Радан Кънев: ГЕРБ представлява интерес за прокуратурата, не за избирателите

radan-katya

“Оттук нататък ГЕРБ представлява интерес по-скоро за прокуратурата в България, отколкото за избирателите. Новините, които те създават, нямат отношение към живота на избирателите, но имат голямо отношение към работата на правораздавателната система.” Това каза  на пресконференция днес в Шумен зам.-председателят на ДСБ и водач на листата във Варна Радан Кънев.

С уговорката, че е в кръга на шегата, той добави, че, ако ГЕРБ е на Цветан Цветанов, както казва Бойко Борисов, и проблемът е Цветанов, може би и Борисов трябва да напусне, за да запази  достойнството си.
„Ние сме убедени, че независимо какви скандали стават в страната, това, което интересува българските граждани, са трите стъпки – доходи, работа, сигурност, разгледани като лична сигурност, като пенсии и здраве. Вътрешните скандали в ГЕРБ са поредното потвърждение, че ГЕРБ отговор на тези въпроси на обществото не е способен да даде“, каза Кънев. Според него в последните 4-5 години в България са загубени 700 хиляди работни места и основните причини за това са натискът на монополите и бюрокрацията. „Ние говорим за върховенство на чиновника, вместо върховенство на закона. Върховенството на закона създава работни места в една свободна икономика, върховенството на чиновника е това, което ги отнема. И нещо повече – лошата бюрокрация и лошата администрация, са ръкавицата на мафията. Винаги, когато бюрокрацията отнема работни места, тя действа като инструмент на тези, които искат да бъдат сами на пазара, да се разпореждат с нас с монополни цени, да нямат конкуренция и на практика да ръководят по един незаконен начин обществото“, каза Радан Кънев.

Той се обяви за категорично опростяване на модела на работа на малките фирми и приравняване на едноличните търговци към самонаетите лица, както и за създаване на Кодекс за малкия бизнес, който да въвежда единни прости и ясни правила за цялата държава за развитие на различни видове малък бизнес. Този кодекс ще гарантира, че никоя община или администрация не може да въвежда допълнителни изисквания.

Кънев подчерта, че България е държава с привидно ниска данъчна и осигурителна тежест, но 90% от тази тежест пада върху най-малките. Той даде за пример единствено едноличните търговци, които облагат с по-висок данък от всички останали – с 15 вместо 10 процента. „В момента може да прочетат намаление на този данък във всички политически програми, но през 2009-та беше само в една програма, тази на Синята коалиция. Многократно сме го внасяли в Парламента, всички са гласували против него“, каза още зам.-председателят на ДСБ и добави, че трябва да се разшити и обхвата на патентния данък.

„Младежката безработица и така наречената структурна безработица не се дължат на никаква световна криза, на никакви процеси в ЕС и Еврозоната, а се дължи на лошо управление на българската икономика. Същото се отнася за минималния осигурителен доход на самонаетите. Минималният осигурителен доход води до това, че обущарят в Шумен и адвокатът в София се облагат по абсолютно един и същ начин с еднаква месечна осигуровка при положение, че  е очевидно, че доходът им е напълно различен и това на практика изхвърля занаятчиите от по-бедните градове и региони или в сивата икономика или направо на борсата по труда. По същия начин минималните осигурителни прагове за една професия са еднакви във Видин и Стара Загора, градове с напълно различни размери на заплатите. Въвеждането на такива  еднакви завишени осигурителни прагове увеличава най-тежките проблеми – безработицата сред необразованите и сред младите, безработицата в изостаналите райони. Нашето предложение е минимален осигурителен доход на самонаетите да бъде различен в различните региони и за различните професии, така, както винаги е било с патентния данък, и минимални осигурителни прагове по професии, които да останат на сегашното си ниво в най-богатите райони на страната и да бъдат силно намалени в най-бедните.

За нас е изключително важно за разкриването на нови работни места, особено в Северна и Североизточна България, е развитието на инфраструктура, не самоцелно за рязане на ленти, а ориентирана пряко за възстановяване на транспорта, търговията и промишлеността. За Северна България това означава възстановяване на възможностите на река Дунав като транспортен център. Конкретно за Североизтока – възстановяване и модернизация на пристанищните комплекси в Русе и Варна и на връзката помежду им. На първо място пътя Русе-Шумен и ЖП връзката Русе-Каспичан, която е в състоянието, в което е изградена от барон Хирш в края на 19-ти век. Възможностите за финансиране от ЕС са налице, те на моменти достигат до 100%, защото Дунав е част от приоритетен европейски коридор. В тези 3 точки – регулации, данъци и инфраструктура, виждаме разкриването на нови работни места за Североизтока“, завърши Радан Кънев.

Пресцентър на ДСБ-БДФ

 

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>