“Столипиновo”: Всички ни забравят след изборите

Иван Костов: Не забравяйте какво ви обещаваха преди изборите и не продавайте бъдещето си за един ден на 12 май

Лидери на няколко мюсюлмански фамилии под тепетата поискаха среща с Иван Костов по време на обиколката му  под тепетата на 9 май. Над 40 души от различни квартали дойдоха да говорят с лидера на ДСБ по реалните проблеми на малцинствата. Ето десетте най-важни въпроса, които заявиха хората пред Костов:

1. “Нямаме работа. От 10 човека работят един или двама. Обикновено работят без договори и не им се плащат осигуровки”.

2. “За нас няма реално образование. Децата ходят на училище, но учителите не ги учат на нищо. Пускат ги от клас в клас, за да отчитат дейност и да си взимат парите. Някои деца завършват средно, а не знаят колко е 4 по 7. Така взимат и шофьорски книжки. Имаме деца, които ходят на училище в центъра заедно с българчетата и са на съмсем друго ниво. Защо има двоен стандарт в образованието? Тук с една кока-кола се минава в по-горен клас. Децата обаче остават неуки и неграмотни. Проблемът не е в нас, защото като отидем в чужбина, за два месеца научаваме език и ни търсят за всякаква работа. Имаме и майстори и шофьори, всякакви хора на запад.”

3. “За нас няма здравеопазване. Не внасяме вноски, защото не работим и нямаме доходи.  Преди време 17-годишно бременно момиче почина, защото не получи лекарска помощ. В махалата идват само за бебетата. Най-близкото спешно отделение е на 12-13 км от “Столипиново”. Десетки хора са умирали, докато стигнат до лекаря. Тук като не си осигурен, умираш. Отиваш на лекар и той ти иска 10 или 20 лева. Но като нямаш работа, откъде да ги дадеш. За всеки спешен случай искат и кръв от роднините. Не дай Боже да тръгнат зарази и епидемии. Нашите деца боледуват много повече от другите, но няма пари за нормално лечение”.

4. “Живеем в гето. Ако прелетите над “Столипиново” с въртолет, ще видите, че блоковете така са направени, че изписват ГЕТО.  Преди всички избори ни обещават, че ще се направят улици и канализация, но след изборите всичко се забравя. Има течове по всички улици, избите на блоковете в махалата са пълни с мръсотии, всяко лято оттам тръгват зарази. Улици почти няма. Никой не чисти боклука между блоковете. Ние сме забравени от Бога и властта”.

5. “Властта е далеч от нас. Идват и ни лъжат, а после никакви ги няма. Кариерата на Иван Тотев като политик тръгна от “Столипиново”. Ако не бяха нашите гласове, нямаше да стане кме на район “Източен”, а после и на Пловдив. Сега обаче ни е забравил. Не можем да припарим до кабинета му. Същото е и при районния кмет Петър Петров. Като отидем за нещо, все няма време. Същото е и с общинските съветници. Имаме трима от ДПС и още няколко, които бяха избрани с нашите гласове. Сега обаче никакви ги няма. Имаме и депутат от ДПС Петя Раева, но и тя не свърши нищо”.

6. “Разни хора правят фондации и други организации от името на малцинствата. Говори се постоянно за някакви пари от Европа, но тук нищо не идва. Един докара преди време стари компютри от Швейцария и каза – ето осигурих техника за децата. Нашите деца обичат да пеят, да танцуват, да ритат топка, но никой не ги оргнизира. Всички ходят при Евророма и техният човек в махалата. Той вече стана милионер, но за хората – нищо”.

7. “Хората продават гласовете си за изборите, защото са гладни. Лакомят се за 30 лева, за да могат да сложат нещо на масата. Има семейства с по 4-5 деца, които цяла седмица карат само на хляб и ориз. Затова се продават.    Повече обаче няма да ни лъжат”.

8. “Искаме реално представителство във властта. За следващите избори ще искаме избираеми места в листите. Стига с ДПС. Имаме хора с различни убеждения, нека си участват в различни парти”

9. “Искаме да ни управляват политици, които знаят какво правят. Искаме да има фабрики и заводи”.

10. “Бутнаха сергиите и павилионите на хората, които продавах по едно кафе и лимонада. Трябвали им касови апарати, документи и какво ли още не. Сега и те няма откъде да изкарат стотинка и ще чакат за помощи”.

Ето какво отговори Иван Костов:

“Проблемът е, че тук на практика не действат никакви правила на демокрацията. Някой идва и ви лъже, а вие му давате доверието си, без да искате нещо от него. Не става дума обаче да искате пари – по толкова и толкова на глас. Ако го направите, този човек си плаща, и повече няма ангажименти към вас. Демокрацията изисква вие да поставите определени задачи на онзи, който иска доверието ви. И ако той не ги изпълни – губи вашето доверие завинаги. Тук обаче се продава съдбата на хиляди хора за 4 години срещу един ден ядене и пиене. Ако продължавате така, ще продължават да ви лъжат.

Аз мога да говоря пред вас така – ако ни дадете вашето доверие, ние можем да се справим сравнително бързо с три основини проблема.

Здравеопазването – по зкон децата и възрастните хора имат безпрекословно право на безплатна здравна помощ. Не може да ви се отказва и спешна помощ. Тези два проблема могат да се решат много бързо – за два-три месеца с някои промени в закона и наредбите.

Образованието – тук проблемът е по-сложен. Необходими са промени, които гарантират, че във всички български училища има еднакъв критерий за оценка и пропуск на изхода. Заплатите на учителите пък трябва да са обвързани с реалните резултати на техните ученици. Трябва да се потърсят и форми за професионална квалификация, която не е свързана с определението образователни степени. Това ще свърши много работа на вашите хора.

Кварталът – за да се подобрят условията за живот, трябва да намерите реално участие във властта и контрол върху институциите. Сега обикалям страната и виждам разкопани цели километри в селища с по 50-60 човека. Питам ги, какво ще правят, а те казват – правят нова канализация, но тук след 5 години няма да има кой да я използва. Става дума за безмислена и неефективна помощ с европейските средства. С едни и същи пари може да се изгради инфраструктура в “Столипиново”, където живеят десетки хиляди хора, вместо в 20 напълно обезлюдени села. Същото е с блоковете. Вие нямате средства, но общината може да кандидатства по различни проекти и да спаси тези сгради по програми за енергийна ефективност.

Най-важно е обаче да зпочнете да използвате инструментите на демокрацията и европейските конвенции, които са здължителни за всички. Търсете истинска отговорност от онези, които изпращате във властта, и не продавайте гласовете си.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>