ДСБ Пловдив поднася цветя пред паметника в Арменското училище

Днес светът отбелязва годишнината от арменския геноцид. Според данните от историята между 1890 и 1916 година в Османската империя и младотурската държава са загинали над 1 милион арменци. Комшиите не признават фактите, но преди 8 години нобеловият лауреат за литература Орхан Памук заяви в турските медии: “Никой не иска да го каже, но мен не ме е страх да кажа – да в Турция са загинали насилствено над 1 милион арменци”.

Канада първа признава официално геноцида над арменския народ. По-късно над 40 държави се присъединяват към този акт. Европейският парламент също отбелязва официално 24 април като ден на геноцида над арменците.

В България дискусията по въпроса започна през 2006 година, но българският парламент не успя да приеме декларация за осъждането на Арменския геноцид. В последствие през 2008 година общинските съвети на няколко града, сред които Пловдив, Пазарджик, Бургас, Стара Загора и други гласуваха за признаване и осъждане на геноцида. Като кмет на София тогава Бойко Борисов не допусна гласуване на декларацията в София.

Днес в Пловдив денят жертвите на геноцида над арменците ще бъде отбелязан с литургия в храма “Сурп Кеворк” от 10,30 часа. В 18,30 от Военния клуб ще тръгне шествие, което ще завърши с поднасяне на цветя пред паметника в арменското училище в Стария град, в което ще участва Пепа Деведжиева, лидер на ДСБ в Пловдив и кандидат за депутат.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>