Пак сините хора ще трябва да изправят държавата на крака

zaprqnovГ-н Запрянов, Вие сте известен като адвокат, който работи активно както в София, така и в Разград. Сега Ви виждаме като водач на листата на ДСБ в София област. Какво Ви накара да се включите кампанията за следващ парламент във време, в което се твърди, че българите са силно разочаровани от политиката?

До 1995 година живеех и работех в Разград, а оттогава – в Лакатник, до Своге. През целия този период съм се занимавал с политика на местно ниво – и в СДС, и в ДСБ. От 1999-та до 2011-та бях председател на общинската организация на СДС. Втори мандат съм общински съветник, така че най-естественият път на развитието ми като човек, занимаващ се с политика, е да бъда издигнат в листата за парламентарните избори. При определянето ми като водач на листата на ДСБ в София област се отчетоха трайните добри резултати, които постигаме в Своге и областта .

Разочарованието от политиката идва и от обстоятелството, че в България с нея се занимават хора, които нямат своята житейска и професионална реализация, а тя им служи за лично обогатяване. Нагледахме се на безброй „юнаци”, които на гърба на поредния „спасител“ – цар или телохранител/генерал – се изкачиха до най-високото ниво на държавното управление, и понеже в живота си са били господин никой, проявиха същото отношение и към държавните си отговорности и задължения. Аз съм на 50 години, женен съм, с три деца, с 26-годишен адвокатски стаж и практика. Затова намирам за съвсем нормално хора като мен да се ангажират с участие в политическия живот.

В момента България се тресе от скандалите, свързани с подслушванията. Като юрист и демократ как ще коментирате случващото се и каква е, според Вас, причината за тази полицейщина, стоварила се върху държавата и гражданите й в последните години?

Не е тайна, че в последните години бяхме управлявани от хора с откровено милиционерско, а не полицейско, мислене. Те считаха, че поставяйки под тотален контрол обществения и икономически живот в страната, ще постигнат трайно господство над държавата. Само че ние не сме в 1984-та, по Оруел, а в началото на 21 век в Европейския съюз. Оръжията, които те използваха, се обърнаха срещу тях.

Нарушаването на неприкосновеността на личността, на правото на свободно изповядване на политически идеи, е рецидив от миналото, който по никакъв начин не може да бъде допуснат в днешни дни.

Сега е моментът това явление да бъде пресечено веднъж завинаги – има натрупано огромно обществено недоволство към всяка злоупотреба в тази област, а като че ли и прокуратурата е готова да посрещне това предизвикателство, за разлика от предишни години.

Твърди се, че десните хора са разколебани и не могат да решат за кого да гласуват. Като лице на ДСБ отговорете: защо считате, че сега те трябва да изберат партията на Костов и с какво ще помогне това на България?

В най-новата история на България народът три пъти излиза на улицата и помете управляващите – през 1991 г. при Луканов, през 1997 г. при Жан Виденов и през 2013 г. при Бойко Борисов. В първите два случая именно десните правителства на Филип Димитров и Иван Костов изправиха държавата на крака, извадиха я от тежките икономически и политически кризи. Доказали сме, че в тежки за България времена имаме необходимата компетентност и решителност да се справим с предизвикателствата. Аз смятам, че ни е необходимо силно и компетентно управление, а не силово управление на „калинки”. Трябва да сложим край на експериментите да ни управляват „царе” без образование, партийни секретари, пожарникари и политически всеядни хора, служещи на различни криминализирани структури и монополни групировки.

Десните хора нямат алтернатива в тези избори – Цветанов успя по своя си начин да подчини СДС, „Единство” пък се отказа да участва в изборите. А да се говори, че ГЕРБ е дясна партия е просто смешно. Както казва един публицист, в ГЕРБ десен е само кракът, с който Бойко Борисов рита топката.

В Разград ДСБ заложи на предприемача Теодор Ролев. Какви са според Вас неговите предимства спрямо останалите кандидати за народни представители в региона?

Познаваме се с Теодор още от деца, и двамата сме от Райнино. Дядо му – отец Тодор Ролев, беше много уважаван човек в нашето село.

Предимството на Теодор Ролев е, че е независим човек. Предприемач със собствен бизнес, независещ от държавата. Доказал се е на местно ниво като общински съветник, не се е замесвал в скандали и далавери. Не е заемал държавна или общинска служба, участието му в политиката не е въпрос на живот и смърт, както е за мнозина участници в изборите.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>