Дебат за Стара Загора

405936_119575621492280_1546683650_nВодещ: Г-н Иванов, ДСБ-БДФ за Марица Изток.

Иван Иванов:  Старозагорския регион е енергийното сърце на България. Мините и ТЕЦ-овете в Източномаришкия басейн представляват този фактор, който гарантира енергийната независимост и енергийната сигурност на България. По тази причина неговото функциониране трябва да се запази, неговото развитие трябва да се гарантира. Това е в интерес не само на региона, но и на България. И това е задължение на всеки народен представител от този регион. Твърдя, че това съм го правил в продължение на 4 години, когато оглавих комитета срещи строителството на АЕЦ Белене, го направих дори и за това, което го обясних на гражданите на старозагорска област, за да не позволя да възникне тежка безработица, поради закриването на ТЕЦ-овете и на мините. Аз считам, че Сергей Станишев трябва да се извини на гражданите на старозагорска област, още повече, че той е водач на тази листа. Защото неговото твърдени и това на Румен Овчаров, за това, че всъщност досега можеше да се изгради АЕЦ Белене означаваше, че ако се изгради АЕЦ Белене, заедно с АЕЦ Козлодуй щяха напълно да задоволяват енергийни нужди и около 13 000 души от мините и от 3-те ТЕЦ-а щяха да останат без работа, а заедно с техните семейства – това са около 50 000 души, какво трябва да се направи – първо: България трябва да изпълни изискванията на трети либерализационен пакет, което означава електропреносната мрежа да бъде изцяло отделена от НЕК, след което да се създаде енергийна борса и на тази енергийна борса да излезнат по-голямата част от енергийните дружества. Що се касае до гарантиране регулиран пазар на електроенергия за битовите потребители, семеен и дребен бизнес, това трябва да бъде само доставки от трите ТЕЦ-а в Марица Изток и от АЕЦ Козлодуй. И това ще гарантира тяхното нормално функциониране, пълно натоварване и заедно с това ще гарантира работа на миньорите в мини Марица Изток. Останалите ТЕЦ-ове, които са извън тази рамка, трябва да отидат на енергийната борса и в конкурентна среда да предложат на българския бизнес цени на електроенергията. Ще печели този, който може да даде по-ниска цена.

Водещ: Да чуем и г-н Иванов.

Иван Иванов: По въпроса за монополите ще започна от там, че България в момента е в тежка икономическа и социална и политическа криза. Кризата се породи и разви по причина, че  потреблението на хората поради ниските им доходи се сви. Свитото потребление води естествено до намаляване на възможностите на хората за нормално съществуване. Дребният и семеен бизнес е смачкан. Смачкан е от обстоятелствата,           че управлението на ГЕРБ вместо да застане на страната на гражданите, застана на страната на монополите. И фактически в България действа един олигархично-монополен модел. Какво може да се направи – преди всичко битката с монополите трябва да се води действително чрез промяна в закона. Като тази промяна трябва да доведе до ясен контрол и до тежки санкции. В момента КЗК не изпълнява своите функции. Само когато монополите бъдат поставен в положение да се съобразяват със закона, само тогава дребният и семеен бизнес може да се съживи. Веднага ще ви кажа, че в последните години цената на тези стоки и услуги, които са в монополната част на пазара, се е увеличила с 50% повече, отколкото цената на услугите и на стоките в немонополизирания сектор.

Водещ: Какви изводи си извлякоха десните от неудачите по време на техните управления, да чуем г-н Нихризов и г-н Иванов. И г-н Гьоков тук повдигна много интересна тема за данъчното облагане. Вие споделяте ли възгледите, че отмина времето на равното плоско облагане на доходите?

Иван Иванов: Ако ми позволите, най-напред искам да направя един кратък коментар. Обсъждаше се въпросът за държавата България. Ще кажа така: ако следващото управление на България не тръгне в истинска битка срещу монополите – това, което наблюдаваме с „Лукойл“, но не всички държавни институции са, само Агенция „Митници“ го прави – то тогава ще се сбъдне тази, бих казал, фраза, че в другите държави на Европа има мафия, а в България мафията си има държава. А сега ще продължа нататък. Освен с битката с монополите, трябва да се води тежка битка със сивия сектор, защото той убива почтения бизнес, трябва да се води тежка битка с нелегалния внос, който съсипва българските производители. По отношение на данъчното облагане имаме няколко ясни стъпки. На първо място – въвеждане на необлагаем минимум. Ние и по времето на Тройната коалиция бяхме единствената партия в българския парламент, която категорично настояваше за въвеждане още тогава на този минимум и считам, че това беше наистина груба грешка на тогавашното управление. На второ място – данък печалба върху едноличните търговци трябва да се намали от 15% на 10%, защото в момента тази 15-процентна ставка е дискриминационна спрямо тях. На трето място – трябва да се облекчи възможността хората да използват процедурата на патентния данък, който беше много хубав за семейния и дребен бизнес. И на четвърто място – изплащането на средства по обществени поръчки за дребния и среден бизнес трябва да бъде приоритетно, защото в противен случай – това, което наблюдаваме в момента – се плаща на големите изпълнители на обществени поръчки, които най-често са близки до властта, а дребния и семеен бизнес чака с години и междувременно се съсипва и загива. Затова от 700 000 регистрирани фирми в България през 2009 г., те са намалели сега само на половината – на 360 000. Това наистина показва в каква тежка криза се намира дребният и семеен бизнес в страната.

Водещ: Тъй като споменахте думата сигнал, та веднага се сетих за вашия лидер. Господа, какво ще бъде по-важно на тези избори – идеите ви как да се бори безработицата, за данъчното облагане, или скандалите със СРС-та и незаконни подслушвания?

Иван Иванов: Няма съмнение, ако мен ме питате, че ние трябва да представим на хората политиките, които ще следваме при едно бъдещо управление. Що се касае до СРС-тата и скандала, който избухна, той само показва, че действително в България са въведени елементи на полицейщина. Недопустимо е да се нарушават основни права на хората чрез нерегламентирано подслушване. И аз считам, че при това положение действително министъра на вътрешните работи в предходното правителство г-н Цветан Цветанов трябва да напусне предизборния щаб и водачеството на две листи. Само искам все пак да се върна и да кажа по въпроса за монополите – може дори естествения монопол в енергетиката да бъде разбит, ако се създаде енергийна борса, за да може енергийната борса да създаде конкуренция. Но в същото време имаме монопол дори в земеделието – фирмата-октопод с 1 200 000 дка. Нима не е монопол? В захарта – монопола на Гриша Ганчев; три фирми в доставката на лекарства; течните горива: това, което се случва сега е именно резултат от абсолютната безконтролност върху дейността на „Лукойл“.

Иван Иванов: В момента е въведена – 300 000 евро, но трябва да бъде намалена, за да се подпомогнат именно малките фермери.

Иван Иванов: Взето е решение вече за изслушване в комисията на Европейския парламент.

Водещ: Все пак да ви побутна, господа, малко да поговорим за екологията, защото смятам, че много хора се интересуват от това.

Иван Иванов: Ако въпросът е към мен, веднага ще отговоря. Още преди четири години един от моите приоритети – те бяха три: чиста икономика, чиста околна среда и чиста политика – единия от проблемите беше, че все още не бяха завършени сероочистващите инсталации в ТЕЦ „Марица-Изток2“. Сега мога да кажа на старозагорци, че и трите големи ТЕЦ-а в района са със сероочистващи инсталации, които гарантират близо 95% изчистване на серния диоксид. Това, което старозагорци винаги подозират – може да се окаже и с основание – че за тези 10 години от 2002 г. досега на полигона Змейово са утилизирани такива боеприпаси, които са изхвърляли отровни вещества в атмосферата и които са замърсявали въздуха. По този повод аз напълно подкрепям решението на Общинския съвет на Стара Загора за провеждане на този референдум. Гласът на хората трябва да се чуе и това е в съответствие със закона, защото покрай референдума за „Белене“ аз познавам Закона за референдумите и считам, че Общинския съвет е в пълното си право да вземе това решение за допитване до хората.

Иван Иванов: България е в тежка икономическа, социална и, включително, политическа криза. Излизането от тази криза изисква опит, изисква компетентност, изисква политическа воля. Ние сме доказали през годините, че имаме опит да извеждаме страната от кризата – това, което направихме 96-та – 97-ма година. Доказали сме своята компетентност и имаме политическа воля да управляваме страната. За да тръгне България напред, призовавам гражданите да гласуват с №27 за коалицията ДСБ-БДФ, защото това е единственият начин да излезе България от кризата. Благодаря ви.

 

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>