Предизборен дебат за проблемите в здравеопазването, Нова телевизия – „Здравей, България”

Petar_Moskov_vodach_news

Предизборен дебат за проблемите в здравеопазването

Нова телевизия – „Здравей, България”

Гости: д-р Петър Москов, ДСБ, д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ, д-р Таня Андреева, БСП, д-р Нигяр Джафер, ДПС, д-р Емил Лилов, Атака, д-р Димитър Шишков, Движение България на гражданите

Д-р Петър Москов: СДС. Не е имало тогава…

Д-р Нигяр Джафер: СДС. ОДС. Заявихме и на вас, че ще ви подкрепим, ако предприемете наистина истинска реформа.

Д-р Петър Москов: Казвате миролюбиво. Миролюбиво, колко да е миролюбиво? Ако съм миролюбив, това означава да извинявам незнанието, некомпетентността, невъзможността, липсата на логика. Аз мисля, че това е престъпление, спрямо нас, спрямо пациентите, спрямо лекарите, спрямо децата.Та до тая степен, не мога да бъда миролюбив, защото това е фалшиво благородство. А иначе какво трябва да се направи? 3 стъпки в ясна последователност. Първата стъпка е осигуряване на … количество финансиране. Ангажиментът на ДСБ е да се повиши количеството пари за здраве от 4,1 на 6 %. Ще кажа как. Въпросът е вече тези осигурени пари, да бъдат харчени ефикасно и ефективно, в полза на здравето на пациентите и в услуга на това лекарите да останат в България. Това е второто нещо. И третото нещо е, след като сме осигурили количеството пари, направили сме адекватен начина, по който те се харчат, да осигурим достъпа на пациентите до тази система, която те финансират със собствените си вноски, когато те имат нужда, а не, когато администратор реши, че трябва да има достъп.

Водеща: Или когато…

Д-р Петър Москов: Това са трите базисни стъпки, които трябва да бъдат направени. Надявам се, че ще мога да ги разкажа.

Водещ: 6 %, само да кажете откъде?

Д-р Петър Москов: Веднага ще кажа. Това, първо се случва през връщане на ангажимента на държавата към солидарната здравноосигурителна система, който е заложен в условията от 99-а г. Не знам. Може би г-р Дариткова ще каже защо те излязоха от ангажиментите си. През 2009 г. ние поискахме да се вкара в закона условието,че през 2013 г. държавата ще внася за детско здравеопазване не 4 %, а 8 %…

Д-р Даниела Дариткова: По времето на ДСБ. Държавата изобщо не внасяше осигуровки за децата. Осигуряваха ги родителите.

Д-р Петър Москов: Изчакайте! Знаете ли какво? Ако вие почвате да ме прекъсвате, аз ще го правя същото. Това няма да е във ваша полза. Дали мога да завърша, защото въпросът беше към мене. Така разбрах.

Водеща: Към вас беше, да…

Д-р Петър Москов: Да. ГЕРБ се съгласиха и през 2013 г. казаха няма да го направим. Т.е. държавата връща своя ангажимент. Второ, начинът, по който се преразпределя през бюджета, през данъците, здравните вноски на различни съсловия трябва да бъде променен. Няма причина държавни служители, които вземат 2500 лева, да не плащат здравни осигуровки, а моята санитарка в болницата, която взима 310 лева, да плаща. Това е безумие. По този начин, без вдигане на здравната вноска, се осигурява допълнително финансиране на тази система, но първо по-важно и това лесно, но е по-важното е как се харчат, защото 20% а го направиш, по начина, по който се харчи сега, по начина, по който го направиха да се харчи 2 последователни управления, то няма да има ефект върху пациентите и няма да спре лекарите да бягат.

Д-р Петър Москов: Разбрахме се, че ще бъдем кратки. Кой какво направил, …

Водещ: 1,9 милиона здравно неосигурени…

Д-р Петър Москов: … Кой какво направил, н е знам. Знам,че Състоянието в момента е тъжно. По данни на МФ са точно толкова.

Д-р Даниела Дариткова: Не, не са толкова. По данни на НАП, са значително по-малко…

Д-р Петър Москов: Това е другият проблем на държавата, че НАП има една цифра, МФ има друга цифра, касата третата.

Д-р Даниела Дариткова: НАП има цифрата на хората, които са осигурявани…

Д-р Емил Лилов: Водим безсмислен спор, който…

Д-р Петър Москов: Да кажем, защото кой какво направил, колко… Проблемът в спешната помощ е, че тя не стига достатъчно бързо и не стига навреме. Решението на това нещо е държавата да изпълни ангажимента си, защото това е нейният практически единствено останал абсолютен ангажимент за здравеопазването, а другото нещо е свързано със задължителен ангажимент на общините. Проблемът със спешната помощ в големите метрополи като София, Пловдив и Варна и в отдалечените места като Родопите. В София направихме следното: По наше предложение, с активното разбиране и съдействие на мнозинството и кмета, буквално следващият месец общината, чието задължение не е това, ще финансира спешна помощ и се надявам, че това ще доведе до разумни параметри на качество и на скорост, така че българските граждани в София да се чувстват европейци, от тази гледна точка. Начинът е да се намери механизъм за финансиране. Влизане на общините в това нещо е задължителна стъпка, за да не си говорим просто как нещо сме направили, ама накрая нищо не се е случило…

Д-р Нигяр Джафер: Община София може да влезе, но малките общини не могат да влязат.

Водеща: … д-р Москов…

Д-р Петър Москов: Малките общини са пред фалит и трябва да имат приоритети, когато са пред фалити и здравето на хората в тази община трябва да бъде техен приоритет, пред асфалта между двете села.

Д-р Петър Москов: Ако ще говорим за спешна помощ, да кажа следното: Отношението към спешната помощ, където се спасява живот, където е въпрос на минути, не трябва да бъде в проценти. Подобрихме го с 2 %, утре ще го подобрим с 4. Там мерките са насочени към ефект, сега и веднага, пълноценно, защото човешкият живот не може да бъде отложен.Това всеки друг подход е глупав.

Д-р Емил Лилов: Трябва здравната карта да се промени и да се наситят с тези съответно…

Д-р Петър Москов: Ние нямаме здравна карта.

Водещ: Д-р Москов, да приемем ли ДСГ?

Д-р Петър Москов: Това е всъщност малко е изместен въпроса, клинични пътеки или диагностично-свързани групи. Това е втората стъпка. За която говорих от трите важни, а именно как се изразходва вече формираното количество пари. В нашите болници от парите, които ние през касата даваме за болнично лечение, било през клинични пътеки, било през каквото искате, между 8 и 10 % чуйте ме, между 8 и 10 % се изразходват пряко за лечение на болните. Останалите пари отиват за издръжка на системата такава, каквато е. Това означава, че вие влизате в болница, в която дограмата е сменена пари за здраве, от здравната каса и ви карат да плащате някакви неща, консумативи или медикаменти. Ясна промяна на закона за здравното осигуряване и на закона за НЗОК, която трябва да гласи, че не по-малко от 85 % от вноските за болнично лечение през клинични пътеки или ДСГ, както искайте го кръщавайте, трябва да отиват за лечение на болните и за възнаграждения на работещите там. Така системата ще се промени от това да бъде в полза на някакви хора, които управляват някакви строителни корпорации и ще бъде в полза, във функция на пациентите, а лекарите ще остават да работят.

Водеща: Разбрахме ви.

Д-р Петър Москов: Това е най-простият начин. Иначе другото е детайл по какъв начин тези пари ще се разпределят, дали по ДСГ или по клинични пътеки.Нека да не бъркаме хората.

Д-р Петър Москов: Здравен фонд, който може да плаща дограма. А не плаща за моето лечение, не е здравен фонд.Това е някаква друга търговска корпорация. Извинявайте…

Д-р Петър Москов: Ако сме на разговора за лимита…

Д-р Петър Москов: Две изречения. Ако може, ще вървим. Проблем с направленията има и той се решава по следния начин: Когато през индивидуалната си електронна здравна карта, ние станем носители на нашето право на преглед при специалист. Т.е. ние носим своето право, защото сме здравноосигурени. Нашият личен лекар единствено определя медицинската необходимост да ползваме това си право в момента. Това отново е ограничение, но ние го носим в себе си и можем да определим, че ще го ползваме, когато имаме нужда.Това е решението.

Д-р Петър Москов: Д-р Андреева, не може да се казва, но няма система, която да няма граници, и параметри, защото финансирането на тази система има такива…

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>