Пепа Деведжиева: Административният рекет остави пловдивчани без работа и бизнес

Те предлагат – вие избирате, БНТ, „Денят започва”

Водещ: Добро утро, уважаеми зрители. Аз съм Марио Гаврилов. В рамките на нашата обиколка под надслов „Те предлагат – вие избирате“, стигнахме до втория по големина български град – Пловдив, който със сигурност няма да се задоволи с второто място в политическия дебат по време на тези парламентарни избори. Ще разискваме сега с кандидатите за депутати от града, техните предизборни платформи, идеи и стратегии. Вашето мнение може да стигне до нас, а чрез нас – и до тях, на фейсбук страницата „Денят започва“, на която може да насочвате вашите въпроси, коментари, забележки – всичко онова, което ви вълнува по време на предстоящия дебат.

Мои събеседници тази сутрин са г-жа Пенка Деведжиева, която представлява коалицията ДСБ-БДФ, добро утро, г-жо Деведжиева.

Пенка Деведжиева: Добро утро.

Водещ: Георги Кръстев, Коалиция СДС, добро утро.

Георги Кръстев: Добро утро.

Водещ: Г-н Цветан Салтъков от Център „Свобода и достойнство“, Петя Раева, ДПС, Петър Чобанов, Коалиция за България, здравейте и на вас.

Петя Раева: Добро утро.

Петър Чобанов: Добро утро.

Водещ: Да ви попитам в началото, по време на вашите предизборни срещи къде е най-невралгичната точка на тази дискусия: СРС-та, незаконно подслушване или проблеми на заетостта и доходите на хората? Г-жо Деведжиева, да започнем в Вас.

Пепа Деведжиева: Благодаря Ви. Значи, най-невралгичната точка, особено след вчерашния ден, се оказва, че се вършат престъпления в държавата. Престъпления, извършени от Цветан Цветанов и Бойко Борисов. И ако довчера се питахме ГЕРБ чия партия е – на Цветан Цветанов или на Бойко Борисов, след вчерашните събития виждаме, че те двамата са като скачени съдове. И вместо да се занимават с проблемите на хората, които проблеми изведоха гражданите на улиците, те извършват въпросните престъпления. И тук е мястото на прокуратурата, която трябва да стигне докрай и да покаже, да разкрие какви са мотивите за извършването на това престъпление.

Иначе хората имат съвсем други проблеми. Това са липсата на работа, малкото доходи и липсата на сигурност. Сигурността е нещо, с което показаха ГЕРБ, че не искат – не не могат, а не искат – да се справят. Аз като се срещам с хората и обикалям по улиците, това са основните проблеми на хората – ниските доходи, масовото обедняване на гражданите. Така че това са нещата, които ние, ДСБ чуваме хората, слагаме ги в центъра на проблема и ще работим за решаването на тези проблеми. Правили сме го и пак ще го направим.

Водещ: Г-н Кръстев, пловдивчани с намаляващи доходи дали се развълнуваха от скандала с незаконното подслушване?

Георги Кръстев: Първо, добро утро на свободните граждани в цяла България. Първото и основно нещо, което се набива в очите от срещите ми с хората – които не са от сега, понеже като лекар аз се срещам ежедневно с различни съдби – е крещящото обедняване и загуба на доверието в институциите. Една държава се управлява по правилата, върховенството на закона е в основата на това,липсата на доверие в институциите и най-вече във върховния орган – Велико Народно събрание. И сега е моментът гражданите да направят своя правилен избор. Не е нормално по време на парламентарен контрол да има един министър, залата да е празна. Ние всички знаем, че когато човек не ходи на училище, децата ги привикват. И, мисля си, сега е моментът да се освободим от фразата на великия Алеко „всички са маскари“. Трябва да върнем доверието към политиците. Защото политиките са за живи, здрави и просветени хора. Крещяща бедност, работеща бедност. Защото хората, които работят, получават изключително ниски доходи. Минимална работна заплата, пенсии под санитарния минимум! Ние нямаме допуск до образование, допуск до здраве. А няма нищо по-ценно от здравето на хората.

Водещ: Като отворихте думата за образование и за здраве, нека да дадем възможност на г-н Салтъков да се включи в нашия дебат. Как ромската общност възприема развитието на скандала и от вчера? Какво вълнува повече хората в района, в който живеете – скандала със СРС-тата или доходите и тежкото битие?

Цветан Салтъков: За СРС-та не са чували толкова много хората, но битието и доходите са просто в окаяно състояние. Добре, че навремето се подписа договора с Европейския съюз, та имаме доста хора, наполовина може би, са изчезнали от квартала и навсякъде. Хората, може би над милион, милион и половина има хора навънка, които пращат пари тука по кварталите и има с какво да преживяват хората. Ако не са тези хора да работят навънка и да изкарват пари да пращат насам, тука мизерията сто процента щеше да бъде много по на високо ниво, отколкото сме сега, в момента. А за образованието искам да кажа, че нашите деца в училищата им дават образование без да знаят да четат и да пишат. Аз съм го казвал няколко пъти това нещо, може и да го проверим, да отидем в училищата, да видим 7-ми, 8-ми клас дете защо не знае да чете и да пише и защо са го допуснали в този клас. Аз съм го поставял и на директорите въпроса и на други места, обаче кучето си лае, кервана си върви. И в Министерски съвет сме ги поставяли нещата, проверки, това, онова и накрая казват – всичко е точно. Как да ви го кажа, просто нямаме управление, което да се занимава с истинските проблеми на хората.

Водещ: Добре. Г-жо Раева, малко преди началото на предизборната борба имаше нападение срещу вашия партиен лидер. Полицейщината ли ще бъде основната тема по време на тези избори?

Петя Раева: То е ясно, г-н водещ, че полицейщината ще бъде основната, както виждаме и с вчерашния баснословен и грозен скандал. Тези неща ги знаят всички хора. Дори, както виждате, обикновените хора, които говорят по телефон, вече свикнаха да казват „айде, че това не е за по телефон“. Всички знаят в България какво се случва, но всичко минава така между другото. Това е големият проблем на българското общество – че свикнахме със скандалите, свикнахме с корупцията, свикнахме с това, че управляващите идват, за да правят неща, които са на гърба на народа, тези неща са незаконни и хората свикват да търпят това нещо. Ето, както виждаме, днес управляващ няма на настоящия дебат.

Водещ: Не само днес.

Петя Раева: Защо? Защо, след като и държавата, и града се управлява от тази партия, в крайна сметка. Ние тук, да, ще посочим проблемите, ще кажем. Тия всички проблеми ние като политици сме ги имали поставени на приемните дни, които са. Хората, да, слушат, ниски доходи – това е най-големият проблем на град Пловдив, а и не само на Пловдив – на цялата страна. Защото не високите сметки за тока са проблемни. Проблем е това, че хората обедняха до такава степен, че да си платят сметката за тока е жизненоважно и те остават без пари за храна, без пари за образование, без пари да си пратят децата на училище, а да отидат на почивка – да не говорим.

Водещ: Г-н Чобанов, скандалът със СРС-тата тръгна след сигнал на вашия партиен лидер Сергей Станишев. Сигурно чувствате някаква степен на удовлетворение от резултатите дотук.

Петър Чобанов: Здравейте и на вашите зрители. Удовлетворение е малко силно казано. Проблемите наистина са свързани помежду си, тъй като политическият монопол, който наблюдавахме през последните години, роди икономически монопол. Нещата са абсолютно обвързани. Оказа се, че в последните четири години ние сме живели в една голяма лъжа. ГЕРБ знаем с какви обещания дойдоха – за справедливост, за наказания на провинилите се…

Пенка Деведжиева: За нов морал.

Петър Чобанов: … за нов морал. А изведнъж се оказва, че през цялото това време те са действали като организирана престъпна група. Т.е. имало е подслушвания, имало е нарушавания на свободата и демокрацията. Без свобода и демокрация няма как да имаме и работеща икономика. Така че това наистина е много тъжно и виждаме и с думите на Мирослав Найденов от вчера, че в България се е установило политическо мракобесие. Т.е. върнахме се в най-черните времена на Държавна сигурност и категорично трябва да се даде отпор на тези негативни действия. Иначе хората имат много проблеми, това е ясно. Това е и поради отношението към тях. Знаем за циничното отношение към пенсионерите, които според г-н Борисов са опоскали фискалния резерв; знаем за замразените доходи и виждаме, че това, съчетано с монополите – защото и монополите имат значение – води до едно голямо обедняване, до липса на перспективи и хората са загубили вяра в собствената си държава, загубили са вяра и в себе си поради това, че институциите са разсипани, държавността е разсипана и всичко това трябва да се гради наново.

Водещ: Споменахте пенсионерите. Нека сега да видим едно издание на „БНТ Такси“, в което Боряна Каменова се движи из улиците на Пловдив и да чуем гледната точка на една жена, която живее именно при такива нерадостни пенсионерски условия. „БНТ Такси“.

Пенсионирана медицинска сестра разказва за проблемите си. Отбелязва, че при пенсия от 200 лв. лекарствата й струват над 100 лв.

Водещ: Може би най-ужасяващото е, че подобни тежки истории … като че ли привикнахме към тях и ни се струва нормално човек да получава 200 лв. пенсия и да има 100 лв. за лекарства. Почти всички наши родители, възрастни хора, които познаваме, живеят при подобни условия. Какво предлагат вашите партии? Виждате, ето, тази пенсионерка казва „няма смисъл да се обръщам към държавата“. Има ли нещо насърчително, което гражданите на България може да получат от политиците?

Пепа Деведжиева: Демократи за силна България ще работим, за да се получават реалните пенсии, справедливите пенсии, защото в последните четири години на управлението на ГЕРБ хората, които излязоха в пенсионна възраст, получиха 40% от базата, върху която са се осигурявали. И аз мисля, че това е достатъчен мотив хората да са демотивирани за да си плащат осигуровките. Трябва да направим всичко възможно, така че да се преборим със сивия сектор, за да се избегне нелоялната конкуренция в този аспект. Възрастната дама казва, че нейните деца – конкретно нейният син – й помага. Ами бизнесът, този, който работи, и работещите в малкия и среден бизнес също са на колене. Утре нейният син, ако така ще продължаваме, няма да има възможност – желание – да, но финансовата възможност да й помогне. Третата възраст са хората, които са най-жестоко ударени от кризата. Защото българският лев се обезцени. Покупателната способност изключително ни е паднала. Доходите са обидно ниски. Трябва да се работи, за да се тръгне в посока подем на икономиката. Това ще се постигне, като се погледне и се помогне и се даде възможност на малкия и средния бизнес да работи по-свободно. Ние виждаме, че последните четири години бизнесът е подложен на рекет и нескончаеми проверки – еднородни, от различни институции. Което води бизнеса към дъното. От там хората предпочитат да избягат в сивия сектор или да напуснат страна. И най-качествените хора, младите хора действително напускат страната ни.

Водещ: Д-р Кръстев, повече от 20 години хората очакват материалното им положение да се подобри, вместо това то става все по-лошо и по-лошо. Възможни ли са бързи и ефективни решения?

Георги Кръстев: Определено тези решения трябва да бъдат екипност. Всички политически партии, които представят уникални програми, всички свалят звездите от небесата. Първото и основно нещо – трябва да има контрол за институциите от гражданското общество, поради простата причина, че всички обещават светлото бъдеще. Промяна на Изборния кодекс и отзоваване на общински съветници и народни представители, когато крещящо се разминават със своите обещания. Либерализация на лицензионния режим, уведомителен, а не разрешителен. Съсловните организации и браншовите организации да изработят ясни критерии, освобождаване на инициативата, разкриване на нови работни места, но не 200 – 600 000. Всички фирми към настоящия момент да назначат по един човек и ето ги 200 000 работни места. Облекчителен режим. Виждате тази жена. С цената на много компромиси за личния си живот е работила в едно изключително тежко звено – инфекции, и виждате самата реалност. Ние имаме отказ от лечение заради липса на доходи. При срещата ми в кв. „Столипиново“ хората са възмутени от това, което чухме тук – че получават образование без покритие. Дори те искат да излъчат свои хора да завършат за медицински сестри, за учители, за лекари – да бъдат част от това общество. Всички трябва да работим в тази посока. В противен случай нищо няма да се случи. Отиваме в рубриката „елате ни вижте днес и след четири години“.

Пенка Деведжиева: Аз искам само да допълня, че тези предложения за промяна на конституцията, отзоваване на депутати са предложения, направени от г-н Костов още 2002 г. И тогава никой не обърна внимание, и така останаха. Така че това са промени, които ние сме декларирали преди 10 години още.

Георги Кръстев: Г-н Костов е част от СДС и с люспи и други неща няма какво да коментираме. Много Ви моля, да не казваме какво е декларирал, а какво трябва да се направи. Ние знаем реалната ситуация.

Пенка Деведжиева: Аз искам да кажа, че това е предложено преди 10 години и чак сега всички узряваме…

Георги Кръстев: Ми това е СДС, ако не знаете.

Пенка Деведжиева: Това е СДС, да, обаче същото СДС се отказа точно от своето управление, което е най-успешно за България.

Петя Раева: Но, колеги, дайте сега да си кажем истината – това са предложения, които вие ги вадите при всеки най-малък проблем, независимо при кое управление. На хората им омръзна да слушат едни празни предложения по телевизията. Те ще спрат да гледат и телевизия.

Пепа Деведжиева: Но хората затова излязоха на улицата да протестират. Искаха промяна в Конституцията. Казвам, че това е предложение, направено още преди 12 години.

Петя Раева: „Да, ще отзоваваме депутати, да, искаме Велико Народно събрание“ и Великото Народно събрание какво ще даде на хората? Вместо 240 депутата, ще даде 400 депутата. Каква е разликата? Какво ще стане, като дойде това Велико Народно събрание, нима тази жена…

Водещ: Може би ще изработи нова Конституция. Всъщност това е генералната идея.

Петя Раева: Какво й е лошото на Конституцията сегашната? Лошото й е, че управляващите не я спазват. Това е лошото в България. Ние имаме закони, наистина ги имаме. Аз съм юрист, чела съм и съм ги преглеждала всичките закони. Проблемът в България е, че никой не ги спазва. Вторият проблем е, че никой не контролира тези, които трябва да спазват закона. Когато ги има тези два компонента, Конституцията ни е прекрасна. Какво ще стане, като направим нова Конституция? Да дойдат следващите управляващи и те да не я спазват новата Конституция. С какво новата Конституция ще реши проблема на жената, която взима 200 лв. и дава по-голямата част от тях за лекарства. Ако нямаше син, кой щеше да й плати лекарствата, кой щеше да я нахрани? Големият проблем в България в момента е хладилника, не е Конституцията. Ние няма да нахраним хората с Конституция.

Водещ: Г-н Салтъков, Велико Народно събрание или хладилник – съществува ли такава дилема в момента?

Цветан Салтъков: Велико Народно събрание или хладилници… Според мене ние имаме една много близка държава тука до нас – съседна Турция, трябва да я вземем за пример и да гледаме как върви напред Турция. Защото има една партия, която за трети мандат получи 60% от гласовете на хората, защото работи за народа, лекарствата са безплатни, лечението е безплатно, работа има за всички, откриха се работни места. А докато в България бизнесът пропада, всеки пречи на малкия и средния бизнес, идват големите молове, дават големите пари и остава дотам цялата работа. Просто ние трябва да вземем за пример Турция и да се направи и да се работи по тяхната технология, която я използват те. Това ако не се направи в България, никой няма да остане в България. В момента 1,5-2 милиона са навънка, няма и да има кой да гласува вече в България, не знам дали ще има и парламент или ще остане и самата държава. Като вървим по този начин, не знам докъде ще стигнем. Ние сме едни консуматори в България. Докато не се превърнем в производители, нищо няма да стане от нас. Пустеят ни земите, толкова качествени земи имаме, всичко можем да произвеждаме, но за съжаление всичко пропадна. Тракторите се продадоха по 100 лв., по 50 лв., унищожи се всичко, знаете за какво става въпрос.

Петя Раева: Г-н Салтъков, вие нямате поглед колко едри земевладелци има в България.

Цветан Салтъков: Ама само едрите.

Петя Раева: Монополите превзеха земеделието и това също е много жалко.

Цветан Салтъков: Да, г-жа Раева.

Водещ: Г-н Чобанов, не е ли малко странно, когато сме в Европейския съюз, да взимаме за пример Турция, която е извън Европейския съюз?

Петър Чобанов: Не. Ние трябва да се учим от добри примери навсякъде по света, където наистина ги има. И насоките за развитие разбира се трябва да съвпадат с европейските, но това не означава, че трябва да сме вторачени само в европейския пазар, а напротив. Ние трябва да диверсифицираме нашия износ, той трябва да е насочен към всяка страна, която търси нашите стоки и услуги. Но да се върнем на въпроса за пенсионерите, който беше в началото на този кръг от отговори. Значи, ние категорично имаме ясна програма за пенсионерите. Знаем, че върху едно поколение падна тежестта на последните т.нар. реформи, пенсионни, които се заключаваха в това да вдигаме непрекъснато пенсионната възраст. Затова ние казваме, че замразяваме този процес, спираме вдигането на пенсионната възраст, освен това осигуряваме възможност на пенсионери, които не им достигат две години да се пенсионират, те да могат да го направят. Освен това, всяка година ще осъвременяваме пенсиите по швейцарското правило, освен това нашата цел е минималната пенсия да достигне наистина до този праг на бедност към края на мандата. Разбира се, за да се случи всичко това, на нас ни трябва работеща икономика.За да имаме работеща икономика, ние трябва да ограничим административния произвол и натиск, да възстановим равнопоставеността между икономическите субекти, държавата да си плаща навреме. Тия 30 дни, които са европейска директива, трябва наистина да се изпълняват в България. Т.е. само така, с работеща икономика, ние ще осигурим тези 250 000 работни места. Т. е. самият бизнес, самата икономика ще ги осигурят. Това ще доведе и до увеличаване на доходите, и до по-добри възможности за живот.

Водещ: Как ще увеличим пенсиите, дами и господа политици, при положение, че НОИ в момента се намира в много тежък дефицит и ако не е държавата, ще фалира практически?

Петя Раева: Аз имах едно интересно предложение как ще увеличим пенсиите – например, като намалим бюджета на МВР. Имахме големи дебати…

Пепа Деведжиева: Като се спрат 100 млн. да се дават за послушването

Петя Раева: … големи дебати имахме…

Водещ: 100 млн. лв. няма да стигнат за пенсиите и за един месец дори.

Пепа Деведжиева: Да, но…

Петя Раева: Но това е добра тенденция да я започнем. Да я започнем така, че да се дадат приоритети. Тези 100 млн., които има за подслушване, това са видните 100 млн., които има за подслушване. Това са официалните 100 млн., с които се подслушват хората в България, работещите хора, бизнесмени и политици. Нека да започнем от там. Нека да дадем един равен старт на пенсионерите с полицейщината в България, да видим кой ще победи най-накрая. Ако остане това управление е ясно, че полицейщината ще е победителят. Затова трябва да дадем старта на пенсионерите така, че те да победят. Нека майките да победят, те не може да живеят с 30 лв. детски. Дайте да си говорим сериозни неща.

Водещ: Добре, обаче хората когато излязоха да протестират, не припознаха вашите партии по един или друг начин – вие сте представители на партии, които са участвали във властта.

Петя Раева: Защото хората искаха смяна на реда. В крайна сметка получиха граждански квоти в другите партии, в партиите, които имаха желание да участват заедно с гражданите. И ние имаме граждански квоти в партията. Така, по този начин са устроени всички избори. Няма как един обикновен гражданин да участва в парламентарни избори. Затова всички партии дадоха този шанс.

Водещ: Добре, обаче аз примерно си задавам въпроса ако г-н Кръстев влезе в Народното събрание, с какво той ще е по-различен от досега управлявалите, да кажем, като икономическо поведение?

Георги Кръстев: Първото и основното нещо е – трябва да върнем морала при хората. Не трябва политикът да бъде някъде другаде и да живее в един собствен свят. Какво се получава и към настоящия момент? Ние говорим…

Петя Раева: Добре, кажете конкретни неща, как ще го върнем този морал? Дайте тука да не се изказваме с клишета.

Георги Кръстев: Гражданското общество трябва да бъде реалният контрольор на институциите.

Петя Раева: Как? Как точно Вие като политик, който ще пишете закони? Вие ще пишете закони като народен представител. Кажете как ще го върнем този морал?

Георги Кръстев: Как е възможно, вие точно казвате в момента 100 млн. за СРС-та. Ами вие, господа народни представители към този момент, гласувахте този бюджет. Кой гласува бюджета за 2013 г. в пленарна зала?

Петя Раева: Ами вие като влезнете в парламента ще гласувате.

Георги Кръстев: Дянков каза „това е най-лесно миналият ми бюджет“.

Петър Чобанов: Но той казваше, че е уникален и всички бюджети са единствено възможни, което беше абсолютна глупост.

Георги Кръстев: Какво направихме ние? Незабавно върнахме методиката за финансиране на здравноосигурителната каса…

Водещ: Само да ви помоля да се изслушваме, защото в ефир не се разбира нищо.

Георги Кръстев: …да гарантираме достъп първо до здравна помощ. Второ. Облекчителен режим, отпускане на инициативата, защото няма как да се вдигнат тези пенсии, ако няма ресурс. Хазната ни е празна. Работеща икономика, работещо селско стопанство. 80% от селскостопанската продукция в моловете е внос. Когато една държава е в криза, тя прави експорт. Ние трябва да търсим нови пазари.

Водещ: Само ако ми позволите, понеже повдигнахме една много интересна тема. Много ми е интересно да чуя какво ще каже г-н Салтъков, какво мисли за морала един беден човек. Да кажем един беден ром, на него как му изглеждат тия морални дилеми, за които вие говорите.

Цветан Салтъков: Значи, хората просто са изгубили вяра във всичко. Аз искам да кажа нещо друго. Значи, вчера гледам в квартала – беше и г-н Местан беше в квартала също с ДПС-то, 200 човека имаше, г-жа Раева също беше там – основната им тема е ГЕРБ това направи, ГЕРБ онова направи, даже листовки раздават. Обаче нашите трима съветника, които са избрани тука, гласуват с ГЕРБ. Това г-н Местан не го ли знае това, г-жа Раева?

Петя Раева: Г-н Салтъков, когато ГЕРБ закриха болницата много добре знаете тази болница кой обслужваше и основно обслужва хората с ниско социално положение. Нашите съветници гласуваха против закриването на болницата. А тогава аз да Ви задам на Вас въпрос: Вие колко партии сменихте и за колко партии работите в течение на годините? И всъщност това е, г-н водещ, морала на бедния човек – закачва се за някаква партия с надеждата да спечели някакви пари.

Водещ: Колко партии сменихте, г-н Салтъков?

Цветан Салтъков: Значи, аз заради това крадливо ДПС, заради тея мошеници, ако трябва, ще сменя и хиляда партии, но никога няма да участвам в тази партия, защото те досега два мандата бяха управляващи, имахме кметове в общината, сега имаме трима съветника, двама зам.-кмета, абсолютно нито един проект не са направили за кварталите и имат лицето да се явяват пред хората и да искат гласове. Това е просто безобразие за мен.

Водещ: Това е интересен подход. Не знаете в коя искате да отидете, но със сигурност в една не искате да отидете.

Петя Раева: Г-н Салтъков, дайте да чуем Вие какво направихте за хората, освен че взехте пазара и там си правите собствения бизнес, при това с доста незаконни и нерегламентирани дейности, на самия пазар и около пазара…

Цветан Салтъков: Да. Това целия квартал е нерегламентиран, браво, Петя, давай, давай, целия квартал е нерегламентиран.

Петя Раева: … и това нещо се осъществява… ама, г-н Салтъков, Вие сте заедно с управляващите и тези управляващи търпят Вашите незаконни дейности, за да може да им помогнете на изборите. И това се вижда от всички.

Водещ: Г-н Чобанов иска да се намеси във вашия диалог.

Петър Чобанов: Виждам, че се пренесе разговора върху местни теми, което беше му и времето, тъй като сме в Пловдив и трябва да помислим и за Пловдив. Ако има някоя политическа сила, която е провеждала най-последователна социална политика в Пловдив, това е БСП с нейните съветници. Трябва да си припомним, че в предишното управление, при предишния кмет имахме безплатни детски ясли по предложение на съветниците от БСП и защитено от тях, гласувано от тях. Имахме по-ниски цени на детските градини. Сега го предлагаме същото – безплатни детски ясли и безплатни детски градини. Това не струва много на един голям бюджет на град като Пловдив. Абсолютно. Белодробната болница също, много последователна политика в защита на съществуването на белодробната болница и спазването на волята на дарителя – на г-н Кудоглу. Също така, можем да кажем, че и на национално ниво ние предлагаме много социални мерки, които са свързани с отглеждането на деца. Това се вижда в нашата програма.

Водещ: Нека сега дадем възможност на г-жа Деведжиева да се намеси. Дайте още подробности за пазарите, бизнеса и…

Пепа Деведжиева: Тъжно е това, което виждаме в Пловдив – вторият по големина град да е със стихващи функции, защото тук икономика почти няма, изключая няколко големи фирми, които все още работят. Преди няколко години – 4-5 години, всяка сутрин в Пловдив влизаха 70 000 души, които идваха да работят в града. Сега пловдивчани бягат в други области, за да работят. Какво се случва с нашия град? Нескончаеми увеличения, проверки. Даже последния бюджет, който бе гласуван в община Пловдив, е с увеличени данъци. Как ще стимулираме бизнеса? Има в отдели спуснати нормативи за събираемост на глоби. Т.е. бизнесът непрекъснато е подложен на рекет. А това, което слушаме от г-н Тотев, че неговата болка е, тъй като община Пловдив е малка и трябва да присъедини община Марица, например, към Пловдив, е просто популизъм. Защото Пловдив има терени. От Пловдив бизнесът бяга заради тромавата администрация, заради корумпираната администрация и на един малък бизнес са му нужни две години време, за да стартира – има много примери – за да стартира, да разкрие работни места. Администрацията е чудовищна, която е застанала над закона.

Водещ: Заповядайте.

Георги Кръстев: На базата на протестите на 23-ти февруари присъствах на една кръгла маса, в Пловдив проведохме втора кръгла маса и предстои среща тук – проблемите на Пловдив пред очите на пловдивчани.И не случайно на предишно предаване попитах администрацията имат ли смелостта да застанат пред очите на малкия и среден бизнес…

Петя Раева: Ама вие видяхте ли, че нямат смелостта изобщо да застанат където и да е?

Георги Кръстев: Не, ние ще ги поканим за пореден път и това трябва да се случи преди изборите, защото проблемите на града са изключително много. Там ще поставим всички тези неща. Но сега, в условията на ескалираща икономическа, политическа и психологична криза, ние имаме нужда от обединение и самоконтрол на всичко онова, което говорим. Всички обещаваме, но как ще го направим? Безплатни! Общината хазната й е празна. Откъде ще дойдат тези пари? Трябва да освободим дарителство…

Петър Чобанов: Ще дойдат. Като харчат хората.

Георги Кръстев: … да търсим външно финансиране по проекти. Това са такива неща, които са пропуснати до този момент. Ние търсим контрол на средствата на дарителите, контрол на външните приходи, да привлечем инвеститори с данъчни облекчения, а не с рекет за допускане. Ние нямаме реален допуск на инвеститори заради крещяща корупция.

Водещ: Как ще станат тези безплатни блага, г-н Чобанов?

Петър Чобанов: Те са били вече налице…

Пенка Деведжиева: Ние предлагаме реинвестираната печалба да е освободена от данък. Пловдив е градът, който е на едно от последните места по спечелени проекти.

Петър Чобанов: Така е, така е.

Пепа Деведжиева: Как да се развива този град, като общината и администрацията го разбиха?

Петър Чобанов: Така е, слушайте сега как ще се развива тоя град.

Водещ: Откъде ще дойдат безплатните детски градини в Пловдив?

Петър Чобанов: Те са били налице в предишния мандат, за тях се е намерило пари, стрували са 400 000 лв. Това ли е проблемът на бюджета на Пловдив? Да не може да осигури 400 000 лв. като грижа за децата? Вижте, преди няколко дни аз имах удоволствието на среща с хора, с граждани на Пловдив да говорим по тия проблеми. Има една класация на Министерството на финансите за финансова устойчивост на общините. Пловдив пада в тази класация в последната година 2012-та точно поради ниска ефективност на разходите, тъй като основното, което се е увеличило като разходи, са заплатите на служителите, т.е. там делът на заплатите е нараснал с над 5 процентни пункта, и другото, където пада, е инвестиционна активност. Златният дъжд, който беше обещан на гражданите на Пловдив, така и не се състоя, има изоставане по много проекти като транспортния и водния, т.е. не се решават проблемите на града, а всичко се харчи за разходи за текущи нужди. Без тази ефективност наистина не можем да осигурим тези пари. Но точно за това се борим – да се харчат по-ефективно средствата, и тогава средства ще се намерят.

Водещ: Г-н Салтъков, какво очакват вашите избиратели от тези избори? Безплатни детски градини, безплатно това, безплатно онова, сигурно звучи много… А безплатен ли е, между другото, гласът все още в региона, в който живеете?

Цветан Салтъков: Ами трябва да ги питаме тия, които раздават пари и които получават гласове от там. Трябва да ги проверим по статистика.

Петя Раева: Кои са тези, г-н Салтъков, които раздават пари в „Столипиново“? Дайте да го кажем ей тука сега в ефир, кой раздава пари?

Цветан Салтъков: Сигурно и ДПС са в същото число, щото…

Петя Раева: Глупости, Вие толкова години ни познавате и знаете, че там естествено сме припознати.

Цветан Салтъков: Аз съм бил вътре в ДПС преди тебе, г-жа Раева…

Петя Раева: Кажете истината, как Тотев стана кмет. Я го кажете как стана кмет – с ваша помощ. И с помощта на „Столипиново“. Уважаеми дами и господа, Тотев стана кмет от „Столипиново“, дайте да не си ги крием тия неща.

Цветан Салтъков:  Е другите граждани не ги ли броим в град Пловдив?

Пепа Деведжиева: Колко проблеми реши на „Столипиново“ после Тотев?

Петя Раева: Николко, николко не е решил. Но Тотев не стана кмет, за да реши проблемите. А стана кмет, за да управлява, и за да може да дойдат парите от боклука, които бяха…

Цветан Салтъков: А защо вашите трима съветника гласуват с Тотев заедно в Общинския съвет?

Пепа Деведжиева: Ние сме се разграничили.

Цветан Салтъков: Този въпрос няма кой да отговори.

Петя Раева: … заложени в предишното управление, за да може да дойде той да асфалтира няколко булеварда в Пловдив и това да е визитната картичка на ГЕРБ. Ето това се случи в Пловдив – закриха се болници, назначиха се неграмотни хора на работа и продължават да управляват, както и поликлиники, така и други болници. Назначиха се хора в администрацията, които не могат да обслужват гражданите, закри се „Градски транспорт“, тролейбусния транспорт, който в цял свят е единствения екологичен транспорт, в Пловдив нарочно се ликвидира.

Водещ: Добре, нека дадем възможност на г-н Салтъков все пак да каже дали за тях са увлекателни идеите за безплатни детски градини и за безплатни материални блага.

Петя Раева: Увлекателни са идеите за добре платени избори, г-н водещ.

Цветан Салтъков: Това е мнението на г-жа Раева, защото тя самата влага доста пари за изборите в „Столипиново“ и на другите квартали. Да е жива и здрава, тя има пари.

Петя Раева: (смее се) Аз съм представител на партия, която си има бюджет, г-н Салтъков, и ни следят от Сметната палата.

Цветан Салтъков: От четири квартала, които сме етнически, г-жа Раева е най-правилния човек, тя станала председател на партията. Как? Дава по 500 лв. на всички делегати, гласуват – Петя Раева е председател на партията. Агентурната вихрушка… и в квартала също имаме човек, който е агент на Държавна сигурност и в момента е трети в листата, така че докато продължават господата депесари… те след тия избори ще изчезнат. Още малко, ще изчезнат напълно, защото 23 години достатъчно ни излъгахте.

Петя Раева: На г-н Салтъков ДПС му е проблем в „Столипиново“, защото ние не купуваме гласове и той не може на воля да си ги купи.

Цветан Салтъков: А как имате по 3000 застъпника, като не купувате гласове?

Петя Раева: Не можете да си ги купите.

Пепа Деведжиева: Е, то няма толкова секции.

Петя Раева: Сега за кой ще купувате този път гласове? За Касим Дал, за Тотев, за Дедев, за кой?

Цветан Салтъков: Вижте, ние сме бедна партия, току-що създадена, не сме крали още пари, за да раздаваме на хората като вас.

Водещ: А се готвите да крадете ли? Чакайте, че аз така го разбрах.

Георги Кръстев: Това е гвоздея на проблема: „не сме крали още“. Ние искаме да кажеме край на кражбите. Престанете с тези корупции. Върнете морала при хората.

Цветан Салтъков: То не остана морал вече.

Георги Кръстев: Значи, хората правят избори и имат право да контролират избраните. Това е квинтесенцията на демокрацията, господа. Това са уникални простотии, които чуваме. Този дал пари, този имал пари, другия нямал пари. Хората умират от глад.

Петя Раева: Ние знаем г-н Тотев с кой купува гласове и тия хора са им дадени сметището. Сметището им е дадено.

Водещ: Що за избори трябва да очакваме в Пловдив при това, което чувам тук? 500 лв. за избор на партиен лидер, раздаване на пари…

Георги Кръстев: … Министерски съвет на 21-ви януари взема решение 80% от финансовия резултат на медицинските дружества 100% и 51% собственост на държавата да преведат към републикански бюджет. В момента здравната ни система е на ръба на нейната катастрофа.

Цветан Салтъков: Тя е катастрофирала вече даже.

Георги Кръстев: Лечебните заведения …

Пепа Деведжиева: Ами, като взеха милиард и половина от здравните вноски…

Петя Раева: То всичко е катастрофирало…

Георги Кръстев: Чакайте малко…

Водещ: Нека да чуем и другите какво мислят за състоянието на здравната система…

Петя Раева: Ама нали трябва да има дебат, г-н водещ, Вие искате да дойдем тук да си рецитираме стихотворения?

Водещ: Не, заповядайте, ето, да?

Георги Кръстев: От тези рецитали между вас двамата какво се получи?

Водещ: Проблемът е, че когато говорите един върху друг, зрителят не чува нищо, аз затова се опитвам да ви огранича. А иначе можем да организираме едно състезание по надвикване, но в ефир нищо не се разбира, затова се опитвам да ви контролирам да не говорите един върху друг. Нека всеки от вас да каже сега нещо за здравеопазването, защото започна дебат. Само да се изслушваме, добре дошло е всяко мнение.

Петър Чобанов: Ами освен да започна аз. Значи, здравната система беше докарана наистина до катастрофа. Знаем, че парите за здравна реформа бяха похарчени за текущи нужди. Имаше едни 1.6 млрд., които бяха отделени точно за тази реформа и правителството ги похарчи в рамките на годината, нарушавайки всякакви закони. Затова и нашата програма е насочена към осигуряване на тази финансова стабилност на системата, даване на възможност на държавата да си влезе най-накрая в своята роля, да насочи системата към профилактика и превенция на заболяванията, да поеме контрола най-вече върху социално значими болести, да осигури възможности за здравеопазване и в най-отдалечените места. Т.е. все неща, които са грижа за хората и които ще спомогнат да се решат тези проблеми, които съвсем не са малко. Здравната система е посочвана и от всички външни наблюдатели като сектор, в който трябва да се предприемат много сериозни мерки,и тези мерки трябва да са обект на общ консенсус. Т.е. ние трябва наистина да се съгласим какво трябва да се случи в тази система и как да бъде направено.

Водещ: Г-жо Деведжиева?

Пепа Деведжиева: В здравната система проблемите са много. Действително, погледнато статистически българските граждани сме болни граждани. Нещото, което изключително много се набива на очи е това да боледуваме по план, т.е. ние не можем два пъти в един месец да сме болни и да потърсим лекарска помощ. Говоря за лежащо болен в здравно заведение. Това, което трябва да се направи в здравната система е, първо, да се отговори къде отиде резерва от здравната каса – милиард и половина, защото беше отнет и никой не даде отчет за какво и кога и по какви причини беше изхарчен. Другото нещо, трябва да се вдигнат процентите бюджет от вътрешния брутен продукт, т.е. да станат 6%. Тъй като в момента е 4,1. И трябва да се повиши събираемостта на здравните осигуровки. Това, което стана в болниците – и тук д-р Кръстев вероятно ще потвърди и много по-обширно ще изложи проблема…

Водещ: Просто няма време вече за обширно излагане.

Пепа Деведжиева:…е, че болниците са подложени в режим на търговски дружества да работят.

Водещ: Буквално едно изречение, д-р Кръстев, ако имате…

Георги Кръстев: Първо: незабавно консенсусно изработване на национална здравна стратегия; заснемането национална здравна карта, финансова обезпеченост на нормативните документи, наредби, приложения, с участие на съсловните организации – фармацевти, стоматолози, специалисти по здравни грижи, лекарски съюз. Контрол – ние сме го писали многократно – бюджета на НЗОК на тримесечие и шестмесечие да бъде следен от Комисията по бюджет и финанси към парламента, защото върховният орган в тази република е Народното събрание.

Водещ: Добре.

Георги Кръстев: Електронно досие и незабавно приемане закон за спешната помощ.

Водещ: Г-н Салтъков, като представител на едно етническо малцинство, което има много труден достъп до медицински грижи и до здравеопазване, имате ли някаква изкристализирала идея как здравеопазването да достигне и до вашите хора?

Цветан Салтъков: Ами то преди беше който не си е плащал осигуровките три месеца назад, да плаща, сега плащат по три години назад хората и пак не ги лекуват като хората. Аз вече, здравеопазването… ако нямаш пари, умираш директно и това е. доста хора починаха, не можаха да си платят здравните осигуровки. Не всеки има възможност три години назад да ги плаща. Бате Бойко го направи това три години назад да плащаме толкова пари и не знам колко хора са измряли досега, това си е пълен геноцид за мене.

Водещ: А вие какво предлагате, за да се промени това състояние на нещата?

Цветан Салтъков: Ами предлагам да се върне по стария начин както беше три месеца да си плащат поне осигуровките назад хората. Три години назад – това са 5-600 лв. наведнъж. Те няма какво да ядат хората, събират от фамилиите насам-натам, просят пари, за да могат да спасят един човек. Ние дотам я докарахме вече.

Водещ: Сега, един от най-честите упреци към вашата общност е, че, така, има едно по-меко отношение на монополистите, когато става въпрос за плащане на сметките. Плащат ли си ромите в Пловдив сметките за ток?

Цветан Салтъков: О, значи, за това аз съм направил петнайсет протеста и ще ви кажа точно: плащаме тройно-четворно сметки в „Столипиново“. Значи, най-малката сметка дори и миналия месец имаме по 200-300 лв. сметки, за този месец. А зимата беше 300 до 1000 лв. сметка в „Столипиново“. Другите квартали, не знам, може да имат и други електромери, обаче нашите са най-оригиналните, г-н Кузмов ги докара, той беше кмет на район Източен от ДПС. Все ей такива артисти ги намираме в ДПС, тоя дошъл от София, другия дошъл от не знам къде… Г-жа Раева, понеже всички са влюбени в нея, и нея я сложиха водач на листата, председател на партията, как се получават тия неща, не знам.

Петя Раева: А вие пък всички сте влюбени в г-н Паси, в г-н Дал, в г-н Тотев… Така, г-н водещ, искам да ви дам реални данни, тъй като г-н Салтъков не е запознат със статистики и цифри. В „Столипиново“ около 90% плащаемост на сметките има в момента. В град Пловдив по статистика най-високите плащаемости на сметките това са в район „Столипиново“ и това е истина, което Ви казвам. По отношение на здравеопазването. Моето предложение е, първо, да си изберем наистина хора, които ще ни управляват, на първо място. След това да си изберем правителство и достоен премиер, който да не събира министрите на здравеопазването от кръстовищата, да ги завлича, ей така, да си ги качва в колата като някой… да не казвам думата в ефир, след което да води тежки и леки кавалерии и да ги разкарва тия кавалерии из цялото здравеопазване. Ето, това е големият проблем. Гербаджийските калинки, които идват, отиват си и след тях остава потоп. Това е проблемът не само в сектор здравеопазване. Така стана и в другите сектори, но министрите на здравеопазването са най-яркия пример. Първият министър направи злоупотреба, ходи в Америка със средства на фирми, махнаха го…

Водещ: Нека не се връщаме толкова назад, той като, съжалявам, но времето ни притиска. Последни думи на г-н Чобанов и преминаваме към финалната част на днешния дебат. Заповядайте, г-н Чобанов.

Петър Чобанов: Много сериозни са проблемите. Могат да се намерят и съответните решения. За нас е важно демократичните правила да се възстановят в тази държава. Аз даже си мисля, че ни е необходим един закон за опазване на демокрацията и строги наказания за тези, които си позволят да я погазят по посочения начин. Само така, с една свободна инициатива, с вяра в това, че бизнесът може отново да заработи, ние ще можем да реализираме и програмите си, и да дадем на България едно ново бъдеще.

Водещ: На финала на нашия дебат ще дам възможност на всеки от вас за по около минута, ако иска да отправи директно политическо послание, ако иска – още някакви съвсем финални подробности от своите платформи, изобщо, може да се опитате да продадете вашата политическа партия на избирателите, без да давате пари в брой, разбира се, защото разбрахме, че тука има доста интересни практики. Заповядайте, г-жо Деведжиева.

Пепа Деведжиева: Демократи за силна България ще работим за работа, доходи и сигурност на хората. Ще бъдем сред тях, както винаги сме били. За нас – ще се повторя, но нека да го кажа – човекът е и ще бъде в центъра. Ние сме дясна партия, партия, която е работила винаги и е защитавала демокрацията, свързана със свободата на хората, да няма подслушване и нека не се връщаме преди 20 години, там, откъдето сме започнали, да живеем в страх и да бъдем подчинени на страха.

Водещ: Г-н Кръстев?

Георги Кръстев: Първото и основно нещо: ние ще отстояваме свободите на всеки един от нас. Именно затова стартираха промените, промените на обществено-политическия модел. Хората излязоха на улицата заради танковете, съвсем скоро видяхме пустинни копки… Доходи, свобода, инициатива, достъп до здраве и образование. Това ние го бяхме постигнали, когато стартира здравната реформа, тя беше „избрал личен лекар“, а не „здравноосигурено лице“. 2004 г. от 1-ви октомври вече влезе „здравноосигурено лице“, не искам да коментирам какво се случи, трябва да уточним термина – седянка или учителска стачка…

Водещ: Дайте едно финално изречение.

Георги Кръстев: …това също не трябва да бъде забравяно. Призовавам свободните хора да си спомнят, че когато са трудни времената, на ход е Съюзът на демократичните сили, който винаги е бил в коалиция и там има вътрешен самоконтрол.

Водещ: Добре, благодаря Ви. Г-н Салтъков?

Георги Кръстев: Ние не сме лидерска партия и няма да бъдем!

Цветан Салтъков: Коалиция Център – Свобода и достойнство искаме да има в България малкия и средния бизнес да се подпомагат с безлихвени кредити и ние сме №6, искаме да гласуват за нас, ако имат желание, но нашите лидери ще бъдат винаги избирани от народа. Това искам да ви кажа и последното, което искам да кажа е, че когато царя дойде на власт в България, добре, че направи този договор с ЕС, та сега може би 2 милиона българи вече работят навънка и вкарват пари в България. Ако не са тези пари от другите страни да дойдат в България, тогава ще видите за какво става въпрос, няма да може да си говорим даже тука, няма да има нито община, нито парламент, нищо няма да има.

Водещ: Добре. Г-жо Раева, финални думи.

Петя Раева:Така, г-н водещ, аз голямото ми желание, ще започна с Пловдив, тъй като в момента водим дебат за Пловдив и ние сме кандидати всичките тука от Пловдив. Защо тука са всичките втори в листите? Къде са първите? Къде са? Няма ги, защото те, първото, не са от Пловдив, дошли са тука само като кандидати, за да се явяват, да вземат гласовете от Пловдив, да си заминат и града да остане и да тъне в мизерия. Защото е срамно втория по големина град, градът, който винаги е бил град в България, този красив, прекрасен, моят град, да тъне в мизерия и да идват и да си отиват само хора, които го експлоатират. Това се случва и с държавата ни. Пловдив е едно огледало на цялата ни страна. Идват хора завоеватели, минават няколко години и си отиват. И на хората им омръзна това да се случва. Искат да има трайно настанени хора, които да работят както за града, така и за България и да не е решение на проблемите им Терминал 2 на летище София.

Водещ: Добре, благодаря Ви. Г-н Чобанов, финални думи.

Петър Чобанов:Коалиция за България и БСП, което ще бъде мое лична кауза, ще изпълни пет неща за Пловдив. Първото са безплатни ясли и детски градини, уплътняване на мрежата от социални и здравни заведения, намаляване на местните данъци и такси, социален градски транспорт и Пловдив – столица на европейската култура 2019 г. Това е, благодаря.

Водещ: Добре, благодаря на всички ви за участието в този дебат. 

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>