през последните години особено виждаме много злоупотреби с тях. Всъщност в момента партия ГЕРБ разполага с неограничено количество пари на практика на фона на останалите партии. Това прави конкуренцията доста неравностойна, защото в момента Имаме, особено в по-малките населени места ние имаме състезание на пари, а не състезание на идеи.

Водеща: Тоест – вие казвате таван, ви е казвате намаляване.

Деница Сачева: Аз наистина бих искал да виждам в България и такива кампании, в които хората да могат свободно да даряват и да искат да даряват пари за това да бъдат представлявани от конкретни политици, защото това ще бъде белег на това, че политиката наистина е станала полезна и смислена за хората. До тогава, до когато се борим за това..

Водещ: Точно така. ако вие можете да отидете и да убедите един, вие ще го наречете олигарх, аз ще нарека примерно богати хора с много бизнеси, фирми,а ко можете да го убедите във вашата правота, в смисъл на партията, която представлвявате, че ще предприемете съответни стъпки и това е открито и той дари пари, аз не виждам никакъв проблем за това.

Водещ: По какво се различават вашите програми?

Водеща: Сега аз тука съм отворила, ако се чудите какво правя – това е гласоводителя, където с Х, – и 0 са сравнени програмите на всички партии и гледам къде се разминават двете партии. В общи линии най-големи разминавания има някои места, където няма отговор. Едното е тютюнопушенето, сега Деница тука малко ще има раздвоение на личността и на партията в нея.

Деница Сачева: Защо?

Водещ: ДСБ е за връщане на ..

Деница Сачева: Не мисля.

Водещ: Така е, тук е отбелязано с плюс връщане на…

Водещ: Не, така е отбелязано в рамките на кампанията беше зададен въпрос към политик от ДСБ, не мога да си спомня в момента кой точно и той отговори доста уклончиво. В смисъл партията е заявила за гласоводител позиция, че сте за връщането на пушенето.

водеща: Предполагам като подкрепа на малкия бизнес и ресторантьорството, от такава гледна точка.

Деница Сачева: Аз не мисля, че тютюнопушенето е нещото, с което ще подкрепяме малкия и средния бизнес. Аз съм против зависимостите от какъвто и да било характер, в лично качество отговарям в случая. Против съм тютюнопушенето, против хазарта, против наркотиците. Всяка форма на зависимост е …

Деница Сачева: Аз не мисля, че това е партийна … първо не мисля, че това е партийно решение, но така или иначе аз ако не мога да убедя хората в партията си едва ли бих тръгнала да убеждавам и всички останали. Смятам, че аргументите, с които разполагам в това отношение специално против тютюнопушенето са достатъчно солидни. Малкия и средния бизнес може да бъде подкрепян със съвсем други средства и мерки, включително данъчни облекчения, но не и това.

Водещ: Само секунда по този въпрос. Вие даже референдум искахте да правите.

Водещ: Да, но като политик знаете,3 че по много въпроси ако направите допитване до хората, т.нар. хора, голямата маса ще вземе грешното решение.

Водещ: Извинявайте. Белене мина през референдум и продължава да се…

Водеща: Мнението само на ДСБ да чуем – не за референдум за тютюнопушенето, а по принцип за инструмента референдум като начин на взимане на обществени решения?

Деница Сачева: О, това е задължително да съществува и да го има като такъв, като инструмент. Въпросът е обаче, че виждаме какво се случи с референдума …

Водещ: Да, по какви теми – големи, малки, местни, какво мислите? Трябва ли всичко да може да бъде подложено на референдум, както ..

Деница Сачева: Аз мисля, че трябва да се подлагат на референдум такива теми, които наистина са в състояние, хората имат достатъчно информация да вземат решения за тях. Не можем абсолютно всяко нещо да подлагаме на референдум, защото тогава референдума би бил сведен до една обикновена социология. Тогава можем просто да управляваме чрез социология. Можем постоянно да питаме хората – искате ли високи данъци, искате ли да получавате добро здравеопазване, а всъщност не трябва да се злоупотребява като с всеки един инструмент. Инструментът трябва да бъде насочен към това да дава възможност наистина да се вземат решения, които са информирани, които са стратегически важни за България, а не да се организират по всякакви теми.

Водеща: Вашата позиция за референдумите по принцип?

Водещ: А с кого ще сте в управление, като казвате следващото управление? Как си представяте…

Водещ: Чакайте сега. Българския народ… да не си говорим политически фрази. Българския народ няма да каже кой с кого да управлява. Българския народ – тя ще каже да управлява един, друг ще каже да управлява друг…

Водещ: Става дума на изборите коалициите не се решават. Коалициите се решават после.

Водещ: Добре, прост въпрос. СДС влиза в НС, там има една определена Конфигурация, която е частично предвидима, поне двете най-големи партии и какво прави вътре СДС?

Водещ: Аналогичен въпрос.

Деница Сачева: Аз мисля, че темата за управлението наистина в момента е изпреварваща изборите, защото ние имаме много по-важна задача в мометна и по-важната задача сега е не да конструираме кухи конструкции, с които да манипулираме вота, а да направим така, че хората да разберат, че ПП ГЕРБ не е дясна партия. И в този смисъл не би следвало да получава толкова много гласове от десни избиратели, защото ясно е доказано какво се случва до момента, през последните години особено. Полицейските репресии, натиска върху компаниите, натиска върху държавни служители задължително да стават членове на партията. Всичко това, скандалите с подслушването и редица други фактори, превеса който имаше много ясен върху монополите, върху олигарсите – всичко това показва много ясно, че това не е дясна партия. Това е партия, която се опитва да краде десни биографии и всъщност ние в момента трябва да обясним точно това на хората, за да може наистина след това да имаме една добра основа за създаване на дясно центристко управление.

Водещ: Ама наистина ли мислите, че хората като решават за кого ще гласуват си мислят сега – ГЕРБ дали са дясна партия или не са дясна, оп – ако са дясна ще гласувам за тях, ако не са дясна няма да гласувам.

Деница Сачева: Мисля, че хората се опитват отново да гласуват, основавайки се на опаковката и основавайки се на количествени показатели. Количеството никога не е водило само по себе си до качество, така че ако …

Водеща: Имате предвид преднина от социологията.

Деница Сачева: Да, преднина от социологията, това че се предпоставя, че някой би имал 100 депутата. Това не означава, че категорично тези хора биха направили добра, качествена по литика. Ако те досега не я правеха, каква ни е гаранцията, че в следващите 4 години отново ще я правят?

Водещ: Е сега се били променили, били се научили, така че не знам колко са се променили.

Водеща: Ние в момента трябва да ви кажа, за да сме коректни, че и двете партии са работили и дали ресурс и капацитет от собствените си среди. Да кажем Петър Стоянов за малко не стана конституционен съдия, Евдокия Манева е зам.-министър, тоест не е случайно това, че хората разсъждават както вие казвате, че не трябва – има някаква логика.

Деница Сачева: Това са обаче лични решения в случая с Евдокия Манева, това не са политически подкрепени решения, така че това ..

Водещ: Да де, ама тя не е напуснала ДСБ и Косьо Димитров в Лондон не е напуснал ДСБ. В тоя смисъл не са съвсем лични решения. Лично решение – аз ще работя за правителството на друга партия, подавам си оставка.

Деница Сачева: … спечели изборите през 2009, тя дойде с една програма, която практически беше в 90% програмата на ДСБ. И в този смисъл обещанията, които те дадоха, аз мога да говоря например за здравеопазване – това, което те обещаха за здравеопазване още тогава, едно от нещата, които казаха беше за демонополизация на НЗОК и възможност свободен избор на доброволен здравноосигурителен фонд. Какво се случва днес, в края на техния мандат? Доброволните здравноосигурителни фондове са закрити със закон и на практика са приравнени със застраховането. Така че това, че в началото те са дошли с едни намерения, които са звучали дясно и са получили подкрепата на хора, които са мислели в дясно – в това няма нищо укоримо. Укоримо е тяхното поведение, че те не са изпълнили обещанията си и в крайна сметка са върнали нещата обратно почти в ерата на посткомунизма.

Водещ: Вашата интрига около избора на конституционен съдия, първо с отказалия се Петър Стоянов и после се мъчеше с една жена, Галя Гугушева, която се оказа по някакъв начин … както и да е, да не припомням случая, но това беше някакъв флирт между вас и ГЕРБ, който остана не много ясен за обществото.

Водещ: Персонална ли е драмата между ГЕРБ и ДСБ, в смисъл хипотетично – Борисов и Цветанов не са част от предложението за правителство и т.н., ДСБ как ще се държи?

Деница Сачева: В политиката не може да има персонални неща, защото всяка политика, която обслужва его, тя е автоматически безполезна за хората. Проблемите, Които има в ПП ГЕРБ аз преди малко ги изтъкнах. Ако самата ПП ГЕРБ се реформира и в нея не съществуват такъв тип репресии, за които говоря, не се подслушва, всеки не подслушва всеки, ако в ПП ГЕРБ има друг тип начин на мислене, ако там не се задушава бизнеса, ако там не се дава превес на големи инфраструктурни проекти просто защото трябва да се централизира корупцията и т.н., ако там действително има зачатъци на дясно мислене и на десни политики, ако се оформи съгласие около антикризисни политики, които са предложени от ДСБ, тогава разбира се може да има и основа за диалог. Така че аз не бих поставила нещата точно на тази плоскост , не бих казала този или онзи. Но със сигурност мога да кажа, че персоналното поведение на хора като Бойко Борисов и Цветан Цветанов в последните години нанесе огромни щети на България. искам да обърна внимание, че това, което се нарича автентична политика, близка до хората, говорене близко до хората, което хората разбират всъщност е пагубно именно за икономиката, защото всяка една глупост, казана на висок глас от човек, котйо е на такъв пост, министър-председател, вицепремиер – автоматически води до загуба на инвестиции. Директно. Защото нито един човек с пари няма да дойде да инвестира средствата си в лабиринт от глупост. Просто няма как да се случи това.

Водещ: Добре. По едно изречение.

Деница Сачева: За финал мога да кажа, че ДСБ има много силен акцент върху доходи, работа и върху сигурност. И смятам, че това са основните неща, които вълнуват хората в ситуация, в която се намираме на бедност и на беззаконие, така че основните акценти на нашата програма са насочени именно към подобряване на условията за малкия и средния бизнес, даване на повече свобода за развитие и повече възможности на предприемчивите инициативни българи, тъй като колкото повече хора са свободни да се грижат за себе си и за бъдещето на своите семейства, толкова по-голямо ще е благосъстоянието на България. за мен много ясен е пътят, който трябва да бъде приет. Голяма част от мерките, предложени от ДСБ се намират в програми на други политически партии и затова ако мога да взема назаем думите на Радан Кънев от вчера – заложете на авторите на тези идеи. Ако припознавате тези идеи, заложете на авторите.

Водещ: Добре, благодарим ви.

Водещ: Много благодарим.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>