Интервю с Атанас Атанасов и Младен Червеняков в bTV „Лице в лице”

23.04.2013

Водеща: Дебатът ще бъде за право, сигурност и ред. И ДСБ и БСП да са на съвсем еднакви позиции? Г-н Атанасов? На там ли вървят нещата?

Атанас Атанасов: Добър ден на вашите зрители. Прав е за едно нещо г-н Червеняков. Няма никакъв спор за лявото. Там БСП е необезпокояван. Всички искат да са десни, щото е модерно. Само че нека да съдим по поведението и действията на партиите и хората през годините, кой какво е направил. Нека да си спомним, че основни фигури, начело с министър-председателят Иван Костов, са хората, които управляваха България през периода 1997 – 2001 година и са в ДСБ. Разбира се, че ГЕРБ е нито лява, нито дясна. Тя е популистка партия. Но имаше интерес да се представя като такава и спираме  дотук. Между другото този въпрос, който тук поставяте и нали имаме някакви противоречия … Вчера разбрах, че в Кюстендил г-н Бойко Борисов се е изказал по мой адрес, като казал „Той, генерал Атанасов не знае в СДС ли е, в БСП ли е”. та интересно е това. Вижте, има обаче нещо важно …

Водеща: Ние като продължение на този сюжет, без да сме го чували.

Атанас Атанасов: Има обаче нещо важно. Когато става въпрос за защита на конституционно установени човешки права, всички трябва да бъдем на едната страна. За съжаление към настоящия момент виждаме, че Боприсов и Цветанов са от едната страна, другите са всички от другата страна. И това знаете ли защо е така? защото това са хора, които според мен не познават конституцията. Не зачитат правото, а да не говорим да зачитат разпределението на властите. За това нещо ако искате мога да ви дам колкото искате, за изказвания на Цветанов, Борисов и т.н.  Вярно е обаче друго. Тези неща са изключително важни. Защитата на човешките права е едно от достиженията на българската демокрация и трябва да бъдат защитавани с всички средства. Но аз, участвайки в тази предизборна кампания, имам притеснение, че покрай тези скандали с МВР, с подслушване, които са реални, разбира се, с подкуп и т.н., хората май забравиха защо България днес е в икономическа, социална и политическа криза.

Водеща: Защо?

Водещ: Ами напомняйте им.

Атанас Атанасов: Веднага напомням. От една страна некадърното и от друга страна тежко корумпирано управление на ГЕРБ и на Бойко Борисов през тези три години и половина. Това са причините да сме на това положение хората да са с много ниски доходи, безработицата да галопира и да не можем да се справяме с елементарните си задължения като граждани. Така че – да – трябва да бъдат защитавани човешките права с всички средства. Безмилостно трябва да бъдат преследвани тези, които си позволяват злоупотреба с власт, но не трябва да забравяме защо България е в днескашното положение.

Водещ: Едно допълнение мога ли… накрая, за десерт, когато отговорите на въпроса на Цветанка – много важен, може би и Вие трябва да се включите после.

Атанас Атанасов: Сега ли ще го направите, или после?

Водещ: Моля?

Атанас Атанасов: Сега ли ще направите допълнението, или после?

Водещ: Ако Борис Велчев беше главен прокурор сега, дали всичко това щеше да се случи? Мислете, това е много сложен въпрос.

Атанас Атанасов: Вижте, нямам конкретен спомен за тази разработка, защото към него момент Националната служба за сигурност, която оглавявах, като информационно-аналитична служба на МВР по вътрешно разпределение на задачите проверяваше сигнали за корупция на служители от МВР. И това не е бил единственият случай, който сме проверявали.

Водеща: Този случай е бил за корупция, така ли, щом е дошъл при вас?

Атанас Атанасов: Аз виждам, че сигнатурата на звеното, което се е занимавало с този случай показва, че става въпрос за…

Водеща: Кое е звеното?

Атанас Атанасов: Б4 се нарича, да не ви обяснявам сега, не знам дали не е класифицирана информация все още. Така че по сигнатурата разбирам, че е било звеното за корупция. Проверили сме, събрали сме информацията и по закон сме я изпратили на министъра на вътрешните работи. Такива бяха правилата. Какво се е случило нататък аз не знам.

Аз обаче именно по повод на тези материали и на образуваното досъдебно производство, а и това, което се случи с подслушването, имам много сериозен упрек към прокуратурата. Прокуратурата днес действа избирателно.

Водеща: И Яне Янев казва така.

Атанас Атанасов: …И веднага ви давам пример. Не знам какво е казал Яне Янев. Аз ви казвам защо. Например, за Флоров – имаше доклад на така наречената алтернативна парламентарна комисия, която се занимаваше със случая в Перник за…

Водеща: Помня, Чочо.

Атанас Атанасов: …за убийството на Мирослава и самоубилия се или самоубития Чочо. В този доклад парламентът – не кой да е друг орган – парламентът констатира изключително тежки нарушения и престъпления, извършени от ръководството на ГДБОП.

Водеща: Ама внесли ли сте в прокуратурата, извинете, г-н Атанасов?

Атанас Атанасов: Този доклад беше изпратен към него момент незабавно на прокуратурата. И питам аз…

Водеща: Имате ли отговор от там?

Атанас Атанасов: Не знам да има отговор. Питам аз г-н Цацаров защо сега се сети в предизборната кампания, че някой му пратил по електронната поща нещо, а не провери този изключително тежък случай?

Водеща: Е, не се е сетил, то се случи сега, не се е сетил.

Атанас Атанасов: Не, не, моля ви се.

Водеща: То се случи сега събитието. Но това е сериозен въпрос, който Вие поставяте.

Атанас Атанасов: Ще проследим нататък. Имайте предвид, аз ще ви дам само един факт от този доклад: безспорно е установено, не от кой да е, а от самата прокуратура…

Водеща: Какво?

Атанас Атанасов: … че „самоубилия“ се Чочо, по ръцете му, когато е направена съдебно-химическа експертиза, не е установен нагар. А Бойко Борисов тогава каза, че…

Водещ: Ама кажете сега на зрителите – това означава, че той не е държал пистолета.

Атанас Атанасов: Това означава, че той не е държал оръжието, с което е предизвикана смъртта.

Водещ: Да, за да разберат хората, защото така – нагар…

Атанас Атанасов: Нали си давате сметка за какво става въпрос? И това е установено безспорно и в…

Водеща: Това се е случило с хора от ГДБОП, които са го придружавали?

Атанас Атанасов: ГДБОП бяха там и, забележете – без да имат права и правила по конвоиране. Този човек е бил задържан незаконно, конвоиран незаконно. Цветанов отказа да каже бил ли е сътрудник на ГДБОП Чочо, щото било това класифицирана информация. След като той вече не е жив, за каква класифицирана информация говорим тук?

Водеща: Добре, а има ли отговор? Имате ли отговор от прокуратурата?

Атанас Атанасов: Не, няма информация. Няма действия по този парламентарен доклад. Така че…

Водеща: Мисля, че и БСП бяха в тази комисия, ако не се лъжа?

Атанас Атанасов: Михаил Миков беше в тази комисия.

Младен Червеняков: Тя е обща комисия.

Атанас Атанасов: Точно така. По отношение на подслушването. Преди да се изпрати този сигнал на Сергей Станишев, на който разбира се трябва да се обърне внимание, преди това имаше няколко сигнала, изпратени от общественици. Единият от тях се наричаше „будали“ или нещо такова. Никакви действия.

Атанас Атанасов: Ами да вземе да ги извади тези сигнали, аз няколко пъти го казвам това публично.

Водеща: Абе то ако тръгне така сигурно за двайсет години наред… Добре, сезирайте го отново. Той сега идва и започва подред на внасянето.

Водещ: И тук вече отиваме към моя въпрос, нали?

Атанас Атанасов: Вижте, аз не мога да преценявам как би действал единия, как би действал другия в тази ситуация. За мен е важно как действа днес прокуратурата.

Водеща: Как?

Атанас Атанасов: Аз казах – избирателно. Избирателно, убеден съм.

Водещ: Не сте доволен.

Атанас Атанасов: Не, не, аз виждам какво се случва и…

Водеща: Вашето обяснение обаче. За да мислите така, имате нещо наум. Кажете го.

Атанас Атанасов: Да не се окаже, че както досега действаше прокуратурата – като фактическа част от изпълнителната власт, да си довърши по същия начин работата в последната седмица преди изборите. Да не се окаже, че някои хора, които сега играят ролята на жертви, да излязат целите в бяло. И това да не е част от оная киностудия „МВР“, която ни прожектираше филми четири години.

Водещ: Е, какви подозрения, много тежки подозрения за някакъв сценарий.

Атанас Атанасов: Аз съм длъжен да предупредя, имайки предвид какво се е случвало.

Водеща: Между другото, Емил Димитров – Ревизоро преди малко каза, че общо взето всичко се случвало със съгласието на Борисов. Струва ли ви се достоверно подобно предположение?

Водещ: Ето, сега и ДСБ да каже по същия въпрос.

Атанас Атанасов: Няколко неща. На първо място, програмно правителство трябва да управлява България, стъпило на широка политическа основа, защото…

Водеща: Бихте ли подкрепили Борисов втори мандат?

Атанас Атанасов: Не, Борисов – не. Това е категорично.

Водеща: А Орешарски бихте ли подкрепили?

Атанас Атанасов: За Орешарски не обсъждам.

Младен Червеняков: Между другото, и ние няма да подкрепим Борисов.

Водеща: Сигурни ли сте?

Младен Червеняков: Можете да кажете като Бареков „това е новина“.

Атанас Атанасов: На мен ми се струва, че е ясно, че Борисов иска да управлява сам, той е уникален, с никого нищо не дели – това е известно на всички. Само че България има нужда от програмно правителство и когато се съставя такова е добре министърът на вътрешните работи – бъдещият – да бъде широка, консенсусна личност, човек, за който е ясно, че е чел Конституцията и зачита разделението на властите. Ние в нашата програма сме записали нещо много важно: във всяко кметство – полицай. Това трябва да се случи, защото днес един полицай е на седем кметства. Представете си – той като се събуди в понеделник, не знае къде да отиде този човек, камо ли да посети произшествията, които са се случили и т.н. Други две неща, важни: да се закрие на всяка цена киностудия „МВР“, защото пропагандната машина на МВР четири години се занимаваше с това – „на колене“, „този е престъпник“, така, да се прожектират тия неща. И, изключително важно нещо за бизнеса и за отношенията: МВР да бъде оттеглено като инструмент за рекет върху бизнеса.

Водеща: Как става това, обяснете, много хора го казват.

Атанас Атанасов: С воля. Само че не с тази…

Водеща: Не, не, не, как така МВР било в бизнеса?

Атанас Атанасов: Как така МВР…?

Водеща: Как така МВР има отношение към бизнеса? Дайте пример.

Водещ: Защото казвате „да излезе“.

Атанас Атанасов: В момента, в който ГЕРБ падне фактически от власт – защото сега не е паднал фактически от власт – ще чуете толкова много сигнали, че тогава не знам Цацаров какво ще прави.

Водеща: Сигнали за какво?

Атанас Атанасов: За изнудване на бизнеса от МВР.

Водеща: И смятате, че МВР изнудва бизнеса?

Атанас Атанасов: Има толкова много случаи.

Водещ: А, вие сте убеден в това, което казва…?

Атанас Атанасов: Ама аз знам други такива случаи, щото и аз съм адвокат по наказателни дела.

Младен Червеняков: Такива случаи, за съжаление, не са един и два.

Атанас Атанасов: Все още има страх, хората знаят, че ГЕРБ не е паднал от власт.

Водещ: Това, за което вие говорите…

Младен Червеняков: Размерите на бедствието едва ли в момента могат да се опишат.

Атанас Атанасов: Това е мафия.

Водещ: Това е мафия, за което вие говорите. Аз не съм…

Атанас Атанасов: Това ще се докаже при условие, че Цветанов и ГЕРБ не са на власт.

Младен Червеняков: Авторът на сигнала срещу Флоров в придружителното писмо беше написал, че през последните четири години МВР беше управлявано от престъпна групировка…

Атанас Атанасов: Не, МВР беше превърнато в силова групировка.

Младен Червеняков: … говореше за престъпна групировка начело на МВР.

Атанас Атанасов: Г-н Червеняков, Калин Матросов!

Младен Червеняков: Да, Калин Матросов, в едно предаване в неделя, как тръгва и казва…

Атанас Атанасов: Който се занимава с политика!

Атанас Атанасов: Сигурно тези, които са го организирали отвличането, работят там.

Водещ: Слава Богу, детето го върнаха вчера.

Атанас Атанасов: Слава Богу.

Младен Червеняков: Слава Богу, това е най-доброто.

Атанас Атанасов: Но нека българските граждани на първо място да се сетят, да не забравят защо подаде оставка Борисов, защо падна правителството.

Водеща: Защо?

Атанас Атанасов: Защото доведе държавата до колапс. Защото днеска България е в икономическа, социална и тежка политическа криза заради три години и половина некадърно и корумпирано управление.

atanasov btv

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>