Иван Костов: Властта трябва да помага, а не да рекетира

Kostov_vlast_pomaga_news
“Най-бедният край в най-бедната страна на ЕС.” Така определят положението си хората във видинско.

Не е вярно, че са попаднали в капана на бедността и необразоваността. В ЕС има място за всички и за необразованите и за хората в неравностойно положение. В Испания български роми получават квалификация за лозари и живеят добре дори без да знаят езика.

Не е вярно, че няма условия за работа. Огромни свободни производствени ресурси, обезлюдени земи, подходящи за градинарство, овощарство и животновъдство.

Не е вярно, че няма достъп до капитал за инвестиции. Най-голямата инвестиция – за създаване на стадо от 100 овце, която може да даде препитание и приличен живот на едно семейство е 30 000 лева. Огромни пари за бедните хора и никакво усилие за българската държава и ЕС. За 10 дка градина, която може да се работи от едно семейство инвестицията е 2-3 пъти по-малка.

Ето доказателството: Във видинско живеят около 70 000 възрастни. Около 60 на сто от тях са работоспособни и търсещи работа. От тях 25 на сто са безработни, което прави 10 500 души или 6000 домакинства.

За да инвестират най-скъпата инвестиция тези домакинства са достатъчни кредити за 90 млн. лева, Останалите може да даде ЕС. Ако държавата гарантира тези кредити речният разход за обезпечението, ако се провали всяко пето домакинство ще бъде 18 млн. лева. Всъщност, ако говорим за реалността, той ще бъде два три пъти по-малък – 1800 дка гора, каквато има във видинско.

Какво е необходимо още? Значително повече пари от ЕС за развитие на селските райони, администрация, която да няма власт за да рекетира, много по добро управление, което поставя в центъра на своя интерес човека.

Един коментар напишете коментар

 1. Пламен Раловски says:

  Здравейте!

  Искам да изразя личната си морална подкрепа за всичко,което всички вие и ДСБ като политически субект прави за България. Вероятно понякога
  сте имали разбираемите човешки съмнения дали има смисъл и резултат от
  вашите усилия да убеждавате и се борите за каузата,която събра толкова
  много енергия преди повече от 20 години. Има смисъл! Вие давате надежда и увереност на хора като мен,че има мислещи,достойни и непоколебими ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ! Много са хората,които споделят вашата ценностна система и в личен план съм много щастлив,че моята 23-годишна дъщеря сама я откри за себе си-вие помогнахте на един любящ баща да се гордее с детето си.
  Не сте сами! You will never walk alone!!

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>