Зарко Маринов: Само с работа и бизнес ще възродим Смолян

Водачът на листата на ДСБ-БДФ за Смолян Зарко Маринов говори пред БНТ – Смолян

Една от причините за обезлюдяването на Смолян е загубата на работни места. Град Смолян обезлюдява с по 1000 души на година. През последните години този феномен става все по-отчетлив и това е свързано с управлението на държавата, тъй като финансовият ресурс и политиката, която се провеждаше, беше в посока стимулирането на няколко големи градове в страната. Ще ви дам един пример. През 2001 г. в София работните места са били 440 хил, в момента са 700 хил. Нужна е политика за насърчаване създаването на работни места в провинцията и в по-бедните райони на страната, какъвто е Смолянския.

Програмата на ДСБ е обобщена в три стъпки – работа, доходи, сигурност. Ние виждаме и решаването на демографските проблеми през решаването на проблемите в икономиката. Последните могат да бъдат решени с борба с монополите и създаване на поминък чрез откриване на нови работни места чрез стимулиране на малкия и среден бизнес.

При срещите с хората сега и с представители на оцеляващия малък бизнес все повече се чуват мненията, че хората са готови да изоставят бизнеса си, ако могат да започнат държавна работа, както те казват – за 1000 лева. Това означава, че предприемачеството е застрашено от изчезване, особено в нашия регион, тъй като по принцип в планината и в малките населени места бизнес се прави трудно. В това отношение не разбирам политиката на Министерството на труда и социалната политика в последните години, която беше насочена към търсене на работа на трайно безработни хора чрез наемането им в общините за метене на улици. Някъде ок. 7 хиляди души обяви Тотю Младенов, че са назначени в Смолянска област. Голяма част от тези хора се срамуват, че работят тази работа. Тази работа не създава заетост. Ако средствата по програми на Европейския съюз бяха насочени към малките фирми, ние щяхме да имаме по-трайна тенденция на създаване на заетост и на реално ангажирани хора.

Втората мярка, предполага едноличните търговци да не бъдат облагани с 15, а с 10 процента данък, да има необлагаем минимум върху минималната работна заплата и т.н.

Здравната система в момента в България не е справедлива и не е солидарна. Ние ще възстановим справедливостта и солидарността в здравеопазването. Между 1,5 млн и 1,9 милиона българи в момента не са осигурени. Това означава, че не влизат средства в НЗОК. В същото време бившият финансов министър Дянков взе 1,5 млрд. лева и ги сложи във фискалния резерв. Това бяха пари, които са дадени от хората за здраве и те не могат да отиват за други нужди.

Ние предлагаме увеличаване на бюджета за здравеопазване от 4,1 на 6 процента; предвиждаме премахване на ДДС върху лекарствата, премахване на ДДС в болничните заведения и премахване на данъка върху печалбата на лечебните заведения.

Болницата в Девин може да бъде спасена чрез възстановяване на лечебната дейност в заведението. Вместо това, управляващите от ГЕРБ през последните години лъжат девинци, че ще им открият болницата, но не като общинска, а като се опитат да я направят филиал на държавната МБАЛ в Смолян. Това би довело до унищожаване и на малката налична сега конкуренция между лечебните заведения, защото ще има в окръжните центрове МБАЛ, а в малките населени места – малки техни клонове. Това ще убие конкуренцията между лечебните заведения. Не ми е ясно защо финансовото министерство не отдели средства, за да подпомогне община Девин да плати старите дългове и да открие отново лечебното заведение. Към Девин беше приложен чисто политически подход – като към община, която не е управлявана от ГЕРБ.

Основен ангажимент към избирателите:

Работа за Смолян. Аз ще работя за Смолян, за добруването на Смолян, за благоденствието на Смолян. Ще се опитам с политиката си и с политиката на нашата коалиция ДСБ-БДФ повече работни места за смолянчани на първо място чрез подпомагане на малкия и среден бизнес, чрез насърчаване на биоземеделието, чрез използването на европейски програми за заетост, които да отиват в малките фирми.

ДСБ е последователна партия. През 2007 г., когато беше въведен плоския данък, ние предложихме да има необлагаем минимум за минималната работна заплата, да има необлагаем минимум в размер на 2 400 лева за едноличните търговци. Тогава ние не бяхме чути. Това щеше да спести средства на хората с най-ниски доходи, вместо тези пари да бъдат наливани в различни посоки, в това число в касите на монополите.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>