Иван Иванов, ТВ Загора, Стара Загора

Аз вече бях един мандат народен представител от Стара Загора. Четири години са един достатъчно дълъг период, за да опозная хората и областта. Откровено искам да кажа, че намерих много приятели, обикнах града – града на липите, града на поетите, на художниците, въобще на изкуството и на историята, защото градът е запечатал история от хилядолетия насам. Поради тази причина в предизборната кампания аз основно ще работя в Ст. Загора. Защото искам да продължа своята дейност като народен представител, избран от Ст. Загора. Що се касае до София, разбира се, там ще отдам част от моите сили, защото аз съм и председател на ДСБ – София. Но софийската кампания винаги е по-различна, не само за нас, за всяка политическа партия, защото там тя е концентрирана в националните печатни и електронни медии и има по-малко събития, свързани с обиколки сред хората. Ще се постарая да съчетая моите ангажименти, но ето на – цялата седмица сега ще бъда в Стара Загора и областта. Ще обиколяи Казанлък, и Раднево, в Стара Загора ще имаме два семинара, ще отидем до Чирпан и до някои от селата в областта. След това ще се върна в София и отново ще дойда тук.

По повод на неоптимистичните социологически прогнози – аз ги следя, но ако си спомняте и в 2005 г., и в 2009 г., социологическите данни, които най-често се поръчват от някои от другите политически сили са давали неизменно, че ДСБ едва ли ще влязат в Парламента. Ние вече два последователни мандата сме в българския парламент – като Демократи за силна България (първия път самостоятелно), и втори път в рамките на Синята коалиция. Ще бъдем и в 42-ия парламент с нашите коалиционни партньори от БДФ.

Що се отнася до втората част на Вашия въпрос, уви, не мога да отговоря, защото най-често решението за това един депутат, избран от два района, кой да бъде районът от който той да влезе, зависи от централното ръководство на партията, която търси баланс между хората в парламентарната група, които да имат компетентност в целия спектър на законодателна дейност. Така че ще видим какъв ще бъде състава на парламентарната група и това ще определи решението на националното ни ръководство.

Как започна предизборната кампания – пак скандали, СРС, политически подслушвания?

Щастлив съм, че старозагорската общественост, и старозагорските журналисти, като част от тази общественост, отчитат моята активност. Вярно е, аз съм дал 78 пресконференции в Стара Загора, буквално през седмица. Винаги бях тук, защото считам, че това е един от важните анжажименти, които поема народният представител – да поддържа връзка с местната общественост.

Едновременно, поради моите професионални ангажименти от преди това, вие знаете, аз съм доцент от Техническия университет в областта на енергетиката и електрониката и затова много пъти съм задавал въпроси, поставял съм питания, свързани с актуални теми от енергетиката, транспорта и околната среда. Относно започването на кампанията – да, кампанията започна по един, бих казал, неочакван начин, с разкритието, което беше направено от Главният прокурор Сотир Цацаров, в резултат на проведено разследване от прокуратурата показа една дълбока язва в службите за сигурност. Оказва се, че наистина е злоупотребявано с използването на специални разузнавателни средства (СРС). Това е скандално, защото нарушава едни от основните свободи на всеки гражданин в демократична държава – да може свободно да общува, да комуникира с хората.

Подслушването, всъщност в един бъдещ момент може да го направи зависим, като се използват част от негови записи. Това е поредният нереформиран сектор и дори ще кажа така – разбираме защо, след като се дават 100 млн. лева годишно за специални разузнавателни средства, за подслушване, една много малка част от проведените действия, стигат до съда. И как не, след като една голяма част от другите средства са отишли за нерегламентирани подслушвания – най-вече на политици, бизнесмени и общественици. Когато се говори обаче за отговорността очевидно Главният прокурор е прекалено предпазлив, защото самият факт, че съгласно закона контрол върху дейността на службите, които използват СРС трябва директно да упражнява министърът на вътрешните работи, в случая Цветан Цветанов. Отговорност с други думи има Цветан Цветанов.

Г-н Сотир Цацаров, преди да бъде избран, беше силно похвален, не от друг, а от досегашният министър-председател Б. Борисов, който публично заяви колко го бил харесал. Това не е казано нито от левицата, нито от десницата. Това е казано от ГЕРБ. С други думи не можем да бъдем упреквани, че ние сме се съюзявали с Цацаров. Борисов трябва да направи своя избор. Аз считам, че доброто действие за България е той наистина да поиска Цв. Цветанов да напусне поста си на шеф на предизборния щаб и водач на две листи, защото това го изискват законите на демокрацията . Иначе рискува той да бъде оценен изключително негативно от българските граждани.

Скандалът няма да отшуми, защото натискът ще продължи. И ако засега, той е съсредоточен само в Прокуратурата, то се очакват да дойдат експерти от фирмите-производители на СРС-тата. Ако те успеят да декодират това, което по определен начин е направен опит да бъде изтрито, ще се разкрият такива данни, за подслушване на хора от целия политически спектър, които ще предизвикат не буря, а ураган в политическата ни среда. Нещо повече, вероятно ще има и определен натиск от Европейската комисия за преустановяване на тази практика. А лицето, което трябва да носи отговорност, трябва да я понесе ефективно – тоест да напусне своя пост.

По повод технологичен проблем в Бл. V на АЕЦ Козлодуй.

Това само потвърждава тезата, която ДСБ многократно отстояваха и в българския парламент, и в публичното пространство, а то е, че руската ядрена технология е силно опасна и не би трябвало да бъде използвана за по-нататъшно развитие на българската енергетика. Нека отбележа, че в последните няколко години ежегодно се появява някакъв дефект , някаква авария, която, слава богу, към момента не е в опасната зона, но кога ще се случи нещо по-сериозно никой не знае. Това, което министърът от служебния телефон, показа – за уплътнители, които са се накъсали буквално на парчета е направо смущаващо, че може да се стигне до такава рязка повреда. И да отбележа, че огромно количество водород е изтекло, тонове, слава богу, че не се е стигнало до пожар, който можеше вече да предизвика непредсказуеми последици. Впрочем ситуацията, която се разви в последните седмици, доказването, че има свръхпроизводство потвърждава нашата теза, че е излишно и ненужно строителството на нова ядрена мощност, каквато беше АЕЦ Белене.

На Станишев, като комунист, пъпната връв е хвърлена в Москва, както казваше един от доайените на българската демокрация Светослав Лучников. Те се стремят да обслужват чужди интереси. Директно ще заявя – руски интерес. След като имаме 12 хил. мегавета инсталирана мощност, а използваме между 3 и 4 хил., за какво са ни още 2 хил. мегавата. Аз съм убеден, че Мини „Марица Изток” могат да доставят въглища на ТЕЦ-овете в Марица Изток и за следващите 60 години. Кой има интерес от това да се строи АЕЦ „Белене”? – една тясна група енергийни олигарси, енергийна мафия, свързана с БСП и разбира се, самите инвеститори – имам предвид Атомстройекспорт, най-общо казано Москва. Кой има интерес да се развива българската енергетика с местни суровини от маришкия басейн – българските граждани, най-вече в областите Стара Загора и Хасково. Защото там, само в мините работят 7 хил. души. Още 4-5 хил. работят в трите ТЕЦ-а в Марица Изток. И най-важното – това е местна суровина. Ние не зависим за производството на тези въглища и добив на електроенергия тук от чужда сила. Докато за ядрената енергетика винаги трябва да се съобразяваме с волята на този, който ни доставя ядреното гориво, който ни доставя ядрената технология. За това аз казвам – за енергийната сигурност на България и за нейната енергийна независимост трябва неизменно, както го и върша непрекъснато, да се подкрепя Марица Изток в целия му комплекс – и мините, и ТЕЦ-овете. Това е най-важният елемент от българската електроенергетика.

Проблемите в комплекс Марица Изток избуяха по тази именно причина, че усилията на три поредни правителства от 2001 г. досега бяха насочени към създаване на нови електрогенериращи мощности в други части на България. Аз отново ще отбележа похарчените над 2 млрд. лева в неуспешните действия около АЕЦ Белене, искането за строителство на 7-ми блок на АЕЦ Белене, вместо усилията да бъдат изцяло съсредоточени върху съществуващите електрогенериращи мощности. Стигна се до момент, когато наистина има голямо свръхпроизводство. Когато има свръхпроизводство, то трябва да бъде намалено. Намаляването на производството означава по-малко суровина, по-малко въглища, ако говоря тук специално за Марица Изток. Как може въпросът да бъде решен? Първо на Мини Марица Изток наистина са им нужни средства и то средства, за да могат да осъществят една дългосрочна инвестиционна програма. Абсолютно необходима. Това обаче изисква повишаване цената на въглищата като енергиен носител. Тъй като обаче вече българските граждани са изключително чувствителни, едва ли ще се допусне някакво особено пък сериозно повишаване цената на електроенергията, защото това вече ще доведе до тежък сблъсък, не само на улицата, но вероятно в цялото публично пространство. За да се избегне това нещо, първо, трябва т.нар. микс, тоест електроенергията, която е за крайните потребители на регулирания пазар (това са основно битовите потребители и дребния бизнес), да бъде формирана единствено от тока, произвеждан от АЕЦ Козлодуй (не можем да се лишим от него) и от трите ТЕЦ-а, големи, в Марица Изток. Такива генериращи мощности като ТЕЦ Варна, който работи с изключително скъпи руски въглища (междувпрочем явно там има тежка корупция, защото цената на тон въглища там е с 30 евро по-висока отколкото на световните борси) трябва да бъдат лишени от възможността да участват на регулирания пазар. Както и частните ТЕЦ-ове. Трябва да бъде защитен интереса на българските граждани в неговата общност, а общественият интерес изисква именно тези централи да работят. Защото тук са съсредоточени  работните места.

Такса пренос трябва да бъде намалена и същевременно това тряба да бъде направено постепенно с увеличаване на износа, тоест по-голямото количество износ да компенсира… В целия регион също така текат мерки по енергоспестяване от една страна, тоест намаляване необходимостта от внос на електроенергия, а от друга страна – нашата съседка, към която изнасяхме много електроенергия, говоря за Гърция, е в тежка икономическа криза и с много снижено потребление на електроенергия. А що се касае до Турция, за където също така изнасяхме, поради това, че тя е извън Европейския съюз, е необходимо да се направят определени действия за да може да се съгласува нашата енергийна система с турската, което към момента не ни позволява да осъществим голям износ.

По принцип в света протича една енергийна революция, в смисъл няма да се повишава потреблението на електроенергията, нещо повече, доскорошният министър на икономиката, енергетиката и туризма г-н Делян Добрев в отговор на мой въпрос обясни, че до 2020 година ние ще имаме с 20 процента по-малко потребление на електроенергия отколкото сега. Защото цялата икономика, технологичните линии ще бъдат много по-енергоспестяващи.
Аз съм твърдо убеден, че при необходимост от изграждане на нови генериращи мощности, това трябва да бъде направено именно в ТЕЦ Марица Изток ІІ – изграждането на 9-ти и 10-ти блок. По този начин ще се даде и най-категоричния отговор на БСП, които казват: „да строим АЕЦ Белене, защото постепенно с годините ще започнат да излизат от строя мощностите на термичните централи”.  Имат предвид в Марица Изток. Първо американската централа AES Марица Изток І влезе в действие само преди две години. Тя има петнайсет-годишен срок на изкупуване, но ще работи сигурно трийсет години. Марица Изток ІІІ също така беше изцяло рехабилитирана. Тя има дълъг срок на експлоатация. Ако отделен блок в Марица Изток ІІ трябва да излезе от експлоатация, ето тези два нови блока могат да осъществят тази промяна и да се запази произвежданото количество електроенергия.

Аз съм категоричен, че разделяне на Мините не трябва да се случва. Първо, защото Мините задължително трябва да останат държавни, така както е ТЕЦ Марица Изток ІІ, защото те осигуряват горивото, имам предвид, от лигнитни въглища за ТЕЦ Марица Изток ІІ. Нещо повече, бях един от хората, които рязко се противопоставиха на една идея, която беше лансирана преди няколко години – да изнасяме лигнитни въглища за Гърция. Не, това наистина е национално богатство и трябва да го съхраним, защото това е важен елемент от нашата енергийна сигурност и независимост.

Убеден съм, че няма да има ново увеличение на тока от първи юли. В същото време очевидно трябва да се намери един много точен баланс между различните компоненти при формиране цената на електроенергията, най-вече за битовите потребители, но също така и за стопанските субекти, защото трябва да се отчете, че НЕК не могат да продължават да търпят загуби, защото те са натоварени не само с тези 2 млрд, за които Ви казах, но трябва да изплащат и около 400 млн. лева, взет заем от „Париба”, отново за АЕЦ Белене. С други думи, на тях им трябват пари.

Електоразпределителните дружества не могат да плащат високите преференциални цени за зелената енергия. Това, в посока на което може да се действа, е намаляване на кражбите на електроенергия (има сериозен процент не само битови кражби, не само от ромското население, но има и стопански кражби), намаляване на загубите по преносната линия (те бяха сега намалени на 12 процента, но нека не забравяме, че в Германия те са между пет и седем процента. Тоест би трябвало те да слязат поне на 7 процента). От там може да се спестят средства, които да позволят да продължават да работят нашите енергийни дружества, без да се увеличи, разбира се, цената на тока за потребителите. Това не трябва да се допуска.

Опит, компетентност, търпение като характеристики на коалицията ДСБ-БДФ безпорно са необходими за една сила, която внушава доверие у хората. Към тях само ще добавя и с много смелост. Защото през всичките тези години ние заемахме ясни позиции, отстоявахме ги и често пъти сме побеждавали, именно както в библейската притча за Давид и Голиат. Ние сме малкият Давид, но печелим важни битки и в Парламента, и извън него. Но в същото време това, което конкретно казваме на хората, е, че е необходимо още в първата година да се извършат три важни стъпки в трите насоки, заради които хората бяха на улицата. Преди всичко повишаване на доходите, свързано с работните места, тоест да има работа за хората и да има сигурност за тях.

Сигурност в дома и на улицата, за техните деца в училищата, но сигурност и в образованието. Тоест хората да знаят, че техните деца получават едно качествено, европейско образование. Защото все повече, изследванията показват, че по степен на образованост българските деца бързо отстъпват от челните места, които сме заемали преди. Сигурност в здравеопазването. Всеки, който си е плащал здравните вноски и е здравно осигурен, да може да получи всичките здравни услуги безплатно. А не като отиде да плаща на лекари за консумативи и т.н. Това е двойно плащане – едновременно на вноски и след това всичко останало. Но, ако се върна към доходите, преди всичко повишаването на доходите може да стане като за най-ниско платените ние ще въведем необлагаем минимум от 10 процента,за да съживим дребния и семеен бизнес. Ще въведем за едноличните търговци данък само 10 процента, а не 15, както е в момента, защото е дискриминационен. А за разкриването на нови работни места, ще въведем антипонополно законодателство, което е крайно необходимо. Хората излизаха срещу монополите. Монополите раждат високите цени, раждат и ниското качество на услугите и стоките. Антимонополното законодателство, по подобие на Европейския съюз, ще позволи да има много по-голяма прозрачност, достъп до обществените поръчки, а не те да се раздават само на няколко близки до властта фирми. И от там ще се съживи бизнеса, защото ще има светлина. Ще се знае, че има определена справедливост в обществото. И който работи, може да успява в това общество.

По отношение на евентуалното бъдещо коалиране на ДСБ-БДФ, ще отговоря не с конкретни имена на политически партии, а с това, което ние заявихме и си обещахме. С политическа партия, която поема тази наша платформа за мерките, които ви казах. Защото хората, които ще гласуват за нас, вярват на нас, че тези мерки ние ще ги проведем. С други думи, ако сме част от бъдещото управление, задължителното условие към наши бъдещи партньори ще бъде приемането на тези мерки. Тогава вече ние можем да участваме в управление, защото знаем, че ще реализираме нещо в подкрепа на хората и ще защитим тяхното доверие. Има, разбира се нещо, което вие го знаете, че никога, при никакви обстоятелства, ДСБ не биха били в коалиция с левицата, с БСП, защото там имаме много сериозни принципни различия. Хората трябва да защитават своите принципи. Иначе цялата политическа среда става безпринципна.

Запознат съм с програмата на ГЕРБ. И когато я четях, се усмихвах, защото в началото на предишния мандат, в 41-то Народно събрание, правителствената декларация, която прочете Бойко Борисов в 80 процента беше програмата на Синята коалиция. Иван Костов беше до мен и това коментирахме – че това беше нещо, което ние искахме да го реализираме и за това ги подкрепихме. Подкрепихме ги, защото няма логика да гласуваме срещу това, което ние сме предлагали. Само на осмия месец, ние видяхме, че това, което беше заявено, не се изпълнява. Даже и сега, аз в Стара Загора, донесох програмата, която Бойко Борисов беше прочел тогава, за да показвам на хората, които ми задават този въпрос – защо в първата година вие подкрепяхте, а след това тръгнахте срещу правителството. Защото те не изпълниха приоритетите, които сами бяха заявили. И затова сега, това, което чета в предизборната програма на ГЕРБ, не го приемам съвсем сериозно. Защото имам опита, че тези хора едно говорят, а след това не го изпълняват.

Ние също бихме желали да участваме във властта, защото тогава ще покажем и на тях, и на цяла България как може компетентно , принципно и почтено да бъде управлявана страната. Ако ГЕРБ приемат да отстояват нашите приоритети, които са приоритети на гражданите, да. Но ако отново решат да реализират нещо съвсем различно, защото истина е,че ние искаме да се борим срещу монополите и го заявихме преди 4 години. Това ли направиха ГЕРБ? Напротив! Те седнаха с монополите на една маса. Бойко Борисов играе карти с Валентин Златев , в резултат на което цените на течните горива са изключителни високи, непоносими за българите. Гриша Ганчев – монопол. В лекарствата – монополи. Точно затова искам да кажа, че една власт първо трябва да защитава интересите на гражданите, а не на олигарсите.

Ние предлагахме програмно правителство, защото именно едно програмно правителство, ако беше работило до 7 юли, когато трябваше да се проведат изборите, имаше четири месаца срок, в които да бъдат предложени промени в законите, такива, каквито хората ги поискаха на улицата и тези промени да бъдат гласувани. С отказа и на ГЕРБ, и на БСП, и на ДПС това да се случи, те всъщност запазиха монополите от такова законодателство, което сега можеше да бъде факт. От там насетне, зависи, разбира се, как ще се появят резултатите в нощта на 12 май, ако една политическа сила има много сериозен превес, както се случи преди  4 години, тогава правителството ще бъде партийно. Ако няма такъв превес, очевидно политическите партии трябва да стигнат до съгласие да се излъчи правителство, което почива преди всичко на компенетност, тоест да бъде програмно правителство. Но това програмно правителство трябва да има програма, под която да са се подписали политическите партии, тоест те да им набележат задачите, сроковете и резултатите, които трябва да се получат. Още повече, ако се стигне до хипотезата на реализиране на Велико народно събрание, то следващото правителство няма да има четири годишен мандат, а ще има в рамките на година, година и половина. Поначало едно програмно правителство не може да има срок по-голям от две години.

Категорично след изборите ще се търси консенсус. Заради гражданите. И заради България.

Отново ще заявя, че Стара Загора, с местоположението, което има, може да бъде наистина транспортния кръстопът на България. Това изисква забаването строителство на тунела под Шипка да бъде ускорено и реализирано в следващия мандат. Категорично! Тогава през Стара Загора ще се пресичат двете най-важни за България оси запад-изток (от София към Бургас) и север-юг (от Русе до гръцката граница). На второ място, трябва да се реализира проекта, съгласно който летище Стара Загора да бъде един логистичен център, врата на Близкия изток и на Азия към Европейския съюз. Защото тогава летище Стара Загора ще обслужва всичките видове транспорт – железопътен, шосеен, въздушен и с една бърза връзка с Бургас, ще обслужва и морския транспорт. И последно, ако ми разрешите, Стара Загора и региона трябва да продължават да бъдат енергийното сърце на България и аз обещавам, че и в областта на транспорта и инфраструктурата, и в областта на енергетиката, ще вложа всичките си сили. Към това ще добавя – трябва да се реши въпроса за Аязмото и този цирей на върха, един недовършен строеж, да бъде премахнат и да запазим околната среда за старозагорци. Стара Загора да бъде винаги един такъв хубав град, какъвто го виждам винаги – града на липите. Считам, че целта за карго-летище в Стара Загора е постижима, докато летище Пловдив се използва и в други аспекти, включително и за чартърни полети, летище Стара Загора е в ситуация на очакване на едно генерално решение, което може да го превърнеизцяло в логистичен център. Изключително подходящо е, буквално на 4 километра е от магистралата. И веднага ще допълня. Два пъти съм питал министър Лиляна Павлова кога най-после ще се разшири връзката между АМ Тракия и летището, където тя е само двулентова. Обещанията винаги са в бъдеще време. Дори министър Плевнелиев го бях питал, когато беше не президент, а министър. Това беше приоритет и преди 4 години. Това нещо трябва да стане. И колкото мога и аз ще допринеса за това.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>