Иван Иванов в Нова ТВ

_DSC2118_

Как да плащаме по-евтин ток?

Иван Иванов: Аз ще отговоря директно на Вашия въпрос как могат да бъдат намалени сметките за тока. В дългосрочен план единствената и сигурна мярка за намаляване на сметките е повишаване на енергийната ефективност на България. Ние сме на последно, 27-мо място, може би само Румъния е след нас относно енергоспестяването, което е задължителна норма в Европейския съюз. То може да бъде осъществено в индустрията, чрез промяна на технологиите, в транспорта и в бита, също така, в немалка степен. Това, че се подменяха електрическите крушки с енергоспестяващи намали със 7 процента консумацията на електроенергия в страната. Този процес продължава и чрез битовите електроуреди и много други такива. В краткосрочен план това, което трябва да се направи, е следното – преди всичко, българските домакинства, гражданите трябва да плащат реално консумираната електроенергия по цена, която съответства на това, което означава енергогенериращите дружества да намалят своите вътрешно-заводски загуби, които са прекалено големи и може би там има и кражби на електроенергия. На второ място, да се намали процента на загуби по преносните линии, било високоволтовите, било и електроразпределителните. На трето място, трябва да се намалят кражбите на ток – и стопански, и битови. И ако не бъдат намалени тези кражби, да бъдат за сметка на съответното електроразпределително дружество. На четвърто място, цената на тока е изкуствено повишена по причина, че трите електроразпределителни дружества близо 80 процента от т.нар. външни услуги ги възлагат на свързани с тях юридически лица от компанията-майка. Това нещо трябва да се прекрати и ДКЕВР да ги задължи единствено с конкурс да бъде определяна фирмата, която да изпълнява външните услуги. Аз няма да се спирам на въпроса, който е очевиден, че трябва да бъде подменен съставът на ДКЕВР, защото от това, което изтичаше във вестниците, че има четири лобита, които се борят помежду си в ДКЕВР. Още повече, че целият състав, с изключение на председателя Харитонова, са в оставката си, те депозираха оставките си, но реално не са избрани техни заместници.

Иван Иванов: Начина на избор на състава на Държавната комисия ли е единственото, което трябва да се промени при нея, защото, както и Мира каза в началото, тя е един орган, който безучастно стои и наблюдава случващото се? Така се оказва.

Иван Иванов: Разбира се, че членовете на Комисията трябва да носят лично отговорност. Но преди това искам да кажа и предполагам, че г-н Добрев ще потвърди, че още преди две години и половина, когато се обсъждаше едно от поредните изменения в Закона за енергетиката пледирах, както в комисията, така и в пленарна зала именно Народното събрание да избира Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, защото иначе нейната независимост е само на хартия. Впрочем още министър Петър Димитров в правителството на Тройната коалиция в Комисията заяви, че естествено, че има политическо влияние и в определени периоди се задържа, в други периоди се отпуска цената на електроенергията. Какво трябва да направи новата Държавна комисия – трябва да предпази България от това да й се наложи санкция от Европейския съюз, като изготви всичките докрай наредби, които са необходими, за да може да бъде отделен електропреносния оператор от НЕК. След което естествено в нейните правила трябва да залегне ежегодният одит на електрогенериращите, електропреносните и електроразпределителните дружества, за да не се стига до ситуация при пет-годишен одит, те всъщност пет години (слава богу, на втората бяха проверени), да нарушават правилата.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Предишна публикация:

Следваша публикация: