Деница Сачева: ГЕРБ бяга от дебата по най-важните теми – бедността и беззаконието

Дебат за Хасково – БНТ1, „Денят, започва” – 24.04.2013 година

Водещ: Добро утро, уважаеми зрители. Аз съм Марио Гаврилов. Здравейте от Хасково. Добре дошли на поредното издание на предизборния дебат, който ви помага да се ориентирате и да вземете своето информирано решение. Тази сутрин се намираме в град Хасково, град, който вече е вписан в книгата на рекордите на Гинес с това, че притежава най-високата статуя на Богородица с младенеца в целия свят. С какво ще остане обаче в предстоящите парламентарни избори? Ще разберем сега от моите събеседници тази сутрин, Деница Сачева от коалиция ДСБ-БДФ. Юмер Мерт от коалиция „Център, свобода, достойнство”. Стефан Танев, който ще ни представи идеите, които предлага на избирателите „Коалиция за България”. В името на коректността, само да кажа в началото, че този дебат е част от платените предизборни форми, но това е единственото, което обвързва участниците в него. Размяната на идеи, на мнения, на политически платформи е абсолютно свободна. Какъв е центърът на предизборния дебат в региона, г-жо Сачева? Какъв е основният проблем, който се дискутира на предизборните ви срещи?

Деница Сачева: Предизборен дебат в региона няма на практика, тъй като основният опонент, политическа партия ГЕРБ, отсъства от тези дебати, включително и тази сутрин, както виждате, а иначе това, което вълнува хората, са две думи, това е бедност и беззаконие. Навсякъде, където ходя, повече от месец вече, това са основните проблеми. Хората нямат работа, нямат доходи. Малкият и средният бизнес е обект на рекет, обект на перманентни данъчни проверки и данъчни ревизии, които го влачат надолу към дъното. Така че нашата програма залага основно на малкия и на средния бизнес и всъщност основните мерки, които ние искаме да предложим на хората, са свързани, именно с осигуряване на работа и с осигуряване на доходи.

Водещ: Абсолютно разбираемо е, че партиите, които са в опозиция или не са в парламента, се противопоставят на сега управляващите. Хората обаче, които излязоха да протестират, ето, г-н Мерт спомена за недоволството на хората, не припознават изобщо политическите партии в България. С какво самочувствие ще излезете, при това положение пред вашите избиратели има ли криза изобщо на политическото представителство в страната?

Деница Сачева: Политическа партия ДСБ предвиди и тази криза доста отдавна и мога да кажа, че ние бяхме първите, които започнахме и поискахме тази битка с монополите, която всъщност изкара хората напреден план. Така че самочувствието, с което излизаме, е преди всичко нашият опит и нашата праволинейна биография през последните 20 г., която е била именно в подкрепа на демокрацията, именно в подкрепа на пазарната икономика и в подкрепа на решения, които са за обикновените граждани. Има ли криза на политическото доверие? Да, определено. Много отдавна в България политици и медии живеят в своя собствена реалност и връзката между обикновените граждани и политиците беше скъсана, така че точно затова и кампанията на ДСБ е такава. Тя е сред хората. Тя е по всички населени места, в които са нашите водачи. Ние не бягаме от дебати. Ние не бягаме от директна среща с избирателите. Не бягаме дори от тези, които по някакъв начин имат критика към нас. Смятаме, че това е правилният начин за правене на политика. Начинът за правене на политика, който например политическа партия ГЕРБ демонстрира в Хасково, е абсурден, защото в Хасково политическа партия ГЕРБ прави срещи само със собственици на големи предприятия, срещайки се в техните кабинети и упражнявайки директен натиск,заедно с водача на листа, заедно с шефа на данъчните за това да се упражнява натиск върху работниците за гласове. Това не е начин за политика и не е начин за преодоляване на кризата в политиката.

Водещ: Г-н Мерт, вие с какво самочувствие се срещате с вашите избиратели, след като хората приемаме, че са недоволни от ГЕРБ, но не казват другите политически партии ще ни извадят от кризата, в която се намираме? Напротив.

Юмер Мерт: Аз като представител на коалиция„Център, свобода, достойнство” съм един от учредителите на народна партия„Свобода и достойнство”, която партия в момента е в коалиция с НДСВ. Нашите коалиционни партньори, независимо от това, че имат представители в ЕП, ние от листата на коалицията тук в Хасково и лично аз, никога не съм се чувствал част от досега управляващите страната ни.В момента съм трети мандат на кмет на село Козлец и като такъв винаги съм бил сред хората и хората много добре ме познават. Никога не съм бил далече от техните проблеми. Работил съм също така и като експерт в областна дирекция „Земеделие” и 7-8 г. съм бил началник-отдел на общинските служби, така че имам познати в цялата област, които ме познават много добре и аз съм бил винаги в услуга на земеделските производители от областта. Аз живея с техните проблеми и търсим винаги начини за тяхното разрешаване. Но тука искам да подчертая, че една голяма част от малките земеделски производители в населените места, са изправени пред редица трудности, които например с идването на власт на ГЕРБ, бяха фактически доведени. Ами, какво имам по-точно в предвид? Осигуровките, които трябва да плащат земеделските производители, бяха вдигнати четворно, което фактически отблъсна земеделските производители и ги лиши от възможността да кандидатстват по различни програми от ЕС. Това е един голям проблем, който трябва да го разрешим и ние ще го разрешим за напред. Освен това, реформите, които се случиха в областта на земеделието, знаете, че доведоха страната до състояние, в което нашето земеделие, което е било навремето, освен приоритет, на едно от първите места в Балканите, сега нашето земеделие е в най-тежко състояние, в с равнение със съседните страни.

 

Водещ: Г-н Мерт отвори темата за земеделските производители. Нека сега да видим едно пътуване на Спас Кьосев с „БНТ такси”.Как стоят нещата на нивата, тъй като сме в Тракия и това очевидно е много чувствителен проблем. Да видим Спас Кьосев с „БНТ такси”:

Гражданин: Вчера ходихме на разходка до село Славяново. Снаха ми е лекар е и решихме да отидем в селцето и да ме запознае тя със селото. Доплака ми се, моето момче, просто ми се доплака. Ниви, прекрасни,Онова равно поле, всичко баталясало, Нали знаете какво е батал?. Поне животни видях на 2-3 места и това ме зарадва, но много малко. Абсолютно никакви посеви. Тук-там посята нивичка с жито. И аз ви питам, защо е това? Защо тези хубави поля са така изоставени? От кого зависи това? Колко прекрасна аграрна страна която беше, а сега какво е, моето момче? Внасяме всички боклуци на чуждите страни тук. И доматите, и ягодите по 10 лева и какво ли не.

Репортер: От кога не сте яли ягоди?

Гражданин: Хайде, ето, ето, ето. Ягоди не съм яла, не помня от кога. Не мога да си купя с моята каква ти пенсия, учителска. Да отида и да купя ягоди, изобщо, изобщо. Ние няма, аз съм убедена, че няма по-красива страна от нашата и по-богата, но на какво я направихме? Значи, всичко зависи от ядрото, което е най-отгоре и след това вече ръководните кадри надолу.

Репортер: Ако вие бяхте там горе на това ръководно ниво, кое е първото нещо, което щяхте да направите? Кое е първото нещо, което щяхте да направите?

Гражданин: Първо, земята щях да я направя така,че да се обработва.Тази земя да не пустее. Тя да храни хората. Това щях да направя първо,земята, земята. Тия заводи, които ги имахме толкоз много, всичко отиде на вятъра. Всичко се разруши. Всичко се съсипа. Защо, защо трябваше това? Хората останаха безработни. Нямат какво да работят и отидоха в чужбина, най-качествените, бих казала, най-добрите ни момчета, отидоха там. Няма ги. Тоя добър кадър вече е там.Те работят за развитието на чуждите страни, а ние тука какво правим, какво правим? С баби и дядовци ще оправяме държавата.

Водещ: Извън всяко съмнение не е нормално в такъв плодороден край на страната земята да пустее. Г-жо Сачева, какви политики ще предложите за подкрепа на земеделските стопани в региона и за да се спре онова, което повдигна като много сериозен проблем и героинята в нашето изданиена БНТ Такси – миграцията на хората към други държави в Европа?

Деница Сачева: Героинята на вашия репортаж в БНТ Такси всъщност е представителна извадка на всички хора, с които се срещам през последния месец тук. Защото това, което тази възрастна жена каза са думите на десетки, да не кажа стотици хора, с които общувам. Що се отнася до въпроса конкретно за земеделието, аз мисля, че един от основните проблеми, които мъчат земеделските производители не само тук в Хасково, но в Хасково най-вече, това е контрабандата. И това е фактът, че Хасково, който се намира на гранична зона,вместо да бъде рай от движението на хора, стоки, пари и капитали всъщност представлява, особено в някои свои погранични райони, сива зона, сив сектор,сектор, в който небето като че ли е надвиснало над хората, там няма цветове.

Водещ: Как ще спрете тази контрабанда, която е практика на всяка партия, която влиза във властта в България? Имате ли необходимата воля, за да го сторите?

Деница Сачева: Категорично. Между другото,искам да кажа, че волята на ГЕРБ е неволя за народа, и това го виждам с всеки изминал ден. Волята, която ние имаме, беше демонстрирана много ясно в периода 1997-2001 г. и самият факт, че върху управлението на ОДС все още, 12 години след него продължават да се сипят фалшиви обвинения, които са недоказани в съда,много ясно говорят за това, че по време та нова управление е имало много сериозни мерки по отношение на борбата с престъпността, борбата с контрабандата и борбата с незаконни практики. Напротив, много митове и легенди сме чули в това отношение, но до този момент няма нищо, което да е доказано в съда. И днес също имаме тази компетентност и решителност, защото тук трябва компетентност,не само воля, трябва и ум трябва и разум. И смятам, че ние наистина можем да направим това, тъй като това е изключително важно. Друго, разбира се, с вързано със земеделските производители, са различни данъчни облекчения, различни осигурителни облекчения, които биха могли да бъдат направени, организацията на земеделски борси и редица конкретни неща, които наистина могат да дадат живот на този регион, но и въобще да дадат преференция на българските производители.

Водещ: Г-н Мерт, вашите идеи за подкрепата народното земеделие?

Юмер Мерт: Репортажът, който изгледахме преди малко, наистина показва 100% картината каква е на село. Аз преди малко изтъкнах пречките, които бяха създадени пред земеделските производители с идването на ГЕРБ на власт. Именно увеличаването на осигурителните вноски от земеделските производители доведе до състояние малките земеделски производители да не могат да си внасят такива осигуровки, т.е. да се самоосигуряват. И ние ще работим в това направление да облекчим тези осигуровки, за да могат така че всички да се регистрират и да имат възможността да кандидатстват по различните европейски програми за подпомагане. Освен това, след като влязохме в ЕС от 2007 г. започна директното субсидиране на обработваемата земя. Това е голям плюс, което малко съживи земеделието в областта. Но основните проблеми си остават. Реформата,която се извърши в областта на земеделието с възстановяването на собствеността,разбира се, ние я подкрепяме, но доведе до това, че земята се разпарчоса и в момента не може да се прави ефективно земеделие, конкурентоспособно на европейските и световни пазари. Дори считам, че беше голяма грешка подпомагането на земеделските производители да не става постепенно, плавно, за да достигнат те своите, така да се каже други земеделски производители от европейските страни. Отначало фактически подпомагането беше на 25% и постепенно тези проценти се вдигат. Трябваше, влизайки в ЕС, нашите земеделски производители да получават наравно с европейските земеделски производители тези помощи.

Водещ: Г-н Танев, европейските пари ли са единственото бъдеще на българското земеделие?

Стефан Танев: Аз не мисля, че европейските пари са само бъдещето в нашето земеделие. Действително, с влизането си в ЕС те оказаха своята положителна роля, но определено тази роля е показана само в един сектор, и той е зърнопроизводството. Според мене трябва да има целенасочена държавна политика и намеса в традиционно български производства и такива, които са традиционни и за Хасковска област, а именно зеленчукопроизводството и производството на плодове, защото природните дадености на Хасковска област наистина са прекрасни. За пример мога да дам помощта, която държавата оказа в сектор лозарство и винопроизводство. Започна се още с предприсъединителните фондове на ЕС, (…), които имаха намерение да се занимават с този бизнес,започнаха от самото начало, създадоха се нови лозови масиви, създадоха се малки преработвателни предприятия и мисля, че в това отношение областта може да се гордее с винопроизводството. За съжаление, казвам, не е така в тези останали сектори – зеленчукопроизводство, производството на плодове, както още един много важен сектор в областта, това е животновъдството. Така че ние смятаме с конкретни целеви помощи, държавни, да бъдат засилени и стимулирани тези два сектора. Освен това ние предлагаме конкретно в нашата програма и да се сложи таван на субсидиите, тъй като не е тайна, че голяма част от субсидиите, които се получават от ЕС отиват в една малка част от големите, крупните зърнопроизводители. Ние смятаме да сложим таван на тези субсидии, лимит, за да може по-голямата част от субсидиите да отиват при малките и дребните производители,такъв какъвто е и смисълът на Програмата за развитие на селските райони.данъчните облекчения непременно, защото за мене е абсурдно при срещите, които и вчера имах и в село Радовец, община Тополовград, данък върху субсидиите,европейските субсидии, които се дават, се облагат с данъци, както и останалите данъци, данък общ доход. Така че за да се даде възможност на земеделския производител да поеме глътка въздух, говоря аз дребния и за средния, защото той трябва да бъде гръбнакът на нашето земеделие, трябва да има държавна намеса и помощ. Ще се стимулира, разбира се, и местното производство, производителите и съпътстващите с тях преработвателни предприятия, да могат тази продукция, която се произвежда, да се преработва в региона. Има областта традиции в това отношение, и след това всичката тази продукция да намери реално пазар и да намери място и на нашия пазар, защото, права е госпожата, минете по всички магазини, включително и през хасковския пазар, пред супермаркетите, голям процент, да не кажа 80% от зеленчуците и плодовете, които се предлагат, са внос, което е абсурдно и недопустимо за България.

Водещ: Г-жо Сачева, вие споменахте за натиска върху бизнеса. Какви са идеите на вашата партия за подкрепа на бизнеса? Да затворим темата със земеделските производители, да минем към другите отрасли в икономиката.

Деница Сачева: На първо място, разбира се,това са законовите ограничения за монополите, които би следвало да бъдат приети които чакат в НС. Част от промените, които искаме да бъдат направени в Закона за защита на конкуренцията всъщност чакат вече година и половина, и са направени именно от ДСБ. На второ място, това са данъчни облекчения за малкия и средния бизнес, например намаляване на ставката от 15% за еднолични търговци на 10%. Също така и намаляване с 90% на бюрократичните процедури, които са свързани с малкия и средния бизнес. Въвеждане на конкретни срокове за провеждане на проверки и въвеждане на период, в който повторно проверки от други държавни институции не могат да бъдат правени върху малкия и средния бизнес. Защото в Свиленград например, един собствени на малка фирма ми каза, аз от 2011 г. работя ревизии, правя само това. каквото изкарам отива за държавата, или за мафията, дори не мога да изкарам пари за семейството си. И това не е отделна реплика, това не е казус. Това, за съжаление, е масова практика.Така че да се извади точно развитието на бизнеса, би следвало да не се основавана контрол, на одит, на една предпоставка, че задължително фирмите ще направят нещо нередно, а развитието на бизнеса трябва да се основава на съвсем други ценности. Трябва да се основава на свобода, на предприемчивост и на инициатива.

Водещ: Добре, благодаря ви. Да ви помоля да коментираме един специфичен за региона проблем. Тъй като тук живеят много тракийски бежанци, а Турция също така е много близо, близо е и Гърция. Как бихте помогнали на хората, които не могат да върнат имотите в своите съседни държави? Мнозина от техните предци, когато са напускали заради войни и заради гонения тези територии, не са мислили за документи и за нотариални актове. Та,как бихте помогнали да разрешат проблема и да върнат обратно имотите, които са създали техните предци в съседните ни държави?

Деница Сачева: Вчера имах среща точно с тракийското дружество и обсъждахме тези въпроси. Тъй като тракийският въпрос е изключително важна част от националния въпрос за целостта и за единството на българския народ. И вчера обсъждахме възможностите за това да има организирана подкрепа, организирана юридическа помощ и начин за събиране на документи и подпомагане на хората, които имат нужда да съберат тези архиви както от Българския държавен архив, така и да се потърси възможност да се търсят документи от съседна Турция. И в момента тече процедура в държавния архив по събиране на документи по собствеността. И част от тези документи вероятно,които вече са събрани, ще започнат да се обработват. Така че този въпрос е изключително важен. Той е важен не само то имуществена гледна точка, той е важен от правозащитна гледна точка, а правозащитните каузи винаги са били мои каузи. Така че това беше един от ангажиментите, който поех вчера към тракийското дружество.

Водещ: Г-н Мерт, проблемите на тракийските бежанци, имотните им проблеми?

Юмер Мерт: Ами доколкото съм запознат, в Закона за възстановяване на собствеността върху земеделските земи, има клауза, с която фактически тези тракийски бежанци са компенсирани, т.е. те подаваха директно документите си в министерството на земеделието и на тази база, след като докажат вече, че са притежавали такива земи, ги компенсираха – компенсаторни записи и т.н.

Деница Сачева: Част от тях.

Юмер Мерт: Да. Но това сигурно не е засегналовсички, тъй като надали всички са успели да докажат собствеността си.

Водещ: А що за избори ни предстоя? Понеже трябва да отиваме към финал. На много места се забелязва едно нарастване на избирателите на населението. Очаквате ли, че изборите в региона на Хасково ще бъдат честни и почтено ще отразят вота на избирателите?

Деница Сачева: Надявам се изборите в Хасково да са честни. И що се отнася до ДСБ и коалиция демократически форум, ние ще направим всичко възможно, за да гарантираме тази честност и прозрачност със свои застъпници и с наблюдатели на изборите. Изборите трябва да бъдат честни не заради нас политиците, които трябва да бъдем избрани, те трябва да бъдат честни заради хората, защото човек, който вземе власт по непочтен начин, от него не може да се очаква да създаде почтен живот за хората. Така че от наша страна има пълна гаранция за 100-процентово честно и коректно участие в изборите. Но също така ще бъдем и безкомпромисни в изборния ден, ако забележим нарушения или ако видим практики, които са далеч от демократичните практики за избори.

Водещ: А вие гарантирате ли, че няма да се включите в търговията с гласове? Тъй като това е практика, която много партии в България изповядват.

Деница Сачева: 100%. Никога не бих се включила в такава практика. Цялата ми биография до този момент доказва, че никога не съм участвала в никакви практики, които биха могли да нарушат каквото и да било демократично, какъвто и да било демократичен или пазарен принцип.

Водещ: Добре. За финал на нашия дебат имате по около минута, пък както се прави на пазара, където търговците рекламирате собствената си стока или както е в търговските реклами, да убедите нашите зрители, че именно вие сте партията или коалицията, за която си заслужава да гласуват, и ако искате да отправите някакво директно политическо послания към тях?

Деница Сачева: Коалиция ДСБ-БДФ е единственото дясно решение, което се предлага на тези избори, и това го твърдя,тъй като имаме всички, които участваме на тези избори, имаме 20-годишна биография, която е в дясно, с десни решения. Голяма част от хората, които сме в партията, включително и аз, сме хора, които имаме собствен бизнес и знаем от първа ръка проблемите на хората, проблемите на бизнеса, проблемите на служителите, проблемите на младите семейства. Така че решенията, които ще предлагаме, няма да бъдат просто политически от гледна точка на това да бъдат интересни нае хартия, а ще бъдат наистина реални и работещи решения. Смятам, че е крайно време в България да се спре с експериментите, да се спре с това некомпетентността да създава перспективи за живот, защото това практически е нонсенс и няма как да се случи. България трябва да има бъдещо управление и трябва да има политици, които имат разум, които имат доказани биографии в полза на хората, които са компетентни и решителни. Смятам, че ние представляваме точно такива хора.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>