Тези избори са съдбоносни за България

zaprqnovИнтервю на Веселин Запрянов, кандидат за народен представител и водач на листата на  ДСБ-БДФ в 26 МИР София-област пред balkanec.bg

Пред какъв избор сме изправени на 12 май тази година, г-н Запрянов?

Изправени сме пред тежък, бих казал – съдбоносен избор. Изборът е между това дали държавата ще се хлъзне в пропастта на икономическа и политическа криза, от която дълго време няма да може да се възстанови, или ще поднови пътя си към достиженията на Европейския съюз и ще тръгне отвово по пътя на европейското си развитие. За съжаление, през последните няколко години се забелязва отстъпление от европейските ценности – благосъстояние на населението, нормална икономическа среда, възможност за развитие на дребния и семеен бизнес, държавна регулация на монополите, съчетана с нормалните човешки свободи на слово, на политически убеждения и изяви и т.н.

Достиженията до тези ценности ли са основните моменти в програмата на ДСБ-БДФ?

Това са основните идеи на традиционната десница още от създаването на СДС през 1989 г. Те се доразвиха впоследствие в тази програма, с която сега коалиция ДСБ-БДФ се явява на изборите. Разбира се, всяка една програма не е някакъв мъртъв лист хартия, тя се развива съобразно обществените условия на живот.

Кои са хората, които ще й гласуват доверие?

Тези, които гласуват доверие на традиционната десница. Това са хората от малкия и средния бизнес, от свободните професии. Тези, които не разчитат на държавата, а разчитат сами да изградят себе си, да създадат икономически условия на просперитет на своето семейство и на своите близки. Това са хората, които са гръбнакът на икономиката. Разчитаме и на всички, които не могат да се примирят да ги управляват „калинки“ и простаци; на хората, които се опариха от управлението на „калинките“ и на всички онези, които бяха във властта за собствена консумация.

Как ще коментирате процесите в дясното политическо пространство и несъстоялата се коалиция на ДСБ със Синьо единство?

Голяма част от дясното политически пространство беше поставена в зависимости – икономически, политически, полицейски и какви ли още не. Ние не сме хора, които си крием главата в пясъка. Усилията за разрушаване на автентичната десница в България започнаха още през 1999 година. Една от върховите точки на тези усилия беше по време на т. нар. „царско“ управление, когато Симеон Кобурготски искаше да бъде заличено всичко политическо в България – няма леви, няма десни, той е бащицата, който въздава справедливост. След това дойдохме и до друг бащица, който до преди два месеца въздаваше справедливост. Тези процеси навремето доведоха до отделяне на ДСБ от СДС. Имаше един процес отново на съединяване на усилията между СДС и ДСБ, който отново бе прекъснат през 2011 година с президентските избори. Тогава СДС се яви в някаква огромна коалиция – „най-голямата дясна“, както я нарекоха тогава, която пък постигна най-ниски изборни резултати за десен кандидат изобщо.

За съжаление, в момента ръководството на СДС е от хора, които са изцяло зависими от ГЕРБ. По отношение на Синьо единство, мисля, че нещата с тях ще се развият след изборите. Те  много късно се структурираха като партия и мисля, че имаше уплах у тях да се явят на избори. Единението на автентичната десница ще продължи, защото политическият проект на ДСБ ще докаже силата си на тези избори.

И все пак, тези процеси как се отразяват върху традиционния десен избирател – той разколебан ли е, демотивиран ли е на тези избори или напротив – намира ясна ориентация кои са истинските десни, разпознавайки автентичната десница в лицето на ДСБ-БДФ?

Има ги и двата процеса. Има хора, които са разколебани и не могат да се ориентират. В това отношение има много целенасочен медиен натиск и манипулации. Има и хора, за които тези процеси показват, че мътилката се утаява и че процеса на бъдещето обединение на десницата ще се структурира около ДСБ.

Двама сте водачите от Своге на кандидат-депутатски листи за 26 МИР София-област с реален шанс за парламента. Ще има ли междуличностна борба или по-скоро сблъсъкът ще е на идеи?

Междуличностна битка помежду ни с Емил Иванов не може да се води. Води се битка на идеи. Досега обаче не съм чул от Емил, като представител на ДПС, каквито и да било идеи за развитието на държавата или на община Своге. Основният въпрос тук е какво очакват свогенци от свой евентуален народен представител. Дали очакват защита на техните интереси чрез внасяне на законопроекти, чрез взимане на становища в Народното събрание и в комисиите, или искат да има народен представител, който задоволява единствено собствените си интереси. Емил Иванов, като народен представител, се прочу с това, че е от групата на неколцината, които нямат нито едно изказване от парламентарната трибуна, нито веднъж не се е изказвал и в комисията, в която участва. За внасяне на законопроект изобщо няма смисъл да говорим по понятни причини.

Вас какво Ви мотивира да се кандидтирате за народен представител?

Аз се занимавам с политика на местно ниво от много години и смятам, че е съвсем нормално, след като съм извървял пътя от най-ниското стъпало, хора като мен да бъдат издигани за кандидати за народни представители. Изминал съм нормалния път за развитие на един политик. Не съм „парашутист“, не съм яхнал вълната на поредния „спасител“ (цар или генерал), не съм си купил мястото. Повече от 25 години работя като адвокат и депутатското място за мен не е въпрос на икономическо оцеляване, както е за други. Смятам, че имам необходимия житейски и професионален опит и знания, за да мога да се изправя с чисто лице пред хората и да заявя своята готовност за поемане на тази тежка отговорност.

Каква ще бъде каузата Ви в парламента?

Моето място би било там, където е сила ми – в областта на правото и в областта на проблемите на местното самоуправление и местната администрация. В Народното събрание ще отстоявам, разбира се, не само интересите на жителите на община Своге, или на жителите на Софийска област. Ще отстоявам интересите на всички български граждани за една по-нормална пазарна среда, за едни по-нормални обществени отношения, без наличие на какъвто и да било натиск от стана на държавата върху свободите на хората.

Източник: balkanec.bg

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>