Ние сме доказали, че можем да създадем възможности за предприемчивите хора и да разрешим проблема с безработицата

Photo005 (1)Трябва да си даваме много ясна сметка, че както през тази, така и през следващата година, безработицата в страната е най-голямото предизвикателсто пред България, защото и първокурстниците знаят, че във всеки учебник по икономика, разделът за макроикономика започва с безработицата. Безработицата е двоен бич за обществото. Първият е социален и е видим за всички. Вторият, невидимият с просто око, е много по-опасен, защото безработицата води до загуба на БВП, тя го потиска далеч под потенциала на българската икономика. С това обаче, икономическата цена, която плащаме под натиска на безработицата, не се изчерпва. Растящата безработица нанася трайни вреди. От една страна, свива директно потребителското търсене. От друга – оказва много силен натиск върху работната заплата. От трета – поставя на изпитание непреодолима бариера пред данъчните облекчения за бизнеса.

За излизане от тази ситуация и създаване на условия за редуцирането на безработицата, и увеличаване броя на заетите, България се нуждае от усилията и личностите на Демократи за силна България, които ще върнат страната ни на релсите на реформите. В основата на добрите резултати стои ефективното използване на националните ресурси – земя, вода, енергия, природни дадености, географско разположение, човешкия капитал, а редом с това и европейските фондове, незабавно въвеждане на електронни правителство и община, както и една обща макроикономическа среда. Развитието им ще въздейства благоприятно върху бизнесклимата във всичките му аспекти и отрасли, ще ускори прозрачността и ефективността на публичните разходи, ще даде тласък за продукция на стоки и услуги с висока добавена стойност, които се създават от Ай Ти-индустрията и зелените технологии и иновациите, за да имат България и безнеса отново свой национален икономически идеал. Ямболска област има забележителни заслуги в това отношение – създателят на първия електронен компютър е родения в ямболското село Бояджик – Джон Атанасов. Като резултата от тези действия ще се върнат в реалната икономика близо 300 хил. малки фирми, които фалираха в резултат на управлението на ГЕРБ.

Работата и благосъстоянието на българите са и в основата на нашите 3 стъпки за по-добра България – Доходи, Работа, Сигурност. Това е начина бързо да излезем от кризата и да не сме държава на малко много богати и на голям брой много бедни хора, държава, в която всеки трети младеж е безработен и половината от трудоспособните българи са без постоянна работа. Нашата задача е да дадем ясни закони и строги правила, като дадем безмилостен отпор на олигарсите, корупцията и монополите. Знаем как да осигурим възможност за работа на всички предприемчиви българи, осигурява възможност за работа на всички предприемчиви българи, гарантирайки равенство, справедливост и респект пред закона.

За Ямбол и региона има няколко основни стъпки, които само ние от Демократи за силна България можем да предприемем и които ще дадат положителен резултата за работни места и ограничаване пагубното влияние на безработицата:

- Рационално използване на върнатите от държавата военни имоти;

- Окончателното изготвяне и приемане на регионален план за развитие на Ямбол, придружен от стратегия за развитие на пътната и железопътната инфраструктура и стратегия за развитие на водния сектор, за да се постигне икономическа среда, която да стимулира бизнеса и предприемчивостта на хората;

- Увеличаване на средставата от европейските фондове, като за следващия планов период /2014 – 2020 г./ нарастне от сегашните 0,41 % до минимум 3 % от общия обем средства на финансиране за страната;

- Извличане на стабилни парични потоци от преки чужди инвестиции, свързани с възможностите за изграждане на много високи технологични производства с висока добавена стойност;

- Намаляване на енергоемкостта на производствените мощности и превръщането на Ямбол и региона в област със засилени позиции в югоизточния планов район.

Ние от Демократи за силна България вече сме доказали, че това е по силите ни. Затова сме единствения избор за решаване на този най-тежък проблем – безработицата.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>