Дебат за Сливен БНТ, „Денят започва” с Димитър Сяров

Водещ: Димитър Сяров от Коалиция ДСБ-БДФ, здравейте.

Димитър Сяров: Здравейте.

Водещ: Г-н Сяров, вашият коментар за скандалите със СРС-тата.

Димитър Сяров: Преди да ви отговоря на вашия въпрос искам да поздравя всички сливналии, котленци, твърдичани и новозагорчани с светлия християнски празник Възкресение Христово. Сега, въпросът с подслушванията има два аспекта – единият е морално-политически и той в цяла Европа се решава по един единствен начин – оттегляне и поемане на отговорността. Другият аспект е законовата страна. Там вече – разследващи органи, прокуратура, съд. Това е моят коментар по отношение на скандалите със СРС-тата.

Водещ: Г-н. Сяров, вашата икономическа оферта. Десните партии не обичат много държавата да се меси в икономиката и в бизнеса. Какъв е изхода според вас в така създалата се тежка икономическа ситуация в държавата?

Димитър Сяров: Единственият изход от тежката икономическа ситуация, която в момента … социална и политическа криза е, това е да се сформира програмен кабинет, който да следва програмата на ДСБ и това са трите стъпки – работа, доходи и сигурност. Това е моделът, по който може да се излезе от тежката икономическа ситуация.

Водещ: Г-н Сяров, основното недоволство на хората е диктатът на монополите. Може ли държавата да доведе до успешен край тази битка и ако не може да я доведе, има ли смисъл изобщо да се води.

Димитър Сяров: Категорично държавата може да доведе до успешен край борбата с монополите. Аз познавам добре програмните документи на ДСБ, член съм на националното ръководство на партията и трябва да ви кажа, че подготвихме законопроект за конкуренцията, който вече година и половина отлежава в Народното събрание и не беше приет до този момент. Ако тогава се бяха вслушали и бяха приели този законопроект, нещата щяха да бъдат много различни. Това е тема, която многократно ДСБ е поставяла на дневен ред и ние първи изведохме на преден план темата за борбата с монополите с всички сфери. И в горивата и в лекарствата и т.н. Нашите съратници и симпатизанти и хората, които ни подкрепят и вярвам, че отново на 12 май ще ни подкрепят, знаят, че ние сме последователни в тази тема и нашите идеи, опитност и експертиза, която имаме, могат да имат решаваща роля за преодоляване про0блевма с монополите.

Водещ: Има такива работи в ромската махала, самият аз като репортер съм бил свидетел как се раздават обувки преди гласуване. Една обувка, а след това чифтът се допълва след гласуването. Какви избори предстоят в Сливен. Кой раздава 50-те лева, г-н Сяров, да започнем с вас.

Димитър Сяров: Като цяло предизборната кампания е неадекватна. В тази наистина тежка социална криза се правят големи предизборни концерти, канят се известни изпълнители. Като че ли нямаше до преди два месеца много сериозни протести. Не се залага на платформи и идеи, а по-скоро се заобикалят тежките проблеми и в последното интервю, което гледах на Борисов, той призна, че те са управлявали възгордявайки се, забравяйки проблемите на хората, опиянени от предишните си победи, но забрави да отбележи, че той управляваше всъщност държавата и я блъсна в стената. И подобни шофьори знаем, че законът ги санкционира и им отнема възможността след това да управляват. Известно е, че ДСБ никога и по никакъв повод не са влизали в подобни схеми за закупуване на гласове. Аз дълбоко уважавам моите съграждани от ромски произход, имам съученици, аз съм израснал с тях в близки отношения, познавам ги и наистина  ги призовавам те да не продават гласа си. Ако някой продаде гласа си, той след това, веднъж извършва престъпление и втори път не може повече да търси отговорност от политика, който е купил гласа му. И призовавам правоохранителните органи на 12 май и преди това да свършат своята работа така, както повелява законът и наистина да бъдат спрени всички възможности за закупуване на гласове.

Водещ: Сега ми хрумва да попитам г-н Сяров и г-н Благоев. Г-н Благоев, вие сте представител на създадена точно преди тези избори партия, г-н Сяров, вие сте представител на една партия, която участваше, макар и несамостоятелно, в предишния парламент. Хората са недоволни от управлението, но като че ли са … не намират изхода в политическите партии. Смятате ли, че има нужда от някаква промяна в политическото устройство на страната, дори много хора казват – политическите партии само вредят на демокрацията.

Димитър Сяров: По никакъв начин политическите партии не вредят на демокрацията. В цяла Европа многопартийността, провеждането на избори винаги става през политически партии. Говореното против политически партии напротив – ерозира самата държавност и пречи на нормалното функциониране на парламента и съответно и на изпълнителната власт. Промяна като цяло – да, необходима е, но не по отношение на това да бъде ограничена дейността на политическите партии. Напротив – колкото повече демокрация и възможност политическите партии да функционират, толкова по-добре. Говоренето срещу политическите партии никога, в никой исторически период не е довело до нещо добро за управлението на държавата.

Водещ: Да де, ама хората казват – 20 и кусур години ги търпяхме и до нищо добре не ни доведоха.

Димитър Сяров: Това не е вярно, първо. Някои от хората мислят така, други не. Аз съм убеден, че на 12 май хората внимателно ще премислят точно за кои от политическите партии да гласуват. Кои от тях да пратят в националния парламент и съм убеден в техния правилен избор. А това, че по време на управлението на ОДС България започна преговори за приемане в НАТО, приемане в ЕС, въведе паричния съвет, стабилизира държавата. Много добри неща са се случили точно през политическите партии през управлението на ОДС. Що се отнася до ДСБ – това е партия, която вече 9 години е на политическа сцена. Аз съм неин учредител в Сливен, добре познат на местната общности и кандидат за кмет също във формат Синята коалиция. Ние имаме своя сериозен политически път и профил, който не може да бъде объркан от българските избиратели и съм убеден в подкрепата към нас и участието ни в следващия парламент.

Водещ: Ако станете депутати от региона на Сливен, с кой конкретен проблем бихте се ангажирал, че ще бъде разрешен. Какво бихте обещали на гражданите на Сливен ако влезнете в Народното събрание от този град.

Димитър Сяров: Два основни приоритета имам. Първият приоритет е през законодателни мерки – борба с тежката битова престъпност. Това ще даде пои голяма сигурност на моите съграждани. И вторият ми приоритет е образование. Бързо приемане на плана за народната просвета. Аз съм дълбоко убеден и познавам добре системата на средното образование, че само привличането на нашите съграждани от ромски, а и от българтски произход в средното училище, повишаването на тяхната квалификация, добиване на знание, опит и умения, ще доведе до това те на пазара на труда лесно да намерят работа. а през работата ще получат и доходи. Познавам добре доста директори от местната общност, които в цялата област управляват местните училища, в диалог съм с тях, постоянно разговарям и знам проблемите, които са на дневен ред. Затова казвам – борба с тежката битова престъпност. Полицаи във всяко село. И образование през законодателни мерки. Това са моите приоритети.

Водещ: На финала на нашия дебат ще ви дам възможност директно да се обърнете към своите избиратели и да ги убедите, че заслужавате да гласуват точно и само за вас в тази огромна и многообразна палитра от над 70 партии, които се явяват на предстоящите избори.

Димитър Сяров: ДСБ, нейният лидер, са доказали в изключително тежка политическа и социална криза, в която изпаднала държавата 1997 година, че извеждат държавата и решават тежките проблеми. Предлагаме решителност, опит, компетентност. Убеден съм, че на 12 май ние ще имаме подкрепата на българските граждани. В личен план знам, че моите съграждани, нашите поддръжници и в Котел и в Нова Загора и в Твърдица, с които имах толкова срещи, ще получа тяхната подкрепа и ще стана част от 42-то Народно събрание. Моето послание е – гласувайте за коалиция ДСБ –БДФ – компетентност, опит, решителност.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>