България не е разбрала какво е демокрация и дори няма представа от пазарна икономика

Деница Сачева, водач в листата на ДСБ – БДФ за Хасковска област, в четвъртък бе на срещна с харманлийци и разговаря с тях. В началото тя акцентира върху отделни моменти от автобиографията си и сподели причината, която я е накарала да се кандидатира за народен представител.

demokracia_pazarna_ikonomika_news
Снимка Sakarnews.info

„Искам да променя средата за бизнес, защото обстановката сега е убийствена. Дълго изчаквах, наблюдавах, анализирах, коментирах и смятам, че ако днес България не ни харесва, причините за това са активната глупост и пасивният ум. Кандидатирам се и вярвам, че България може да се оправи с дясна политика, която предлага ДСБ. Имам твърда и непоколебима решителност да се занимавам с това не само на тези избори.”
Деница има фирма с 12-годишна история, в която работят 27 служители. „Не вярвам, че ако има 30 контролни институции, това запазва парите на хората. Вярвам в обратното, че ако има смисъл, хората сами ще си правят благосъстояние и няма нужда от толкова проверки, контроли и репресии.”
Госпожа Сачева каза на събралите се, че формацията, която представлява, не обещава създаване на работни места, а  подкрепа на фирмите, които да създават такива. Споряд нея компаниите трябва да получат по-голяма защита от контролните органи. Тя даде за пример безкрайните, непрекъснати проверки от различни институции, които трябва да се ограничат. След като веднъж е имало такава за определен период от време, да не можа да се прави подобна проверка.

Ето още няколко идеи, които ДСБ – БАФ ще инициира:

  • да има преференции за някои български производства;
  • нулева данъчна ставка за печалба, която се реинвестира;
  • да има пълно съответствие между направените осигурителни вноски  и получаваните пенсии и да бъдат премахнати привилегиите в тази система;
  • плащанията по линията на държава, община, еврофондове да са с определен срок за осъществяване;
  • да се направи Гаранционен фонд с отчисления от обществените поръчки и ако разплащанията по тях се забавят, да се превеждат пари от него.

Тя е убедена, че трябва да се вземат сериозни мерки, свързани с възлагането на обществените поръчки, защото голям процент от ограниченията в тях нямали нищо общо с изискванията на ЕС.
Според нея икономиката на страната се краде от много места и тя даде пример с лекарствата. „Когато се създаваше Здравната каса имаше 1300 позиции лекарства и се осигуряваха със 180 милиона лева. Сега бюджетът й е 2 милиарда, а се плащат 1400 позиции. Когато се крадат милиарди, това се отразява на нашия джоб.”
Земеделци се оплакаха от неравностойните позиции спрямо колегите си от съседните си страни.
Отговорът на Деница бе следният: „Умът и професионализма на преговарящите има голямо има значение. Когато глупави хора правят договорки, надолу по веригата страдат стотици хиляди хора. Как другите нации са защитили по-добри условия, а ние не сме?” Даде за пример северна Естония,  където имат повече преференции за зеленчукопроизводството,  отколкото в България. „Това го договарят политиците”, каза тя, но все пак внесе някакво успокоение, като каза, че нещата не са безнадеждни и в България има политици, които могат да договорят по-добри условия. „Аз смятам, че трябва да се направят необходими  усилия от всеки един от нас, за да бъде политиката в ръцете на компетентни хора, които да защитават интересите на всички. Който и да подкрепите, трябва да мислите за биографията на този човек.”
По отношение на репресиите към бизнеса тя каза: „Когато някой идва от силова структура не може да очакваме друго освен силов ред. Не можем да искаме той да мисли както мислите нас.
Отговорно мога да кажа: България дори не е разбрала какво значи демокрация и дори няма представа какво значи пазарна икономика. Единственото време в относително пазарни коловози бе в периода 1997-2001 година. От тогава много сектори в икономиката не се движат в правилна посока, а здравеопазването направи кръг и са върна в развитието си.”
Мнението й за забрана за тютюнопушенето, което води до загуби на заведенията е: ”Аз не искам България да е страна, в която хората да ходят там за да пушат. Иска ми се българите да отиват в заведения с леко сърце, да хапнат, да пийнат и да разговарят, а не да стоят по на едно кафе или бира с часове, като пушат. Апелът да се развиват заведения чрез тютюнопушене  е апел за бедност.”

Статия: sakarnews.info

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>