Иван Костов: Наш дълг е да се грижим за свободата на пазара и честната конкуренция

Kostov_svoboda_pazara_news
I. Първият и най-труден проблем на нашите предприемачи е свиващия се пазар, намаляването на потреблението. Това е поради кризата и нелоялната конкуренция. Дълг на държавата е да противодейства на:

 1. Злоупотребите с монополно положение. Цените в монополизираните сектори са нараснали с 50 пункта по-бързо от останалите за последните 12 години, което е намалило потреблението. В немонополизираните сектори;
 2. Контрабандния внос отнема пазарен дял на нашия бизнес. 80 на сто от пазара на зеленчуци, плодове, чорапи е зает от контрабанден внос;
 3. Сивата икономика, която изтласква “бялата”, защото не плаща данъци и осигуровки.

II. Злоупотребите на централната и местна власт върху бизнеса, които се изразяват в насочване на общински и централни поръчки, недопустимо присвоени права за контрол и санкции, за издаване на разрешителни и лицензии. Предвиждаме да отнемем властта на администрацията и ограничим правото на политиците да решават индивидуални случаи, като:

 1. Намалим бюрократичните процедури с 90 на сто;
 2. Въведем Кодекс за бизнеса, който да регламентира всички изисквания пред него, да не може да се разширява и да се започва дейност с уведомление, по скандинавски образец;
 3. Либерализация на пазара на труда с нов Трудов кодекс, на правилата за обществени поръчки и на санкции за некоректни фирми.

III. В условия на депресия и свиващ се пазар държавата увеличи своите приходи в сравнение с 2008 г. с 5 млр. лева за сметка на данъкоплатците и бизнеса, вкл. като  наложи многобройни парични санкции. Нужни са данъчни и други облекчения за семейния и малкия бизнес. Тези, които предлагаме , ще намалят приходите само с около 300-350 млн.лева:

 1. Намаляване на данъка върху печалбата на едноличните търговци от 15 на 10 на сто;
 2. Въвеждане на необлагаем минимум при облагането на доходите на физическите лица с плосък данък;
 3. Опростени изисквания за облагане с патентен данък

2 Коментара напишете коментар

 1. Васил Попвасилев says:

  Въведете контрол над огромните потоци пари от Русия, с които трудно се конкурира едва закрепналата българска “чаршия”. Искайте задължително доказателство за произхода им. Този тип “инвестиции” заробват.
  Поправете II.2, параграфът е неясен.

 2. Георги says:

  Псевдо “експерти” диктуват на чиновника нормативните актове?Законопроектите се гласуват от парламента без оценка за въдействие върху бизнеса от независим оценител?Администрацията си предлага хранилки и нови работни места, а депутатите ги узаконяват?Колко са чиновниците на издръжка на данъкоплатците в България и в богатите страни от ЕС?

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>