Пловдивчани: Ниските доходи и безработицата ни водят до отчаяние

Формалното образование, без реални възможности на реализация, е третият най-голям проблем за хората под тепетата, сочат резултатите от гласуването в синята урна

anketa 01 05 2013 tipe 2 (1)Ниските доходи и безработицата са най-големият проблем в живота на пловдивчани днес. Това сочат резултатите от експресно проучване, проведено чрез гласуване в специални урни, поставени в подвижните шатри на коалиция ДСБ-БДФ в Пловдив. Мнението на хората обработиха Явор Беров, председател на предизборния щаб на коалицията в Пловдив и Кирил Янкулов, който е трети в листата на коалицията за Пловдив-град.

Организаторите на анкетата са посочили 11 от най-важните проблеми, с които се сблъскват българите днес. В импровизираната бюлетина има място и за добавяне на тема, зададена от всеки отделен гражданин.

От получените общо 291 отговора като най-голям проблем се посочват ниските доходи с 50 гласа (17,2 %), следват безработицата – 40 гласа (13,7%), образование без възможности за реализация в България – 36 гласа (12,4%). Топ 5 на най-честите отговори се допълва от “натискът на монополите” върху гражданите и бизнеса – 33 гласа (11,3%) и Липсата на граждански контрол над властта и институциите – 31 гласа (10,7%). Точно в средата на най-тежките проблеми за обществото се оказва липсата на сигурност. Този отговор са дали 29 човека, което е 10% от общия брой гласове. Под чертата и с еднаква тежест са “рекетът над бизнеса от страна на администрацията” и “състоянието на пътищата”. За тези два проблема са получени по 17 гласа (5,8%). Едва 15 човека (5,2%) смятат, че най-големият проблем в България днес е скандалът с подслушването. Почти токлова са и гласовете за необходимостта от промени в конституцията – 14. На дъното на класацията с едва 9 гласа (3,1%) са проблемите на екологията и “Глобалното затопляне”.

В свободното поле са посочване на друг важен проблем пловдивчани са дали следните отговори:

“Неработеща общинска администрация”, “Корупцията във властта” (2 отговора), “Безотговорността на кмета Иван Тотев”, “Високите данъци”, ”Проблемите в здравеопазването” (3 отговора), “В Пловдив няма друго, освен проблеми”, “Духовната и морална разруха”, “Демографският проблем и ниската раждаемост сред мнозинството българи”, “Всичко е следствие на лошото управление на ГЕРБ”, “Липсата на обединение в дясно”, “Чистотата на Пловдив и мръсния въздух, който ни трови”, “Липсата на морал сред политиците и обществото – изкривено и опорочено мислене, егоизъм”, “Ниските пенсии” (3 отговора), “Енергийната ефективност и лошото строителство”, “Малкото пари за майките”, “bg абсурдите и чалгата”, “Легализацията на проституцията”.

Шатрата, в която бе проведено гласуването на 1 май, бе разположена на Гребната база. Утре своеобразният вот ще продължи на центъра в шатрата на ДСБ-БДФ между хотел “Тримонциум” и Централна поща.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>