Проф. дфн Ана Димова: Само ДСБ-БДФ притежава компетентност и воля да изведе страната от кризата

pictureНай-известният германист в ШУ „Епископ Константин Преславски“ проф. Ана Димова бе удостоена през миналата година с отличието „Почетен професор на Шуменския университет“. Тя е доктор на филологическите науки. Членува в различни престижни международни организации като Международното дружество на германистите, Международното дружество по интеркултурна германистика, Съюза на германистите в България, Съюза на преводачите в България, Международното дружество “Елиас Канети” и Международното сдружение “Гьоте”. Носител е на австрийска награда за превод на художествена литература през 1997 г. Проф. Димова е един от хората, на които академическата общност в града дължи много за осъществяването на контакти с международни партньори и успешния обмен при обучението на студентите.
Проф. Ана Димова застава с авторитета си зад кандидатурата на водача на шуменската листа на коалиция ДСБ-БДФ Екатерина Михайлова за предстоящия парламентарен вот.

- Проф. Димова, защо подкрепяте Екатерина Михайлова като водач на шуменската листа на коалиция „Демократи за силна България” – „Български демократически форум”?

- Подкрепям Екатерина Михайлова, защото тя е един от малкото разумни гласове, които се чуват в безумното политическо пространство на България. Познавам я като почтен, умен и отговорен човек, който не разчита на популистки обещания, а винаги трезво преценява ситуацията и внушава на хората доверие.

- Как бихте коментирали съвременната политическа ситуация в България?

- Политическата ситуация в България буди у мен, както и у всеки разумен човек, предполагам, погнуса и отчаяние. Така наречените големи партии не се гнусят от никакви средства, и то не, за да изразят собствените си позиции и да ни убедят в правотата си, а най-вече, за да окалят опонентите си. Не, че те и сами не са се овъргаляли достатъчно в калта. Никога не съм допускала, че повече от двадесет години след така възторжено преживяното сбогуване с тоталитарното управление ще преживеем подобен потрес. И най-пламенните привърженици на воюващите партии не вярват на очите и на ушите си, че пред тях се разиграва толкова долнопробна сапунена опера. А нароилите се нови партии не правят картината по-обнадеждаваща, те още повече объркват избирателите, които не искат нищо повече от достоен живот и поне малко справедливост. И не знаят за кого да гласуват, защото на обещания са се наслушали, а малките партии, които може и да са много симпатични с претенциите си да им върнат достойнстовото, едва ли ще са в състояние да го сторят, само ще разпилеят гласовете им. И мнозина се отказват да гласуват, като забравят, че гласуването е дълг на всеки гражданин, който иска да живее в свободна и демократична страна. Някои се чувстват лично обидени от нещо, което им се е случило при едно или друго управление, и забравят за добрите неща, които са преживели при същото това управление. Нека не забравяме откъде тръгнахме в началото на 90-те години, нека помним, че сред така ненавижданите политици има и такива, които дадоха тласък за демократичното развитие на страната. И нека им дадем отново доверието си. Смятам, че и те са се поучили от грешките си.

- Смятате ли, че българската автентична десница в лицето на ДСБ-БДФ може да изведе страната от кризата и да върне държавата на хората?

- Да, мисля, че на десницата в лицето на ДСБ-БДФ може да се гласува доверие. В момента не виждам на политическата сцена друга партия или коалиция, която да притежава и компетентността, и волята да изведе страната от кризата. Единствените разумни идеи пред последните години идват именно от страна на автентичната десница. И ако си припомним казаното от покойната Маргарет Тачър, че при криза има два изхода, единият е десен, другият е грешен, можем да се възползваме от мъдростта и опита на по-старите демокрации.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>